BELLİ BAŞLI BİYOMLAR VE ÖZELLİKLERİ. İÇİNDEKİLER  AMAÇ  BİYOM NEDİR?  BİYOMLAR  SONUÇ  KAYNAKÇA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİYOM: Benzer bitki ve hayvan topluluklarını barındıran,
Advertisements

Dünyayı Kaplayan Örtü: Bitkiler
YERYÜZÜNDE DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Çevremizdeki Canlılar Hayvanlar Bitkiler
KONU:HAYVANLARI SINIFLANDIRALIM Hayvanlar İkiye Ayrılır
Ekolojiye Giriş ve Biyosfer
Yeryüzünde Yaşam
Dünyayı Kaplayan Örtü: Bitkiler
İKLİM TİPLERİ ETKİNLİK
EKVATORAL İKLİM.
MAKROKLİMA İKLİM TİPLERİ Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
Dünya’yı Kaplayan Örtü: BİTKİLER
Adaptasyon.
Türkiye’nin Bitki Zenginliği
HAYVANLAR CANLIDIR İnsanlar, bitkiler ve hayvanlar dünyadaki canlı varlıklardır. Canlı varlıkların beslenme, hareket etme,solunum yapma, büyüme, çoğalma.
KONU:DÜNYADAKİ İKLİM TİPLERİ
Bitki Örtüsü.
İKLİM TİPLERİ.
Bitki Örtüsü.
BİYOÇEŞİTLİLİK Canlıların okyanusların dibinden atmosferde yükselebildikleri en yüksek seviyeye kadar olan bölüme biyosfer denir. Biyosfer kelimesi "canlı.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
İNSAN VE ÇEVRE Hazırlayan: FATİH BAYTOZ
ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
Dünya’yı Kaplayan Örtü: BİTKİLER
IFGK308-ÇEVRE BİLİMİ 26 ŞUBAT 2015.
DÜNYADA GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
HAYVANLARIN YUVALARI VE ÖZELLİKLERİ
Canlıların Dünyasını Gezelim Tanıyalım
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
DÜNYADAKİ BİTKİ TOPLULUKLARI
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
HAYVANLAR VE YAŞADIKLARI YERLER
Türkiye’nin coğrafi konumu
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
DÜNYA’NIN İKLİM ZENGİNLİĞİ
Canlıların Dünyasını Gezelim ve Tanıyalım.
İKLİM TİPLERİNİ 3 BÖLÜMDE İNCELEYELİM…
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜSÜ
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜM KONU:MAKRO ve MİKRO KLİMA ALANLARI Öğretmen:Yrd. Doç. Dr. Zerrin Karakuzulu.
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
Tropikal Yağmur OrmanlarI BİYOMU.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BİTKİ TÜRLERİ
COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
BİYOÇEŞİTLİLİK Canlıların okyanusların dibinden atmosferde yükselebildikleri en yüksek seviyeye kadar olan bölüme biyosfer denir. Biyosfer kelimesi "canlı.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜSÜ
MAKİ İKLİMİ ve AİLESİ.
Çevremizdeki Canlılar Hayvanlar Bitkiler
Bitki Örtüsü Nedir? Bir yerde, doğal olarak yetişen bitkilerin oluşturduğu topluluğa bitki örtüsü denir. ORMANMAKİ BOZKIR ALPİN ÇAYIRLARI.
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
- Akdeniz kıyılarında görülen maki, Avustralya’nın güneyinde ve Güney Afrika'nın Kap Bölgesi’nde de.
İLBEY ☾★. Büyüklükleri ve yaşayan canlıları değişim gösteren bu biyomların en önemli besinini yağmur ve eriyen kar suları oluşturur. Pelajik bölge: Balık,
İKLİMLER GÖZDE KISACIK 98 F\9-B.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
Çevremizdeki Canlılar Hayvanlar Bitkiler
KONU:TÜRKİYEDEKİ İKLİM TİPLERİ ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI:Emre Bayraktar ÖĞRENCİ NO:95 ÖĞRETMENİN ADI-SOYADI:TÜLAY KISA.
Sunum transkripti:

BELLİ BAŞLI BİYOMLAR VE ÖZELLİKLERİ

İÇİNDEKİLER  AMAÇ  BİYOM NEDİR?  BİYOMLAR  SONUÇ  KAYNAKÇA

AMAÇ  Sunumumuzun amacı sizlere biyomları tanıtmak ve onların özelliklerini anlatmaktır.

