Kırsal Alanda Su Getirme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI SULARIMIZ
Advertisements

3.BÖLÜM DOĞAL SİSTEMLER Hazırlayan : Hakan ULUTAŞ.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Bu Sunu Prof.Dr.Necmettin Çepel ve Celal Ergün’ün sunusundan alınmıştır.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
1- Deprem Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremler önemli can ve mal kaybına neden olan afetlerdendir.Depremin yol açtığı.
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ DERS 6
Dünya yüzeyinin şekillenmesi açısından en önemli pay hiç şüphesiz akarsulara aittir. Yüzeydeki sularının bir yatak içinde toplanıp akmasıyla oluşurlar.
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
T Ü RK İ YE ’ N İ N YER Ü ST Ü SULARI. Hidroğrafya Deniz ve okyanuslardaki sular Karalardaki sular Yeraltı suları KaynaklarYer altı suları Yerüstü suları.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
KONU: GÖLLER VE OLUŞUMLARINA GÖRE ÇEŞİTLERİ
 FURKAN ERKAN /H COĞRAFYA PERFORMANS.  Su, yeryüzünde canlı hayatı için vazgeçilmez bir unsurdur. Geçmişte büyük medeniyetlerin Fırat, Dicle,
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
SU KAYNAKLARI-OKYANUSLAR VE DENİZLER Su Döngüsü:
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
AKARSULARDA AŞINDIRMA
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
GÖLLER VE AKARSULAR.
Türkiye’de Karstik Şekiller
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
● Dünyada, meydana gelen birçok doğa olayı vardır. Çok çeşitli nedenlerle meydana gelen bu doğa olaylarından günlük yaşamda en çok karşılaşılanlar’dan.
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.
Göller Tektonik Göller Dağ oluşum hareketleri Sonucunda kırılarak çö-
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ Göl: Kara içerisinde yer alan durgun su kütlelerine göl denir. TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ 1- Bazı göllerin suları tatlı, bazıları.
VOLKANİK DAĞLAR NEDİR? Bir yanardağ (ya da volkan ), magmanın (Dünya'nın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkta ergimiş ya da erimiş.
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
Savana(lar) Tropikal yağmur ormanları Tropikal yağmur ormanları Alpin tundrası Tundra Tropikal yağmur ormanları Çöl Çöl.
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
METEOROLOJİ Hidrometeorlar.
DOĞAL AFETLER.
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
HAZIRLAYAN: Hakan ULUTAŞ
KATI MADDELER oC de buharlaştırma-kurutma sonrası geriye kalan maddelerin tümüne KATI MADDE denir. Yüksek konsantrasyondaki KATI MADDE içerikli.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Hal değişimi.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Jeoteknik Sondajlar.
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Depremler Deprem, yerin sarsılması veya hareket etmesidir.
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
ÇEVRE SORUNLARI.
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
TÜRKİYE GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLER VE OLUŞUMLARI Göller; sularının tatlı, acı ve tuzlu olması bakımından farklılık gösterirler. Bu durum; a) Göl tabanının.
Sunum transkripti:

Kırsal Alanda Su Getirme 2. BÖLÜM SU KAYNAKLARI

2. SU KAYNAKLARI Su kaynakları, bir bölge veya ülkedeki yer altı ve yer üstü sularının toplamıdır. Su kaynaklarının kalitesinin ve miktarının belirlenmesi,kontrol edilmesi ve en verimli bir şekilde kullanılması gibi amaçlara yönelik mühendislik çalışmalarına “Su Kaynaklarının Geliştirilmesi = Su Mühendisliği” denir.

2. SU KAYNAKLARI Dünyadaki su kaynaklarını okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kar ve buzullar ile yer altı suları oluşturur. Yer yüzündeki sular sürekli bir döngü içerisindedir. Tüm su kaynaklarından buharlaşan sular, tekrar yağış olarak yer yüzüne düşer ve ırmakları, denizleri, gölleri ve yer altı sularını besler.

SU KAYNAKLARI

0.3 0.3

Dünya Tatlı su Rezervinin 2/3 ünü Buzullar oluşturur

Yüzey sularının %87 sini göller oluşturur

Türkiye’nin Su Potansiyeli Türkiyenin su kaynakları su toplama ve boşalım alanları olarak 26 büyük havzaya ayrılmıştır. Bu havzalardaki yıllık yağış ortalaması 652.5 mm Bu yağışın su olarak karşılığı 509 milyar m3/yıl Bu suyun bir bölümü buharlaşma ve terleme ile kaybolur. Geriye kalan miktar ise 186.5 milyar m3/yıl Akışa geçen bu suyun teknik olarak tüketici amaçlarla kullanılabilecek kısmı 95 milyar m3/yıl Türkiye’nin kullanılabilir yeraltı su potansiyeli 9.5 milyar m3’tür. Kullanılabilir yeraltı ve yerüstü su potansiyeli 104.5 milyar m3’tür.

