Bir yönetim ne zaman çöker?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YORDAM EVRENİN YARATILIŞI
Advertisements

İŞTE ADALET VE DOĞRULUK
PATRONU ONDAN MEMNUN.
SEYYİD SALİH ÖZCAN HOCAMIZ, BEDİÜZZAMAN HAZRETLERİ’NİN EN ÇOK SEVDİĞİ,
BİRLİKTE YAŞAMA VE KARDEŞLİK
Hz.muhammed’in ahlakı.
DİLİMİZDE İKİ TÜRLÜ “DE” VARDIR:
OKUL ÖNCESİNDE SAĞLIKLI SAĞLIKSIZ çıkış KAVRAMININ ÖĞRETİMİ.
1- İki kanadı , birde küçük gagası var . Cik cik deyip durmadan uçar..
YA ÖĞRENİRSİNİZ Ya da….
Vaktiyle bir Keloğlan varmış… Bütün ailece çiftlikle meşgul olurlarmış
"ALLAH" DEMEK.
Hayat Kat Kattır. TIKLAMADAN SESLİ İZLEYİNİZ.
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
4 KARE.
TIKANDI BABA Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.
Sözünde Durmak Dürüst ve Güvenilir Olmak
Kırlangıcın biri, bir adama aşık olmuş
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
Neler oluyor bize, neler oluyor gülüm.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
(Rehberlik Danışmanı)
POLİTİKA Politika bayram havasında, Hava da biraz olsun yumuşakça, Biraz da Demokrasi kovalamaca Ciddiyet nerede..?, Havada! Sonra: Sen orada ben burada,
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
Bir yönetim ne zaman çöker? Bir ibret vesikası.
ÜÇ İHTİYAR MİSAFİR ÖYKÜSÜ
İP HİKAYESİ.
OKUL ÖNCESİNDE SAĞLIKLI SAĞLIKSIZ KAVRAMININ ÖĞRETİMİ.
SINIF YÖNETİMİ “ÇOCUK EĞİTİMİ Mİ ANNE-BABA EĞİTİMİ Mİ?”
Etkili İletişime Giriş
DÜN BUGÜN YARIN.
NASREDDİN HOCA ‘ DAN FIKRALAR
LİDERLİK ve EKİP ÇALIŞMASI Prof. Dr. Recep BOZLAĞAN.
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
Bir zamanlar Dünyaya gelmeye hazırlanan bir çocuk varmış
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
HABİB BABA HAZIRLAYAN: ELİF ÖZDEMİR
2. Ünite: İslam’da İman Esasları
İKİ MÜHENDİS İki mühendislik ögrencisi kampus içerisinde yürürken biri diğerine sorar, - Bu muhteşem bisikleti de nereden buldun ? Diğeri cevap verir,
SABIR Değerler Eğitimi.
Herkes cennete gitmek ister, ama kimse ölmek istemez.
Kendimizi Koruma Yolları ve Güvenli Yaşam
Bir bilgeye sormuşlar:
KADINLAR NE İSTER..? Kral Arthur, bir soruya doğru cevap verebilirse
BİRAZ DA BİZ ÖLELİM Merve ÖZDEMİR - DEM.
MÜHENDİS DEYİP GEÇME.
Kardelen Çiçeğimsin SEN...
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISINA..
TÜM SANATÇILARA SEVGİ VE SAYGIYLA…
TOPKAPI SARAYI Hazırlayan Eralp Ata.
Kızılderili Reisi Seattle’ın, kabilesinin yaşadığı toprakları satın almak isteyen ABD başkanı’na
İslam’da Bilginin Kaynakları
Ömer AKDEMİR Teknik Öğretmen Çukurova İlim VAKFI
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
GÖZÜNÜ TOPRAK DOYURSUN.
Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem. Ilık esen bahar yeli, Sensin, benim güzel annem.
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
Sözlükte“iyi,cömert,iyilik,cömertlik,af,bağış” anlamlarına gelen KEREM dini bir kavram olarak ihsan,lütuf,kolay ve rahat bir şekilde mali yardımda bulunma,karşılıksız.
DEVLET BAŞKANI ZALİM OLURSA. Abdullah bin Abbâs -radıyallâhu anhümâ- anlatıyor:
Dünya Çocuk Günü.
LİDERLİK ve EKİP ÇALIŞMASI Prof. Dr. Recep BOZLAĞAN.
TAVŞAN VE YILANIN DOSTLUĞU
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.  Bahanelerle kendinizi küçültmeyin  Sizi engelleyen tek şey kendinizsiniz  Kendinizi engellemeyeceğinize söz verin Birbirinizden.
DÜŞÜN, HAYAL ET Imagine there’s no heaven,it’s easy if you try DÜŞÜN Kİ CENNET DİYE BİRŞEY YOK, BÖYLE DÜŞÜNMEYİ BİR DENE.
“Şikayetname” Elif Keskin. Hiç olmazsa eskiden,arada bir uğrar, Hal,hatır sorarlardı, Hani yasak savmak kabilinden diyelim, Senden sonra evin yolunu unuttu.
Keloğlan ve Kuyu Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, bir Keloğlan’la ninesi varmış. Bunlar çok yoksul insanlarmış. Keloğlan’ın.
ZAMANIMIZIN ALTI HASTALIĞI
Sunum transkripti:

Bir yönetim ne zaman çöker?

  Kanuni Sultan Süleyman,en yüksek duruma getirmiş olduğu devletin akıbetini hayal eder,günün birinde Osmanoğulları’da inişe geçer çökmeye yüz tutar mı diye derin derin düşünmeye başlar…

  Bu gibi soruları çoğu zaman süt kardeşi meşhur alim Yahya Efendi ‘ye sorduğundan bunuda sormaya niyet eder.Güzel bir hatla yazdığı mektubu keşfine inandığı Yahya Efendiye gönderir… “Sen ilahi sırlara vakıfsın.Kerem eylede bizi aydınlat.Bir devlet hangi halde çöker? Osmanoğulları’nın akıbeti nasıl olur? Bir gün olurda izmihlale uğrar mı?” şeklinde mektubunu gönderir.

Güzel bir hatla yazılmış mektubu okuyan Yahya Efendinin cevabı bir bakıma çok kısa bir bakıma içinden çıkılmaz bir hal alır:   “Nemelazım be Sultanım!”

  Topkapı Sarayında bu cevabı hayretle okuyan Sultan, bir mana veremez..Yahya efendi gibi bir zatın böylesine basit bir cevapla işi geçiştireceğini pek düşünmez.Söylenmeye başlar: “Acaba bilmediğimiz bir mana mı vardır bu cevapta?”  Nihayet kalkar,Yahya Efendinin Beşiktaş’taki dergahına gelir.. Sitem dolu sorusunu tekrar sorar:  “Ağabey ne olur mektubuma cevap ver.Bizi geçiştirme,soruyu ciddiye al!”

Yahya efendi duraklar:   “Sultanım sizin sorunuzu ciddiye almamak kabil mi?Ben sorunuzun üzerine iyice düşündüm ve kanaatimi de açıkça arz etmiştim.” “İyi ama bu cevaptan bir şey anlamadım.Sadece nemelazım be sultanım demişsiniz.Sanki beni böyle işlere karıştırma der gibi bir anlam çıkarıyorum.”

Yahya Efendi bu cevaptan sonra şu akıl almaz açıklamasını yapar:   “Sultanım!Bir devlette zulüm yayılsa,haksızlık şayi olsa,işitenler de nemelazım,deyip uzaklaşsalar, sonra koyunları kurtlar değil de çobanlar yese,bilenler bunu söylemeyip sussa, gizleseler, fakirlerin,muhtaçların,yoksulların, kimsesizlerin,feryadı göklere çıksa da bunu da taşlardan başkası işitmese, işte o zaman devletin sonu görünür. Böyle durumlardan sonra devletin hazinesi boşalır, halkın itimat ve hürmeti sarsılır. Asayişe itaat hissi gider, halkta hürmet duygusu yok olur. Çöküş ve izmihlal de böylece mukadder hale gelir….”

  Bunları dinlerken ağlamaya başlayan koca sultan,söyleneni başını sallayarak tasdik eder, sonra da kendisini böyle ikaz eden bir alime memleketinin sahip olduğu için Allah’a şükreder, bu türlü ikazlardan geri kalmaması için tembihte bulunarak oradan ayrılır… Mektup bugün Topkapıda sergi halindedir…