TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 1 ULUSAL HESAPLAR SİSTEMİ Meltem AKYILDIZ Ulusal Hesaplar Dairesi.
Advertisements

İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
ÜNİTE 4 SATIŞ VE REKLAM. TİCARET Kâr amacı ile malların, hizmetlerin alımı, satımı, tüketicilere ulaştırılması için yapılan düzenli ve devamlı etkinliklere.
BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI SUNUM : Kaan Duran ÖĞRETİM GÖREVLİSİ : Mustafa İDUĞ.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI YAPIMI PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Proje Bütçesinin Hazırlanması - -- Proje Bütçesinin Hazırlanması -
MAKRO EKONOMİ 3. HAFTA.
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Fiyat ve Fiyatlandırma
MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI 1-TANIMI VE KAPSAMI işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri,
Finansal Planlama Stratejik Planlanlama O Misyon? O Kurumsal Faaliyet Alanı? O Kurumsal Amaç Bildirimi? O Kurumsal Stratejiler? O Faaliyet.
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA, MİLLİ GELİR
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
Makro İktisat.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
MİLLİ GELİR.
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
MALİ İŞLEMLERİN İZLENMESİ
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
MALİYET SİSTEMLERİ Prof. Dr. A.Vecdi CAN.
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
PAZARLAMADA FİYATLAMA
Ücret Kavramı ve Ücret Türleri
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
YATIRIM HARCAMALARI.
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ
4. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal yönetimin temel amacının, işletme değerini maksimize edecek kararlar vermek olduğu ilk ünite belirtilmişti. Piyasa değeri.
ESRA ÖNDER İŞLETME 2.ÖĞRETİM
ENFLASYON Prof. Dr. Metin BERBER.
Hangi bölümlere geçiş mümkün?
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
Burhan ERAY Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi
Hizmet Pazarlamasında Fiyat Kavramı
İÇİNDEKİLER FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL, FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER Finansal Tabloların Analizinin Önemi Oran (Rasyo) Analizi Finansal Oranların.
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
8.Hafta ANCOVA Kovaryans Analizi
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 1.Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI PROF. DR. AHMET ÖZÇELİK 11. HAFTA

TARIMSAL İŞLETMELERİN YILLIK FAALİYET SONUÇLARI (GAYRİSAFİ HASILA, GAYRİSAFİ ÜRETİM DEĞERİ, İŞLETME MASRAFLARI, SAF HASILA, BRÜT KAR) Türkiye’de, genellikle tarım işletmelerinin faaliyet sonuçlarını değerlendirmede Ernest Ferdinand Laur tarafından ortaya konulan bu yöntem uygulanmaktadır. Ancak, bu yöntemin uygulanmasının pratik alanından çok bilimsel amaçlı analizlerde olduğu da anımsanmalıdır. Türkiye tarım işletmelerinde muhasebe kayıtlarının tutulduğu işletme sayısı fazla değildir.

TARIMSAL İŞLETMELERİN YILLIK FAALİYET SONUÇLARI (GAYRİSAFİ HASILA, GAYRİSAFİ ÜRETİM DEĞERİ, İŞLETME MASRAFLARI, SAF HASILA, BRÜT KAR) Gayrisaf hâsıla; ekonomik bir bütün olarak düşünülen bir tarım işletmesinde bir üretim yılında, tarımsal faaliyet sonucunda yeni üretilen mallar ile, mamülecilik, mübadele ve yeniden değerlendirme yoluyla sermaye kısımlarında meydana gelen artışın miktar ve değerce ifadesidir. Gayrisaf Hâsıla şu şekilde formüle edilebilir. GSH= Gayrisafi Üretim Değeri (Bitkisel Üretim, Hayvansal Üretim, Prodüktif Demirbaş Kıymet Artışı)+ İşletme Dışı Tarımsal Gelir+ Konut Kira Karşılığı

TARIMSAL İŞLETMELERİN YILLIK FAALİYET SONUÇLARI (GAYRİSAFİ HASILA, GAYRİSAFİ ÜRETİM DEĞERİ, İŞLETME MASRAFLARI, SAF HASILA, BRÜT KAR) Gayrisafi üretim değeri, tarım işletmelerinde üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlerin değerleri ile bu üretim faaliyetlerinde yıl içerisinde meydana gelen prodüktif demirbaş kıymet artışlarından oluşan değere denir. İşletmede üretilen bitkisel ve hayvansal ürünler ya çiftlik avlusu ya da pazar fiyatları ile değerlendirilerek parasal olarak ifade edilir.

