Dosya/Dizin İzinleri - Dosya sahibinin izinleri (Dosyanın sahibi : u)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kabuk ve Kısayollar-I.
Advertisements

Kullanıcı ve Grup Yönetimi
LİNUX DİZİN YAPISI Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Text Editörü BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
DOSYA VE KLASÖRLERE ERİŞİMİN YÖNETİLMESİ
Less  Aşağı ve yukarı ok tuşlarıyla sayfada ilerlenebilir  boşluk veya f bir sayfa sonraya gider  b bir sayfa geriye gider  / ile arama yapılabilir,
Arama işlemleri ve Dosya İzinleri
KLAVYE KULLANIMI.
Internet Tabanlı Programlama Dr. Erman Yukselturk
Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
4. UNIX ve Linux’e Giriş.
Dosya Sistemi.
MS-DOS DESEM 2008 EMRE UNSAL – ÖZLEM AKTAŞ. İ ŞLET İ M S İ STEM İ Kavramı İ şletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak,
LİNUX’TA KULLANICI VE DOSYA-DİZİN İŞLEMLERİ
Çerez(Cookie) Kullanımı Oturum Yönetimi
Kullanıcı ve Grup İşlemleri
Text Editörü Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
PHP-Dosya ve Dizinler Internet Tabanlı Programlama Dr. Erman Yukselturk.
Kabuk ve Kısayollar BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
TASMA ÇOMAR UNIX PARDUS % LINUX $ PİSİ YALI.
Lınux Command arch:Makine mimarisi hakkinda bilgi verir. “uname -m” komutu ile ayni isleve sahiptir. cat [dosya]:Dosyalari ardarda siralayarak standart.
Dosya İşlemleri BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
LİNUX DİZİN YAPISI BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
DOS İŞLETİM SİSTEMİ DOS işletim sistemini öğrenmek bilgisayarda bilginin nasıl depolandığını ve depolama ortamında düzenlenmenin hangi mantıkla yapıldığının.
İnternet Programlama PHP.
İÇİNDEKİLER-1 Başlangıç Bilgisayarı düzgün Şekilde Çalıştırma
Linux Dosyaları, Dizinleri, Komutları
Dosya Yönetimi 118.
Komutların Birlikte Kullanılması BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ DERSİ.
Kullanıcı Hesapları Aslı Ergün.
Windows XP Konu: Denetim Masası Windows 8 Windows XP Windows 7.
İşletim Sistemleri Ögr.Gör. Abdullah ŞENER.
Kullanıcı ve Grup İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Dosya İzinleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Dosya İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Kullanıcı Hesapları Aslı Ergün.
Dosya İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Kabuk işlemleri.
Paralel Programlamaya Giriş
TEMEL LİNUX KOMUTLARI.
LİNUX İŞLETİM SİSTEMİ Linux genel olarak Unix benzeri işletim sistemi kategorisinde değerlendirilir. Unix benzeri işletim sisteminin sayısı azımsanmayacak.
Kurulum & Yapılandırma
LİNUX KOMUTLARI.
Ağa bağlı olan bir bilgisayarda, kullanıcının dosyaları ve dizinleri ağa bağlı olan başka bir kullanıcı tarafından kullanılabilir. Kullanıcı dosyalarını.
ZAMANLANMIŞ GÖREVLER. Linux sistemde bazı işlerin istediğiniz zamanlarda ya da zaman aralıklarında otomatik olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz. Yani.
Ders:Açık Kaynak İşletim Sistemi Konu:Dosya Sistemi Ve Çalışma Mantığı
Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme Kullanıcı güncelleme işlemi konsol ve grafik ortamdan yapılabilir. Komut Satırı ile Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme.
Chapter 11: Dosya Sistem Arayüzü
WİNDOWS SERVER 2003’te KULLANICI VE GRUP HESAPLARI.
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (2. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Gözlem Sistemleri Dairesi Başkanlığı
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (3. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
LOGO Bu kavram bilgisayar mimarileri ile doğrudan ilgili olan bir kavramdır. Ön yükleyici denen yazılım özel olarak ayrılmış olan belirli bir miktar bellekte.
Linux İşletim Sistemi Metin Editörleri
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (5. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
Yardım Komutları Linux’ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos.
Dosya sistemi, bilgisayarın sabit disk üzerindeki verileri düzenlemek için kullandığı temel yapıdır. Disk depolamanın temel birimidir. Disklerin kullanılabilmesi.
Görsellerde bilgi güvenliği kapsamında öğrenci bilgileri silinmiştir.
BM-308 Paralel Programlamaya Giriş Bahar 2016 (1. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
 Linux’te temel dosya sistemi güvenliği kullanıcıların dosya ve dizinler üzerindeki erişim izinlerinin belirlenmesiyle sağlanır. Bir dosya veya dizinlere.
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. PARDUS  Pardus adı : Anadolu parsı adlı kediğillerden gelmektedir.
Kim Korkar Linux’tan.
Ünite II: Bilgisayarı Kullanma ve Yönetme Basit Düzenlemeler Yapma Dosyaları Düzenleme Yazdırma.
Linux Komutları.
Paralel Programlamaya Giriş
DOSYALAMA SİSTEMLERİ (FAT32-NTFS)
Linux Paket ve Kabuk Yönetimi
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
WEB TASARIMI CK EDİTÖR KURULUM AŞAMALARI VE KULLANIMI SAVAŞ TUNÇER.
WİNDOWS SÜRÜMLERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
Sunum transkripti:

Dosya/Dizin İzinleri - Dosya sahibinin izinleri (Dosyanın sahibi : u) Linux’te temel dosya sistemi güvenliği kullanıcıların dosya ve dizinler üzerindeki erişim izinlerinin belirlenmesiyle sağlanır. Bir dosya veya dizinlere ait 3 tür izin vardır : - Dosya sahibinin izinleri (Dosyanın sahibi : u) - Dosya grubunun izinleri (Kullanıcı grubu : g) - Sistemdeki diğer kullanıcıların izinleri (Diğer kullanıcılar : o)

Dosya/Dizin İzinleri Okuma (r) Yazma (w) Çalıştırma (x) Dosya içeriğini görebilir mi ? (Klasörler için) dosya listesini alabilir mi ? Yazma (w) Dosyaya yazma izni, aynı zamanda dosyayı silme izni ? (Klasörler için) Bu klasör içinde dosya veya alt klasör oluşturulabilir mi ? Çalıştırma (x) Dosyayı çalıştırabilir mi? (Klasörler için) Bu klasöre geçebilir mi?

Dosya/Dizin İzinleri -rwxrw-r-- Dosya tipinin belirtildiği kısım “-” Normal dosya “d” Dizin (Klasör) “c” Karakter bazında işlem yapan aygıt sürücüleri “b” Blok bazında işlem yapan aygıt sürücüleri “l” Başka bir dosyayı gösteren link dosyaları

İzinlerin belirtildiği kısım Dosya/Dizin İzinleri İzinlerin belirtildiği kısım

Dosya/Dizin İzinleri root@localhost # ls –l drwxr-xr-- 10 murat gs 4096 Nov 14 23:43 isletim … d-> Dizin olduğunu gösteriyor. 1. üçlü -> (rwx) murat isimli kullanıcı tüm haklara sahip 2. üçlü -> (r-x) gs grubuna üye olan kullanıcılar okuma ve çalıştırma haklarına sahip 3. Üçlü -> (r--) Diğer kullanıcılar sadece okuma hakkına sahip murat (dosya/dizin sahibi) - gs (dosya/dizinin grubu)

chmod komutu (change mode) Dosya/Dizin İzinleri chmod komutu (change mode) Unix ve Linux sistemler üzerinde dosya ve dizinlerin erişim yetkilerini belirlemek, değiştirmek için kullanılır. -R : Alt klasör ve dosyalardaki izinleri değiştirir. chmod 777 -R dizin_adresi

