GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 - 7 NİSAN DÜNYA KANSER HAFTASI
Advertisements

KANSER KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
KANSER.
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
KANSER NEDİR ?.
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
DİYARE (İSHAL).
KANSER.
KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
İVRİNDİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
İvrindi Toplum Sağlığı Merkezi

MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
Bursa Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi
GİRESUN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE KANSER
KANSERSİZ YAŞAM EĞİTİM ŞUBE 2010.
(1 - 7 NİSAN).
KANSER NEDİR? Kanser, vücuttaki bir hücre grubunun aşırı ve kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu meydana gelmektedir. 1.
Op.Dr.Kenan Ertopçu. Rahim ağzını ve dış genital organları dürbüne benzeyen kolposkop adı verilen bir aygıtla kez büyüterek incelenmesi işlemidir.
GÜVENLİ ANNELİK.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
RAHİMAĞZI KANSERİ.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KANSER , K0RUNMA ve KANSER TARAMASI
Servikal Kanserin Erken Tanısı
ALANYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
KABIZLIK (KONSTİPASYON)
BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi Müdürlüğü
Konu başlıkları Kanser hücresi oluşumu Kansere neden olan etmenler
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
MEME KANSERİ Kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseridir. Aynı zamanda bir çok ülkede kanserden ölümlerin başlıca nedenidir. Ülkemizde de kadınlar.
“KANSER NEDİR?, RİSK FAKTÖRLERİ VE KORUNMA YOLLARI”
KANSER ve ÖNLEME.
VAJİNAL ENFEKSİYONLAR
EĞİTİM ŞUBESİ Burcu ORTAKCI
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ RAHİMİN GÖREVİNEDİR?
KALIN BAĞIRSAK KANSERİ
Tarım İşçisi Kadınlarda Yaş İzlemi
KADINDA KANSER TARAMASI VE KANSERDEN KORUNMA
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi 2007
7. ADIM: ERKEN TANI VE TEDAVİ Öğr. Gör. Sami AKPİRİNÇ Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı SAĞLIKLI YAŞAMANIN ADIMLARI; DİN GÖREVLİSİ.
ERKEN TANI VE TEDAVİ Prof.Dr. Zeynep ŞİMŞEK. Erken Tanı Bir hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan, Bir başka ifadeyle vücuda yayılmadan ve organlara.
Kanser Nedir? Nasıl Önlenir?.
“Kendi Kendine Meme Muayenesi’’
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007.
ORDU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKCİĞER KANSERİ AKCİĞER KANSERİ Sağlık Slaytları Sağlık Slaytları
ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAĞIN ÖNCÜSÜ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ 2.DÖNEM PERFORMANS ÖDEVİ DERS : KADIN HASTALIKLARI KONU : KKMM AD / SOYAD : EMRE.
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
(1 - 7 NİSAN). KANSER NEDİR? HÜCRELERİN KONTROLSÜZ OLARAK SÜREKLİ ÇOĞALMALARI SONUCU OLUŞAN, YAKINDAKİ VE UZAKTAKİ BAŞKA ORGANLARA DA YAYILARAK KİŞİYİ.
KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ ŞANLIURFA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ ZEHRA DAĞ SağlıkSlaytArşivi:
(1 - 7 NİSAN).
HAZIRLAYAN CEMİLE YİĞİT 8/B 516. ÖĞRETMENİM Özay TER DERS: FEN BİLİMLERİ KONU: KANSER NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Sunum transkripti:

GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ MERKEZİMİZ’DE TEŞHİS VE TARAMASI YAPILAN KANSERLER

MEME KANSERİ Meme dokusunda oluşan anormal hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalması ve kitle oluşturmasıdır. Kadınlarda en sık görülen kanserdir. Düzenli yapılan muayene ve tetkikler ( mamografi – meme ultrason ) ile erken teşhisi mümkündür. Erken teşhis ile % 95 iyileşebilen bir kanserdir.

MEME KANSERİNDE RİSKLER NELERDİR? 50 yaşın üzerinde olmak, Annede, kız kardeşte ve 1. derece akrabalarda meme kanseri varlığı, Hiç doğum yapmamış olmak, Hiç emzirmemiş olmak, İlk doğumu 35 yaşından sonra yapmak, 12 yaşından önce adet görmek, 50 yasından sonra menapoza girmek, Uzun süre (10 yıl ve üzeri) doğum kontrol ilaçları kullanmak, Menapoz döneminde uzun süre yüksek dozda hormon (östrojen) tedavisi almak, Şişmanlık, yağdan ve şekerden zengin beslenmek, Sigara ve alkol kullanmak .

MEME KANSERİNDE BELİRTİLER NELERDİR? Memede ele gelen kitle, Memede ağrısız şişlik ve sertlik, Meme başında içe çökme, Memede portakal kabuğu görüntüsü, Koltuk altında şişlikler, Meme başında kanlı akıntı, Memede büyüklük ve şekil farkı, Memede kızarıklık, pullanma ve damar genişlemeleri.

