ÜNSÜZ YUMUŞAMASI SELMA ÇİMEN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
SES BİLGİSİ 1. Gurbete düşmüşlerin başına çöktü damlar
Dinle-yor dinliyor e>i
TÜRKÇE’DE SES BİLGİSİ=
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SES OLAYLARI.
Ses Bilgisi Soru 1: İkinci hecesinde dar ünlülerin olduğu bazı sözcüklere ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde ikinci hecedeki dar ünlü düşer. Bu ses.
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
ZAMİRLER.
‘’De’’nin Yazımı.
I.Dönem Türkçe performans Ödevi
SES BİLGİSİ.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
6. SINIFLAR SES BİLGİSİ.
TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ www. videodershane. com www
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
ÜNSÜZ BENZEŞMESİ (ÜNSÜZ SERTLEŞMESİ)
ZAMİRLER.
Ses olayları Ünlü (hece) düşmesi Ünlü türemesi Ünsüz yumuşaması
ÖRNEK SORU:1 “Senin resmini defterimin arasına sakladım” Cümlesinde hangi sözcükte ünlü düşmesi var? A)Senin B)resmini C)Defterimin D)sakladım.
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ SORULAR.
ÜNSÜZ YUMUŞAMASI Sonu (p, ç, t, k) sert ünsüzleri ile biten bir sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında "pb'ye, çc'ye, t  d'ye, k  g, ğ'ye" dönüşür.
SES BİLGİSİ.
D ERSİMİZ T ÜRKÇE  Ağaça çıkmış. ğaca çıkmış. PÇTKBCD G, Ğ.
TEST – 1.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi düz-geniş ünlülerinden meydana gelmiştir? A)Yapraklar B)Korkusuz C)Azimli D)duygusal.
SES BİLGİSİ SORULAR.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI - 1
1.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçenin ses yapısına uymaktadır ? A. Telefon B. Spor C. Yosun D. Saat.
Ders kitabımızda ömrü anlatan metin vardı.Hangi ses olayları vardır?
Ses bigisi soruları.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Paragrafta anlam.
1.Soru "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
‘’de’’nin Yazımı.
SES BİLGİSİ.
ÜNLÜ DÜŞMESİ (hece düşmesi)
ÜNSÜZ HARFLER.
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ KONU ANLATIM M. UÇAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
SES BİLGİSİ AÇ.
SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİM;
SIFAT ( ÖN AD ).
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
SIFAT ( ÖN AD ).
Metinleri Okuyalım.
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SESBİLGİSİ.
SES BİLGİSİ 2 Not: Evde ders tekrarı yaparken defterinize konuya uygun görseller çizebilirsiniz. Görsel alanlarını şimdilik boş çerçeve çizerek belirtebilirsiniz.
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
SES OLAYLARI.
Dersimiz.Com SES OLAYLARI Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki.
Sunum transkripti:

ÜNSÜZ YUMUŞAMASI SELMA ÇİMEN 20110904055 Altıncı sınıf Ses bilgisi ünitesi içinde yer alan Ünsüz yumuşaması konusunu ve bu konu hakkındaki testleri içeren bir sunumdur.

ÜNSÜZ YUMUŞAMASI(DEĞİŞİMİ) Sessiz değişimi" ya da "sessiz yumuşaması" olarak da bilinir.  Türkçede sözcük sonlarında süreksiz yumuşak harfler (b, c, d, g) bulunmaz; bu ünsüzlerin sert karşılıkları olan "p, ç, t, k" bulunur. Ağaç, dört, kıraç, dolap, ayak, ekmek... Bazı sözcüklerin sonunda "b, c, d, ğ" ünsüzleri bulunabilir.

"Ad, sac, yağ, ağ, yad, hac, ab..." "p, ç, t, k" sert ünsüzleri ile biten sözcüklere ünlü ile başlayan ekler geldiğinde bu ünsüzler yumuşayarak "b, c, d, g, ğ" olur. C-ç olur İlaç-ilacı Ağaç-ağaca K-ğ olur Çocuk-çocuğu Durak-durağa P-b olur Kitap-kitaba Çorap-çorabı

Bazı durumlarda ünsüz yumuşamasına aykırı kullanımlar ortaya çıkar Bazı durumlarda ünsüz yumuşamasına aykırı kullanımlar ortaya çıkar. Şu durumlarda ünsüz yumuşaması olmaz . Tek heceli sözcüklerden sonra ünlüler geldiğinde, yumuşama genellikle olmaz. Örnek: "at-ı,  çöp-e,  ot-u,   it-i,  ak-ı, tek-i,  kırk-ı,  kork-u,  sap-ı, yap-ı, üç-ü, saç-ı..."

Ancak kimi tek heceli sözcüklerde yumuşama olayı gerçekleşir. Örnek: çok-u çoğu,  cep-e cebe gök-ü göğü, taç-ı tacı geç-ik gecik-(mek) "Ak" ve "aç" gibi bazı sözcükler, çekim eki geldiğinde yumuşamaz, yapım eki eklendiğinde yumuşar.

