2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAĞIMSIZ ÖRNEKLEMLER İÇİN T TESTİ
Advertisements

KOVARYANS ANALİZİ (ANCOVA)
Chapter Seventeen 11. HAFTA.
SPSS ile Temel İstatistiksel Analizlerin Yapılması
Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Tıp alanında kullanılan temel istatistiksel kavramlar
Normal Dağılım.
VERİLERİN DÜZENLENMESİ VE ORGANİZASYONU
İstatistikte Bazı Temel Kavramlar
PARAMETRİK ANALİZ TEKNİKLERİ
TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
TEK YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene tek bir bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Tek Yönlü MANOVA kullanılır. Tek yönlü MANOVA da başlangıç.
SPSS ile Temel İstatistiksel Analizlerin Yapılması
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
THY Uygulaması Araştırması
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
İKİ YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene iki bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Çift Yönlü MANOVA kullanılır. Çift yönlü MANOVA da başlangıç.
Yrd. Doç. Dr. Hamit ACEMOĞLU
Murat Api MD, PhD 1 Arastırmalarda konu secimi Hipotez kurulması Degiskenlerin ozellikleri Normal Dagılım.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Sayısal Tanımlayıcı Teknikler
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUKLARI KİTAP MİKTARI İLE KİTAP TÜRÜNÜN AKADEMİK BAŞARI ÜSTÜNE ETKİSİ NUTELLA ESRA SİVAS HABİBE NUR AMARATLICAN.
Maliye’de SPSS Uygulamaları Doç. Dr. Aykut Hamit Turan SAÜ İİBF/ Maliye Bölümü.
Asimetri ve Basıklık Ölçüleri
EVC İ L HAYVAN BESLEMEN İ N YET İŞ K İ NLERDE DEPRESYON DÜZEY İ İ LE İ L İŞ K İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
GRUP ADI LAST SEEN.
Non Parametrik Hipotez Testleri
Parametrik Hipotez Testleri
Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri
Maliye’de SPSS Uygulamaları
Çıkarsamalı İstatistik Yöntemler
İstatistik Sunum.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
NON-PARAMETRİK TESTLER Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü.
Hipotez Testleri.
İstatistiksel Analizler
VERİLERİN DÜZENLENMESİ VE ORGANİZASYONU
TEMEL BETİMLEYİCİ İSTATİSTİKLER
Ölçme Sonuçları Üzerinde İstatistiksel İşlemler
Merkezi Eğilim Ölçüleri
spssasistan.com (Doğru, Hızlı, Güvenilir Analiz)
ANLAM ÇIKARTICI (KESTİRİMSEL) İSTATİSTİK
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
İSTATİSTİĞE GİRİŞ.
DEĞİŞİM ÖLÇÜLERİ.
Numerik Veri Tek Grup Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU.
İstatistiksel Analizler
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
Merkeze Yayılma Ölçüleri
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Aquatic Baby Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları Tesislere Yönelik Tatmin Düzeylerin İncelenmesi ” Aquatic Baby ” Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları.
Bölüm 8: Farklılıkları İncelemeye Yönelik Analiz Teknikleri
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ PSY 311
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
5.Hafta Varyans Analizi -ANOVA
Eşleştirilmiş/Bağımlı Örneklem t Testi
7.Hafta 2 Faktörlü ANOVA Two Way ANOVA
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
3.Hafta Bağımsız Örneklem t Testi (Independent t Test) Mann Whitney U
SPSS ile İSTATİSTİK 5.Hafta Kruskal Wallis H.
Sunum transkripti:

2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi SPSS ile İSTATİSTİK 2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi

Normal Dağılım İstatistik analizde dağılımın özelliği çok önemlidir. Parametrik testlerin uygulanabilmesi için, dağılımın normal ya da normale yakın olması gerekir. Normal dağılımdan gelmeyen ölçümler kullanıldığında, gerçekte olduğundan daha küçük bir p değeri ya da daha dar bir güven aralığı hesaplanır. Bu durumda, doğru bir hipotezi reddetme olasılığı artar. Yani, iki grup arasında fark olmadığı halde fark varmış gibi sonuç elde edilebilir. (I. Tip hata)

