Dondurma Teknolojisi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TATLANDIRICILAR Tatlılık veren bu maddeler şu nedenlerden dolayı kullanılırlar: Hiç şekeri olmayan bir gıda maddesini tatlılaştırmak. Az olan şeker tadını.
Advertisements

TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ
3. Fiziksel ve Kimyasal DeĞiŞim
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
6.SINIF KİMYA Ünite:1 MADDENİN MADDENİN TANECİK TANECİK YAPISI YAPISI.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Bileşikler ve Formülleri
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
KIRMIZI ETLERİN DONDURULARAK MUHAFAZASI
Maddenin tanecikli yapısı
Proteinler.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
TÜRKİYE SÜT, ET, GIDA SANA0YİCİLERİ VE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Maddenin Hal Değiştirmesi
Karışımların Özellikleri ve Sınıflandırılması
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Genel özellikler Dondurma süt ve ürünleri, tatlandırıcı maddeler, stabilizer-emülsifiyerler, renk, aroma ve çeşni maddelerinden oluşan karışımdır. Dondurma.
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
DONDURMA TEKNOLOJİSİ.
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEMLER VE YEMLEME İLKELERİ
Gıdalarda Renk Maddeleri
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
1. Giriş.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ.
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
BİLEŞİK ve FORMÜLLER.
ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1
MADDELERİ TANIYALIM.
Günlük hayatımızda çeşitli etkiler sonucunda maddelerde bazı değişimler olduğunu görürüz. Örneğin bir kağıdı yaktığımızda kağıdın kül olduğunu, bir buz.
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
Genel özellikler Dondurma süt ve ürünleri, tatlandırıcı maddeler, stabilizer-emülsifiyerler, renk, aroma ve çeşni maddelerinden oluşan karışımdır. Dondurma.
KREMA Kremanın Olgunlaştırılma İşlemi
2. TEREYAĞI ÜRETİMİ 2.1 Krema; Tanım ve Özellikler
KREMA 2.4. Nötürleme   Kaliteli tereyağı üretiminde taze krema kullanımı esastır. Ancak sürekli üretimde bu pek mümkün değildir. Dolayısıyla kremanın elde.
TEREYAĞI 3.6. Tereyağının tuz içeriği  
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
YUMURTA KABUĞUNDAN YARARLANARAK PASTEL BOYA ELDESİ
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ PAMUKOVA MESLEK YÜKSEK OKULU SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KURUTULMUŞ VE ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ KONU SÜTTOZLARININ NİTELİKLERİ VE KALİTESİ.
CANLILARDA ENERJİ.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Yoğurt sütüne uygulanan işlemler
BİTKİLERDE TAŞIMA.
BÖLÜM-5.4 KRİYOJENİK SOĞUTMA
Yoğurt sütüne uygulanan ön işlemler
Konu 6 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması
Menü Planlama.
Haşlama makine ve ekipmanları
Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
EVDE KİMYA HAZIR GIDALAR Zeliha IŞIK
Bileşikler İki ya da daha fazla çeşit element atomunun bir araya gelerek oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Farklı atom içeren moleküller (çok.
Süttozu ve Koyulaştırılmış Süt Ürünleri
İçme Sütü Teknolojisi-1
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2. TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2 Kremanın Soğutulması Termodurik bakterilerin gelişimini inhibe etmek Olgunlaşmayı kontrol altına almak.
Sunum transkripti:

Dondurma Teknolojisi

Dondurma-Tanım Dondurma süt ve ürünleri, tatlandırıcı maddeler, stabilizer-emülsifiyerler, renk, aroma ve çeşni maddelerinden oluşan karışımdır. Dondurma bileşimine giren maddelerin henüz dondurulmamış haldeki karışımına dondurma miksi denir. Dondurmanın yapısını hava kabarcıkları, buz kristalleri, yağ globülleri, şeker, protein ve stabilizerler oluşturur.

Yağ kaynakları Sıvı, konsantre veya kurutulmuş yağlı süt Tatlı krema ve konsantre süt karışımları Donmuş krema (75°C/15 dakika pastörize edilip -25°C’de dondurularak en fazla 6 ay süreyle saklanabilir). Kullanımda toplam yağ miktarının % 40’ı tatlı krema ile karıştırılmalıdır Yaklaşık % 80 süt yağı içeren plastik kremalar Kurutulmuş krema

Süt yağsız kurumadde kaynakları Yağsız süt (yağlı süttozları yüksek oksidasyon riski taşıdığından tercih edilmez) Şekersiz ve şekerli (%44 şeker içeren) koyulaştırılmış sütler; Tatlı yayıkaltı (sıvı, konsantre, toz) dövülebilirliği iyileştirir ve aromayı zenginleştirir.

