JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Konu Başlıkları Genel Talk Yataklarının Jeolojisi Kullanım Alanları
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
MALZEME VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
Pik (Ham) Demir Üretimi
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
YARIŞMA KONUSU Yarışmanın konusu üretilebilir, ticarileşebilir ve özgün tasarım olması ana şartıyla doğal taş kullanımını arttırıcı ve özendirici yeni.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
ALÜMİNA DÖKÜLEBİLİR REFRAKTERLER
REFRAKTER MALZEMELER İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
KALSİYUM KÖKENLİ BAĞLAYICILAR
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
SU İTİCİ APRE TUĞBA DÜZAL.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
SODYUM HEGZA METAFOSFAT REÇİNE VE ZİFT GİBİ BAĞALAYICILARIN REFRAKTERE KAZANDIRDIĞI ÖZELLİKLER ALİ SERCENK GÖBEL BUSE MOTER
GÜÇ TUTUŞURLUK VE BURUŞMAZLIK APRELERİ
HOŞGELDİNİZ ÜÇLÜ FAZ DİYAGRAMALRI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN Malzeme
HALİM GÜNEŞ.
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
BİLEŞİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
FIELD GEOLOGY Lecture 2 Strike, dip, compass.
Yerli Kalsine Kaolen Üretim Süreci
JEO 264 Stratigrafi Sedimantoloji Bahar Dönemi
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
JEM 301 PETROGRAFİ.
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
Hazırlayan: B. Rabia Aslan
Üç bileşenli sistemlerde uygulamalar
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Maddeyi Tanıyalım.
JEM 301 PETROGRAFİ.
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME.
Magmanın yerleşme biçimleri
PATATES.
I.KONTAK METAMORFİZMA KONTAK METAMORFİK KAYAÇLARIN TANIMLAMALARI
GRANULİTLER Granulit hem bir metamorfik fasiyes hem de bu fasiyes koşulları altında oluşan bir kayacı ifade eder. Sıcaklığın /850 0C arasında değiştiği,
VOLLASTONİT Ca3[Si3O9] RENK: İnce kesitte renksizdir.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
1.4. RENK OLGUSU İnsan gözü beyaz ışığın farklı dalga boylarını algılama yeteneğine sahiptir. Dalga boyu 660 nm olan ışığı kırmızı, dalga boyu 600 nm olan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
2) Çift Optik Eksenli Mineraller (ÇOE)
Peptid Bağının Özellikleri:
MADDEYİ TANIYALIM.
MİNERAL TANIMA YÖNTEMLERİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
SERPANTİN GRUBU MİNERALLERİ
CAMIN YAPISI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER
METAMORFİK KAYAÇLAR DOKUSAL OLARAK
Sunum transkripti:

JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ

Savunma Sanayinde kullanılan mineraller

Talk: Talk, sulu bir magnezyum silikat olup, teorik formülü 3MgO 4SiO2 H2O' dur. İdeal bileşiminde %63.5 SiO2, %31.7 MgO ve %4.8 H2O ihtiva eder. Beyaz, yeşilimsi şeffaf renklerde, kaygan, masif görünümlü ve yumuşaktır. Sertliği Mohs cetveline göre 1-1.5 arasında değişir. Yoğunluğu 2.6-2.8 gr/cm3 arasındadır. Kristal şekli monokliniktir. Talkın ısı ve elektrik iletkenliği zayıftır fakat ateşe dayanıklıdır. Yüksek sıcaklıklarda ısıtıldığında sertleşir, katılaşır. Asitlerle bozulmaz. Talkın ticari olanları genellikle teorik saflıktan oldukça farklılıklar gösterir. Bu tür ürünler, saf talk minerali olduğu gibi talk ve talkın parajenezinde bulunan dolomit, kalsit, kuvars, diyopsit, serpantin, magnetit, pirit, tremolit-aktinolit ve mika gibi minerallerin değişik oranlarda karışımı halinde olabilirler. Ticari talkın çeşitleri şunlardır: Sabuntaşı (Soapstone): Mineral talk içeren masif formun adlandırılmasıdır. En az % 50 mineral talk içermekte olup, elektriğe ve asitlere karşı dirençli, ısıya karşı dayanıklı özelliklere sahiptir. Steatit: Yüksek saflıkta masif talklar için kullanılan bir terimdir. En çok kullanım alanı elektrik izalatörleri yapımıdır. Ancak steatit %1.5 den az CaO ve Fe2O3 ve %4' ten az Al2O3 ihtiva etmelidir. Lava: Blok talkları veya blok talklardan elde edilen son ürünleri ifade etmek için kullanılır. Asbestin: Saf talk minerali kristal özelliklerinde nadiren lifsi görünümdedir. Asbestin ise daha ziyade levha, ince tabaka veya mikaya benzer şekillerdedir. Rensselaerit: Talka benzeyen ancak yumuşak ve yağlı olmayan bir mineraldir. Fransız Tebeşiri: Talkın masif çeşidi olup, boya ve kurşun kalem yapımında kullanılır. Ekonomik öneme sahip olan talk yatakları dolomitik kayaçların bölgesel veya kontak metamorfizmaya uğramasıyla, ya da magmatik kayaçların serpantinleşmesi ile oluşabilir. Talk oluşumu için en uygun alanlar magmatik kayaçlar ile sedimanter kayaç kontaktları, fay ve makaslama zonlarıdır. Metamorfik şistler içinde yer alan talk-şistler de önemli olabilir.

TALKIN  FİZİKSEL  ÖZELLİKLERİ Renk: Yeşil, gri ve gümüşe yakın beyaz. Parlaklık: Buzlu veya yağlı gibi donuktur. Saydamlık: Kristalleri yarı şeffaftır, kütle opaktır. Kristal Sistemi: Monokliniktir.  ( 2/m.)

Kristal Davranışı:  Genellikle talk kompak yada yaprak şeklinde kütlelerde bulunur. Kuarz, pyroksen, alivin ve ampibol gibi diğer kristallerin sahte şeklini alır. Yarılım: Bir yönde mükemmeldir. Sertlik: 1’ dir. Özgül Ağırlık: 2.7-2.8 ‘ dir.  (Ortalama) Damar: Beyazdır. Diğer Özellikleri: Yarılım parçaları hafif eğilebilirdir, fakat elastik değildir. Talk dokunulduğunda sabun gibi hissedilir. En iyi belirleyici özellikler: Yumuşaklık, renk, sabunluk hissi, parlaklık ve yarılımdır.       Talk yatakları başlıca 4 ana guruba ayrılabilir: 1. Steatit-Kompakt Talk: Masif, kriptokristalin, oyulabilir, kesilebilir veya istenilen şekil verilebilir. Steatit, 1800°F' ta 6 saat ısıtılırsa kenetlenmiş klinoenstatit kristaline dönüşür (bu, LAVA olarak isimlendirilir). Bu ürün iyi elektrik izalatör özelliğine sahiptir. 2. Yumuşak Levhamsı Talk: Sedimanter magnezyum karbonat kayaçlarının bir metamorfizma ürünüdür. Bu en önemli talk tipidir. Diğer talk materyallerinden daha fazla kullanım özelliklerine sahiptir.