TÜREV ve TÜREV UYGULAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ
Advertisements

LİMİT.
FONKSİYONLAR Hazırlayan:Ogün İçel.
TAM SAYILARDA BÖLME İŞLEMİ
TAM SAYILAR.
DERS : KONU : DERS ÖĞ.: MATEMATİK SÜREKLİLİK.
ANALİZ KAVRAMLARI Fonksiyonun limitli, sürekliliği ve türevlenebilirliği Bir fonksiyonun bir noktada tanımlı olması o noktada limitinin olması anlamına.
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Algoritmalara giriş
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
TÜREV UYGULAMALARI.
Ek 2A Diferansiyel Hesaplama Teknikleri
Birinci Dereceden Denklemler
FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
TBF Genel Matematik I DERS – 3 : Limit ve Süreklilik
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş
Sürekli Olasılık Dağılımları
İçindekiler: Marjinal Hâsılat Fonksiyonunun Ortalama Hâsılat Fonksiyonundan Elde Edilmesi 2. Marjinal Maliyet ve Ortalama Maliyet Fonksiyonları Arasındaki.
TBF - Genel Matematik I DERS – 8 : Grafik Çizimi
KESİRLİ FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
DERS 2 MATRİSLERDE İŞLEMLER VE TERS MATRİS YÖNTEMİ
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş Başkent Üniversitesi
FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
Bölüm 3: Sayısal Türev BirinciTürev: Bir f(x) fonksiyonunun [a,b] tanım aralığında bir x noktasındaki türevi, Limit ifadesiyle tanımlanır. Eğer f(x)’in.
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ EŞİTSİZLİKLER
Bölüm5 :Kök Bulma Sayısal bilgisayarlar çıkmadan önce, cebirsel denklemlerin köklerini çözmek için çeşitli yollar vardı. Bazı durumlarda, eşitliğinde olduğu.
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
KONU: FONKSİYONLARIN LİMİTİ
Ters Hiperbolik Fonksiyonlar
Yrd.Doç.Dr. Mustafa Akkol
Matematik Dönem Ödevi.
TEK FONKSİYON-ÇİFT FONKSİYON
KENAN ZİBEK.
10-14 Şubat Fonksiyonların Grafiği
DİERANSİYEL DENKLEMLER
TBF Genel Matematik I DERS – 11: Belirsiz İntegral
TAM SAYILAR.
BAĞINTI & FONKSİYONLAR.
TÜREV İ:K (2008). GİRİŞ: Türevin ne olduğunu anlatmaya başlamadan önce limit kavramını tekrar masaya yatıralım. TANIM: (İ:K ) y=f(x) A kümesinde tanımlı.
Lineer Olmayan Denklem Sistemlerinin Çözüm Yöntemleri
İNTEGRAL.
İÇİNDEKİLER: TÜREV KAVRAMI TÜREV ALMA KURALLARI FONKSİYON TÜREVLERİ TÜREV UYGULAMALARI.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
Tanım: Bir x 0  A = [a,b] alalım. f : A  R ye veya f : A -{x 0 }  R ye bir Fonksiyon olsun Terimleri A - {x 0 } Cümlesine ait ve x 0 ’a yakınsayan.
Türev Tanım:f:[a,b] R bir fonksiyon ve x0Є(a,b) olsun. Lim limitine (varsa) f fonksiyonunun x0 noktasına türevi denir.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ KONU:TÜREV.
TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ
RASYONEL SAYILAR.
İLERİ GERİ Sayfa:2 GERİ Tanım: Bir x 0  A = [a,b] alalım. f : A  R ye veya f : A -{x 0 }  R ye bir Fonksiyon olsun Terimleri A - {x 0 } Cümlesine.
Tanım: tanımlı iki fonksiyon olsun.Eğer F(x) in türevi f(x)veya diferansiyeli f(x).dx olan F(x) fonksiyonunun belirsiz integrali denir ve biçiminde.
BAŞLA. Soru : f(x)=x 2 -2x fonksiyonunun artan veya azalan olduğu aralıkları bulunuz? Fonksiyonunun, artan veya azalan olduğu aralıkları bulabilmek.
A ve B boş olmayan iki küme olsun
f:(a,b)==>R fonksiyonu i)  x 1,x 2  (a,b) ve x 1  x 2 içi f(x 1 )  f(x 2 ) ise f fonksiyonu (a,b) aralığında artandır. y a x 1 ==>x 2 b.
B)Diziler yardımıyla limit C)Epsilon tekniği ile limit D)Özel tanımlı fonksiyonların limitleri A)Sağdan ve Soldan Limt A)süreklilik şartları Alıştır-
ÇOK DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLAR
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ TÜREV.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ TÜREV.
DERS 7 SAYISAL İNTEGRASYON DERS 7.1 TRAPEZOIDAL (YAMUK) KURAL
TBF Genel Matematik II DERS – 8 : Doğrusal Eşitsizlikler
HAZIRLAYAN:ELİF CEYLAN.   Tam sayılarda toplama işlemi yapılırken, verilen tam sayıların aynı veya farklı işaretli oluşlarına göre işlem yapılır. Aynı.
TBF Genel Matematik I DERS – 9 :Maksimum - Minimum
Diziler.
TAM SAYILAR.
LİMİTİN SEZGİSEL TANIMININ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ İLE SUNUMU
ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN; ADI: SOYADI:
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Konu : Fonksiyonların Lİmiti
TBF Genel Matematik II DERS – 8 : Doğrusal Eşitsizlikler
Sunum transkripti:

TÜREV ve TÜREV UYGULAMALARI Bir fonksiyonun tanımlı olduğu bir noktadaki türevi, fonksiyonun o noktadaki teğet doğrusunun eğimine eşittir.