2.1. Su Kaynaklarının Sınıflandırılması Su kaynakları genel olarak - Kıta içi sular, - Deniz ve kıyı suları olmak üzere iki grupta toplanır. Bu bölümde kıta içi sular anlatılacaktır.

Bu durumda kıta içi su kaynakları aşağıdaki şekilde sınıflandırılır. A- Yer üstü Su kaynakları 1- Akarsular, 2- Göller, 3- Yapay göller (göletler ve baraj gölü suları) B- Yer altı su kaynakları 1- Yer altı nehirleri, 2- Yer altı gölleri, 3- Pınarlar (kaynak suları) a) Adi pınarlar - Damar pınarlar - Tesviye pınarlar - Talveg pınarlar - Artezyen (fay çatlağı) pınarlar ve Gayzerler b) Termal pınarlar (kaplıcalar)

Yerüstü Su Kaynakları 2.1.1. Göller - Göletler Göller, Yeryüzündeki çukurlarda yağış ve yüzey akış sularının doğal yollarla birikmesi sonucu oluşan derin, geniş ve durgun su kaynaklarıdır. Bir su kütlesinin göl sayılabilmesi için: I. Göl çanağının doğrudan deniz ya da okyanuslarla bağlantısı olmamalıdır. II. Göl çanağında yıl boyunca su bulunmalıdır. (Alanı ve derinliği değişebilir) III.Göl tabanında ağaç yada ot türü bitkiler yetişmemiş olmalıdır. Göletler; küçük bir su toplama havzasına sahip vadinin uygun yerden önünün kapatılarak suyun biriktirilmesi ile oluşturulan su kaynaklarıdır. Yükseklikleri 15 metreye kadar olan ve barajlara göre daha basit su depolama tesislerine de GÖLET denilmektedir.

2.1.1. Göller Oluşumlarına göre göller, 1- Tektonik göller, 2- Volkanik göller, 3- Karstik göller, 4- Buzul göller, 5- Set göller (baraj gölü, heyelan set gölü, kıyı set gölü) olmak üzere 5 çeşittir.

Tektonik Göller: Yer kabuğu hareketleriyle meydana gelen çanaklarda (Graben ve Senklinal gibi.) suların birikmesiyle oluşmuştur. Türkiye’deki ve dünyadaki göllerin büyük bir kısmı tektoniktir. Volkanik Göller: Volkanik patlamayla oluşan krater- kaldera ve maar çukurluklarına suların dolmasıyla oluşan göllerdir. Karstik Göller: Kolay eriyebilen kalker ve alçı taşı gibi kayaçların yaygın olduğu bölgelerde erime ya da çökmeyle oluşan çanaklarda (Dolin, Uvala, Obruk ve Polye gibi ) suların birikmesiyle oluşur.

2.1.1. Göller Menderes grebeni Bir fay hattında kırılma sonucu yukarıda kalan kısma horst, alçakta kalan kısma graben denir. Marmarada Manyas, Sapanca, İznik gölleri, Akdenizde Burdur, Eğirdir, Acıgöl, Beyşehir gölleri , İç Anadoluda Tuz gölü vb. tektonik göllerdir. Toroslardaki Senklinal

Volkan konilerinin tepesinde bulunan çukurluğa krater denir Nemrut Kalderası

9,5 km çaplı ve 600 m derinlikli Mount Aniakchak Kalderası, Alaska Nemrut Kalderası Nemrut Kalderası, Türkiye

2.1.1. Göller Polye-Korkuteli Polye: Karstik bölgelerde kireçtaşlannın çözülmesiyle ortaya çıkan düzlük ova.

Maars, Alaska

Volkanik göller; Volkanik faaliyetlerle oluşmuş çanaklarda suların birikmesi oluşmuş göllerdir Meke gölü, Karstik göller, Kolay eriyebilen kalker ve alçı taşı gibi kayaçların yaygın olduğu bölgelerde erime ya da çökmeyle oluşan çanaklarda suların birikmesiyle oluşur Nemrut Krater Gölü Kızören gölü,

Kıyı set gölü (lagün) Buzul aşındırması ile oluşan sirk adı verilen çukurlarda suların birikmesi ile oluşan göllerdir. Alaska Buzul gölü