Meme kanserİnde teşhİs yöntemlerİ 20 Yaşından itibaren memelerinizi her ay elinizle muayene ediniz. 30 Yaşından sonra her yıl hekim kontrolünden geçiniz. 40 Yaşından sonra 1-2 yılda 1 kez mamografi (meme filmi) çektiriniz. 50 Yaşından sonra her yıl 1 kez mamografi çektiriniz.

MEME KANSERİNDE TEŞHİS YÖNTEMLERİ MAMOGRAFİ NEDİR? Vücuda herhangi bir ilaç vermeden düşük dozda x ışınları ile görüntüleme yöntemidir. Ortalama 5 dakika sürer, Ağrısız ve zararsız bir işlemdir. Mamografi ile kendi kontrollerinizde ve doktor muayenesinde elle tespit edilemeyecek kadar ( 1-2 milimetre ) küçük meme kanserinin teşhisi mümkündür. MAMOGRAFİ ÇEKİMİ

KALIN BAĞIRSAK VE REKTUM KANSERİ Kalın bağırsak ve rektum iç yüzeyini oluşturan hücrelerin anormal çoğalmasıdır. Kalın bağırsak ve rektum kanseri ortalama her 15 kişiden birinde görülür. Erken teşhis ile % 100 iyileşebilen bir kanserdir. 50 ile 70 yaşlar arasında görülme sıklığı artar.

KALIN BAĞISAK VE REKTUM KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ 50 Yaşın üzerinde olmak, Ailede kalın bağırsak ve rektum kanserinin varlığı, Kalın bağırsakta poliplerin bulunması, Uzun süren, iltihabi bağırsak hastalığının olması, Sigara ve alkol kullanımı, Kırmızı et ve hayvansal yağların çok tüketimi, Lifli gıdaların , meyve ve sebzenin az yenilmesi, Aşırı şişmanlık ve hareketsiz yaşam.

KALIN BAĞIRSAK VE REKTUM KANSERİNDE BELİRTİLER NELERDİR? Makattan kan gelmesi, Dışkıya kan bulaşması, Uzun süren ishal veya kabızlık atakları, Dışkılama sonrası tam boşalamama hissi, Dışkının incelmesi, İzah edilemeyen kilo kaybı, Karında şişkinlik ve aşırı gaz, Kansızlık ve devamlı yorgunluk, Bulantı, kusma.

KALIN BAĞIRSAK VE REKTUM KANSERİNDE TEŞHİS YÖNTEMLERİ GAİTADA GİZLİ KAN : Özel kaplar içine küçük miktarda dışkı alınarak laboratuvarda incelenir. Tetkik sonucuna göre gerekirse kolonoskopi yapılabilir. KOLONOSKOPİ : Ucunda kamera bulunan ince, bükülebilir bir hortum ile makattan girilerek, kalın bağırsak ve rektumun ekrandan izlenmesidir. İşlem sırasında gerekirse parça (biyopsi) alınarak doku incelemesi yapılabilir. NORMAL BAĞIRSAK KANSERLİ BAĞIRSAK

RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ Rahim ağzını oluşturan hücrelerin yara veya virüslerle (HPV) etkilenmesi sonucu gelişen anormal hücre çoğalmasıdır. Rahim ağzı kanserlerine % 95 oranında HPV (insan siğil virüsü) Kadınlarda görülen en sık 2. kanserdir, Teşhis için rahim ağzı kanser testi ( pap-smear ) yapılır. Erken teşhis ile % 92’den fazlası tedavi edilebilen bir kanserdir.

RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİNDE RİSKLER NELERDİR? Cinsel yaşama erken başlanması, Çok eşlilik, Eşinin çok eşli olması, Sigara kullanımı, Çok sayıda doğum yapmak, Kişisel temizlik kurallarına uymama, Yetersiz ve dengesiz beslenmek.

RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİNDE BELİRTİLER NORMAL RAHİM AĞZI Ağrılı cinsel ilişki, Cinsel ilişki sonrası kanama, Ara kanama, Sulu ve kötü kokulu akıntı, Cinsel organda ufak siğiller, Bel ve kasık ağrıları. KANSERLİ RAHİM AĞZI

rahİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİNDE TEŞHİS YÖNTEMLERİ Rahim ağzı (serviks) kanserinin erken teşhisi, cinsel olarak aktif 18 yaş üzeri kadınlarda düzenli yapılan kadın doğum muayenesi ve rahim ağzı kanser testi (pap - smear) ile konulur.

RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİNDE TEŞHİS YÖNTEMLERİ PAP – SMEAR TESTİ : Kadınların rahim ağzından (serviks) bir fırça yardımıyla alınan hücrelerin mikroskop altında incelenmesidir. Ağrısız ve acısız bir işlemdir, Ortalama 3 – 5 dakika sürer. Pap-smear testi adet bittikten 10 gün sonra alınmaya başlanır. 2 gün öncesinden cinsel ilişkiye girilmemiş ve rahmin yıkanmamış olması gerekir. Pap-smear testinde görülen anormal bulgular sonrası rahim ağzından parça (biyopsi) alınabilir.