EDATLAR-BAĞLAÇLAR-ÜNLEMLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
EDAT SOYLU SÖZCÜKLER Edat, bağlaç, ünlem hakkından bilgi ve örnekler içermektedir
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM.
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
EDAT(İLGEÇ),BAĞLAÇ,ÜNLEM
BAĞLAÇLAR.
BAĞLAÇLAR.
EDATLAR Anlam ve görevi daha çok, cümle içinde, birlikte bulunduğu sözlerde beliren, farklı türlerdeki sözcükler arasında ilgi kurmaya yarayan sözcüklere.
BAĞLAÇLAR MUNİBE CANBAY.
Türk Dili I Bölüm - 14.
(BELİRTEÇ) ZARF.
Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.. BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
Da,De Ve Ki Lerin Yazımı.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
EDATLAR{İLGEÇLER} Tek başına anlamı olmayan,sözcükler arasında anlam ilişkisi kuran sözcüklere edat{ilgeç}denir.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
ÜNLEMLER.
SORULAR.
BAĞLAÇ Cümleler veya eşit görev ve türdeki kelimeler arasında anlamca bağ kuran kelimelere bağlama edatı (bağlaç) denir. Bağlaçlar yapım ve çekim eki almaz,
Edatlar.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Evlerin bölümleri odalardır; cümlenin bölümleri de öğelerdir. Cümle öğeleri, cümlenin parçaları demektir. Evin bölümleri odalar, salon,
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için Ekle menüsünden "Resim" seçeneğini tıklatın. Amblem dosyanızı bulun Tamam'ı tıklatın. Amblemi boyutlandırmak.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
SÖZCÜK TÜRLERİ BAĞLAÇLARÜNLEMLER Eş görevli ya da birbiriyle ilgili sözcükleri, sözcük öbeklerini, özellikle tümceleri bağlamaya yarayan,
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
Yazım Bilgisi Soru Eki mi’nin Yazılışı Bağlaç Olan ki’nin Yazılışı
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
Türkçe Öğretmenliği Bölümü M. Nursel BEKTAŞ
BAĞLAÇ.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
EDATLAR.
III. ANLAMLI-GÖREVLİ KELİMELER: ÜNLEMLER
BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.
SÖZCÜK TÜRLERİ İSİM ZAMİR SIFAT ZARF EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM FİİL FİİLİMSİ.
E D A T BAĞLAÇ Ü N L E M.
XII. BÖLÜM ZARFLARIN VE EDATLARIN TÜRKÇEDE KULLANILIŞ ŞEKİLLERİ
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
VURGU VURGU SÖZCÜK VURGUSU CÜMLE VURGUSU VURGU; SÖZCÜK VURGUSU VE CÜMLE VURGUSU DİYE İKİYE AYRILIR.
ZAMİR (ADIL).
EDAT(İLĞEÇ) Yalnız başına anlamı olmadığı halde kullanıldığı cümlelere anlam katan ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kurmaya yarayan sözcüklere.
İLGEÇ (EDAT).
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
BAĞLAÇ İSİM:MİRAÇ MİRZA SOYİSİM:KOCAMAN SINIF:10-M NO:1339.
İşlev Açısından Kelime Türleri
Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
KELİME TÜRLERİ EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM Tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde sözcükler arasında anlam ilgisi kuran sözcüklere denir. EDATLAR “yalnız,
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

EDATLAR-BAĞLAÇLAR-ÜNLEMLER aslan gibi…. EDATLAR-BAĞLAÇLAR-ÜNLEMLER

E D A T L A R Tek başlarına anlamları olmayan, başka kelimelerle öbekleşerek değişik ve yeni anlam ilgileri kuran, birlikte kullanıldıkları kelimelere cümlede anlam ve görev kazandıran kelimelere edat denir.

Dilimizde kullanılan başlıca edatlar şunlardır: Gibi, kadar, sanki, için, ile -den dolayı, -den ötürü, -den beri, -mek üzere, -e karşın, -e doğru, -e değin, denli, bile, -den öte, -den sonra, -den önce...

