ANALİZİ Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü
Advertisements

OLFAKTOMETRE HAZIRLAYANLAR: Prof. Dr. Aysel Atımtay
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Et Ürünlerinde Hileler ve Mevzuat
EKMEK İŞLETMELERİNDE PERSONEL EĞİTİMİ
Gıda Mühendisliği Bölümü
KÜLTÜR ALMA ve KOLONİ SAYMA YÖNTEMLERİ
Bakteri ve İnsan (virulans, patogenez,flora)
TEST – 1.
Gıda Mühendisliği Bölümü
METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR
Gıda Mühendisliği Bölümü
Gıda Mühendisliği Bölümü
ENDOKRİN HİPERTANSİYON
NUMUNE ALINIRKEN YAPILABİLEN HATALAR
Hastalarda Bulaşmanın Kökenini Belirleme. Genel Durum Enfeksiyonlu hasta bir ameliyat sonrasında hastaneye kaldırıldı. Hastanede bulunduğu sürede hasta.
Gıda Mühendisliği Bölümü
İ.Ü GİDEN ÖĞRENCİ ERASMUS BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Prof. Dr. Erhan GÜZEL İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı 7 Haziran 2008, İstanbul Üniversitesi.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
İTÜ Telsiz Haberleşme Araştırma Laboratuvarı (THAL) SIU 2015, Malatya BAŞLIK ………… BAŞLIK DEVAMI…. DEVAMI…. YAZAR 1, YAZAR 2, …. E-POSTA: {yazar1,
Gıda Mühendisliği Bölümü
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü M6/6318 Dr.
ISO (2014) ve CCA Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 05; Beklenmedik Sonuçlar.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
ÖRNEKLEME PLANLARI VE ÖRNEKLERİN ALINMASI
GIDALARDA OLUŞABİLECEK RİSKLER VE GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR
GIDALARDA PATOJEN İNDİKATÖRLERİ
Mikrobiyoloji Laboratuvarı/
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 06; Koliformlar; TAMB; Staph.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 02; Homojenizasyon ve Ekim.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 07; Patojen Analizi.
SpinCore benç tipi NMR Sistemi 0.32 T (ODTÜ)
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Konu 10 Tehlike analizi kritik kontrol noktaları (HACCP)
Yoğurt Üretiminde Kalite Kontrol
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENİYORUM ÜNİTESİ TESTLERİ
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 10
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
GIDALARDA ANTİBİYOTİK DİRENÇLİ BAKTERİLER Seda Özdi̇kmenli̇1, Nükhet N
Bakteri- Virus- Mantar
Bilim adına saygılarımla.
İki temel sorun  Gıda güvenliğinin yetersizliği  Gıda güvencesizliği.
Endüstri mühendisliği.
MİKROBİYOLOJİ LAB. Dr. N. Oya SAN.
Mikrobiyoloji Kültür Sayımı
(Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) [ISO ]
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Doç. Dr. Yalçın KIRDAR Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Temel Matematik 2 Diziler ve Seriler Ocak 2016 İstanbul Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yoğurt Üretiminde Kalite Kontrol
TEST.
Sunum transkripti:

ANALİZİ Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi SULARIN MİKROBİYOLOJİK ANALİZİ Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 17 Ekim 2007, SARTORiUS

Mikrobiyolojik Analizler Sayım Var/ Yok testleri Biyolojik stabilite Toksin Testleri

Sayım Varlığına izin verilen gruplara uygulanır Koloni sayımı EMS yöntemi Membran filtrasyon Diğer Yöntemler

Var/ Yok Testleri Patojenlere ve indikatörlere uygulanır Salmonella Listeria monocytogenes E. coli Ozmofil maya

Biyolojik Stabilite Ürünü bozmayacak mikroorganizma, ürün içinde kalabilir. Salça, ketçap Reçel Az sayıda olmalıdır. Patojen olmamalıdır.

Toksin Testleri İntoksikasyon da önemlidir. Staph. aureus toksini Cl. botulinum toksini Mikotoksinler (Aflatoksin vb.) Mikroorganizma varlığı önemli değildir. Toksin yapacak koşullar da gereklidir.

Yok Ne Demek? Gerçekten yoktur. Belirlenebilecek limitlerin altındadır. Analiz hatalı yapılmıştır. Yok demek yanlış olur. “Belirlenebilir limitlerin altında” Limitler giderek düşürülüyor (çıta yükseltiliyor).