BİYOM NEDİR?  Yeryüzünde iklim koşullarına bağlı olarak; kendine özgü bitki ve hayvan topluluklarını barındıran, çok büyük ekosistemlere biyom denir.  Benzer biyomlar genellikle aynı enlemlerde bulunur.  Enlem benzerliklerinin yanı sıra, aynı zamanda yükseltiler de biyomun oluşmasını etkiler.  Her biyomun kendine has özellikleri vardır. O yüzden ayrıca özellikler kısmına girmeye gerek duymadık.

Biyomlar; karasal ve sucul biyomlar olmak üzere iki guruba ayrılır.

KARASAL BİYOMLAR  Karasal biyomlar, daha çok baskın olan bitki örtüsüne göre adlandırılır.

TROPİKAL YAĞMUR ORMANLARI  Ekvatoral kuşak ve yakınlarında bulunurlar.  Yıllık yağış ve sıcaklık ortalaması çok yüksek olan ormanlardır.  Her mevsimi yağışlı olup, yıllık yağış ortalaması 200 ile 400 cm arasındadır.  Yıllık sıcaklık ortalaması ise 25 ile 29 derece arasındadır.  Bu ormanlardaki canlı çeşitliliği çok fazla olup, yeryüzündeki canlı türlerinin yaklaşık olarak %70 kadarı bu ormanlarda yaşar.  Bitkilerden; eğreltiler, palmiyeler, bambu ve boyu 70 metreyi bulan bitki türleri bulunur.  Bu ormanlarda aynı zamanda, başka bitkiler üzerinde yaşayan; orkide ve bromelia gibi epifit bitki türleri de bulunur.  Hayvanlardan; fil, şempanze, maymun, papağan, leopar, yılan, kurbağa, timsah, kartal ve çeşitli böcek türleri bulunur.

ILIMAN BÖLGE ORMANLARI  Bunlar yaprak döken ve geniş yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlardır.  Bu ormanlar; Kuzeydoğu Avrupa, Asya, Avusturalya ve Amerika' da bulunur.  Her mevsim yağış görülmesine karşın, yıllık sıcaklık farkları fazladır.  Bitkilerden; kavak, kestane, ıhlamur, kızılağaç, meşe, kayın, ceviz... bulunur.  Hayvanlardan; ayı, sincap, vaşak, geyik, çeşitli kuş ve böcek türleri bulunur.

İĞNE YAPRAKLI ORMANLAR  Kutup bölgelerine yakın olan enlemlerde ve yükseltisi fazla olan bölgelerde bulunurlar.  Bu ormanlar, Kanada ve Rusya' nın kuzeyinde (Sibirya bölgesi) çok yaygın olup, dünyanın farklı yerlerinde ise parçalı bir yayılış gösterirler.  Sibirya bölgesindeki bu ormanlara tayga ormanları ya da boreal ormanlar adı verilir.  Yıllık sıcaklık ortalamaları çok düşük olup, bazı bölgelerde kışın sıcaklıklar - 50 dereceye kadar düşmektedir.  Bu ormanlarda yaprak dökmeyen, iğne yapraklı ve kozalaklı ağaçlar bol miktarda bulunur.  Bitkilerden; sarı çam, kara çam, ladin, köknar, sedir ve sekoya sediri yaygın olarak bulunur.  Hayvanlardan; alageyik, kar tavşanı, kurt, şahin, baykuş, kartal, samur, vaşak yaygın olarak bulunur.

ÇÖLLER  Bitki örtüsünün hiç bulunmadığı ya da çok seyrek bulunduğu aşırı kurak alanlardır.  Bunlar çok az yağış alan bölgeler olup, yıllık ortalama yağış miktarı 30 cm' den azdır.  Çöller; sıcak ve soğuk çöller olmak üzere iki gruba ayrılır.

Çöller; sıcak ve soğuk çöller olmak üzere iki gruba ayrılır. Sıcak çöller: Bunlar daha çok dönenceler arasında bulunurlar. Bu çöllerde, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları çok fazladır. Bitkilerden kaktüs ve çeşitli çalı türleri bulunur. Hayvanlardan; deve, kertenkele, yılan, akrep, çöl tilkisi, çöl kurbağası yaşar. Soğuk çöller: Bunlar daha çok Antarktika kıtasında ve Grönland ’ da bulunurlar. Bu çöller, buzullarla kaplı olduğu için bitki örtüsü yoktur. Yağış olan bölgelerde ise buzullar eridikten sonra bitkiler ortaya çıkar. Hayvanlardan; penguen, kutup tilkisi, fok, kutup ayısı, bazı kuş türleri yaşar.

