İLKYARDIM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DS FA.EU.TE5 04.SNM.EG
Advertisements

Hava yolu tıkanıklığı nedir?
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
HAVA YOLU TIKANIKLIĞINDA İLKYARDIM
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
GÖZ, KULAK VE BURUNA YABANCI CİSİM KAÇMASINDA İLKYARDIM
YARALANMALARDA İLK YARDIM
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
GÖZ, KULAK VE BURUNA YABANCI CİSİM KAÇMASINDA İLKYARDIM
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
VII. BÖLÜM KIRIK,ÇIKIK ve BURKULMALARDA İLKYARDIM
ACİL DURUMLAR Kazanım: Acil durumlarda nasıl davranacağını açıklar.
DS FA.EU.TE1 04.SNM.EG
TEMEL İLKYARDIM BİLGİSİ BURSA ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI EĞİTİMİ 29.Ocak.2011 Dr. Ersan TAŞCI.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM.
ILK YARDIM. İlk Yardım Ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye anında, olay yerinde ve çevre imkanlarından yararlanılarak yapılan, tıbbi olmayan.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM -10-.
İlkyardım: Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
GÖZE YABANCI CİSİM KAÇMALARI
IX. BÖLÜM ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
İLK YARDIM. TANIM Ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye anında, olay yerinde ve çevre imkanlarından yararlanılarak yapılan, tıbbi olmayan.
XI. BÖLÜM GÖZ, KULAK VE BURUNA YABANCI CİSİM KAÇMASINDA İLKYARDIM
10-HAYVAN ISIRMA VE SOKMASINDA İLKYARDIM
OKAN ÜNİVERSİTESİ İLKYARDIM EĞİTİM MERKEZİ
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
Nişantaşı MYO Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri Ekim 2015
İLK YARDIM.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
Göz,Kulak ve Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım
GÖZ, KULAK VE BURUNA YABANCI CİSİM KAÇMASINDA İLKYARDIM
HOŞGELDİNİZ. İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın.
Kedi- Köpek Gibi Hayvan Isırmalarında İlk Yardım.
Hayvan Isırmaları Bölüm 10. Kapsam: Hayvan ısırmaları neden önemlidir? Kedi, köpek ısırmaları Arı sokmaları Akrep sokmaları Yılan sokmaları Deniz canlıları.
İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
HOŞGELDİNİZ GENEL İLKYARDIM MUSTAFA ÜNALAN İLKYARDIM EĞİTMENİ.
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır.
HASTA / YARALININ OLAY YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
(11)- GÖZ, KULAK VE BURUNA YABANCI CİSİM KAÇMASINDA İLK YARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
İLK YARDIM TEMEL BİLGİLER
GÖZ, KULAK VE BURUNA YABANCI CİSİM KAÇMASI
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
BEBEKLERDE SOLUNUM YOLU TAM TIKANIKLIKLARINDA İLKYARDIM
YABANCI CİSİM ASPİRASYONUNDA İLK YARDIM
İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ’NE
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Bir önceki sunumlar daha ayrıntılı!!!!!!!!!!!!!11
GÖZ KULAK VE BURUNA YABANCI CİSİM KAÇMASINDA İLKYARDIM
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
HAVA YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR?
BURKULMALARDA İLKYARDIM
Sunum transkripti:

İLKYARDIM

İlk yardım konusunda genel bilgi sahibi olmak farkındalık yaratmak AMAÇ İlk yardım konusunda genel bilgi sahibi olmak farkındalık yaratmak

TANIM; İLKYARDIM NEDİR? Ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye; anında, olay yerinde çevre imkanlarından yararlanılarak yapılan tıbbi olmayan geçici müdahaleye ilk yardım diyoruz.

İLKYARDIMCI OLAMAMANIN BEDELİ

İLK YARDIMDA GENEL KURALLAR (KBK) Korumak Bildirmek Kurtarmak

İLK YARDIMCIDA BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER Her zaman tedbirli olmalıdır Soğukkanlılığını korumalıdır Cesaret gösterilerinden ve emin olmadığı uygulamalardan kaçınmalıdır

Hastayı uygun olmayan yöntemle taşımayınız

İLK YARDIM İÇİN KİMLERİ ARAYABİLİRİZ 112 Ambulans ve acil yardım hizmetleri

Bir kazayı haber veren kişi her zaman şunları belirtmek zorundadır :  Kazanın kesin yeri, yol, kilometre, en yakın yerleşim birimine uzaklık ya da bir şehirde isek sokak, cadde, en yakın binanın numarası vb.  Kazanın tipi ve durumunu ağırlaştırabilecek koşullar, yolu tıkayan taşıtlar olup olmadığı, yangın tehlikesi, yaralı bulunup bulunmadığı, devrilen elektrik direklerinin olup olmadığı, gaz kaçağı vb.  Yaralıların sayısı ve görünüşteki durumları  İsim verilmeli ya da nereden arandığı belirtilmelidir, isimsiz aramalar güven yaratmaz.

Kurtarma ; Yaralıların durumunu ve öncelikli müdahale edilecekleri belirlemek Yaralının korku ve endişelerini gidermek Yardımcı olabilecek kişileri organize etmek Yaralının durumunun durumunun ağırlaşmasını önlemek Yaralının yarasını görmesine izin vermemek Ağır yaralı bir kişi, hayati tehlikesi olmadığı sürece asla yerinden hareket ettirilmemelidir.

