Fonksiyonel MR Görüntüleme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uygun Hipotezin Kurulması, Tip I Hata ve Tip II Hata
Advertisements

BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 10. Ders.
İLİŞKİLERİ İNCELEMEYE YÖNELİK ANALİZ TEKNİKLERİ
KOVARYANS ANALİZİ (ANCOVA)
Bölüm I Temel Kavramlar
9. ADİ DİFERANSİYEL DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜMLERİ
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Algoritmalara giriş
Bölüm 8: EĞRİ UYDURMA Fizikte laboratuarda yapılan deneysel ölçümlerin ne kadar hata payı içerdiğini, veya belli teorik modellere ne kadar uyduğunu bilmek.
Prof.Dr. Ümmühan İşoğlu-Alkaç
İstatistiksel Sınıflandırma
ÖĞRETİMİ TASARLAMA: STRATEJİLER
OPENCV İLE STEREO GÖRÜNTÜLERDEN DERİNLİK KESTİRİMİ
Hakan Öktem Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Psikiyatrik Araştırmalar
Regresyonla Etkensel Deneylerin İncelenmesi
Bölüm6:Diferansiyel Denklemler: Başlangıç Değer Problemleri
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
ÖNGÖRÜMLEME (Forecasting)
C#’TA DÖNGÜLER onbirc.com/133.
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
GÖRÜNÜRDE İLİŞKİSİZ REGRESYON MODELLERİ
Normal Dağılımlılık EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları u i ’nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır.  tahminleri için uygulanan.
PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ Düzlemde Eğrisel Hareket
ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI
İSTATİSTİKTE GÜVEN ARALIĞI VE HATALAR
DOĞRUSAL OLMAYAN REGRESYON MODELLERİ…
Ölçme Sonuçlarının Değerlendirilmesi
UZAYDA EĞRİSEL HAREKET
Regresyon Örnekleri.
Meta Analizinde Son Gelişmeler
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Normal Dağılımlılık EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları u i ’nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır.  tahminleri için uygulanan.
Normal ve Teğetsel Koordinatlar (n-t)
FONKSİYONLAR.
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
MKM 311 Sistem Dinamiği ve Kontrol
BÖLÜM 3 Üçüncü Bölüm Konuları DENEY NEDİR? DEĞİŞKENLER DENEYSEL DESENLER PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ VERİ.
MKM 311 Sistem Dinamiği ve Kontrol
Yapay Sinir Ağları (YSA)
BÖLÜM 9 KOŞULLAMA TÜRLERİ Klasik Koşullama: Pavlov İsmi Tanıdık Geliyor mu? Hayvan öğrenmesi ve hayvan davranışı çalışmaları, temelde iki tür koşullamanın.
İstatistik-4 Prof.Dr. Cem S. Sütcü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D. cemsutcu.wordpress.com.
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ
ÖĞRENME AMAÇLARI Tahmin kavramını anlamak Pazarlama araştırmacılarının regresyon analizinden nasıl faydalandığını öğrenmek Pazarlama araştırmacılarının.
BÖLÜM 6 DUYUMLARIN ÖLÇÜMÜDEĞİŞKENLERİ TANIYALIMPROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ Altıncı Bölüm Konuları.
Maliye’de SPSS Uygulamaları
Reaksiyon Zamanı.
Maliye’de SPSS Uygulamaları
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY252 Araştırma.
Bazı Sorular Gerçekten de belirlenen ağırlıklar ile istenilen kararlı denge noktalarına erişmemizi sağlayacak dinamik sistem yaratıldı mı? Eğer evet ise,
Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş
ISIS IRIR ITIT Z=10e -j45, 3-fazlı ve kaynak 220 V. I R, I S, I T akımları ile her empedansa ilişkin akımları belirleyin.
Beynin Yapısal Olarak İncelenmesi sBT (Bilgisayarlı Tomografi): X- ışınlarıyla beynin ince kesitleri alınır sMRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme): Beyin.
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
İnsan beyni günün birinde nasıl çalıştığını anlayabilecek mi?
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Teorik Dağılımlar: Diğer Dağılımlar
İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
MADDE TEPKİ KURAMI: İlk adımlar
Ünite 10: Regresyon Analizi
Mustafa Teke, Alptekin Temizel Enformatik Enstitüsü , ODTÜ
ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI
BENZETİM 2. Ders Prof.Dr.Berna Dengiz Sistemin Performans Ölçütleri
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
Normal Dağılımlılık EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları ui’nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır. b tahminleri için uygulanan testlerin.
Gıda kalite kontrolünde mevcut olan pek çok objektif değerlendirme yönteminin yanı sıra duyusal değerlendirme neden önemini sürdürüyor? 
Sunum transkripti:

