C++ Programming:. Program Design Including

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİZİLER – I. Kısım YRD.DOÇ.DR. CİHAD DEMİRLİ
Advertisements

STRİNG FONKSİYONLARI.
Diziler.
Bölüm 8 Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama
Göstericiler (Pointers)
Nesneye Yönelik Programlama
String Diziler(Katarlar)
Tanım Birbirleriyle ilişkili ve bitişik iki ya da daha fazla bellek hücresinden oluşan yapı Örnek dizi tanımı: int tamsayiDizi[10]; tamsayiDizi[0] /*ilk.
Değişken Bildirimleri
Diziler.
MATLAB’İN SAYI YUVARLAMA FONKSİYONLARI
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü DİZİLER C Programlama Dili Yaz Stajı Cengiz TEPE SAMSUN 2007.
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
String Kütüphanesindeki Arama Fonksiyonları
Diziler(Arrays).
Bölüm 10 Yapılar ve Birleşimler
7. DİZİLER Diziler birçok değişkene aynı adla ulaşmayı sağlayan bir grup veri yapısıdır. Bir dizi aynı tipte ve aynı adı paylaşan bir grup değişken demektir.
Nesneye Yönelik Programlama
Diziler.
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA
Nesneye Dayalı Programlama
Yapısal Program Geliştirme – if, if-else
DİZİLER (Arrays) Yrd.Doç.dr. Cİhad demİrlİ
DİZİLER.
Fonksiyonlar.
While Döngüsü Tekrarlama deyimidir. Bir küme ya da deyim while kullanılarak bir çok kez yinelenebilir. Yinelenmesi için koşul sınaması döngüye girilmeden.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 9. Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1,
Nesneye Yönelik Programlama
C++ Temelleri C++ genel amaçlı, nesne tabanlı, yüksek seviye programlama dilidir.
Görsel C# Programlama Güz 2009 (6. Hafta).
Chapter 6: Using Arrays.
Chapter 8: Advanced Method Concepts
Diziler Adres Kavramı Nesnelerin Adresleri sizeof Operatörü
Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler.
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA
Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar
Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı
JAVA’DA DİZİLER Dr.Galip AYDIN.
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
SINIFLAR VE DİNAMİK BELLEK YÖNETİMİ VE SINIFLARIN DİĞER ÖZELLİKLERİ Yılmaz Kılıçaslan.
Bölüm 3: Diziler BTEP 102 – Veri Yapıları ve Programlama
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (4. Sunu)
Diziler. Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler.
Bilgisayar Programlama. Tek bir değişken tanımlamak için aşağıdaki gibi bir yazım yeterlidir. int i; Hatırlanacağı gibi bu tarz bir tanımlamada.
Bölüm 6 Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar
Bölüm 7 - Diziler İçerik 7.1 Giriş 7.2 Diziler 7.3 Dizileri Tanımlama 7.4 Dizileri Kullanan Örnekler 7.5 Referanslar ve Referans Parametreler.
DİZİLER Arrays.
Döngü Komutları. for deyimi bir alt limitten, bir üst limite kadar programın belirli bir parçasını tekrar eder. for deyiminde sayaç artış oranı da verilmelidir.
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
BİLGİSAYAR programlama II
Temel Veri Yapıları Veri Yapıları 1. Bölüm 1. 2 Programlarımızda tanımladığımız nesneler ya tek parçadan ya da birden fazla parçadan oluşurlar. Tek parçadan.
Programlama Dillerinin Prensipleri
VERİ ve BELLEK & DEĞİŞKENLERİN SAKLANMASI Asst.Prof.Dr.Misket YEKTAY Gizem AYIK.
Bölüm 8 Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler.
7. HAFTA.
Fonksiyonlar ve Diziler
C Programlama Dili Bilgisayar Mühendisliği.
C Sharp 9. hafta - dIZILER.
DİZİLER Bellekte sıralı bir şekilde bulunan ve aynı türden bilgilerin saklandığı veri yapısına dizi (array) denir. Örneğin kullanıcıdan 7 kişinin not ortalamasını.
Bölüm 8 Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama
Bölüm 8 Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama
4. GİRİŞ/ÇIKIŞ DEYİMLERİ 4.1. Giriş
JAVA’DA DİZİLER. Özet  Dizi: belirli sayıda ve aynı veri türünden de ğ işkenlere aynı adla erişilmesini sa ğ layan bir yapıdır.  Dizilerde döngü işlemleri.
Bölüm 10: Kayıtlar – Records (structs)
Bölüm 5: Kontrol Yapıları II (Yenilenme-Repetition)
YAPISAL PROGRAMLAMA Hafta-7
Bölüm 6: Kullanıcı Tanımlı Fonksiyonlar I
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Diziler(Arrays).
Sunum transkripti:

C++ Programming:. Program Design Including C++ Programming: Program Design Including Data Structures, Third Edition Bölüm 9:Diziler

Amaçlar Bu bölümde: Diziler ile ilgili bilgi edinilecektir. Diziler üzerinde işlemler ve dizilerde datanın bildirimleri gösterilecektir. «Sınırın dışında kalan dizi indeksinin» önemi anlatılacaktır.” Dizilerle işlemlerdeki sınırlamalar anlatılacaktır. Dizilerin bir fonksiyona parametre geçişi gerçekleştirilecektir.

Veri Tipleri (Data Types) Herhangi bir veri tipinin basit veri tipi olarak adlandırılması değişkenlerinin tek seferde sadece tek bir değer depolaması demektir. Yapısal (structured) veri tipi ise, her veri parçasının diğer veri parçaları ile bir araya gelmesi demektir.

Diziler (Arrays) Dizi, tüm bileşenlerinin aynı veri tipinde olduğu sabit sayıdaki bileşenlerin bir araya gelmesidir. Tek boyutlu bir dizi (one-dimensional array) tüm bileşenlerinin bir liste formunda düzenlendiği dizidir. Tek boyutlu dizinin genel yapısı dataType arrayName[intExp]; intExp pozitif bir tamsayı olan bir ifadedir.

Dizinin Gösterimi int num[5]; deyimi num isimli dizinin int tipinde 5 bileşeni olduğunu ifade eder. Bileşenleri num[0], num[1], num[2], num[3], ve num[4] olarak betimlenir.

Dizinin Bileşenlerine Erişme Dizi bileşenlerine erişimin genel formu: arrayName[indexExp] şeklindedir. indexExp, indeks olarak adlandırılır ve değeri negatif olmayan bir sayıdır. İndeks değeri bileşenin dizideki pozisyonunu belirler. [] operatörünün indeksi her zaman 0 ile başlar.

Tek Boyutlu Dizilerde İşlemler Tek boyutlu bir dizinin gerçekleştirebileceği işlemlerden bazıları: - Başlangıç değerlerinin verilmesi (Initialize) Giriş değerlerinin belirlenmesi (Input data) Dizide depolanmış olan çıkış değerlerinin gösterilmesi (Output data stored in an array) Dizinin en büyük/en küçük elemanının bulunması Her işlem dizinin tüm elemanları üzerinde gerçekleşir. Bir döngü ile gerçekleştirilmesi kolaydır.

