ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN; ADI: SOYADI:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KÜMELER BİRLEŞİM KESİŞİM FARK.
Advertisements

FONKSİYONLAR Hazırlayan:Ogün İçel.
KÜME DÜNYASINA GİDELİM
BU KONUDA ÖĞRENECEKLERİMİZ
KÜMELER.
Kofaktör Matrisler Determinantlar Minör.
BAĞINTI SAYISI VE ÇEŞİTLERİ Kim korkar matematikten?
MODÜLER ARİTMETİK.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
TÜREV UYGULAMALARI.
HAZIRLAYANLAR HATİCE MERVE ÜNAL AYŞE ESKİCİ HİLAL POLAT NURŞAH ERDOĞAN
FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN;
BAĞINTI T ANIM: Boş olmayan A ve B kümeleri için, A×B nin her alt kümesine, Adan B ye bir bağıntı denir.A×B nin her alt kümesine de A dan A ya bir bağıntı.
MATEMATİK 6. SINIF KONU: KÜMELER.
MATEMATİK SEMBOLLERİ Seher Beste Egrilmez.
MATRİSLER ve DETERMİNANTLAR
TBF - Genel Matematik I DERS – 8 : Grafik Çizimi
KÜMELER.
KÜMELER KAZANIMLAR 1-Bir kümeyi modelleri ile belirler, farklı temsil biçimleri ile gösterir. 2-Boş küme ve evrensel kümeyi modelleriyle açıklar.
MATRİS-DETERMİNANT MATEMATİK.
İŞLEM TANIM: A boş olmayan bir küme olmak üzere,A×A nın bir R alt kümesinden A ya tanımlanan her fonksiyona, işlem denir.İşlemi tanımlarken,’’
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
D O G A L S A Y I L A R.
FONKSİYONLAR.
FONKSİYONLAR f : A B.
İŞLEM ve MODÜLER ARİTMETİK.
KONU: MATRİSLER VE DETERMİNANTLAR
100.Yıl Lisesi İbrahim KOCA
TEK FONKSİYON-ÇİFT FONKSİYON
KENAN ZİBEK.
FONKSİYON TARİHİ FONKSİYON
Kümeler ve Gösteriliş Şekilleri
KÜMELER.
10-14 Şubat Fonksiyonların Grafiği
MUSTAFA GÜLTEKİN Matematik A Şubesi.
Öğretmenin; Adı Soyadı :
KÜMELER.
MERAL GÜNEŞ B(GECE). KÜMELER Herkes tarafından bilinen, elemanları iyi tanımlanmış,birbirinden farklı nesnelerin veya şekillerin bir araya.
KOORDİNAT SİSTEMİ.
İŞLEM VE MODÜLER ARİTMETİK.
BAĞINTI & FONKSİYONLAR.
KÜMELER.
FONKSİYONLAR.
İNTEGRAL.
İÇİNDEKİLER: TÜREV KAVRAMI TÜREV ALMA KURALLARI FONKSİYON TÜREVLERİ TÜREV UYGULAMALARI.
Tanım: Bir x 0  A = [a,b] alalım. f : A  R ye veya f : A -{x 0 }  R ye bir Fonksiyon olsun Terimleri A - {x 0 } Cümlesine ait ve x 0 ’a yakınsayan.
Türev Tanım:f:[a,b] R bir fonksiyon ve x0Є(a,b) olsun. Lim limitine (varsa) f fonksiyonunun x0 noktasına türevi denir.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ KONU:TÜREV.
İLERİ GERİ Sayfa:2 GERİ Tanım: Bir x 0  A = [a,b] alalım. f : A  R ye veya f : A -{x 0 }  R ye bir Fonksiyon olsun Terimleri A - {x 0 } Cümlesine.
çıkış ANA SAYFA Fonksiyonun tanımı Denk kümeler
Lineer Cebir (Matris).
A ve B boş olmayan iki küme olsun
ÇOK DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLAR
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ TÜREV.
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR Ünite 1. ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR 1.1 Parçalı Fonksiyon 1.2 Parçalı Fonksiyonun Grafiği 1.3 Alıştırmalar 1.4 Mutlak Değer Fonksiyonu.
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
TAM SAYILAR.
KÜMELER HAZIR MISIN?.
TÜREV ve TÜREV UYGULAMALARI
KÜMELERDE KESİŞİM VE BİRLEŞİM İŞLEMİ
EŞİTSİZLİKLER ÖMER ASKERDEN UZMAN İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ
FONKSİYON.
Derse giriş için tıklayın...
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Konu : Fonksiyonların Lİmiti
Sunum transkripti:

ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN; ADI: SOYADI:

A≠Ø ve B≠Ø olmak üzere, A dan B ye bir β bağıntısı verilmiş olsun. A nın her elemanı B’nin elemanlarıyla en az bir kez ve en çok bir kez eşleniyorsa bu bağıntıya fonksiyon denir.  x  A ve y  B olmak üzere, A dan B ye bir f fonksiyonu f:A  B ya da x  f(x)=y biçiminde gösterilir. A’ya fonksiyonun tanım kümesi, B ye de değer kümesi denir.

