BİLİNCİ KAPALI KİŞİYE İLK YARDIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
Advertisements

Bursa Eczane Teknisyenleri Derneği Sunumları /
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA
Hava yolu tıkanıklığı nedir?
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
ACİL DURUMLAR Kazanım: Acil durumlarda nasıl davranacağını açıklar.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM -9-.
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
BİLİNÇ KAYBI NEDİR? Beynin normal fonksiyonlarındaki bir aksama sonucu; uyku halinden başlayarak, hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden, BİLİNCİN.
EPİLEPSİ BAYILMA KANAMADA İLKYARDIM
ÇOCUKTA EPİLEPSİ. eeg nedir? Beynin elektriksel faaliyetlerinin incelenmesi Beyin elektrosu Beyin dalgalarının ölçülmesi yöntemi.
 İnsanlar çevrelerindeki uyarıları beş duyu ile algılayıp bazı olaylara uygun tepkiler gösterirler.  Bu duyular görme, işitme, tatma, koklama, dokunma.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM -10-.
Bilinç Bozuklukları BİYEM Bilinç.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
İlkyardım: Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMALARI
IX. BÖLÜM ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ŞOK DOLAŞIM SİSTEMİ, KANIN TÜM HÜCRE VE DOKULARA ULAŞMASINI SAĞLAR. BU SİSTEM SAYESİNDE HER HÜCREYE OKSİJEN VE BESİN MADDESİ TAŞINIR VE HÜCRELERDEN METABOLİK.
10-HAYVAN ISIRMA VE SOKMASINDA İLKYARDIM
XII. BÖLÜM BOĞULMALARDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLK YARDIM
ŞOK VE İLK YARDIM Nazife ŞENYÜREK.
Kan şekeri düşmesinde ilkyardım uygulama
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
Göğüste kuvvetli ağrıda (kalp krizi şüphesi) ilkyardım uygulama
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM
KONVULZİYON GEÇİREN HASTAYA MÜDAHALE Hemş. Rukiye AKDENİZ Hemş
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu Şubat Karbon monoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında Karbon bulunan yakıtların.
(9)- ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIM
Kedi- Köpek Gibi Hayvan Isırmalarında İlk Yardım.
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır.
HASTA / YARALININ OLAY YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
HAYVAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
Temel İlk Yardım Yapan= Fatih Kemal Yalçın
(8)- BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLK YARDIM
İLKYARDIM Dr. Sadiye YILMAZ.
Ş O K.
SARA-EPİLEPSİ KRİZİ.
BİLİNCİ KAPALI (KOMA)OLAN HASTA / YARALIYA İLK YARDIM
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
ZEHİRLENMELER Sağlık Sunumları:
(12)- BOĞULMALARDA İLK YARDIM
FİZİKSEL MUAYENE BULGULARININ YORUMLANMASI
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
Bilinç Bozuklukları Hastaneciyiz.blogspot.com BİYEM Bilinç.
Isı dengesi bozukluklarında ilkyardım uygulama
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
Sunum transkripti:

BİLİNCİ KAPALI KİŞİYE İLK YARDIM

BİLİNÇ KAYBI NEDİR? BEYNİN normal fonksiyonlarındaki bir aksama sonucu, Uyku halinden başlayarak, hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden, BİLİNCİN kısmen yada tamamen kaybedilmesidir.

BAYILMA VE KOMA BAYILMA: Kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybıdır. Beyne giden kan akışının azalması sonucu oluşur. KONFÜZYON; Bilincin sislenmesidir.Hasta uyanıktır ancak şaşkın ve dalgındır. LATERJİ: Uyanıklığın belirgin azalmasıdır.Hasta kolay uyandırılabilir.Ancak Konuşma bitince uykuya dalar.

STUPOR: Uyanıklığın ağır derecede bozulmasıdır. Şiddetli ve sürekli uyarı verilerek uyandırılan hasta sorulara 1-2 kısa ve doğru olmayan cevaplar verebilir. Uyaran kesildiğinde uykuya geri döner. .

KOMA: Yutkunma,öksürük gibi reflekslerin ve dıştan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması yada yok olması ile ortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybıdır

BİLİNÇ KAYBI NEDENLERİ Bayılma nedenleri: Korku, aşırı heyecan,Sıcak, yorgunluk,kapalı ortam, kirli hava, aniden ayağa kalkma Koma nedenleri: Düşme yada şiddetli darbe sonrası Zehirlenme Aşırı alkol,uyuşturucu kullanımı Şeker hastalığı Havale vb. hastalıklar

BAYILMA BELİRTİLERİ Bacaklarda uyuşma, bilinçte bulanıklık Yüzde solgunluk Üşüme,terleme Hızlı ve zayıf nabız Baş dönmesi, baygınlık,yere düşme

KOMA BELİRTİLERİ Yutkunma, öksürük vb. tepkilerin kaybolması Sesli ve ağrılı dürtülere tepki yokluğu İdrar ve dışkı kontrolünün kaybolması

