MERKEZİ YIĞILMA (EĞİLİM) ÖLÇÜLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EĞİTİMDE ÖLÇME & DEĞERLENDİRME -12-
Advertisements

ORAN VE ORANTI ÖZGE ALTUNTAŞ.
DOĞAL SAYILAR Sıfırdan başlayarak 0,1,2,3… şeklinde sonsuza kadar devam eden sayılardır.
Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri
Tanımlayıcı İstatistikler
Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri
Tanımlayıcı İstatistikler
MÜH 100 İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Veysel Gazi
Bu slayt ‘ten indirilmiştir.
Hafta 03: Verinin Numerik Analizi (Yrd.Doç.Dr. Levent AKSOY)
Soruya geri dön
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
ÇARPMA İŞLEMLERİ.
Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri
İSTATİSTİK A. G E N E L B İ L G İ. İstatistik, elde edilen bir grup verinin belli hesaplama yöntemiyle objektif değerlendirilmesidir. Hedef - anlam vermek.
İstatistikte Bazı Temel Kavramlar
Temel İstatistik Terimler
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Yaygınlık Ölçüleri Bir dağılımdaki değerlerin ortalamaya olan uzaklıkları farklılıklar gösterir. Bu farklılıkların derecesi dağılımın yaygınlığı kavramını.
Ölçme sonuçları üzerinde yapılan istatiksel işlemler
BİYOİSTATİSTİK KONUM VE YAYGINLIK ÖLÇÜLERİ: MERKEZ ÖLÇÜLER & ÇEYREK VE YÜZDELİKLER Prof.Dr.İ.Safa GÜRCAN.
TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER
GRAFİKLER.
 Merkezi eğilim ölçüleri: Ortalama Ortanca Mod  Ortalama: İki veya ikiden fazla sayının toplamının toplanan sayıların adedine bölünmesiyle elde edilen.
Merkezi Eğilim (Yer) Ölçüleri
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Merkezi Eğilim Ölçüleri
Betimleyici İstatistik – I
Merkezi Eğilim (Yer) Ölçüleri
Z ve T puanları Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
MADDE ANALİZİ YÜKSEL YEŞİLBAĞ.
Uygulama I.
Asimetri ve Basıklık Ölçüleri
Merkezi Eğilim Ölçüleri (Ortalamalar)
İSTATİKSEL MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ (ORTALAMALAR)
Asimetri ve Basıklık Ölçüleri
Tanımlayıcı İstatistikler
Sayısal Tanımlayıcı Teknikler
Merkezi Eğilim Ölçüleri (Ortalamalar)
Nicel Analizlere Giriş
Asimetri ve Basıklık Ölçüleri
Analitik olmayan ortalamalar
Bölüm 03 Sayısal Tanımlama Teknikleri
Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri
Tanımlayıcı Ölçütler Üzerinde durulan bir çalışmada amaç; elde edilen veri setini bir ya da birkaç ölçü ile özetlemektir. Kullanılan her ölçü dağılımın.

Analitik olmayan ortalamalar Bu gruptaki ortalamalar serinin bütün değerlerini dikkate almayıp, sadece belli birkaç değerini, özellikle ortadaki değerleri.
Konum ve Dağılım Ölçüleri BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Istatistik.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Ölçme ve Değerlendirme
İŞLU İstatistik -Ders 4-.
TEMEL BETİMLEYİCİ İSTATİSTİKLER
Ölçme Sonuçları Üzerinde İstatistiksel İşlemler
Merkezi Eğilim Ölçüleri
MERKEZİ EĞİLİM(YIĞILMA) ÖLÇÜLERİ
Merkeze Yayılma Ölçüleri
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
Uygulama I.
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 8. SINIF
Ölçme Sonuçları Üzerinde İstatistiksel İşlemler
MERKEZİ DAĞILIM ÖLÇÜTLERİ
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
STANDART SAPMA.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

MERKEZİ YIĞILMA (EĞİLİM) ÖLÇÜLERİ Kenan İLARSLAN

ANALİTİK ORTALAMALAR Bir örneklemede tüm veri değerlerini dikkate alan merkezi eğilim ölçüleridir. – Aritmetik ortalama – Ağırlıklı ortalama – Geometrik ortalama – Harmonik ortalama

ARİTMETİK ORTALAMA Gözlenen değerlerin tümü toplanarak gözlem sayısına bölündüğünde elde edilen değere aritmetik ortalama denir.

Örnek: Bir öğrencinin beş dersten aldığı notların ortalamasını bulalım. Aritmetik ortalama bütün değerlerin önemini eşit kabul ettiği için her zaman dağılımı iyi temsil etmemektedir. Bütün değerlerin aynı öneme sahip olmadığı serilerde ağırlıklı ortalama kullanılır.