2.1.2. Nehirler ve Akarsular Akarsular, Yüzey akışa geçen yağmur sularının ve yer yüzüne çıkan yer altı sularının bir yatak (vadi) içinde, eğime bağlı olarak akmasıyla oluşan sulardır. Küçük dereler birleşerek çayları, çaylar birleşerek akarsuları ve akarsularda birleşerek nehirleri oluştururlar. Nehirlerin taşıdığı su miktarı; yağış miktarına, yağışın şiddetine ve süresine bağlıdır. Nehirler taşıdıkları bir çok organik madde miktarı nedeniyle kirli sulardır. Bu nedenle içme suyu olarak kullanımda en son kaynak olarak düşünülmelidir. Eğer zorunlu olarak nehir suları içme ve kullanma suyu olarak kullanılacaksa, mutlaka arıtma ve damıtma işlemlerinden geçirildikten sonra kullanılmalıdır.

2.1.2. Nehirler ve Akarsular Debi (Akım): Akarsuyunun herhangi bir kesitinden, 1 saniyede geçen su miktarıdır. ( m³ veya litre ile ifade edilir Akarsu Havzası: Bir akarsuyun kollarıyla birlikte, sularını topladığı alana denir. Rejim: Akarsu debi’sinin (akımının) yıl içindeki değişimidir. Akarsu debisi yıl içerisinde önemli değişikliler gösteriyorsa ; Düzensiz Rejimli. Akarsu debisi yıl içerisinde önemli değişikliler göstermiyorsa ; Düzenli Rejimli, akarsu adı verilir.

Beslenme Özelliklerine Göre Akarsular 1- Yağışlarla beslenen akarsular 2- Kar ve buz erimeleriyle beslenen akarsular 3- Gölden beslenen akarsular 4- Yer altı sularıyla beslenen akarsular olmak üzere 4 şekildedir. Döküldüğü Yere Göre Akarsular Akarsular; deniz ya da okyanusa dökülüyorsa, “açık havza”, Göl , bataklık ve çöl gibi alanlarda son buluyorsa, “kapalı havza” denir.

Yeraltı Su Kaynakları Yer altı suları: Yağış suları ile kar ve buz erimeleriyle ortaya çıkan suların, toprağın gözeneklerinden ve kayaçların çatlaklarından sızarak geçirimsiz bir tabakanın üzerinde birikmesiyle oluşurlar. Yer altı suları doğal olarak filtre edilmiş, hastalık ve kokudan arınmış, kimyasal bileşimi ve sıcaklık derecesi sabit daha güvenli sulardır. Yer altı su kaynakları; 1- Yer altı nehirleri, 2- Yer altı gölleri, 3- Kaynak suları (Pınarlar) olmak üzere üç tiptir. Pınarlar, yer altı sularının kendiliğinden yeryüzüne çıktığı noktalardır a) Adi pınarlar - Damar pınarlar - Tesviye pınarlar - Talveg pınarlar - Artezyen (fay çatlağı) pınarları ve Gayzerler b) Termal pınarlar (kaplıcalar)

Damar pınarları: Çatlaklı püskürük kayaçların boşluklarına dolan suların, bir yatay çatlaklı damar yoluyla yeryüzüne çıkması ile oluşan pınarlardır.

Tesviye (yamaç) pınarları: Bir vadi en kesitinde geçirimsiz zeminin yamaçları kestiği noktalarda yer altı sularının yeryüzüne çıkması ile oluşan pınarlardır. Bunlar geçirimsiz zeminin durumuna göre “göl tipi” veya “nehir tipi” tesviye pınarları olarak adlandırılır. Yağış - Erime Kaynak VADİ

Talveg pınarları: Geçirimsiz zeminin vadi tabanını kesmemesi, derinde kalması durumunda yer altı sularının yeryüzüne çıkması ile oluşan pınarlardır.

Artezyen (fay çatlağı) pınarları: İki geçirimsiz tabaka arasına sıkışmış suyun fay çatlağı oluşması durumunda yer altı sularının yeryüzüne çıkması ile oluşan pınarlardır. Bu tabakaya sondaj yapıldığında basınçlı bir soğuk su kaynağı olan artezyen elde edilir.

GEÇİRİMSİZ TABAKA GEÇİRİMLİ TABAKA ARTEZYEN

Gayzer Kaynaklar: Volkanik bölgelerde , yerin derinliklerindeki sıcak gazların etkisiyle yeryüzüne büyük bir basınçla su ve buhar halinde çıkan kaynaklardır. Gayzer kaynakları çok farklı amaçlara kullanılmaktadır. Kentlerin ısıtılmasında , fabrikaların su ihtiyaçlarının karşılanmasında  ve seracılık faaliyetlerinde kullanılmaktadır.

GAYZER Yellowstone Milli Parkı ABD