EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
NURAN YILMAZ ÇPL TDE ÖĞRETMENİ
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
EDAT(İLGEÇ),BAĞLAÇ,ÜNLEM
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
EDATLAR Anlam ve görevi daha çok, cümle içinde, birlikte bulunduğu sözlerde beliren, farklı türlerdeki sözcükler arasında ilgi kurmaya yarayan sözcüklere.
TEMEL, ORTA ve İLERİ SEVİLERDE DİL BİLGİSİ KONULARI
(BELİRTEÇ) ZARF.
CÜMLE TÜRLERİ.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ŞEYMA ÖZÇELİK 8-A 541 ÖZEL SEVGİ KOLEJİ SELMA ERASLAN
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
1/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki dizelerin hangisinde “böyle” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Böyle ferman etti.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
EDATLAR{İLGEÇLER} Tek başına anlamı olmayan,sözcükler arasında anlam ilişkisi kuran sözcüklere edat{ilgeç}denir.
SEBEP SONUÇ CÜMLELERİ.
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
Yüksek Türk!Senin için yüksekliğin sınırı yoktur.İşte parola budur.
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
Hazırlayan :Dilara AYDIN
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
SORULAR.
Edatlar.
FİİLLER.
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için Ekle menüsünden "Resim" seçeneğini tıklatın. Amblem dosyanızı bulun Tamam'ı tıklatın. Amblemi boyutlandırmak.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
CÜMLEDE ANLAM.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
BAĞLAÇ.
EDATLAR.
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM İLİŞKİLERİ - 2
E D A T BAĞLAÇ Ü N L E M.
Cümle Bilgisi.
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
İLGEÇ (EDAT).
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
HAZIRLAYAN:EMİNE DİNÇEL DERS:BİLGİSAYAR NO:233 SINIF:9/A
EDATLAR Hikmet SIRMA.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Yüklem Özne Nesne Dolaylı Tümleç Zarf Tümleci.
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
Zarflar (belirteçler)
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
HATIRLAYALIM.
SÖZCÜK TÜRLERİ İSİM ZAMİR SIFAT ZARF EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM FİİL FİİLİMSİ.
BELİRTEÇ (ZARF).
SÖZCÜK TÜRLERİ İSİM ZAMİR SIFAT ZARF EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM FİİL FİİLİMSİ.
Sunum transkripti:

EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç. Cümlede, sözcükler arasında çeşitli anlam ilgileri kuran ve cümleye değişik anlamlar katan, tek başına bir anlamı olmayan sözcüklerdir. GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç. Bu sınavdan iyi not alacak gibiyim. Adam çantayı kaptığı gibi kaçtı.

SANKİ EDATI GÖRE EDATI Sanki bugün kar yağacak. Anlatsam sanki anlayacak da! Sesi sanki bir bülbüldü. GÖRE EDATI Ona göre bir elbise bulamadım. Bu koltuk diğerine göre daha rahat. Bana göre her şeyden önce insan olmak önemli.

KADAR EDATI Kimseyi annem kadar sevmiyorum. Onu iki saat kadar bekledim. Bu ödevi yarına kadar bitirmelisin. İÇİN EDATI Kendine bir şeyler almak için mağazaya girdi. Kar yağdığı için okullar tatil oldu. Onun için herkes iyi şeyler söyler. Hasta annesi için beş saat yol gitmişti.

Üzere Edatı Çabuk olun, otobüs kalkmak üzere. Kitabımı geri vermek üzere alabilirsin. Eve gitmek üzere yola çıktı.

İle Edatı Ankara’ya uçakla gideceğiz. Çocuklar havuzda arkadaşlarıyla çok eğlendiler. **İle yerine “ve” getirilebiliyorsa bağlaç, getirilemiyorsa edattır. Elif ile Filiz kapıdan içeri girdiler. Öğrenciyken dersleriyle pek ilgilenmezdi.

Ancak Edatı **Ancak sözcüğünün yerine “ama” getirilebiliyorsa bağlaçtır, getirilemiyorsa edattır. Çalışıyordu ancak derslerinde başarılı olamıyordu. Ödevimi akşama ancak bitirebilirim.

Yalnız sözcüğü değişik görevlerde kullanılabilir **Yalnız sözcüğü değişik görevlerde kullanılabilir. “Sadece” anlamında kullanılırsa edat olur, “ama” anlamında kullanılırsa bağlaç olur. İşe geç kalan yalnız sen değilsin. Onunla konuşmaya çalıştım yalnız o anlatmak istemedi. Gösteriye yalnız o gelmedi. **Okula yalnız yürüyordu. Komşumuz yalnız bir adamdır.

Rağmen, Karşın On saat bir şey yememesine rağmen acıkmadı. Ona kızgın olmasına rağmen, onu affetti. Çalışmamasına rağmen sınavdan iyi not aldı. Üzülmesine karşın kimseye belli etmiyordu.