Laboratuvar Güvenliği Personel sağlığı her şeyden önce gelir. Analiz doğru yapılmalıdır. Doğru yöntem Doğru yorumlama Laboratuvar dizaynı önemlidir. Islak/kuru alan Nem, mikroorganizma yükü vb. Çevreye saygı gösterilmelidir.

Mikroorganizma Sayımı Koloni Sayımı EMS Membran Filtrasyon Metabolizmaya Dayalı Testler Spiral Plater Mikroskobik Teknikler

Hedef sayı Sıvı Gıda Katı Gıda 106 10–3 ; yayma 105 10–2 ; yayma 104 10–1 ; yayma 103 100 ; yayma 10–1 ; yayma (tercihen 3 Petri) 102 100 ; yayma (tercihen 3 Petri) 10–1 ; yayma (3 Petri), dökme ; EMS 101 100 ; yayma (3 Petri), dökme; EMS EMS 1 (100) EMS ; MF EMS (özel uygulama) <1 EMS (özel uygulama) ; MF Sayım yapılmaz (uygun gıdada MF)

Koloni Sayımı Dökme Yöntemi ; 1 mL Yayma Yöntemi ; 0,1 mL Damlatma Yöntemi* ; 0,01 mL Özel Durum: 14 cm ‘lik Petri : S. aureus sayımında kullanılır. Alternatif: 3 Petri kutusuna toplam 1 mL yayılmasıdır. Koloni sayımında alt ve üst sınırlar vardır.

EMS Yöntemi Gıdalarda koliform ve S. aureus sayımı için en uygun yöntemdir. Önemli olan pozitif tüplerin değerlendirilmesidir. E. coli ‘de MUG ile floresan ışımayla değerlendirilir, Listeria ve Salmonella için de EMS ile sayım yapılabilir Tablo okumak (seyreltme faktörü) önemlidir.

10 – 1 – 0,1 mL  ∪ EMS ∪ ∪ ∪ + + + + – + – – + 321; 150 + + – – – – Koliform ∪ ∪ ∪ + + + + – + – – + 321; 150 E. coli + + – – – – 200; 9,2

1 ml 0,1 00,1 EMS K Alt %95 Üst %99 <0,3 - 0,00 0,94 1,40 0,36 0,02 1,70 0,01 2,50 1,10 3 0,40 3,50 0,20 4,60 2 15,00 3,00 38,00 2,00 52,00 1; 0,1 ve 0,01 mL: orijinal örnek, 10–1 ve 10-2 seyreltilerden 1’er mL ekim anlamına gelir. Sıvı gıdada doğrudan bu EMS tablosu kullanılır. Katı gıdaların 10-1 seyreltisi sıvı gıda gibi düşünebilir. Bu durumda çizelge aynı şekilde kullanılır ancak, 10–1 seyreltideki sayı bulunmuş olur. Sonuç 10 ile çarpılır.

Membran Filtrasyon Düşük sayıda mikroorganizma içeren berrak sıvılar için idealdir. Pulplu meyve sularında ve yağlı sütte OLMAZ İçme suyu, yüzme ve kullanma suyu, berrak meyve suları, şarap ve bira, proses suyu için en uygun analiz yöntemidir. Sularda yasal uygulama!

Metabolizmaya Dayalı Testler Metilen Mavisi İndirgeme Resazurin Kondüktans CO2 oluşumu

Spiral Plater Bakım, kalibrasyon, yedek parça ve onarım sözleşmesine dikkat !!!

Mikroskobik Testler Maya Sayımı Çiğ Sütte Bakteri sayımı (Breed Yöntemi) Çiğ Sütte Somatik Hücre Sayımı

Amaca göre Besiyeri Seçimi -Hangi mikroorganizma aranacak/ sayılacak? -Sayım yöntemi nedir? (yayma/ dökme/ EMS) -Gıdanın özelliği nedir? (kuru/ sıvı/ rengi vs) -Analiz ne kadar sürede tamamlanacak? -Refakatçi flora yoğunluğu nedir? -Analiz ekonomisi yapıldı mı?

Tanımlama -Koloni Morfolojisi -Basit Biyokimyasal Testler -İleri Biyokimyasal Testler