Kurtarma Hastayı kurtarmaya çalışırken,durumu doğru tespit etmeliyiz, Hastaya öncelikle zarar vermemeye çalışmalıyız. Yaralının durumunu daha kötüleştirecek hareketlerden kaçınmalıyız! Durumu sabitledikten sonra onu kurtarmalıyız

Doğruyu bilmiyorsan hastaya dokunma, zarar verme

HAVA YOLU TAM TIKANMALARINDA İLK YARDIM

Hastanın arkasına geçin ve kollarınızı hastanın beline dolayın Bir yumruğunuzu baş parmağınızı avucunuzun içine alacak şekilde göbeğin hemen üzerine yerleştirin. Diğer elinizle yumruğunuzu sıkıca kavrayın ve hızla içeriye doğru bastırıp çekin. Aşırı şişman ve hamilerde göğüse baskı uygulayabilirsiniz.

HAVA YOLU TIKANIKLIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR? Eğer hasta hava yolunda yeterli hava alıp veriyorsa; hasta öksürmeye teşvik edilmeli, yakından izlenmeli ve başka bir girişimde bulunulmamalıdır

Belirgin bir yabancı cisim, yerinden çıkmış veya gevşemiş takma dişleri varsa bunların meydana getirdiği tıkanma açılmaya çalışılır. Kazazedenin solunum ve öksürüğü zayıflarsa ya da kaybolursa ve morarma saptanırsa derhal hastaya müdahale edilmelidir. Eğer yabancı cisim görülemiyorsa ve hastanın durumu kötüye gidiyorsa yukarıda tam tıkanmada anlatılan uygulamalar yapılır.

ÖKSÜRENE MÜDAHALE ETMEYİNİZ

KIRIKLARDA İLK YARDIM Eklem veya kırık bölgenin hareketini engellemek için tespit edilmeli Kırık bölgeye soğuk uygulama yapılmalı Kol ve bacaklardaki kırıklar sabitlendikten sonra kalp seviyesinden yükseğe kaldırılmalı

KIRIKLARDA İLK YARDIM Eklem veya kırık bölgenin hareketini engellemek için tespit edilmeli Kırık bölgeye soğuk uygulama yapılmalı Kol ve bacaklardaki kırıklar sabitlendikten sonra kalp seviyesinden yükseğe kaldırılmalı

KANAMALARDA İLK YARDIM

Aşırı kanamalarda kanamayı durdurmak için turnike uygulanmalı

BURUN KANAMALARINDA İLK YARDIM Kişi dik oturtulur Başı hafif öne eğilir ve burun kanatlarından iki parmakla bastırılır Burna,alna ve enseye soğuk ıslak bez konarak lokal soğutma ile kanama kontrol altına alınabilir Endişeli ve yüksek tansiyonlu kişilerin sakinleştirilmesi önemlidir

Göze yabancı cisim kaçmasında ilkyardım nasıl olmalıdır? Toz gibi küçük madde ise; Gerekirse üst göz kapağı açık tutulur, Nemli Göz ışığa doğru çevrilir ve alt göz kapağı içine bakılır. Temiz bir bezle çıkarılmaya çalışılır, Hastaya gözünü kırpıştırması söylenir, Göz ovulmamalıdır, Yabancı cisim hala çıkmıyorsa sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Göz içine batmış yada metal cisim kaçmışsa; Göze hiçbir şekilde dokunulmaz, Tıbbi yardım istenir, Hastanın göz uzmanlık dalı olan bir sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır. Gerekmedikçe hasta kımıldatılmaz,

Kulağa yabancı cisim kaçmasında ilk yardım nasıl olmalıdır? Kesinlikle sivri ve delici bir cisimle müdahale edilmemelidir, Su değdirilmemelidir, Tıbbi yardım istenmelidir.

BURUNA YABANCI CİSİM KAÇMASINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR? Burun kanatları parmaklarımızla kapatılıp, burundan nefes verirken aniden açmak suretiyle cismin atılması sağlanabilir. Yeterli olmaz ise tıbbi yardım istenmelidir. Derin bir nefes alındıktan sonra

YANIKLARDA İLK YARDIM

YANIKLARDA İLK YARDIM Küçük yanıklarda yanık bölgesini basınçsız akan soğuk suyun altına tutmak suretiyle ağrıyı azaltın. Böylece yanık olan yerde su toplayıp şişmesini azaltabilirsiniz.

YANIKLARDA İLK YARDIM Yanık su toplarsa üstünü gazlı bezle kapatıp yarı kapalı pansuman yapılmalı Burada yeni deri oluşurken bir süre yanan bölgeyi koruyarak iyileşmesini kolaylaştırır. Su toplayan yeri patlatmayın. Yanık geniş ve sağlık kuruluşu uzaksa hasta / yaralının kusması yoksa bilinçliyse ağızdan sıvı (1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı) verilerek sıvı kaybını azaltın

YANIKLARDA İLK YARDIM yoğurt sürmeyin. Yanığın üstüne krem, diş macunu sürmeyin.

İLK YARDIM ÖĞRENİN VE ÖĞRETİN CAN GÜVENLİĞİNİZ İÇİN İLK YARDIM ÖĞRENİN VE ÖĞRETİN İLERİ YAŞAM İLKYARDIMCI EĞİTİM MERKEZİ DR.ERSİN ASLANTÜRK Ve ÇUBUK BELEDİYESİ SAGLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.