BÖLÜM 5: Hidroloji (Yeraltı Suyu) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akış Katsayısı Bir kanalın toplama havzasına düşen yağışların tamamı kanallara intikal etmez. Bir kısım buharlaşır, bir kısım yüzey boşluklarında tutulur,
Advertisements

YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR-10.SINIF
ARAZİ TESVİYESİ.
ARAZİNİN SULAMAYA HAZIRLANMASI
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
Yer Altı Suları VE Denizleri
HİDROLİK 7. – 8. HAFTA BORULARDA DÜZENLİ SIVI AKIMLARI.
BASINÇ.
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
SULANAN ALANLARIN DRENAJI
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
Teraslar ve Gradoni Teras Üzerine Araştırmalar
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Su Bütçesi Temel Bilgiler Senad Ploco.
SU HALDEN HALE GİRER.
YAĞMURLAMA SULAMA YÖNTEMİ Prof.Dr.Belgin ÇAKMAK. YAĞMURLAMA SULAMA YÖNTEMİ Sulama suyu borularla araziye iletilir ve borular üzerindeki yağmurlama başlıklarından.
TOPRAKALTI DRENAJ YÖNTEMLERİ
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
SU HALDEN HALE GİRER.
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
TOPRAK FİZİĞİ Temel Kavram ve İlişkiler
RÜZGARLARIN İŞLEVLERİ
8. BÖLÜM DRENAJ
3. BÖLÜM TOPRAK-BİTKİ-SU İLİŞKİLERİ
HİDROLOJİ Prof. Dr. Halit APAYDIN.
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
“METAMORFİK KAYAÇLAR”
Darcy Kanunu Doç.Dr. Recep YURTAL.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
BÖLÜM 3 SU ALMA YAPILARI. BÖLÜM 3 SU ALMA YAPILARI.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
Zeminlerin Geçirimliliği
KAYNAKLAR VE ÇEŞİTLERİ
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Doç. Dr. Hüseyin TUR
Yeryüzü Suları Durgun sular Okyanus Deniz Göl BuzullarAkarsular Nehir Irmak Çay Dere.
ADI : YİĞİT ATICI : SOYADI 2018 NO : 10\C SINIF :.
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
AKIŞKANLARIN STATİĞİ (HİDROSTATİK)
Zemin Nemi.
DÜŞÜK BASINÇLI BORU SİSTEMLERİ
İnfiltrasyon (süzülme)
DÜŞÜK BASINÇLI BORU SİSTEMLERİ
ARAZİ TESVİYESİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
ZEMİN NEMİ-HİDROLİK İLETKENLİK TAYİNİ
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
 Su döngüsü suyun okyanus ve denizlerden atmosfere, atmosferden yeryüzüne, ve yeniden deniz ve okyanuslara ulaşması şeklindeki genel turuna verilen isimdir.Evrenin.
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.DoçDr.Gülay ONUŞLUEL GÜL
YÜZEY DRENAJ YÖNTEMLERİ
HİDROLOJİ Prof. Dr. Halit APAYDIN.
HİDROLİK SUNUM 7 KAVİTASYON.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
HİDROLİK İLETKENLİK TAYİNİ- YERALTISUYU
DEĞİŞKEN (ÜNİFORM OLMAYAN) AKIM
Kırsal Alanda Su Getirme
BORULARDA DÜZENLİ SIVI AKIMLARI
HİDROLİK SUNUM 12 ÖZGÜL ENERJİ.
DÜŞÜK BASINÇLI BORU SİSTEMLERİ
BÖLÜM 1: Hidroloji (Giriş) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
BÖLÜM 4: Hidroloji (Sızma) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
BÖLÜM 6: Hidroloji (Akım Ölçümü ve Veri Analizi) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
BÖLÜM 7: Hidroloji (Yüzeysel Akış) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
BÖLÜM 8: Hidroloji (Hidrograf Analizi) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
Sunum transkripti:

HİDROLOJİ Bahar Yarıyılı (Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2017) Prof. Dr. Osman Yıldız ( Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü)