Tatlandırıcılar Fonksiyon Tat verir, yağ içeriği yüksek ürünlerde yağlılığı kamufle eder, aroma maddesinin etkinliğini artırır. Ucuz toplam kurumadde kaynağıdır Kremamsı yapı ve tekstür sağlar Ürünün donma noktasını etkiler. Ürünün besin değerini artırır. Ancak fazla kullanıldığı zaman yumuşak, hava tutma gücü az, kolay eriyen ürün elde edilir.

Tatlandırıcılar Sakaroz Mısır Tatlandırıcıları: Malt Ürünleri: Malt şurubu, maltoz şekeri, kurutulmuş maltoz şurubu, malt ekstraktı. Özel aromaya sahip, kullanımında dikkat gerekir Akçaağaç Şekeri ve Kahverengi Şeker (Karamel): özel aroma kullanımı en fazla % 6 Bal: sadece bal aromasını sağlar

Stabilizer Stabilizerler (hidrokolloidler) suda dağıldığı zaman çok sayıdaki su molekülünü hidrojen bağlarıyla bağlayarak yavaş yavaş hidratlaşan polimer maddelerdir. Molekül içi ve arası boşluklarda 3 boyutlu bir ağ oluşturarak kalan suyun hareketini sınırlandırır yani sistemi stabil (sabit, kararlı, değişmez) hale getirirler .

Dondurmadaki su tamamen buz kristallerine dönüştürülemez Üründeki sıcaklık dalgalanmalarıyla buz kristalleri eriyip tekrar donacaktır Stabilizerler bu faz değişimleri sırasında suyun bir kısmını bağlayarak açığa çıkan suyun bir kısmı azaltırlar

Kullanılacak stabilizerin çeşit ve miktarı miksin bileşimi kullanılan katkı maddeleri işleme koşulları (süre, sıcaklık ve basınç) depolama sıcaklığı bağlıdır

En fazla kullanılanlar Karboksimetil selüloz (CMC) Karragenanlar: Mikrokristalin selüloz Guar sakızı Keçi boynuzu sakızı

Emülgatörler sıvı sistemde iki fazı belirli bir süre birlikte tutmak amacıyla kullanılan maddelerdir moleküllerinde iki farklı grup bulunur, molekülün bir ucunun suya, diğer ucunun da yağa karşı ilgisi fazladır iki fazın sınır yüzeyine yerleşerek yüzey gerilimini azaltırlar bu şekilde çok küçük konsantrasyonlarda bile bir faz diğeri içinde kolaylıkla dağılabilmekte ve herhangi bir şekilde oluşan yağ globüllerinin birleşmesi önlenmektedir

Ticari stabilizatör emülgatör karışımları Karışım I Karışım II Sellüloz jel Mono/digliserid Serum proteini konsantratı Mikrokristalin selüloz Sellüloz sakızı Karagenan Keçiboynuzu sakızı Modifiye nisaşta

Aroma ve çeşni maddeleri Doğal; meyve suları, meyve püreleri, pulplar ve meyve parçaları, kuruyemişler, çikolata ve ürünleri, fırıncılık ürünleri Ayrıca; acı badem, bergamot, yabani kiraz, yasemin ve misket limonu gibi bitkilerden tat ve koku maddeleri olarak yararlanılır Yapay; asetoin, allil sinnemat, metil-naftil keton, izobütil bütirat, anizil propiyanat verilebilir Yapay olanlar tat yanında koku da verirler.

Renklendiriciler Renklendiriciler elde ediliş şekillerine göre Doğal; mikrobiyel bitkisel hayvansal mineral kaynaklardan elde edilir Organik doğal renklendiriciler; anatto (biksin), antosiyaninler, klorofiller, karotenler, riboflavin, karamel ve pancar kökü kırmızısıdır. Yapay; doğada bulunmaz kimyasal sentezle üretilir, başlangıç materyali kömür katranıdır.