Şekilde A dan B ye tanımlanan f fonksiyonu f = {(a, 1), (b, 2), (c, 3), (d, 2)} biçiminde de gösterilir.  Her fonksiyon bir bağıntıdır. Fakat her bağıntı fonksiyon olmayabilir.  Görüntü kümesi değer kümesinin alt kümesidir.  s(A) = m ve s(B) = n olmak üzere,  A dan B ye n m tane fonksiyon tanımlanabilir.  B den A ya m n tane fonksiyon tanımlanabilir.  A dan B ye tanımlanabilen fonksiyon olmayan bağıntıların sayısı 2 m.n -n m dir.  Grafiği verilen bir bağıntının fonksiyon olup olmadığını anlamak için, y eksenine paralel doğrular çizilir. Bu doğrular fonksiyonun belirttiği eğride en az bir ve en çok bir noktayı kesiyorsa verilen bağıntı x ten y ye bir fonksiyondur.

 x 1,x 2  A için, f (x 1 ) = f (x 2 ) iken x 1 = x 2 ise, f fonksiyonu bire bir fonksiyondur. Ya da f (x 1 )  f (x 2 ) iken x 1  x 2 ise, f fonksiyonu bire birdir. f, A dan B ye bir fonksiyon olsun. f nin tanım kümesindeki her farklı elemanının görüntüsü farklı ise, f fonksiyonuna bire bir ( 1-1 ) fonksiyon denir. A dan B ye tanımlanabilecek bire bir fonksiyonların sayısı,

Görüntü kümesi değer kümesine eşit olan fonksiyonlara örten fonksiyon denir. f : A → B f(A) = B ise, f örtendir. s(A) = m olmak üzere, A dan A ya tanımlanabilen bire bir örten fonksiyonların sayısı, m! = m × (m – 1) × (m – 2) ×... × 3 × 2 × 1 dir.

Tanım kümesindeki her elemanın görüntüsü yine aynı ise bu tip fonksiyona birim fonksiyon denir ve  ile gösterilir. f A B a. b. c.. a. b.c.c f : A  B f(a) = a, f(b) = b, f(c) = c dir. Buna göre, f birim fonksiyondur.

Tanım kümesindeki bütün elemanları değer küme-sindeki bir elemana eşleyen fonksiyona sabit fonksiyon denir.  x  A ve c  B için, f(x) = c oluyorsa f, A dan B ye sabit fonksiyondur. c = 0 ve  x  A için, f(x) = 0 ise f fonksiyonu sıfır fonksiyonudur. f AB f CD f(x) = 1 fonksiyonu sabit fonksiyondur. h(x) = 0 fonksiyonu sıfır fonksiyonudur.

f : IR → IR f(-x) = f(x) ise, f fonksiyonu çift fonksiyondur. f(-x) = -f(x) ise, f fonksiyonu tek fonksiyondur. Çift fonksiyonların grafikleri y eksenine göre simetriktir. Tek fonksiyonların grafikleri orijine göre simetriktir.

f : A  B, f = {(x, y)|x  A, y  B} bire bir ve örten fonksiyon olmak üzere, f –1 : B  A, f –1 = {(y, x)|(x, y)  f} fonksiyonuna f nin ters fonksiyonu denir. f BA x..y.y f -1 f : A  B f(x) = y f -1 (y) = x

(x, y)  f ise, (y, x)  f–1 olduğu için, y = f(x) ise, x = f –1 (y) dir. Ayrıca, (f –1 ) –1 = f dir. Ancak, (f –1 (x)) –1 ≠ f(x) tir. f fonksiyonu bire bir ve örten değilse, f –1 fonksiyon değildir. f : A  B ise, f –1 : B  A olduğu için, f nin tanım kümesi, f –1 in değer kümesidir. f nin değer kümesi de, f –1 in tanım kümesidir. f(a) = b ise, f –1 (b) = a dır. f –1 (b) = a ise, f(a) = b dir.

y = f(x) fonksiyonunun grafiği ile y = f –1 (x) in grafiği y = x doğrusuna göre birbirinin simetriğidir.

f : A  B, g : B  C fonksiyonları tanımlansın. f ve g yi kullanarak A kümesinin elemanlarını C kümesinin elemanlarına eşleyen fonksiyona g ile f nin bileşke fonksiyonu denir. fg A x.. z B. y C gof

Bileşke işleminin değişme özeliği yoktur. Bu durumda, fog ≠ gof dir. Bazı fonksiyonlar için fog = gof olabilir. Ancak bu “fonksiyonlarda değişme özeliği yoktur.” gerçeğini değiştirmez. Fonksiyonlarda bileşke işleminin birleşme özeliği vardır. Bu durumda (fog)oh = fo(goh) = fogoh olur.