VAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ (Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü) SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDEN BULAŞAN HASTALIKLARDAN BRUSELLA HASTALIĞI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİST HİDATİK HASTALIĞI
Advertisements

Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
HİJYEN.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
SÜT MAKİNASI ve SÜT HİJYENİ
HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
KKKA NEDİR.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Gıdalarımızı saklama kuralları
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KUŞ GRİBİ AVİAN İNFLUENZA.
MASTİTİS (MEME İLTİHABI)
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
T.C. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Nurcan SAYDAM KENE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ.
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ. Hastalık her yıl Nisan-Eylül ayları arasında görülmekte ve Temmuz ayında pik yapmaktadır yılında başlayan salgın halen.
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Artvin Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı
HİJYEN
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN

MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
GAZİANTEP HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Eslenme engeli.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ ERGEN (ADOLESAN) Çocukluktan erişkinliğe geçiş olarak kabul edilen dönemdir Ergenlik çağı 10.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
KIRIM – KONGO KANAMALI ATEŞİ
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN.
KOYUN VE KEÇİLERDE ÖNEMLİ YAVRU ATMA YAPAN HASTALIKLAR
Bulaşıcı Hastalıklar Korunma Yolları ve Hijyen
HastalIktan Arİ İşletmeler ve OnaylI Çİftlİkler
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ. insanlara kenelerin bulaştırdığı bir hastalıktır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Kanser Nedir? Nasıl Önlenir?.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA). KKKA ilk olarak 12.yüzyılda Tacikistan’da tanımlandı yıllarında Rusya’nın Kırım bölgesindeki Sovyet askerleri.
MİKROSKOBİK CANLILAR.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. EVLENMEDEN ÖNCE ORTAYA ÇIKARILMASI GEREKEN SAĞLIK SORUNLARI.
BRUCELLA Prof. Dr. Akgün YAMAN Mikrobiyoloji AD
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Bruselloz.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri
Sunum transkripti:

VAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ (Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü) SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDEN BULAŞAN HASTALIKLARDAN BRUSELLA HASTALIĞI

Süt; SÜT: İnsanların ve birçok canlının tükettiği önemli bir gıda maddesidir. Bundan dolayı yaşantımızın vazgeçilmez gıdalarından biridir. 2

Süt; doğada en mükemmel besin olarak bilinmektedir.

Süt:Sağlıklı hayvanlardan, hijyenik koşullara uyularak, hayvanların sağımından elde edilen Proteince zengin bir besindir. Süt ürünü; Süt olarak tüketile bildiği gibi, peynir, yoğurt, tereyağı ve krema gibi ürünlere dönüştürülerek de tüketilmektedir. Süt ürününden elde edilen ürünlerde, bazı noktalara dikkat edilmediği ve yanlış uygulamalar yapıldığı bilinmektedir.

Bu yanlış uygulamalara bağlı olarak süt ve süt ürünlerinden bulunan bazı mikroplar insanlara bulaşarak önemli hastalıklara neden olmaktadır. Bu hastalıklardan en önemlisi; keçi, koyun ve Sığırın özellikle çiğ sütünde bulunan ‘Brucella’ mikrobunun neden olduğu Brusella Hastalığı ‘dır. İlimizde sütün sağımından ve sağım sonrası peynir, yoğurt, tereyağı vb. ürünler nasıl yapılır diye bir araştırma yaptık ve bunun sonucunda bazı yanlış uygulamalar tespit ettik.