Bölüm 5: Yeraltı Suyu

 Yerküresindeki tatlı suyun önemli bir kısmı yeraltında bulunur.  Yeraltındaki su miktarı yeryüzünde akarsularda bulunan suyun 7500 katı kadardır.  Akarsulardaki toplam akışın yaklaşık %30’u yeraltından beslenir.  Kuyularla yeraltındaki haznelerden (akifer) çıkarılan su insanlar tarafından çeşitli amaçlarla (içme, sulama, sanayi suyu vd.) kullanılmaktadır.  Bugün yeryüzünde kullanılan suyun %40 kadarı yeraltından sağlanmaktadır.  Yeraltı suyu doğal yollarla filtrelenmiş olduğundan genellikle iyi kalitededir.  Yeraltı suyu özellikle kurak bölgelerde ihtiyacın karşılanmasında önemli rol oynar. 5. Giriş

Yağışlardan sonra zemin yüzeyinden sızan su önce doymamış bölgeye ulaşır ve buranın neminde artışa sebep olur. Bu bölgenin boşluklarında su ve hava bulunur. Bitkiler kökleriyle bu bölgeden su temin ederler. Sonra aşağıya doğru hareketine devam eden su doymuş bölgeye (yeraltı suyu) erişir. Yeraltı suyu alt taraftan suyu geçirmeyen bir tabaka ile sınırlanmıştır. Yerçekimi etkisiyle hareket eden yeraltı suyu topografik şartlara bağlı olarak nehir ve gölleri besler (taban suyu akımı) Yeraltındaki Suyun Bölgeleri

 Aşağıdaki şekilde yeraltı suyunun kademeleri görülmektedir.

5.2. Akifer (Yeraltı Suyu Haznesi)  Boşlukları tamamıyla yeraltı suyu ile dolmuş olan, bu suyu bir noktadan diğerine iletebilen ve böylece boşluklarındaki suyun dışarıya çıkarılabilmesine imkan veren formasyonlara akifer (su taşıyan tabaka) denir.  Bir jeolojik formasyonun akifer niteliğinde olabilmesi için porozitesinin yeter derecede yüksek olması ve zemindeki boşlukların da oldukça büyük olması gerekir.  Akiferler, serbest yüzeyli ve basınçlı (artezyen) olmak üzere iki sınıfa ayrılır.

a-) Serbest Yüzeyli Akifer: Bu tip akiferler, üst taraftan sınırlanmamıştır (basınçsız haldedir). Yeraltı su seviyesi (YSS) boyunca doymamış bölge ile sürekli temas halindedir. Doymamış bölgenin boşluklarında hava da bulunduğundan YSS boyunca atmosfer basıncı etkindir. Serbest yüzeyli akiferdeki akım, açık kanal akımlarına benzer. YSS genellikle arazinin topografyasını takip eder, tepelerin altında yükselir, çukur bölgelerde ise alçalır.

b-) Basınçlı Akifer (Artezyen): Bu tip akiferler, üst tarafından da geçirimsiz tabaka ile sınırlanmış olduklarından atmosfer basıncı ile temasta olan bir serbest yüzeyleri yoktur ve basınç altında bulunurlar. Bu akiferlerdeki akım, borulardaki basınçlı akıma benzer. Basınçlı bir akiferde açılan bir kuyuda, yeraltı suyu akiferin üst sınırının yukarısına kadar yükseldiğinden zemin yüzeyinin yeter derecede alçak olduğu bazı hallerde zeminden yukarıya da fışkırabilir.

5.3. Zeminler İçin Özgül Veri ve Özgül Tutma  Bir akiferde bulunan su yüzdesi akiferin porozitesine eşittir.  Akiferlerden elde edilecek su hacminin toplam hacme oranına özgül veri denir.  Akiferlerdeki boşluklardan çıkarılamayan su hacminin toplam hacme oranına özgül tutma denir.  Buna göre özgül veri ile özgül tutmanın toplamı poroziteye eşittir.  İnce taneli zeminlerde toplam yüzey alan fazla olduğundan moleküler gerilmeler de fazladır, dolayısıyla özgül tutma artar, özgül veri azalır. Zemin CinsiPorozite (%)Özgül Veri (%) Kil Kum Çakıl Kalker52

5.4. Yeraltı Suyu Akımı

Örnek Problem 1 (Hidrolik iletkenlik hesabı): Soru: Şekilde görülen sabit yük altında çalışan bir permeametrede uzunluğu L=30 cm, kesit alanı A=100 cm 2 olan zemin numunesinden Q=0.1 cm 3 /s debi geçirilirken yük kaybı H=9 mm olarak ölçülmüştür. Buna göre zeminin hidrolik iletkenliğini hesaplayınız.

Örnek Problem 1 (devam):

5.5. Yeraltı Suyunun Kuyularla Çekilmesi