The tangent line single point of intersection

slope of a secant line f(a) - f(x) a - x f(x) f(a) x a

slope of a (closer) secant line f(a) - f(x) a - x f(x) f(a) x x a

f(x) - f(a) lim x - a x a x  a eğim

benzerlik... f(x+h) - f(x) (x+h) - x = f(x+h) - f(x) h f(a+h) h f(a)

ve... lim f(a+h) - f(a) h 0 h AND lim f(x) - f(a) x a x - a

x2 + 1 x2 – 1 2x2 2x2 + 1 2x2 – 2 f(x) = x2 – 1 f(x) = x2 + 1

a sabit bir reel sayı olmak üzere, tanım kümesi negatif olmayan reel sayılar olan f(x) = xa şeklindeki fonksiyonların türevi,

slope

slope

Çarpma Kuralı

BÖLME Kuralı

Example 1: Not: zincir kuralı.

u=g(x) Örnek:

Türevi olan bir f fonksiyonu için koşulunu sağlayan noktalar ekstremum noktası olmaya aday noktalardır. Böyle noktalara kritik noktalar denir. MAKSİMUM VE MİNİMUM Bir fonksiyonun bir aralıkta türevinin pozitif olması, o fonksiyonun o aralıkta artan olması ile eşdeğerdir. Aynı şekilde; bir fonksiyonun bir aralıkta türevinin negatif olması, o fonksiyonun o aralıkta azalan olması ile eşdeğerdir. Benzer biçimde bir fonksiyonun türevinin bir aralıkta sıfır olması, fonksiyonun o aralıkta sabit olması ile eşdeğerdir. KRİTİK NOKTA Bir fonksiyonun bir noktada türevi sıfır ise o noktaya kritik nokta adı verilir. YEREL EKSTREMUM Bir fonksiyonun kritik bir noktasında, fonksiyonun türevi işaret değiştiriyorsa, bu kritik noktaya yerel ekstremum, bağıl ekstremum veya lokal ekstremum adı verilir. Ayrıca fonksiyonun tanımlı olduğu aralığın uç noktasında, varsa, değerine de yerel ekstremum denir.

Ekstremum noktaların bulunması: 1 Ekstremum noktaların bulunması: 1.YOL: Bir fonksiyonun ekstremum noktalarını bulmak için türevi ve türevin kökleri, yani kritik noktaları bulunur. Daha sonra varsa fonksiyonun türevinin Olmadığı noktalar da belirlenip türevin işareti incelenir. Sürekli fonksiyonun türevinin işaretinin + dan – ye geçtiği nokta yerel maksimum noktası, -den + ya geçtiği nokta yerel minimum noktasıdır. Türevin işaret değiştirmediği nokta ekstremum nokta değildir.

Örnek: fonksiyonunun kritik noktalarını bulalım Örnek: fonksiyonunun kritik noktalarını bulalım. noktaları kritik noktalardır.

Örnek: fonksiyonunu göz önüne alalım.

+ - x f x=-1 yerel maksimum noktasıdır. x=0 ekstremum nokta değildir. -1 0 3 x=-1 yerel maksimum noktasıdır. x=0 ekstremum nokta değildir. x=3 yerel minimum noktasıdır.

Bu noktalar fonksiyonun kritik noktalarıdır.

Örnek: Bir malın, x mal miktarı türünden kâr fonksiyonu, bin TL cinsinden dir. Maksimum karın elde edildiği mal miktarını bulunuz.

Bu üründen 1500 tane üretilip satıldığında x 0 1500 3000 + - K 750 Bu üründen 1500 tane üretilip satıldığında maksimum kâr olarak 750 bin TL elde edilir.

Örnek: fonksiyonunu göz önüne alalım. olur.

olduğundan y=2 yatay asimptottur. Örnek: Fonksiyonunu göz önüne alalım. olduğundan y=2 yatay asimptottur.

Örnek: fonksiyonunun düşey asimptotlarını bulalım Örnek: fonksiyonunun düşey asimptotlarını bulalım. Paydayı sıfır yapan değerler; olur. Dolayısıyla x=-1 ve x=2 doğruları düşey asimptottur.

BELİRSİZ HALLER belirsizliği için L’Hospital kuralı: f ve g, (a,b) açık aralığının her noktasında türevlenebilir iki fonksiyon, ayrıca ve (a,b) aralığındaki her x için olsun. Bu durumda olur.

Bu kural olması durumunda uygulanabilir Bu kural olması durumunda uygulanabilir. şeklinde bir belirsizlik oluyorsa bu kural kullanılır. Aksi halde kullanılmaz.

L’Hospital’s

Bu bd Yeniden yazarsak bd L’Hôpital’s :

Örnek: limitini hesaplayalım. Olup belirsizliği vardır Örnek: limitini hesaplayalım. Olup belirsizliği vardır. Kuralı uygularsak: bulunur.

f(x) =y

http://www. matematikcozumlerim. com/index http://www.matematikcozumlerim.com/index.php/12-siniflar/matematik- konu-anlatmlar/940-12.Sinif-Turev-Konu-Anlatimi.html http://www.ohio.edu/people/melkonia/math2301/slides/