Simetrik dağılım mod=medyan= ortalama Mod: En sık yinelenen değer (tepe değer) 65,20,55,20,93,32,61,23,47,20,94,41,73,52,20 Medyan: Ölçümün tam orta noktası

Normal Dağılım Belirleme Basıklık (Kurtosis) ve çarpıklık (Skewness) incelenmesi Çarpıklık, bir dağılıma ilişkin ölçme sonuçlarının nasıl dağıldığı hakkında bilgi verir. +1 ile -1 değer arası normal dağılım için yeterlidir. Basıklık, Basıklık bir sınıftaki değişim miktarının göstergesidir Bazı kaynaklarda +2 ile -1 arası

Histogram, Q-Q plot ve P-P plot incelenmesi Histogram grafiği incelenerek normal dağılım eğrisi incelenir

Q-Q plot ve P-P plot incelenir

Veri seti dönüştürme işlemleriyle normal dağılıma yaklaştırılabilir Shapiro-Wilks (n>50) ve Kolmagorw simirnov (n<50) anlamlılık değeri incelenir p değeri <0.05 ise dağılımın normal olmadığı sonucuna varılır. Tüm bu kriterler incelendiğinde normal dağılım olmaması durumunda non-parametrik testler kullanılır Veri seti dönüştürme işlemleriyle normal dağılıma yaklaştırılabilir Log alma Karakök alma

Örnek data (hafta2_1.sav)dosyasında yer alan katılımcıların; fen bilgisi tutum puanlarının , matematik tutum puanlarının normal dağılım durumlarını inceleyiniz. Analyze  Descriptive Statics  Explore Dependent List  Fen Tutum / Mat Tutum Statistics  Outliers Plots  Histogram Plots  Normality plots with tests Ok

İncelenecek Tablolar Skewness/Kurtosis Test of Normality (KS / SW) Q-Q Plots Histogram

İç Tutarlılık (Güvenilirlik) Bir ölçme aracındaki tüm maddelerin aynı amaca hizmet edip etmediğini belirlemek, maddelerin bir bütün oluşturup oluşturmadığını görmek KR20 : 1/0 değerini alan testlerde kullanılır Doğru yanlış Çoktan seçmeli testler Cronbach’s Alpha (α) : Likert tipi ölçeklerde kullanılır 0.70 ve üzeri kabul edilebilir değerdir Her örneklemde farklı çıkabilir 0.80-1.00 arası :Yüksek 0.60-0.80 arası: Orta 0.40-0.60 arası: Düşük (Özdamar, 2004)

Örnek data (hafta2) dosyasında yer alan katılımcıların; Yaratıcılık puanlarının cronbach alpha iç tutarlılık kat sayısını inceleyiniz. Analyze  Scale  Reliability Analyze İtems  Tüm maddeler Model  Alpha OK

İncelenecek tablo

t Testi Grup sayısı 2 olan karşılaştırmalar için kullanılır Tek Örneklem t Testi (One-Sample t test) Bağımsız Örneklem t Testi (Independent sample t test) Bağımlı/İlişkili/Eşleştirilmiş t Testi (Paired sample t test)

Tek Örneklem t Testi Bir grubun ortalamasının önceden bilinen yada belirlenen bir kriter değer ile karşılaştırılması için kullanılır. Örnek; X okulunun YGS puan ortalaması (258,251) Türkiye YGS ortalamasına (256,125) göre anlamlı derecede yüksek midir? Kriter değer  256,125 Ortalama  258,251

Katılımcıların fen tutum ortalama puanları orta değer (24) kriterine göre anlamlı derecede yüksek midir/ düşük müdür? Analyze  Compare Means  One Sample t Test Test Variable  yarat_top değişkeni Test Value 24

İncelenecek Tablolar Yorumu Tabloya göre katılımcıların fen tutum ortalama puanları kriter değer olan orta puandan (24) anlamlı olarak yüksektir (t(162)=12.449, p<.05)