EĞER KİŞİ BAYILDIYSA : Etraftaki meraklılar uzaklaştırılır Sırt üstü yatırılarak, ayakları 30 cm kaldırılır Solunum yolu açıklığı kontrol edilir ve korunur Sıkan giysiler gevşetilir Kusma varsa yan pozisyonda tutulur

BİLİNÇ KAPALI İSE; Hasta / yaralının yaşam bulguları değerlendirilir H / y ya koma pozisyonu verilir Yardım çağrılır ( 112 ) Sık sık solunum kontrol edilir Yardım gelinceye kadar yanında beklenir

HAVALE Adalelerin kontrol edilemeyen kasılmalarıdır. Sinir merkezindeki tahriş sonucu beyinde gerçekleşen elektriksel boşalmalar nedeniyle meydana gelir. Nedenleri Beyinde yaralanma, Beyinde enfeksiyon, Yüksek ateş, Bazı hastalıklar ( sara krizi ).

HAVALEDE İLK YARDIM *** Herhangi bir hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 C°’ nin üzerine çıkmasıyla oluşur. Genellikle 6 ay ve 6 yaş arasındaki çocuklarda rastlanır.*** Öncelikle hasta ILIK SUYLA ıslatılmış, ıslak havlu yada çarşafa sarılır. Ateş bu yöntemle düşmüyorsa oda sıcaklığında küvete sokulur, duş alması sağlanır. Tıbbi yardım istenir.

SARA KRİZİ BELİRTİLERİ Hastada var olmayan koku alma, adale kasılması vb. ön haberci denilen belirtiler olur. Bazen hasta bağırır, şiddetli ve ani bir şekilde bilincini kaybederek yığılır. Yoğun ve genel adale kasılması görülür. 10-20 sn kadar nefesi kesilir. Dudaklarda ve yüzde morarma gözlenir.

SARA KRİZİ BELİRTİLERİ Ardından kısa ve genel adale kasılması, sesli nefes alma, aşırı tükürük salgılanması, altına kaçırma görülür. Hasta dilini ısırabilir başını yere çarpıp yaralayabilir. Aşırı kontrolsüz hareketler gözlenebilir. Son aşamada hasta uyanır, şaşkındır, nerede olduğundan habersiz, uykulu hali vardır.

SARA KRİZİNDE İLK YARDIM Olayla ilgili güvenlik önlemleri alınır. Kriz kendi sürecine bırakılır. Hasta bağlanmaya çalışılmamalıdır. Kilitlenmiş çene açılmaya çalışılmaz. Yabancı herhangi bir madde kullanılmaz (soğan, kolonya vb). Kendini yaralamamasına dikkat edilir. Etraftaki zarar verebilecek malzemeler uzaklaştırılır. Sıkan giysiler gevşetilir. Kusma karşısında tetikte olunmalıdır. Düşme sonucu yaralanma varsa ilgilenilir. Tıbbi yardım istenir.

Histeri Nöbeti Belirtileri: Bir uyaran etkisiyle, kişide aşırı tepki ya da duygusal dürtünün açığa çıkmasına histeri nöbeti denir. Belirtileri: Aniden kendini kaybetme, bağırma, ağlama, saçını başını yolma, giysilerini yırtma. Hızlı soluk alıp verme. Anlamsız garip, hareketler.

Yapılması gerekenler: Güven verin, uyarıcıyı ortadan kaldırın. İyileşmeden yalnız bırakmayın. Doktora gitmesini öğütleyin. Yapılmaması gerekenler: Tokat atmayın. Aşırı sempati göstermeyin, ilgili ama otoriter davranın.

Göğüs Ağrısında İlk Yardım Kalbin normal çalışabilmesi için sürekli oksijene ihtiyacı vardır. Kalbin oksijen ihtiyacını kalp kasını besleyen damarlar sağlar.

Damarların herhangi bir nedenle tıkanması sonucu kalp kası beslenemez ve kalbin normal çalışması bozulur. Göğüs bölgesinde kuvvetli ağrı hissedilir. Göğüste hissedilen kuvvetli ağrının nedenleri arasında en sık kalp spazmı ve kalp krizi görülür.

Kalp Spazmında (Angina Pektoris) Belirtiler Sıkıntı hissi, nefes darlığı Genellikle göğüs ortasında başlayan ağrı, kollara, boyuna, sırta ve çeneye doğru yayılır.

Ağrı, fiziksel hareket, heyecan, üzüntü ya da fazla yemek yeme sonucu ortaya çıkar. Ağrı kısa sürelidir, yaklaşık 5- 10 dk. kadar sürer. Ağrı istirahat ile durur, istirahat hâlindeyken görülmesi ciddi bir durumu gösterir.

Kalp Krizinde (Miyokart Enfarktüsü) Belirtiler Hasta ölüm korkusu ve yoğun sıkıntı hisseder. Ağrı, göğüs ya da mide boşluğunun herhangi bir yerinde, sıklıkla kravat bölgesinde görülür, omuzlara, boyuna, çeneye ve sol kola yayılır.

