ŞAP HASTALIĞI PROF.DR.SELDA ÖZBİLGİN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOMUZ GRİBİ Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIK SİSTEMLERİ
SORU VE YANITLARLA KUŞ GRİBİ Prof. Dr
KİST HİDATİK HASTALIĞI
KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA
SALGIN HASTALIKLARDA MİHRAK YÖNETİMİ (ŞAP HASTALIĞI)
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
VAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ (Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü) SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDEN BULAŞAN HASTALIKLARDAN BRUSELLA HASTALIĞI.
HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
NASIL BİR MESLEK İSTİYORUZ?
HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
POLEN ALERJİSİ BAHAR KEYFİNİZİ BOZMASIN
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
KUŞ GRİBİ AVİAN İNFLUENZA.
MASTİTİS (MEME İLTİHABI)
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
Şap hastalığı lezyonlarında yaş belirlenmesi SIĞIRLAR İÇİN ÖNEMLİ NOT 1.Lokalizasyonu nedeniyle lezyonların kolayca gözlenmesini sağladığı için memeler.
KUŞ GRİBİ KUŞ GRİBİ BULAŞMA VE EPİDEMİYOLOJİ PROFİLAKSİ VE TEDAVİ
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ. Hastalık her yıl Nisan-Eylül ayları arasında görülmekte ve Temmuz ayında pik yapmaktadır yılında başlayan salgın halen.
HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK
Uzman Veteriner Hekim, Epidemiyolog
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI
ÇAYIR TETANİSİ (GRASS TETANİ, HİPOMAGNEZEMİK TETANİ)
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha.
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
GAZİANTEP HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KİMYASALLARI DEPOLAMA TALİMATI
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
DOMUZ GRİBİ.
KIRIM – KONGO KANAMALI ATEŞİ
SARS Hastalığı (Severe Acute Respiratory Sendrome) (hakkında bilmemiz gereken kısa bilgiler) Derleme: Dr. Barbaros İRDELMEN.
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
ROTA VİRÜS.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA). KKKA ilk olarak 12.yüzyılda Tacikistan’da tanımlandı yıllarında Rusya’nın Kırım bölgesindeki Sovyet askerleri.
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI Başa Dön. Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan.
Campylobacter jejuni. Campylobacter jejuni Genel Özellikleri  Gram negatif  S veya virgül seklinde basiller  Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket.
Viral Ansefalitler.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
TANIM Evcil ya da vahşi tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, hastalıklı hayvanlarda ; et, süt ve işgücü kaybına neden olan, özellikle ağız mukozasında,
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
HAYVANCILIK.
TBS’DE HİJYEN.
Hayvanların nakile uygunluklarının kontrolü
Sığır yetiştiriciliğinin önemi
AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler
© free-ppt-templates.com ŞAP FOOD AND MOUTH DİSEASE.
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
 Kış aylarında artan hastalıkların nedeni çoğu zaman soğuyan havalar değil solunum yoluyla bulaşan virüs ve bakteriler… Özellikle alışveriş merkezi,
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
Süt Sığırı İşletmelerinde Antibiyotik Kullanımı = İhmal
Hastalıktan Ari İşletmeler
Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

ŞAP HASTALIĞI PROF.DR.SELDA ÖZBİLGİN

ETKEN Şap virusu Picorna grubundan olup epitelyotrop bir virüstür. Şap hastalığına sığır, koyun, keçi, domuz gibi evcil hayvanlarla vahşi ruminantlar hassastır. Şap virusunun O, A, C, SAT 1, SAT 2, SAT 3 ve Asia 1 olmak üzere 7 adet farklı serotipi bulunmakta olup, serotipler arasında çapraz koruma mümkün değildir.