ARİTMATİK ORTALAMANIN BAZI ÖZELLİKLERİ VE DEZAVANTAJLARI Bir serideki her bir veri değerinin aritmetik ortalamadan olan sapmalarının toplamı daima sıfırdır.

Aritmetik ortalamanın hesaplanışında veri setindeki tüm veri değerleri kullanılır. Bir veri setinin yalnızca bir aritmetik ortalaması vardır. Aritmetik ortalamanın önemli bir sakıncası, data setindeki aşırı değerlerden kolay etkilenmesidir. Bir data setinde verilerden bir kaçı çok yüksek yada küçük değerler içeriyor ise, aritmetik ortalama, data setinin merkezi eğilim ölçümünü temsil etmek için uygun olmayabilir. Örnek: 5 öğrencinin bir sınavda almış olduğu notlar 70, 70, 70, 70, ve 100`dir. Aritmetik ortalama 76 olacaktır. Bu aritmetik ortalama veri setinin iyi bir şekilde temsil etmemektedir.

AĞIRLIKLI ORTALAMA Aritmetik ortalamada, her bir veri değerinin Öneminin eşit olduğu varsayılmaktadır. Fakat bazı değerlerin önemi diğerlerinden farklı olabilir. Bu durumlarda ağırlıklı ortalama kullanılır.

Örnek: Bir öğrenci İşletme dersinden 75 , Muhasebe dersinden 50 , Hukuk dersinden 60 , İngilizce dersinden 67 almış olsun. Ders kredilerinin de İşletme 4 , Muhasebe 4 , Hukuk 3 , İngilizce 1 olduğunu varsayalım. Bu öğrencinin ders ortalamasını hesaplayalım:

GEOMETRİK ORTALAMA Geometrik ortalama iktisat ve işletme alanlarında yaygın olarak kullanılan bir ortalama türüdür. Geometrik ortalama özellikle; değişim oranlarının (yüzde, oran, vb.) ortalamasının hesaplanmasında bir zaman aralığı içerisindeki bir üretimin yada satışın artış miktarının ortalamasının belirlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Örnek: Bir işletmenin dört farklı ürünün satışından elde ettiği kar yüzdeleri 3, 2, 4, ve 6 ‘dır. Bu işletmenin ortalama karı nedir? Not: - Eğer veri değerlerinden biri 0 yada negatif değerlikli ise Geometrik ortalama hesaplanamaz. - Yani; geometrik ortalama ya aritmetik ortalamaya eşit olacaktır yada küçük olacaktır. Çünkü, aşırı değerlerden aritmetik ortalamaya göre o kadar fazla etkilenmemektedir.

HARMONİK ORTALAMA Bazı özel durumlarda başvurulan bir ortalama olup hız,fiyat, verimlilik gibi oransal olarak belirtilebilen bazı değişken değerleri ortalamalarının hesaplanışında kullanılır. Not: - Veri değerlerinde sıfır bulunması yada veri değerlerinin farklı işaret taşımaları durumunda harmonik ortalama kullanılmaz. - Değişkenlerden birinin sabit, diğerinin ise değişken olduğu durumlarda başvurulan bir ortalamadır.

Örnek: İki şehir arasındaki mesafenin 150 km olduğunu varsayalım Örnek: İki şehir arasındaki mesafenin 150 km olduğunu varsayalım. Gidişte 75 km hızla, dönüşte ise 50 km hızla mesafeyi aldığımızda ortalama hızımız ne olur? 150 km’lik mesafeyi gidişte 150/75=2 saatte, dönüşte ise; 150/50=3 saatte alırız. Burada mesafe unsuru sabit fakat zaman unsuru ise sabit olmadığından harmonik ortalama kullanılmıştır.

ANALİTİK OLMAYAN ORTALAMALAR Bir örnekteki bütün veri değerlerini dikkate almayan merkezi eğilim ölçüleridir - Medyan - Mod

MEDYAN (ORTANCA) Veri değerleri büyükten küçüğe yada küçükten büyüğe sıralandıktan sonra, tam ortaki yani veri dizisini 2 eşit frekansa ayıran değerdir. n tek ise n çift ise

Önce veriler, küçükten büyüğe doğru sıralanır. 2 3 4 5 6 8 9 X1 X2 X3 Örnek: 2,3,2,4,4,6,6,5,8,8,9 sayıları için ortancayı bulunuz. Önce veriler, küçükten büyüğe doğru sıralanır. 2 3 4 5 6 8 9 X1 X2 X3 X4 X5 X6 X7 X8 X9 X10 X11 n=11 tek sayıdır. O halde ortanca Yani; M=5’dir.

Örnek: 1,2,3,3,5,5,5,6,7,7,7,8,9,9 biçiminde sıralanmış veriler için ortancayı bulalım. n:14 çift sayıdır. O halde;

MOD (TEPE DEĞER) Bir seride en çok tekrarlanan değere “Mod” denir.