TARIMSAL İŞLETMELERİN YILLIK FAALİYET SONUÇLARI (GAYRİSAFİ HASILA, GAYRİSAFİ ÜRETİM DEĞERİ, İŞLETME MASRAFLARI, SAF HASILA, BRÜT KAR) GSÜD= (Bitkisel ürünler x fiyatları)+(Hayvansal ürünler x fiyatları)+Prodüktif Demirbaş Kıymet Artışları(PDKA)

TARIMSAL İŞLETMELERİN YILLIK FAALİYET SONUÇLARI (GAYRİSAFİ HASILA, GAYRİSAFİ ÜRETİM DEĞERİ, İŞLETME MASRAFLARI, SAF HASILA, BRÜT KAR) İşletme Masrafları Laur’a göre Gayrisaf Hâsılayı oluşturmak için katlanılması gereken masraflar toplamını ifade etmektedir. Diğer bir deyişle, işletme masrafları, işletmecinin, gayrisaf hasılayı elde etmek için işletmeye yatırdığı aktif sermayenin faizi hariç, yapmış olduğu masrafların toplamını ifade eder. İşletme masraflarına aktif sermayenin faizi ilave edilirse, üretim masraflarına ulaşılır. Üretim Masrafları(ÜM)= İM+Aktif sermayenin faizi karşılığı

TARIMSAL İŞLETMELERİN YILLIK FAALİYET SONUÇLARI (GAYRİSAFİ HASILA, GAYRİSAFİ ÜRETİM DEĞERİ, İŞLETME MASRAFLARI, SAF HASILA, BRÜT KAR) Üretim hacmi ile bağıntısı dikkate alınarak masrafları; sabit ve değişken masraflar olarak iki kısma ayırmak mümkündür. Sabit masraf üretim hacmine bağlı olmayan, değişken masraf lar ise üretim hacmine bağlı olan unsurlardan oluşur.

TARIMSAL İŞLETMELERİN YILLIK FAALİYET SONUÇLARI (GAYRİSAFİ HASILA, GAYRİSAFİ ÜRETİM DEĞERİ, İŞLETME MASRAFLARI, SAF HASILA, BRÜT KAR) Genel bir ifade ile Saf Hasıla; borçsuz, arazi için kiracılık ortakcılık yapılmayan bir işletmede, aktif sermayenin getirisidir.  Saf Hasıla; Gayri Safi Hasıla değerinden, işletme masraflarının düşülmesi sonucu bulunur. Saf Hasılanın normalde pozitif olması beklenir. Ancak bu Saf Hâsılanın negatif çıkmayacağı anlamına gelmez. Saf Hasıla (SH) şu şekilde formule edilmektedir. SH= Gayrisaf Hâsıla(GSH)- İşletme Masrafları(İM)

TARIMSAL İŞLETMELERİN YILLIK FAALİYET SONUÇLARI (GAYRİSAFİ HASILA, GAYRİSAFİ ÜRETİM DEĞERİ, İŞLETME MASRAFLARI, SAF HASILA, BRÜT KAR) Gayrisafi Üretim Değerinden, Değişen Masrafların(DM) çıkarılması ile elde edilen değere Brüt Kar denir. Brüt Kar(BK)= GSÜD- DM şeklinde formüle edilir. Brüt kar, işletmede üretim faaliyetlerinin bir biri ile karşılaştırılmasında rekabet durumunu sağlamada önemli bir başarı ölçüsüdür