* Sert ünsüzle biten özel isimlere ünlüyle başlayan ekler geldiğinde sözcüğün sonundaki sert ünsüz yumuşamaz. (Söyleyişte yumuşar.) Örnek: Mehmet-e Mehmet'e Pamucak-a Pamucak'ar Irak-ı Irak'ı

Sert ünsüzle biten yabancı asıllı sözcüklere ünlü ile baş­layan ek geldiğinde bu sözcüklerin sonundaki sert ün­süzler de yumuşamaz. Örnek: kaset-i kaseti, millet-e millete kast-et kastetmek, piramit-i piramiti hukuk-u hukuku, pilot-a pilotu...

"-t, -it, -it" yapım ekiyle türetilmiş sözcüklerde de genel­likle yumuşama olmaz. taşıt-a, kanıt-ı, anıt-ın, konut-u, karşıt-ı, yanıt-ı... "Geçit" sözcüğü ek aldığında, sondaki "t" yumuşar: geçit-i geçidi. "-t" eki çatı eki olarak kullanıldığında da yumuşama olmaz: "anlat-an, korkut-ucu, dedirt-en, okut-ur, taşıt-ır..."

Ünsüz yumuşaması, genellikle iki ünlü arasında kalan sert ünsüzün yumuşaması şeklinde olur. Sonu "nk" ya da "rt" ile biten sözcükler ünlü ile biten ek aldığında bu sözcüklerin sonundaki "k" ve "t" yumuşayıp "g" ve "d" olur. cenk-e cenge                              renk-i rengi                                art-ı ardı                                     dört-ü dördü

ÜNSÜZ YUMUŞAMASI TESTLER 1.Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin hangisinde hem ünsüz yumuşaması hem de benzeşmesi kuralı vardır? A) Bu yapının işçiliği Mimar Sinan’a aittir. B) Bu toprağa bol gübre vermeliyiz. C) Dün dişçiden randevu aldım. D) Bu baskının başka bir örneği yok.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması vardır? A) Bugünlerde seni çok özlüyorum. B )Her akşam bir şeyler yazıyorum. C) Arkadaşımın cevabını beğenmedim. D) Aklını kullanmasını bilmelisin. 3.Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde ünsüz yumuşaması olayı vardır? A) Milleti B) Adalete C) Pirincin D) Atı

4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması vardır? A)Yurdumu çok seviyorum. B)Çocuklar küçük yaşlarda eğitilir. C)Akşam olunca kocası işten gelir. D)Burası doğal güzellikleriyle tanınır. 5.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına uğramış bir kelime yoktur? A) Bu soğuğa dikkat edelim. B) Anahtarı bulamayınca kilidi kırdılar. C) Böceği sen gördün mü? D) Kardeşim merdivenlerden çıktı.

6.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması vardır? A) Sokaktaki kedi miyavlayarak uzaklaştı. B) Yapılan yöresel yemeklerin tadı çok güzelmiş. C) Gelecek güzel günler için çalışmalıyız. D) Su, bu topraklar üzerinden akıyor. 7.p,ç,t,k” sert ünsüzleriyle biten sözcükler,ünlüyle başlayan ekle birleşince “b,c,d,g,ğ” ünsüzlerine dönüşür. Buna ünsüz yumuşaması denir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına örnek vardır?

B)Açıkça söylüyorum, be gelemem. A) Cevabını bilmediğin soruları öğretmenine sor! B)Açıkça söylüyorum, be gelemem. C)Talihsiz bir açıklama yaptınız. D)Sorunlarınızı başka şekilde çözmeye çalışın! 8.Aşağıdaki cümlelerin hagisinde ünsüz yumuşamasına uğramış bir kelime yoktur? A)Anahtarını bulamayınca kilidi kırdılar. B)Kardeşim kızamığa yakalandı. C)Barışmaları için kardeşim aracı oldu. D)Masadaki kitabı bana verir misin?

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması yoktur 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması yoktur? A) Bu yaz tatile gideceğim. B) Hediye aldığıma çok sevindi. C) Akşam, ekmeği fazla yedi. D) Sessizce eve geldi. 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması olmamıştır? A) Derdimi kimseye söylemek istemiyordum B) Hukuka uygun hareket etmeliyiz. C) Kadının bebeği ağlıyordu. D) Sandığın içindekileri merak ediyorum.

Özet p, ç, t, k” sert ünsüzleriyle biten sözcük veya eklere, ünlüyle başlayan bir ek ya da sözcük getirildiğinde bu ünsüzler yumuşayarak “b, c, d, g-ğ” biçimlerine dönüşür. Bu olaya “ünsüz yumuşaması” denir. dolap – ın   →   dolabın    SERT             YUMUŞAK                  p   ›  b         ünsüz yumuşaması ilaç – ım    →   ilacım  SERT              YUMUŞAK               ç   ›  c         ünsüz yumuşaması

kanat – ı  →   kanadı SERT            YUMUŞAK             t   ›  d ünsüz yumuşaması gözlük – üm   →   gözlüğüm  SERT             YUMUŞAK             k   ›  ğ ünsüz yumuşaması

Kaynakça www.toplumdusmani.net www.yenimakale.com www.cokbilgi.com www.bilgicik.com www.edebiyol.com Türk Dili (Muharrem ERGİN)