Pascal’da Kullanılan Standart Prosedür ve Fonksiyonlardan Bazıları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ALGORİTMA ÖRNEKLERİ Programlamaya Giriş
Advertisements

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Prof.Dr.Mustafa ERGÜN PASCAL ile Programlamaya Giriş DÖNGÜLER (Loops)
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ MAŞUK GÜNGÖR O MASUK GUNGOR.
PROLOG. Prolog Programlarının özellikleri: - Programming in Logic teriminin kısaltılmasıyla adlandırılmıştır. - Semboller üzerinde çalışma prensibi üzerine.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB Yrd.Doç.Dr. Cengiz Tepe.
Örnek 1 Kullanıcının girdiği bir sayının karesini hesaplayan bir program yazınız.
TC Windows Editörü DevC++. KURULUM PROGRAMIN KURULACAĞI YER BURADA BELİRLENİYOR.
9. HAFTA 25 Nisan2016. Fonksiyon M-Dosyaları Fonksiyon dosyaları ilk satırda “function” kelimesi bulunan “.m” uzantısı bulunan dosyalardır. MATLAB içinde.
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Bağlama ve Kapsam Kavramları
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
1 Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Alıştırmalar Bu bölümdeki problemler “C Dersi Çözümlü Problem Kitabı”, N. E. Ça ğ ıltay, C. E. Selbes, G. Tokdemir, ve Ç.
Bölüm 3 : Yapay Sinir Ağları (MatLab) Artificial Neural Network
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ
Excel 2007.
3. DEĞİŞKENLER Değişkenlerin kullanım ve tanımlanma şekli, o dilde program yapmayı ve programların anlaşılırlığını etkileyen önemli faktörlerden biridir.
Algoritma ve Programlamaya Giriş
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2016 (8. Sunu)
EETE233 Mikrodenetleyiciler ArduIno ile Programlama
TAM SAYILAR.
Vize Sorusu Klavyeden girilen N adet sayıyı List1 nesnesinde gösteren ve bu sayıların toplamını ve ortalamasını Text1 ve Text2 nesnesinde yazdıran.
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
C Programlama Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM211-H03
MODEL YETERSİZLİKLERİNİ DÜZELTMEK İÇİN DÖNÜŞÜMLER VE AĞIRLIKLANDIRMA
Ünite 8: Olasılığa Giriş ve Temel Olasılık Hesaplamaları
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Ve Teknoloji Yüksek Okulu
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Ve Teknoloji Yüksek Okulu
Klavye Kullanımı.
ARALIK, 2017 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı E-posta Web :
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
Temel Bilgisayar Bilgileri
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2017 (7. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
DÖNGÜLER.
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş - VI
BİLGİSAYAR programlama II
Teknoloji Fakültesi Mekatronik MTM326 Veri Toplama ve İşleme
BLP 4210 PLATFORM BAĞIMSIZ PROGRAMLAMA
Örnek: Dışarıdan rast gele girilen 10 tane sayıdan kaç tanesi tek ve kaç tanesi çift ayrıca tekleri ve çiftleri ayrı ayrı toplayan programı yazınız. var.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
Serbest (Basit) Giriş/Çıkış İşlemleri Formatlı Giriş/Çıkış İşlemleri Temel Kütüphane Fonksiyonları (Intrinsic Functions) Karşılaştırma Operatörleri ve.
Sonlu Özdevinirlere Giriş
1.) Bellekteki A= , B=0.01, C= değerleri WRITE (6 ,10) A,B,C 10 FORMAT (1X,E11.5,5X,E8.2/1X,e13.6) ile yazdırılırsa çıkış görüntüsü nasıl.
Bilgisayar II 8 Mart Mart
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
6. DÖNGÜ (TEKRARLAMA) DEYİMLERİ
Bilgisayar Bilimi Fonksiyon Yazma.
Değerler ve Değişkenler
Prof. Dr. Eşref ADALI Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-B
KONU : MAKSİMUM MİNİMUM (EKSTREMUM) NOKTALARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-10 Diziler
Pascal’da Kullanılan Standart Prosedür ve Fonksiyonlardan Bazıları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
Kesikli Olay benzetimi Bileşenleri
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Ortam-Bağımsız Gramerler (OBG)
Sunum transkripti:

Pascal’da Kullanılan Standart Prosedür ve Fonksiyonlardan Bazıları Pascalın kendi üzerinde tanımlanmış hazır prosedür ve fonksiyonları vardır. Bunların bazıları sayısal bazıları da stringler üzerinde işlem yapmaktadır. Pascal'da String elemanları için kullanabileceğimiz birçok standart function bulunmaktadır. Bunların arasında Chr, Concat, Upcase, Copy, Delete, Length, Str, Val, Pos bulunmaktadır.