Yanlış uygulamalardan bazıları Peynir; Süt, sağımdan sonra ısıtılmadan, peynir mayası karıştırılarak yapılmakta olması, Sütün bir kısmı kaynatılmada tüketilmesi Tereyağı; bazen çiğ sütten elde edilen kaymaktan yapılması. Çiğ sütten elde edilen kaymak 10-15 gün süre ile ekşimeye bırakıldıktan sonra tereyağına dünüştürülüp tüketilmesi,

4) Lor Peyniri; İçine herhangi bir şey düşmesi ile kesilen veya bozulan çiğ sütlerden elde edilmesi. 5) Kaymak (krema); süt sağıldıktan sonra Kaynatılmadan çiğ sütten seperatör makinaları aracılığı ile elde edildiği,

5. MAYA 6) Peynir Mayası; Peynir elde etmek için kullanılan mayalar, büyükbaş veya küçükbaş hayvanların mideleri yıkanıp, kurutulduktan sonra, bir miktar soğuk suyun içine atılarak tarçın sapı, karanfil, karabiberle 10-15 gün bekletilmek suretiyle peynir mayası elde ediliyor ve peynir yapımında kullanılıyor olması . Yanlış uygulamaları kısaca bu şekilde özetleyebiliriz.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE OLMASI GEREKEN DOĞRU UYGULAMALAR

Her şeyden önce sağlıklı süt ve süt ürünleri için sağlıklı hayvanların olması gereklidir. Bunun için hayvanlar düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçmelidir. Ahırların iyi havalandırılması,

İdrar oluklarının pis su akımını karşılayacak düzeyde olmalı, Kaliteli bir süt ancak sağlıklı hayvanlardan ve hayvanın sağlıklı memelerinden temiz bir sağım sonucu elde edilir. Bunun için; Ahır zemini ve oluklar sık sık süpürülüp, yıkanarak dezenfektanlarla temizlenmeli,

Kaliteli bir süt ancak sağlıklı hayvanlardan ve hayvanın sağlıklı memelerinden temiz bir sağım sonucu elde edilir. Bunun için;

El ile sağımda dikkat edilmesi gereken hususlar; El ile sağım yapacak kişilerin tırnakları kesilmiş ve kısa olmalıdır. Sağım öncesi ellerini sabunla yıkamalıdır.

Kıyafetleri temiz olmalıdır. Ayaklarına plastik çizme giymelidir. Sütün sağılacağı kovaların temiz olmasına özen gösterilmelidir ve kovaların üstü örtülerek süt içerisine dışkı, sinek vb. düşmemesine dikkat edilmelidir.

İneğin memesi ve meme başları ılık su ile yıkanmalı ve temiz bir bezle kurulanmalıdır. El ile sağımda sağıma başlamadan önce her bir meme başında bir miktar süt, siyah bir kabın içine sağılarak sütün rengi ve kıvamı kontrol edilmelidir. Sütte renk ve kıvam değişiklikleri saptanırsa, bu sütler diğer sütlerle karıştırılmamalı ve hayvan veteriner hekime kontrol ettirilmelidir. Sağıma önce sağlıklı ve genç hayvanlardan başlanılmalı, sonra tedavi gören hayvanlar sağılmalıdır.

Makine ile sağımda dikkat edilmesi gereken hususlar; Sağım makineleri belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve bakımları yapılmalıdır. Makineler her sağım sonrası temizlenmelidir. Sağım başlıkları bir hayvandan bir diğerine aktarılırken, dezenfektanlı suya batırılmalıdır. Hastalıklı veya körelmiş meme başları kullanılmamalıdır.

Süt ürünleri yapımında dikkat edilmesi gereken hususlar; Peynir, yoğurt ve buna benzer süt ürünleri yapıldığında sütler taze olmalı ve içinde yabancı madde (sinek, dışkı vb.) bulunmamalı, Hayvandan alınan sütün en az 60oC’de 10 dk. boyunca ısıtılmalı ve oda sıcaklığında (20-25oC) soğumaya bırakıldıktan sonra mayalanmalı,

Çiğ sütten imal edilen peynirler mutlaka 90 gün (3 ay) olgunlaştırılıp bekletildikten sonra tüketilmeli veya salamura yapılmalıdır Not:Brusella mikrobu 60oC’de sıcaklıkta zararlı etkisini kaybettiği için mutlaka süt ısıtılarak tüketilmeli. Ayrıca sütten elde edilen; peynir, kaymak, lor, tereyağı süt kaynatılarak elde edilmelidir.