BULAŞMA 1. DİREKT Hasta ve sağlam hayvanların bir arada bulundurulması ile oluşur, en yaygın bulaşma şeklidir, 2. HAVA YOLU İLE BULAŞMA Rüzgar ile hastalık etkeni uzun mesafelere (60 km) yayılabilir. 3. İNDİREK BULAŞMA İnsan vasıtası ile bulaşma (celep, hayvan bakıcısı, hayvan sahibi, çiftçiler, misafirler vs.) Hastalığın doğal konakçısı olmayan hayvanlar vasıtası ile bulaşma (kedi, köpek, kuşlar, fareler, vs.), Hastalıklı malzemeler (salya, idrar, yem, ot, su, vs.) ve nakil araçları ile bulaşma, Et ve et ürünleri ile , Süt ve süt ürünleri ile bulaşma, Suni tohumlama ve embriyo transferi ile bulaşma, Kaçak hayvanlar ve domuzlar hastalığı taşıyıcı olabilir dikkat edilmeli.

SIĞIRLARDA KLİNİK BELİRTİLER; Yüksek ateş, Titreme, Donuk ve cansız bakışlar, Salyalı ve şapırtılı ağız, Ağız, dil ve dudaklarda, diş etlerinde , damakta içi saman rengi sıvı ile dolu veziküller , Tırnak aralarında veziküller ve topallık, ağır vakalarda tırnak düşmesi, Meme başlarında veziküller , süt veriminde azalma ve mastitis, Buzağılarda kardiyomyopati sonu ölüm görülür.

KORUNMA 1.Hastalık çıkmadan önce alınacak tedbirler: Duyarlı hayvanlara şap aşısının periyodik olarak uygulanması, Yeni alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesi, Yeni alınan hayvanlara diğer hayvanlardan ayrı bir yerde karantina uygulanması (20 gün), Pazarda satılacak veya başka bir yere nakil edilecek hayvanlara en az 15-20 gün önceden şap aşısının yapılması ve Veteriner sağlık raporunun alınması, Ahırların girişlerinde bulundurulması gerekli havuzlara devamlı olarak dezenfektan maddelerin uygulanması, Ahırlara hayvan bakıcılarından başkalarının sokulmaması, Hayvan bakıcılarının özel elbise ve ayakkabı ile ahıra girmelerinin sağlanması, bakıcıların diğer ahırlardan uzak tutulması. Sağımdan önce ellerin ve sağımda kullanılacak malzemelerin hijyenine dikkat edilmesi, Şüpheli vakalarda Veteriner Hekim’den bilgi alınmalıdır.

2.Hastalık çıktıktan sonra alınacak önlemler: Hastalıktan şüpheli hayvanlar derhal ayrı bir yere alınmalı, Ahırlara giriş çıkışlar yasaklanmalı, yetkililere haber verilmeli, Hayvancılık işletmesine izinsiz insan ve araç girişleri engellenmeli, Yem, saman, altlık gibi malzemelerin giriş çıkışına izin verilmemeli, Hasta hayvandan bulaşan yataklık ve otlar yakılmalı, Hasta hayvanlara ait sütler süt satıcılarına verilmemeli, Hastalık sönüşüne kadar hayvan alım ve satımı yapılmamalı, Ahırlar birden fazla ise, her biri için ayrı bakıcı bulundurulmalı, mümkün değil ise bakıcıların çizme ve elbiseleri her ahırda değiştirilmeli, Hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanlarla temas edenlerin, bu hayvanlara ait eşya, malzeme ve naklinde kullanılan vasıtaların dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

AŞILAMA ve KORUNMA Sığırlarda Şap hastalığına karşı , yeterli korumanın sağlanabilmesi amacıyla yılda iki dönem şeklinde yoğun koruyucu aşılama kampanyaları ile sürü bağışıklığı sağlanmaktadır. Viral hastalık olduğu için kesin tedavisi yoktur. Virusid özellik taşıyan dezenfektanlarla hijyen ( Sahada %4' lük Sodyum karbonat ve %1' lik Sodyum hidroksit kullanılabilir.) sağlanabilir.