Length Bu fonksiyon bir karakter dizisinin uzunluğunu hesaplamak amacıyla kullanılır. Hesaplama sırasında karakter dizisi arasında boşluklar var ise bunları da bir karakter olarak kabul edecektir. Length(string ifade); Örnek: var s:string; begin s:='Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama'; writeln('Uzunluk = ', length(s)); end. Programın Çıktısı: Uzunluk = 37 şeklinde olacaktır.

Concat Bilgilerin birbirlerine eklenmelerini sağlayan, alfa sayısal fonksiyondur. Ekleme işlemleri CONCAT fonksiyonu ile veya alfa sayısal bilgiler arasına + işareti konarak sağlanır. Concat fonksiyonu ile istenilen sayıda string birbiri ardına eklenebilir. CONCAT fonksiyonunun kullanımı aşağıdaki örnek programda verilmiştir. Concat(s1,s2,s3,…); Örnek: var s1,s2,s3:String[30]; s:String; begin s1:=‘Bilgisayar Teknolojisi'; s3:=‘ve'; s2:=‘Programlama'; s:=Concat(s1,s3,s2); Writeln(‘3 sözcüğün CONCAT ile birleştirilmis hali : '); Writeln(s); s:=s1+s3+s2; Writeln('4 sözcüğün + ile birleştirilmis hali :'); end.

Upcase Pascal 'da okunan veya karşılaştırılması yapılan iki karakter dizisinde yazılan harflerin büyük veya küçük oluşu önemlidir. Upcase fonksiyonu küçük harfleri büyük harfe çevirir. Parametre olarak verilen karakterlerin alfabetik olmaması durumunda herhangi bir işlem yapılmaz. Upcase(karekter); Örnek: var s : string; i : Integer; begin write('Bir Karakter Dizisi Giriniz:'); ReadLn(s); for i := 1 to Length(s) do s[i] := UpCase(s[i]); writeLn('KARAKTER DİZİSİ BUYUK HARFE DÖNÜŞTÜ ',s); readln; end.

Aşağıda ise bazı sayısal fonksiyonlar anlatılmıştır. Abs Herhangi bir sayısal sabit veya değişkenin mutlak (işaretsiz) değerini verir. Abs(sayısal ifade); Örnek: var r: Real; i: Integer; begin r := Abs(-4.3); i := Abs(-157); Writeln(r:4:l,i:8); end. Sqr Verilen bir parametrenin karesini verir. Genel kullanım şekli; Kare:=sqr(sayi);

Sqrt Verilen bir parametrenin karekökünü verir. Genel kullanım şekli; Karekok:=sqrt(sayi); Örnek: var say: real; begin Write('Karesi alınacak sayıyı giriniz ='); Readln(say); Writeln(say:10:2,' in Karesi ', Sqr(say):10:2); Writeln(say:10:2,' nın karekökü',Sqrt(say):10:2); end.

Round Gerçel sayıların kurala uygun bir şekilde yuvarlatır ve yuvarlatılmış tamsayı olarak verir. Elde edilen yuvarlatılmış sayı yine real tipte saklanır. Round(Yuvarlatılacak değer); Örnek: begin Writeln(‘1.499’,’ ’, Round(1.499),' a yuvarlatıldı'); Writeln(‘1.5', ‘ ‘,Round(1.5),' a yuvarlatıldı'); Writeln(‘-1.499’,’ ’,Round(-1.499),' a yuvarlatıldı'); Writeln(‘-1.5’,' ',Round(-1.5),' a yuvarlatıldı'); end.

Random Rastgele bir sayı üretir. Üretilen rastgele sayı 0 ile random ile belirtilen sayı aralığında olmaktadır. Random(sayi); Örnek: Var x:integer; begin Randomize; x:= Random(99); Writeln (‘Rastgele üretilen sayi =’,x); end.