Dizi Bileşenlerine Erişilmesi Aşağıdaki bildirim göz önüne alındığında int list[100]; /list is an array of the size 100 int i; Dizinin her elemanına erişebilmek için dizinin indeksinin 0 ile başlaması zorunludur. for (i = 0; i < 100; i++) //Line 1 //process list[i] //Line 2

Dizi Bileşenlerine Erişilmesi Dizinin elemanlarının giriş değerlerinin bildirilmesi gerekiyorsa ve bu değerler de klavyeden okunacak ise: for (i = 0; i < 100; i++) //Line 1 cin >> list[i];

Dizi İndeksinde Sınırın Dışı Aşağıdaki deyimler için: double num[10]; int i; num[i] dizisinin bileşenleri i = 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, ya da 9 geçerli indeks değerleri için mevcuttur. Dizinin indeksinin geçerli olduğu sınırlar: index >=0 ve index <= ARRAY_SIZE-1

Dizi İndeksinde Sınırın Dışı Eğer index < 0 veya index >ARRAY_SIZE-1 ise index sınırların dışındadır. İndeksin sınırların dışına olduğunu hatırlatan bir yapı yoktur. Eğer indeks değeri sınırların içinde ise, C++ bunun kontrolünü yapmaz .

Dizinin Başlangıç Değerleri Diziler basit değişkenler içerir - O nedenle de bildirildiklerinde başlangıç değerleri verilmiş olur. Dizilerin başlangıç değerlerini verirken dizinin büyüklüğünün bildirilmesine gerek yoktur . Dizinin büyüklüğü { } arasında verilen değer kadar olacaktır. double sales[] = {12.25, 32.50, 16.90, 23, 45.68};

Başlangıç Değerlerinin Kısmi Bildirimi int list[10] = {0}; deyimi list dizisinin 10 elemanlı olduğunu ve tüm bileşenlerinin değerlerinin sıfır olduğunu ifade eder. int list[10] = {8, 5, 12}; bildirimi list dizisinin 10 bileşenli olduğunu, list[0] bileşeninin 8, list[1] bileşeninin 5, list[2] bileşeninin 12 ve diğer tüm bileşenlerinin 0 olarak başlangıç değeri aldığını gösterir.

Başlangıç Değerlerinin Kısmi Bildirimi int list[] = {5, 6, 3}; deyimi list dizisinin 3 bileşenli bir dizi olduğunu ve list[0] bileşeninin 5, list[1] bileşeninin 6, ve list[2] bileşenin 3 değerini aldığını gösterir. int list[25]= {4, 7}; bildirimi list dizisinin 25 bileşenli olduğunu -İlk iki bileşeninin 4 ve 7 değerlerini aldığını Diğer tüm bileşenlerinin ise 0 olarak başlangıç değeri aldığını ifade eder.

Dizilerle İşlemlerde Kısıtlar Diziler üzerinde doğrudan atama yapmak mümkün değildir. Bir dizinin başka bir diziye kopyalanması için, tüm bileşenlerinin teker teker kopyalanması gereklidir.

Dizilerle İşlemlerde Kısıtlar

Dizilerin Fonksiyonda Parametre Olması Diziler fonksiyona sadece referans parametresi olarak geçerler . Fonksiyona formal parametre olarak başka bir geçiş şekli olmadığı için & sembolü kullanılmaz. Dizilerin fonksiyona formal parametre geçişinde dizinin uzunluğu genellikle gösterilmez.

Dizilerin Fonksiyonda Parametre Olması Eğer tek boyutlu bir dizinin büyüklüğü formal parametre içerisinde bildirilmiş ise -bu bildirim derleyici tarafından ihmal edilecektir. const anahtar sözcüğü formal parametre bildiriminde mevcut ise, fonksiyonun gerçek parametre değerinin değişmemesini sağlamak için kullanılmıştır.

Dizinin Temel Adresi (Base Address of an Array) Dizinin temel (base) adresi dizinin bellek yerleşimindeki (memory location) ilk elemanının bulunduğu adrestir. list tek boyutlu bir dizi ise, bu dizinin temel adresi list[0] bileşeninin adresidir. Dizi, bir fonksiyona parametre olarak geçtiğinde dizinin ana programdaki (gerçek parametre olarak) dizinin temel adresi formal parametreye geçecektir. Fonksiyonlar dizileri formal parametre aldıklarında bir değer döndüremezler.