STEP  Bitki örtüsünün zayıf olduğu kurak alanlardır.  Yazları sıcak ve kurak geçer.  Kışları ise soğuk ve yağışı azdır.  Bitkilerden kısa boylu otlar hakimdir.  Hayvanlardan; koyun, bıldırcın, sincap, fare, yılan ve çeşitli böcek türleri bulunur.

ÇAYIR  Karasal iklim bölgelerinde, uzun boylu otlakların hakim olduğu yaşama alanlarıdır.  Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve az yağışlı geçer.  Yağış miktarı yetersiz olduğundan, orman oluşumu görülmez.  Hayvanlardan; fil, zebra, antilop, geyik, kanguru, çeşitli kuş ve böcek türleri yaşar.

SAVAN  Tropikal iklim bölgelerinde uzun boylu otlaklardan ve seyrek ağaçlardan oluşmuş yaşama alanlarıdır.  Yıllık yağış ortalaması, tropikal yağmur ormanlarına göre daha azdır.  Hayvanlardan; aslan, sırtlan, fil, çita, deve kuşu, zürafa, timsah, çeşitli kuş ve böcek türleri yaşar.

TUNDRA  Kutup bölgelerinin etrafında ve yüksek dağ tepelerinde bulunan; soğuk, rüzgarlı ve az yağış alan yaşama alanlarıdır.  Kutup bölgelerindeki tundraya arktik, yüksek dağ tepelerindeki tundraya ise Alpin tundra adı verilir.  Bu biyomda, buzullar yaygın olup yılın sadece 3 ayı buzsuz geçer.  Bitki örtüsü bakımından fakir olup, ağaç türleri bulunmaz.  Bitkilerden; karayosunu, ot, çalı türleri bulunur.  Hayvanlardan; ren geyiği, Minsk öküzü, kutup tilkisi, kutup ayısı, çeşitli kuş ve böcek türleri yaşar.  Bu biyomun, yaz aylarında barındırdığı hayvan sayısı çok ama tür çeşidi sayısı azdır.

MAKİ  Yaprak dökmeyen, kısa boylu ağaç ve çalılıklardan oluşur.  Bu biyomda, Akdeniz iklimi görülür.  Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve az yağışlıdır.  Yıllık yağış ortalaması 30 ile 50 cm arasındadır.  Bu biyomda, kuraklığa dayanıklı ama soğuğa karşı dayanıklı olmayan bitki türleri bulunur.  Örnek: Zeytin, defne, keçiboynuzu, zakkum, kocayemiş, meşe, çimenler, yabani otlar...

SUCUL BİYOMLAR  Sucul biyomlar; tatlı su ve tuzlu su biyomları olmak üzere 2 gruba ayrılır.

TATLI SU BİYOMLARI  Tatlı su biyomları; göl, akarsu ve sulak alanlar olmak üzere 3 gruba ayrılır.  Göl Biyomları:  Bu biyomlarda; algler, siyanobakteriler, kamış, saz, nilüfer bitkisi, kurbağalar, kablumbağalar, karabatak, göçmen kuş türleri, kabuklular, yumuşakçalar ile balıklardan levrek ve sazan bulunur.  Akarsu Biyomları:  Bu biyomlarda; algler, karayosunları, düğün çiçekleri, kurbağalar, kablumbağalar, kabuklular, yumuşakçalar ile balıklardan, alabalık, levrek ve sazan bulunur.

Sulak Alan Biyomları:  Sazlıklar, bataklıklar ve turbalıklar bu gruba girer.  Bu biyomlardaki suyun oksijen oranı oldukça azdır.  Bu biyomlarda; sazlar, kamışlar, çeşitli yosun türleri, göl zambakları, böcekçil bitkiler, kurbağa türleri, sıçanlar ve kabuklular bulunur.

TUZLU SU BİYOMLARI  Deniz ve okyanuslar bu gruba girer.  Bu biyomlarda; algler, deniz anaları, mercanlar, süngerler, solucanlar, kabuklular, yumuşakçalar, derisidikenliler, balina, yunus, fok, su samuru, deniz aslanı, penguen türleri ile çok çeşitli balık türleri bulunur.

SONUÇ  Artık biyomların çeşitlerini bölgeden bölgeye değiştiğini canlıların yaşamlarında ne kadar önemli olduklarını ve her birinin farklı farklı özelliklere sahip olduklarını biliyoruz.

KAYNAKÇA   ozellikleri-nelerdir/ ozellikleri-nelerdir/  nelerdir.html nelerdir.html    cesitleri-ozellikleri-biyoloji/ cesitleri-ozellikleri-biyoloji/

HAZIRLAYANLAR  EMİNE ÖZBİLGİÇ  MERVE KARAASLAN