Dosya/Dizin İzinleri Okuma : r İzin eklemek için +, Yazma : w İzin kaldırmak için – Okuma : r Yazma : w Çalıştırma : x Sahibi : u Grubu : g Diğerleri : o Herkes : a chmod u+rwx,g-w,o-rwx dosya_adi

$ chmod go-rwx deneme $ chmod +x dosya ? Örnekler Bu durumda grup ve diğerlerinden rwx yetkisinin geri alınacağı anlaşılmalıdır. $ chmod +x dosya ?

Örnekler $ chmod +x dosya (Herkese çalıştırma izni verilir)

Örnekler $ chmod u+rwx dosya (Dosya sahibine tüm haklar verilir.)

chmod izinlerinin sayı sistemiyle gösterimi chmod izin_kodu dosya/dizin Kod İzin Durumu 400 Dosya sahibi için okuma 200 Dosya sahibi için yazma 100 Dosya sahibi için çalıştırma 040 Gruptakiler için okuma 020 Gruptakiler için yazma 010 Gruptakiler için çalıştırma 004 Diğerleri için okuma 002 Diğerleri için yazma 001 Diğerleri için çalıştırma r (okuma) : 4 w (yazma) : 2 x (çalıştırma) : 1

chmod izinlerinin sayı sistemiyle gösterimi Bu konuda Buraya kadar sorumluyuz.06-01-2019.

Dosya sahibini değiştirme Dosya sahibinin değiştirilmesi için chown komutu kullanılır. sudo chown yeni_sahip dosya/dizin sudo : Normal bir kullanıcıya root hakları ile komut çalıştırma fırsatı verir.

Dosya sahibini değiştirme Önceki durum : -rwxr-xr-x ahmet users …………. deneme $ sudo chown mehmet deneme Sonraki durum : -rwxr-xr-x mehmet users …………. deneme

Grubu değiştirme Grubun değiştirilmesi için chgrp komutu kullanılır. sudo chgrp yeni_sahip dosya/dizin

$ sudo chgrp murat deneme Grubu değiştirme Önceki durum : -rwxr-xr-x ahmet users …………. deneme $ sudo chgrp murat deneme Sonraki durum : -rwxr-xr-x ahmet murat …………. deneme

Yeni kullanıcı eklemek Sisteme kullanıcı eklemek için adduser komutu kullanılır. sudo adduser kullaniciAdi

(2) deluser kullaniciAdi /etc/deluser.conf (Ekstra ayarlar bkz.) Kullanıcıyı silmek Sistemde var olan bir kullanıcıyı silmek için deluser komutu kullanılır. (1) su (2) deluser kullaniciAdi /etc/deluser.conf (Ekstra ayarlar bkz.)

Yeni grup oluşturmak Sisteme grup eklemek için addgroup komutu kullanılır. sudo addgroup grubunAdi

Grubu silmek Sistemde var olan bir grubu silmek için delgroup komutu kullanılır. sudo delgroup grubunAdi

Gruba kullanıcı eklemek Sistemde tanımlanmış bir gruba kullanıcı eklemek için aşağıdaki komut yazılır : sudo adduser username groupname #sudo adduser murat gs Komutuyla murat kullanıcısı gs grubuna eklenmiştir.

Kullanıcının üyesi olduğu grupları listelemek Bir kullanıcının üyesi olduğu grupları listelemek için groups komutu kullanılır : murat@localhost # groups Komutuyla murat kullanıcısının üyesi olduğu gruplar ekranda listelenir.

Bir grubun kullanıcılarını listelemek Bir gruba üye kullanıcı isimleri /etc/group dosyasında tutulur. murat@localhost # cat /etc/group Komutuyla sistemde var olan grupları ve bu gruba üye kullanıcıları ekranda listelersiniz.