BRUSELLOZİS (MALTA HUMMASI, YAVRU ATMA HASTALIĞI, PEYNİR HASTALIĞI) Brusella et ve süt ürünlerinden bulaşan ülkemizde çok sık görülen mikrobik bir hastalıktır

NASIL BULAŞIR? BURUSELLA OLAN HAYVANLARIN Çiğ veya yeterince pişmemiş süt içilmesi Peynirlerin taze olarak yenmesi ile bulaşır

BRUSELLA HASTALIĞI OLAN HAYVANLARIN Çiğ, kaynatılmamış veya pastörize edilmemiş sütten yapılmış; Tereyağı Peynir Kaymak Dondurma yenmesi ile

Eti Salyaları İdrarı Dışkısı Atık yavruları Bunların zarları ile çıplak elle temas edilmesi sonucu bulaşır Hastalığı taşıyan hayvanların;

Sebze ve meyveleri iyice yıkamadan yemeyin Hayvanların dışkı ve idrarları ile temas etmiş çiğ yenen sebze ve meyveyle bulaşır Sebze ve meyveleri iyice yıkamadan yemeyin

BELİRTİLERİ 40-41 dereceye varan ateş Yorgunluk, halsizlik İştahsızlık Kilo kaybı Baş ağrısı Gece terlemesi Yaygın kas ve eklem ağrıları Erkek hastalarda yumurtalıklara yerleşip kısırlığa neden olabilir

TEDAVİ Brusella hastalığı tedavi edilmezse yıllarca sürebilir Ölüme neden olabilir Tedavi zahmetli, pahalı ve uzun sürelidir Hayvanlarda ise tedavi önerilmez Hayvan mikrobu gizli olarak taşımaya devam edeceğinden mezbahaya gönderilmelidir.

KİMLER RİSK ALTINDADIR? Hayvancılıkla uğraşanlar Kaynatılmadan veya pastörize edilmeden yapılmış peynir, tereyağı, kaymak ve krema tüketenler Mezbaha çalışanları ve kasaplar Veteriner hekimler Hastalık her yaşta görülebilir

KORUNMA Hayvanlar brusellaya karşı aşılanmalı Sütler sağıldıktan sonra mutlaka kaynatılarak veya pastörize edilerek kullanılmalı Çiğ veya kaynatılmamış sütten yapılmış taze peynir en az 3 ay tuzlu suda salamura yapılarak bekletildikten sonra tüketilmeli

Çiğ, kaynatılmamış veya pastörize edilmemiş sütten yapılmış krema, kaymak, tereyağı kullanılmamalı Çiğ tüketilen sebze ve meyveler sirke ile yıkanmalıdır

Yavru atan hayvanların attığı yavru, zarları ve sıvıları ile temas eden Yem, yemlik v.b malzemeler çıplak el değmeden toplanmalı Yıkanarak ortadan kaldırılmalı Hayvan barınağı dezenfekte edilmelidir

Risk altındaki kişiler eldiven ve önlük kullanmalı Hayvanlar sık sık düşük veya ölü doğum yapıyorsa mutlaka bir veteriner hekim kontrol etmeli Yoğurt asit özellik taşıdığı için brusella mikrobunun çoğunu öldürür

BRUSELLA NEDEN ÖNEMLİDİR? İNSANLARDA; Uzun süreli hastalığa neden olur Fiziksel yetersizlik, iş gücü kaybına neden olur Erkeklerde kısırlığa neden olur

BRUSELLA NEDEN ÖNEMLİDİR? HAYVANLARDA? Yavru kaybı(düşük veya ölü doğum) Süt veriminde azalma Damızlık değerinde kayıplar Kısırlık Çabuk yayılması nedeniyle maddi kayıplara neden olur

Dünyada Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar arasında en yaygın olanıdır. ÜLKEMİZ GENELİNDE YAYGIN OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR Sığırlarda %1.43 Koyunlarda %1.97 Sığır ürünlerinde %11.5 Koyun ürünlerinde%15

VAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ TEŞEKKÜR EDERİZ