İçin: “amaç, sebep,uğruna,aitlik ve hakkında” anlamları verir. Sınavı kazanmak için çok çalıştı. => amaç Hızlı gittiği için kaza yaptı . => sebep Ömrü boyunca davası için yaşadı . =>uğruna Bizim için de bir oda ayırmışlar. => aitlik Onun için asrın müceddidi diyorlar. =>hakkında

Gibi : “benzetme,karşılaştırma,yaklaşıklık,kuşku” anlamları verir. Yosun gibi yeşil gözleri vardı. =>benzetme Ferrari gibi hızlı arabaları var. => karşılaştırma Verilen zaman doldu gibi . => yaklaşıklık Bu köpek bize saldıracak gibi . => kuşku

Göre : “ karşılaştırma, kadar,bakılırsa,göre” anlamları verir. Ahmet Mehmet’e göre daha çalışkandır. =>karşılaştırma Bildiğine göre anlatabilirsin. =>miktar Söylediklerine göre bu yıl Güneş tutulması olacakmış.=>bakılırsa Bana göre çok faydalı oldu. =>göre Sanki: “gibilik,onaylamama” Babam sanki bir aşçı. =>gibi Koşmadın da iyi ettin sanki .=>onaylamama

Üzere : “için,maksat,yaklaşık olma,şart” anlamları katar. Akşam oraya varmak üzere yola çıktılar. => için Sınavı kazanmak üzere dersine çalışmaya başladı.=>amacıyla Neredeyse gelmek üzereler. =>yaklaşık Yarın almak üzere veririm. =>şartıyla

Kadar : “benzerlik,değin,yaklaşıklık, gibi” anlamları verir. Bizim ev dağ kadar büyük. => benzerlik Sabaha kadar ders çalıştık. => değin Gittiğimiz yer buradan Yalova kadar vardı. => yaklaşıklık Yemiş kadar olduk. => gibi

İle # ve  bağlaç değil Uçakla Erzurum’a gittik . => araç İle: “araç,birliktelik,durum,ve” anlamı verir.Kullanıldığı yere göre tür değiştiren bir sözcüktür. İle = ve  bağlaç İle # ve  bağlaç değil Uçakla Erzurum’a gittik . => araç Okula babamla gittik. => birliktelik Araç sahanın ortasına hızla girdi. => durum Annemle babam her sabah namaza kalkarlar. => ve (bağlaç)

Yalnız: “ kullanıldığı yere ve anlama göre tür değiştiren bir sözcüktür. “ama” anlamında kullanılıyorsa bağlaç ,”sadece” anlamında kullanılıyorsa edattır. Bu durumdan yalnız sen haberdarsın. => sadece(edat) Kitap okumak istiyorum ;yalnız uykum geliyor. => fakat (bağlaç)

Tek : tek = sadece => edat Ancak: “sadece” anlamında kullanılırsa edat, “ ama ,fakat “ anlamında kullanılırsa bağlaç olur. Ancak =sadece  edat Ancak= fakat  bağlaç Bu işi ancak sen başarabilirsin. =>sadece Akşama ancak gelirler . => zaman Seni anlıyorum ; ancak elimden gelen bir şey yok.=>fakat Tek : tek = sadece => edat Sınırı tek ben geçebildim. => Geziye tek sen katılacaksın. => Şu sıralar tek yaşıyorum. =>

Bir = sadece ----- edat Bir : Her zaman edat olarak kullanılmaz. K ulanıldığı yere ve anlama göre tür değiştirir. Bir = sadece ----- edat Akıllı bir sen mi varsın? Bu sesi bir ben duydum. Bir şikayetiniz var mı?

Mı: soru, pekiştirme , koşul, inkar anlamları katar. Beklediğimiz an geldi mi? Soğuk mu soğuk bir suya rastladık. Erken çıktık mı yetişiriz. Benim mi Allah’ım bu çizgili yüz?

B A Ğ L A Ç L A R Eş görevli sözcükleri, sözcük öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan sözcük türlerine bağlaç denir. Bağlaçların üç görevi vardır : Eş görevli sözcükleri birbirine bağlar. Sözcük öbeklerini birbirine bağlar. Cümleleri birbirine bağlar. Dilimizde sık kullanılan başlıca bağlaçlar şunlardır: Ve, veya, ya da, ile, yahut, veyahut, de(da), ki, fakat, ama, meğer, zira, madem, mademki, oysa, oysaki, halbuki, yeter ki, ancak, yalnız, nitekim, üstelik, örneğin, gerek... gerek, ister ... ister, ne ... ne, hem ... hem vb.

“VE”: Aralarında birlik ve beraberlik bulunduğunu belirtmek üzere özneleri,nesneleri,tümleçleri,eylemleri ve cümleleri bağlar. “Pınar’ı ve beni babam çağırdı.”

“İLE”. Eş görevli sözcükleri birliktelik ,ilgisiyle bağlar “İLE”.Eş görevli sözcükleri birliktelik ,ilgisiyle bağlar. “ve” anlamında kullanıldığında bağlaç “birlikte ve araç” anlamında kullanıldığında ise edat olur. “ile” nin kurduğu başlıca anlam ilgileri: 1.Araç İlgisi:Otobüs ile gelecek. 2.Nitelik İlgisi:Dikkatle dinledik. 3.Neden İlgisi.Dalgınlıkla adama çarptı. 4.Birliktelik İlgisi:Arkadaşıyla parka gitti. 5.Zaman İlgisi:Geceyle gündüzü karıştırdık. 6.Ölçü İlgisi:Maydanozu kilo ile satmazlar.

