Doç. Dr. Murat Kurt Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETİK KARAR VERME.
Advertisements

KAMU YÖNETİMİNDE ETİK Kenan TOPCU SHÇEK Etik Kom.Üyesi
KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU
KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM OLARAK
T.C. NURDAĞI KAYMAKAMLIĞI
Zinde İSG Etiği DRUZ.
Kamu Yönetimi Etiği Personel Genel Müdürlüğü Ahmet DÜZGÜN
Doç. Dr. Ömer Faruk Gençkaya T.C. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu – Avrupa Konseyi Ankara, 18 Şubat 2009.
Bankacılık Etik İlkeleri
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
MEDYA Medyayı Tanımak - Medya ve Meslek Ahlak İlkeleri -
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
T.C. ADIYAMAN VALİLİĞİ Etik Haftası Çalışmaları
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
ETİK KAVRAMI Prof. Dr. İnayet Aydın
Mehmet YERTUTANOL Mali Hizmetler Uzmanı
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİNDE KAMU-SİVİL TOPLUM İŞBİRLİĞİ
MESLEKİ ETİK Hazırlayan :Mehmet Aydın
MESLEK ETİĞİ Prof. Dr. Tamer Akça.
Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve TOBB-TEPAV
KURUMSALLAŞMA VE ETİK DEĞERLER
BİLAL ERYILMAZ 25 Mayıs 2012, Dedeman, Ankara. ÜÇ TEMEL ALAN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİNİN BELİRLENMESİ ETİK İNCELEMELER ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ.
ETİK NEDİR?.
BÖLÜM 8. İtibar kavramı, Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlüğü’nde şöyle tanımlanmıştır: Saygı görme, değerli, güvenilir olma durumu, saygınlık, prestij.
Hazırlayanlar: Ahmed Özdemir Enes Sartaş Ali Caner Akyüz Atakan Cengiz
MESLEK YAŞAMI VE ETİK Kazanım: İş ve meslek yaşamında etik değerlerin önemini fark eder. 12. Sınıf 110 nolu kazanım etkinliği.
MESLEK ETİĞİ Meslek etiği’ ‘mesleki davranışla ilgili neyin doğru, neyin yanlış, neyin haklı, neyin haksız olduğu hakkında inançlara dayalı ilkeler ve.
ETİK LİDERLİK SEMİNERİ
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ VE ŞEFFAFLIK
Ersoy N, Akpınar A. KOU, Tıp Fak. Tıp Tarihi ve Etik AD.
Bülent Ecevit Üniversitesi
5. TÜRKİYE ETİK KONGRESİ MUHASEBE ETKİNLİĞİNDE TEMEL İLKELER
Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN
Etik, bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan ortak yaşamı mümkün kılan ahlaki açıdan doğru - yanlış ya da iyi – kötü gibi terimleri içinde.
ETİK SÖZLEŞME.
1 MESLEK ETIGI MESLEK İ ET İ K Ö ğ r. Grv. MEHMET AL İ ZENG İ N.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
Kamuda Etik 1. 1.Kamuda Etik Bütünlüğün sağlanması temel hedef olmak üzere etik değerler, demokrasi ve hukuk devletinin esasıdır. Bu değerler vatandaşları.
KAMU GÖREVLİLERİNİN UYMALARI GEREKEN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ.
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Egemen Olan İlkeler: 2
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 04 Kasım 2015 KAMU’DA ETİK KÜLTÜRÜ.
MESLEKİ ETİK ŞUBAT 2015 TOPLUMSAL YOZLAŞMA Mehmet ERDEM.
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
AİLE ŞİRKETLERİ Yapısı, Sorunlar ve Çözüm Yolları
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.
KAMUDA ETİK KÜLTÜRÜ HAFİZE ZÜLÜFLÜ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KAYNAK GELİŞTİRME VE İŞTİRAKLER DAİRESİ BAŞKANI.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ
Vergi Denetiminde Şüphecilik ve Mesleki Yargı
Etik; ahlâk üzerinde düşünebilme etkinliğidir.
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında.
Yolsuzluğun önlenmesİ ve etİğİn teşvİkİ İçİn teknİk destek projesİ
MESLEKİ ETİK.
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
YONT221 KAMU YÖNETİMİNDE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ KAMU YÖNETİMİNDE ETİK Araştırma Görevlisi Ph.D. Mehmet Necati Cizrelioğulları.
Çıkar Çatışması ve Etİk
H.L.A. HART.
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK.
İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Anlayışı
ETİK DEĞERLER SUNUMU
Test 1.
Etik TANIMI ETİK, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI TEMEL ALAN AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, İNSANLARA İŞLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELERLEMEDE YARDIMCI.
Etik TANIMI ETİK, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI TEMEL ALAN AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, İNSANLARA İŞLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELERLEMEDE YARDIMCI.
Sunum transkripti:

Doç. Dr. Murat Kurt Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü MESLEK AHLAKI VE ETİK Doç. Dr. Murat Kurt Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü

Dürüstlüğünü kaybetme Yozlaşma Bozulma Çürüme Kötüleşme Lekelenme Aslından uzaklaşma Saflığını kaybetme Dürüstlüğünü kaybetme

Kurumsal yozlaşmanın çalışana yansıması Bir sorunla karşılaşıldığında deneyimli birisinin görüşüne başvurmak Zamanı verimsiz kullanmak 08.00 imza atılır ve mesai başlar 08.05-09.00 kahvaltı 09.00-09.30 Türk kahvesi ve fal molası 09.30-11.30 İş zamanı 11.30-12.00 İş üzerine yorum yapmak 12.00-13.00 öğle yemeği ……. Sorumluluktan kaçma/sorumluluğu yayma Yapılacak işe yetersiz hazırlanma İşi erteleme (bugün git/yarın gel) Etkili ve verimli çalışmak.