Ağrı, kalp spazmına benzemekle birlikte daha şiddetli ve uzun sürelidir. Ağrı, dinlenmekle geçmez. En çok mide ağrısı, hazımsızlık, gaz sancısı veya kas ağrısı ile karıştırılır. Bu tür gaz ya da kas ağrıları, aksi ispat edilinceye kadar kalp krizi olarak düşünülmelidir. Terleme, mide bulantısı ve kusma görülebilir.

Göğüs ağrısında ilk yardım Hastanın yaşamsal bulguları (ABC) kontrol edilir. Hasta hemen dinlenmeye alınır, sakinleştirilir. Yarı oturur pozisyona getirilip rahat nefes alması sağlanır. Kullandığı ilaçları varsa almasına yardım edilir.

Tıbbi yardım istenir. Yardım gelinceye kadar yaşam bulguları izlenir. Gerekliyse TYD uygulanır.

KOMA Uyanıklığın tamamen bozulması Bilinç kaybının en ileri durumu Ağrılı uyaranlara cevap yok.

KOMA ÇEŞİTLERİ ALKOL KOMASI: İLK YARDIM: Bilinç açık ise ? Kusturulur. Kusturulamıyorsa? Midesi yıkanır. Genel komada ilk yardım kuralları ve Tıbbi tedavi

NARKOTİK KOMA İLK YARDIM: Genel ilk yardım kuralları Suni solunum? Oksijen verme? Narkotik antagonistleri

HİPOGLİSEMİ (KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜĞÜ) 55 altı kan şekeri seviyesinde gelişir. Beyin hücrelerinin yakıtı? Glukoz Kanda glukoz seviyesi düşerse? Beyin hücreleri oksijensiz kalır. Sonuç? Beyin hücreleri zarar görür.

HİPOGLİSEMİ HİPERGLİSEMİ’DEN DAHA TEHLİKELİDİR!!!!!!!!!!!!!!

KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜĞÜ Kan şekeri düşüklüğü nedir? Herhangi bir nedene bağlı olarak vücutta kan şekeri eksildiği zaman ortaya çıkan durumdur. Nedenleri Şeker hastalığına bağlı. Uzun süren egzersizler sonrası. Uzun süre aç kalma sonrası. Mide - bağırsak ameliyatı olmuş kişilerde yemek sonrası.

BELİRTİLERİ Ani kan şekeri düşme; Terleme, Hızlı nabız, Titreme, Yorgunluk, Bulantı, Aniden acıkma hissi.. Yavaş yavaş ve uzun sürede düşerse; Baş ağrısı, Konuşma güçlüğü, Görme bozukluğu, Uyuşukluk, Kafa karışıklığı, Şuur kaybı...

KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜĞÜNDE İLK YARDIM Hastanın AB ’si değerlendirilir. Bilinci yerindeyse; şekerli su verilir. Belirtiler 15 - 20 dakikada geçmiyorsa sağlık kuruluşuna başvurulur. Bilinci kapalı ise; Koma Pozisyonu verilerek yardım çağrılır. Kan şekeri düşük yada yüksek olsa da 2 kesme şekerinin alınması hayat kurtarıcı olabilir.

HİPERGLİSEMİ Aşırı su içme Bulantı kusma Derin ve hızlı solunum Aseton kokusu Karın ağrısı Kuru cilt,bilinç değişikliği koma

HİPERGLİSEMİDE ACİL YARDIM ABC % 100 lük oksijen(sonrasında konsantrasyon azaltılır.) Damar yolu açılır ve mayi(Ringer Laktat) takılır.

ÜREMİK KOMALAR ABC % 100 lük oksijen(sonrasında konsantrasyon azaltılır.) Damar yolu açılır ve mayi( % 9 izotonik)takılır.

KOMALARDA GENEL İLK YARDIM ABC kontrolü Solunum varsa? Koma pozisyonu Vücut ısısını koru Damar yolu açılır.

KOMA POZİSYONU H / y nın bilinci kontrol edilir Sıkan giysiler gevşetilir,ağzının içine bakılır. Solunum değerlendirilir H / Y nın karşı taraftaki kolu göğsü üzerine konulur. Karşı taraftaki bacağı dik açı yapacak şekilde kıvrılır İlk yardımcıya yakın kolu baş üzerine uzatılır.

KOMA POZİSYONU Karşıdaki omuz ve kalçadan tutularak bir hamlede çevrilir. Üsteki bacak öne doğru destek yapılır. Alttaki bacak hafif bükülerek arkaya destek yapılır. Baş kolun üstüne eğik olarak konur 112 nin gelmesi beklenir 2 - 3 dakika arayla AB’ Sİ değerlendirilir. Her yarım saatte bir diğer yöne hasta çevrilir.

KOMA POZİSYONU

KOMA POZİSYONU