“ÇÜNKÜ”: (zira) neden,sebep,açıklama anlamları katar. Bunları söylüyorum; çünkü başarılı olmanızı istiyorum. Ev yıkıldı ;çünkü temeli yoktu. Bakan toplantıya katılamıyor; çünkü uçak arıza yapmış.

“ Bir bildiğimiz var ki böyle söyledik.” “Ki” Bağlacı:Cümleleri bağlar.Cümleyi,ad ve ad soylu sözcüğü kendinden sonraki cümleye neden,sonuç,açıklama ilgisiyle bağlar. “ Bir bildiğimiz var ki böyle söyledik.” DİKKAT. “sanki, oysaki, mademki, belki, a(joker), halbuki, çünkü,eğerki,meğerki” ki bağlacı bitişik yazılır.

“DE” Bağlacı: Birliktelik ve eşitlik ilgisiyle bağlar. “Ahmet de gelecek.” “Ama,ise,bile,hem…hem Ne…ne,ya,ya…ya,ya da, Yoksa” diğer bağlaçlardır

“AMA”:Eşanlamlıları “fakat,lakin,ancak ,yalnız” “AMA”:Eşanlamlıları “fakat,lakin,ancak ,yalnız”. “neden ,dikkat çekme, şart,neden,sonuç” anlamarlı verir. Çok oluyorsun ama. Koştum ;ama değdi. Sizinle gelirim;ama akşama kalmayacaksak. “İSE” : Bağlaç “ise” “isem, isen,ise, isek, iseniz,iseler” olarak çekimlenmez. Ağlarsa anam ağlar,gerisi yalan ağlar. => bağlaç değil( o ise) Kırmızıysa bizim arabadır. => bağlaç (çekimlenmiyor)

“NE…NE” : Eş görevli kelimeleri birbirine bağlar “NE…NE” : Eş görevli kelimeleri birbirine bağlar.”ne…ne” bağlacının bulunduğu cümleler yapıca olumlu anlamca olumsuzdur. Yüklem genellikle olumludur;ama olumsuz da olabilir.

Ü N L E M L E R Ünlemler : Ünlem türündeki sözcüklerle, genellikle, belli durumlar karşısında gösterdiğimiz anlık tepkilerimizi dile getiririz : “Şaşırma, korkma, uyarı, sevinme, üzülme, istemeye istemeye kabul etme, bıkkınlık, rahatlama, isteklendirme, aşırı beğenme, aşırı beğenmeme, onaylama, sesleniş, ayıplama, alay, küçümseme, özlem, anımsama, acıma, yakınma” yalnızca ünlem kullanarak dile getirebileceğimiz anlamların bazılarıdır. Ünlemleri ses ve sözcük halinde olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz :

Ses halinde olan ünlemler : Ses halinde olan ünlemlerin başlıcaları şunlardır : A!(aaa!), e!(ee!), O! (Ooo!), Of!(Off...!), Uf!, Ah!, Ha!, Hay!, Tu!, Tü!, Eh!, Ay!, Ya!, Oh!, Tüh!, Üf!... Örnek : O! Nereye böyle? (şaşma, şakınlık) Ooo! Hoş geldin Ayşeciğim. (Beklenmezlikle birlikte sevinme) Vah zavallı adam!... (Acıma) Haa..! Unutmuşum yahu! (Hatırlama) Ah, şu insanlık! (Kızma, hoş görmeyiş) Eh, hayırlısı neyse o olsun! (Kabullenme) Eee..., Fazla uzun ettin! (Bıkkınlık)

Sözcük halinde olan ünlemler : Sözcük halinde olan ünlemlerin başlıcaları şunlardır : Aman!, Aman tanrım!, Eyvah!, Haydi!, Bravo!, Yazık!, Sakın!, Yaşa!, Allah!, Yarabbi!, Hoppala!, Hop!, Yuh!... Örnek : Eyvah, cüzdanım yok! (şaşkınlık, korku) Aman, bırak gitsin! (Bıkkınlık, usanç) Bravo! Bravo! Büyük başarı. (Takdir etme, övme) Hoppala, bir de bu çıktı. (Beklenmezlik) Sakın o odanın kapısını açmayın! (Uyarı) Yazık pek de gençmiş! (Üzüntü)