Kurumsal yozlaşmanın çalışana yansıması Adam kayırmacılık Akraba, eş-dost kayırmacılığı, Hemşehricilik, Siyasal kayırmacılık Hizmet kayırmacılığı Lobicilik Aracılar yoluyla işlerin yürütülmesi Rant kollama ve vurgunculuk Rüşvet ve irtikap;zimmet ve ihtilas Hediye alma Sorumluluktan kaçma/sorumluluğu yayma Değişime gönülsüzlük/direnç ...

Yozlaşmanın sonuçları Yönetime karşı güven krizi, yabancılaşma ve meşruiyet sorunu ortaya çıkar. Verimsizlik, israf, mali kriz, hizmetlerin pahalılaşması, gelir dağılımında bozulmaya neden olur. Kamu görevlilerinde liyakatsizliğine neden olur. Sosyal doku zayıflar. İnsanların canına mal olur, (yıkılan kamu ve özel binalar örn.) Ekonomik ve sosyal gelişmeyi, demokrasiyi, hukuk devletini zayıflatır.

Yozlaşma kurumu nasıl etkiler? Dürüst personele itibar edilmez Liyakat ilkesine uyulmaz Fırsatçı, ilkesiz, kayırmacı, çıkarcı ve bencil ilişkiler önem kazanır. Çoğu durumlarda insanlar birbirine güven duymazlar. Bireysel kazanç ve başarı, her şeyin önüne geçer Etik değerler, kişisel başarı ve kazançlar için engel olarak görülür. Dürüst kişiler de, öncelikli olarak kendi kariyerlerini düşünmeye başlarlar.

Yozlaşmış Kurumlarda; Genel bir ilkesizlik ve tutarlı olmayan davranış ve politikalar dikkati çeker. Çalışanlar, genel olarak mevcut kurulu düzeni bozmaz, resmi kurallara asgari ölçüde uyarlar, biçimselliğe ve formalitelere önem verirler. Yanlış olduğunu bildiği halde kurumsal işleyişe karışmaz Çalışanlar, daha çok güçlünün yanında yer alırlar. Çalışanlar, etik temelli tartışmalarda risk almazlar.

Yozlaşmış Kurumlarda; Çalışanlar, resmiyette üstlerine bağlılıkta kusur etmemeye çalışırlar. Çalışanlar, etik ilkelere göre değil, büyük ölçüde amirlerin beklentilerine ve eğilimlerine göre hareket eder. Çalışanlar, kendinden bekleneni, “ne az ne de çok” ölçüsünde yerine getirir. Çalışanlar, kurumu maddi ihtiyaçlarının karşılandığı yer olarak görür. Yöneticilerin söylem ve eylemleri arasında çoğu durumlarda bir tutarsızlık dikkati çeker. Etik ilkelere karşı yer yer bir ilgisizlik ve duyarsızlık görülür.

Çalışan Yönetim Yozlaşma (özel çıkar, tercih, prestij veya belirli bir grubun çıkarı için kamusal gücü kullanarak ortaya koydukları her türlü davranış ve yöntemdir)

Yozlaşmanın olmadığı kurumsal yapının kültürü Yönetimde ve çalışanlarda kamu yararı düşüncesi ve insani değerler ön plandadır. Çalışanlar güçlü bir ödev ve sorumluluk duygusu taşırlar Çalışanlar pozitif bir bakış açısına sahiptir. Dürüstlüğe ve liyakate dayalı çalışma ortamı vardır Yapıcıdırlar, eleştiriler ve değerlendirmeler, kişilere değil, davranışlara ve eylemleredir. Çalışanlar, iyi olmayan iş ve işlemler konusunda üst otorite ile konuşmaktan çekinmezler. Rol ifası, rol gereklerine uygundur. İş ve davranışlar, yasa ve ilke temellidir.

Etik davranmanın önündeki bireysel engeller Bencillik Kendini koruma güdüsü Kendini kandırma Kendince haklı olduğunu düşünme

İtici uyarıcıların gücü: KORKU Ceza Kaçınma

NİÇİN ETİK Başkalarıyla birlikte yaşamayı mümkün kılacak ve kimseye zarar vermeyecek, ortak ve herkesin yararına davranış normlarının/örüntülerinin geliştirildiği bir ortamda KORKMAYA gerek var mıdır? Bu mümkün müdür? ETİK KURALLAR HUKUK KURALLARI

Değerler Dini Kültürel Siyasi Etik

Etik Davranış İlkeleri 1. Dürüstlük ve tarafsızlık 2. Saygınlık ve güven 3. Nezaket ve saygı 4. Çıkar çatışmasından kaçınma 5. Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaması …

ETİK Kişisel etik Toplumsal etik Kurumsal etik Meslek Etiği (profesyonel etik) hepsi bir bütündür. ETİK KURUMSAL ETİK SOSYAL ETİK MESLEKİ ETİK KİŞİSEL ETİK