Endüstriyel dondurma üretiminde işlem basamakları

ilk aşama dondurma miksinin hazırlanması (1) Bu amaçla öncelikle miks reçetesi belirlenir Reçete neden önemli: Bileşim ögelerinin belirli bir oranda ve dengeli olması gerekir standart ve tüzüğe uyum yapı ve tat kusurlarını önleme ekonomiklik tüketici tercihleri Miksin bileşimini oluşturan esas maddeler (%) Yağ 10.0 12.0 14.0 16.0 18.0 Süt yağsız kurumadde 11.5 11.0 10.0 8.5 7.0 Şeker 15.0 15.0 15.0 17.0 18.0 Stabilizer-emülsifiyer 0.3 0.3 0.3 0.25 0.20 Toplam kurumadde 36.8 38.3 39.3 41.75 43.2

(2) kullanılacak hammaddeler ve bunların bileşimleri saptanır. (3) miks hesapları ile hammaddelerden hangi miktarlarda tartılacağı belirlenir. Sade miks vanilya, kahve, nane gibi maddelerle aromalandırılabilir.

Pastörizasyon/amaç Patojen mikroorganizma ve enzimlerin imhası Maddelerin daha iyi karışımı Aroma geliştirme Muhafaza kalitesini artırmak oksidasyonu engelleme Homojenizasyon etkinliğini artırmak. Süt proteinlerinin su tutma kapasitesini artırmak

LTLT (Kesikli): 68-69C/30 dak HTST: 80C/25 sn HHST (Kısa sürede daha yüksek sıcaklık): 90C/1-3 sn UHT: 138C/2-40 sn Ayşe Gürsoy

homojenizasyon amaç, yağ globüllerinin çaplarını yaklaşık 2 µm’den daha küçük bir değere azaltarak sürekli ve stabil bir süspansiyon oluşturmak homojenize yağ dondurucuda çok yavaş bir şekilde (kontrollü) yayıklanır, buna kullanılan emülsifiyerler de katkıda bulunur Sonuçta ürün kuru görünümlü ve erimeye karşı dayanıklı olmaktadır.

Soğutma Homojenizasyon/pastörizasyon işleminden sonra miks, 0-5C’ye soğutularak işleninceye kadar olgunlaştırma tankında bekletilir Mikste viskozite artışını önlemek ve işlenmesini kolaylaştırmak bakımından kısa sürede soğutma önemlidir

Olgunlaştırma Dondurulma işleminden önce miksin en fazla 5C’ye kadar soğutularak bekletilmesi Olgunlaştırma süresi kullanılan stabilizere göre 3-6 saat ile 24 saat arasında değişir Olgunlaştırmayla miksin yapısında değişimler meydana gelir ve bunlar ürünün yapı ve tekstürünü etkiler.

Miksin dondurulması Dondurulma işlemi üretimin en önemli aşamasıdır ve son ürünün kalitesini, hoşa giderliğini ve verimliliğini direkt olarak etkiler iki kısımdan oluşur (1) miks sürekli olarak karıştırılırken ortama hava verilerek hızlı bir şekilde dondurulma (belirli büyüklüklerde buz kristalleri oluşturulması) (2) kısmi donmuş karıştırılma olmaksızın ısının hızlı bir şekilde uzaklaştırılmasıyla sertleştirme bu aşamada buz kristallerinin yüzeyinde bulunan su donar

Şekil 8.2. Otomatik kontrollü ve sürekli çalışan dondurucu Ayşe Gürsoy

Kontinü çalışan dondurucu silindir. Ayşe Gürsoy

Sertleştirme Dondurma dondurucudan çıktığında yarı-katı kıvamdadır ve şeklini muhafaza edemeyebilir. Dondurulma işlemi paketin içinde sıcaklık -18C (-25C/-30C) ’ye düşünceye kadar devam ettirilir Büyük buz kristallerinin oluşmaması için sertleştirme hızlı olmalıdır Paketlemeden sonra dondurma -40C’de 10 m/sn gibi kuvvetli hava sirkülasyonu olan sertleştirme tünellerinden geçirilir Paketin ortasındaki sıcaklık -18C’ye düşünceye kadarki süre kriter kabul edilir (200 ml’lik paketler için 30 dakika)

Sertleştirme tüneli Ayşe Gürsoy

Depolama Ürün sertleştirmeden hemen sonra pazarlanabilir ya da 1-2 hafta süreyle depolanabilir İşletmeler üretilen dondurmanın, üretimden pazarlanmasına kadar geçen sürenin 5 günden fazla olmasını istemezler Sertleştirmede -18C veya daha düşük sıcaklıklar amaçlanırken depolamada –25C / -35C istenir

Saplı dondurma üretiminde kullanılan dondurucu (döner tablalı)

Şekil 8.13. Ekstrüder başlığı