Fonksiyonel MR Görüntüleme Model Temelli İstatistiksel Analiz (Ön İşlem Adımları)

Uzaysal Ön İşlem Adımları Amaçları: Bireysel çekimin bütün taramalarını, hasta hareketinden arındırıp eşleştirmek Standart düzlemde bütün bireylerin görüntülerini hastaların bireysel anatomik çeşitliliğinden arındırıp eşleştirmek. Adımlar: Realign (and unwarp), coregister, normalize, ve smooth.

Uzaysal Ön İşlem Adımları Realign (and unwarp): referans bir çekim üzerinden diğer çekimleri hizalama

Uzaysal Ön İşlem Adımları Coregister: Anatomik çekim ve fonksiyonel çekimin aynı koordinat sistemine çekilmesi.

Uzaysal Ön İşlem Adımları Normalize: Template bir MT görüntüsü üzerine hasta verilerinin çakıştırılması.

Uzaysal Ön İşlem Adımları Smooth: Bu işlem sinyal gürültü oranını düşürmek, denekler arası farklılığı azaltmak, analizin geçerliliğini artırmak.

Fonksiyonel MR Görüntüleme Model Temelli İstatistiksel Analiz (Genel Doğrusal Model: GLM)

Amaç ve Araçlar Amaç: Bir uyaranımız var ve bu uyaranımıza yanıt veren beyin bölgesini arıyoruz. Araçlarımız: Deney desenimiz (Uyaran çeşitleri ve veriliş zamanları, süreleri) Oluşturmak için bolca kaynak mevcut: http://www.visionscience.com/documents/strasburger/strasburger.html#Psychol_Exp Beynin herhangi anlık bir uyarana nasıl yanıt verdiği (Hemodinamik tepki fonksiyonu) Beynin pratikte nasıl yanıt verdiği (HRF) İstatistiksel analiz ile aktivite belirginliğini tayini (SPM, RFT)

Genel Doğrusal Model Fonksiyonel MR çekimleri Belli bir uyaran seti kullanılarak çekilebilir. Model temelli analiz yapılabilir. (SPM, FSL,  AFNI) Genel Doğrusal Model (GLM) Model bağımsız analiz yapılabilir. Herhangi bir uyaran verilmeden çekilebilir.

Basit Bir Model Eğer belli zamanlarda blok şeklinde verdiğim uyarılar varsa: Muhtemelen bu uyarıdan etkilenen bir voksel bu şekilde benzer yanıt verecek: Hiç etkilenmeyen başka bir voksel ise böyle tepkisiz yanıt verecek:

Daha Gerçekçi Bir Model Beynin herhangi anlık bir uyarana nasıl yanıt verdiğini (Hemodinamik tepki fonksiyonu) biliyoruz. Uyarı buysa Yanıtı da bu şekilde

Yanıt Tahmini Uyaran setimiz sonucunda, bu uyarıdan etkilenen bir vokselin vereceği KOSB (BOLD) yanıtı: Uyaran deseni ile Hemodinamik tepki fonksiyonunun konvolüsyonu ile tahmin edilir. X =

Yanıtın Modellenmesi Aşamalar: KOSB (BOLD) yanıtındaki uyaran kaynaklı değişikliklerin modellenmesi (tahmini yanıt) Tahmini yanıta uyan, zaman serisinin olduğu voksellerin bulunması İyi bir uyum, aktivitenin uyaranla ilişkili olduğunu gösterir.

Genel Doğrusal Model (GLM) Deneysel değişkenin veya uyaranın etkisini BOLD sinyalinde bulmak için Genel Doğrusal Model kuruyoruz. Y = X * β + ε Y=Bir vokselden alınan zamansal değişim sinyali X=Tasarım matrisi (Deneysel değişkenler) β=Bulmaya çalıştığımız çarpan ε=Hata matrisi (tasarım matrisi ile tanımlanamayan)

Genel Doğrusal Model (GLM) β Parametresinin kestirimi (estimation), tasarım matrisine en uygun β değerinin bulunması işlemidir. 3 4 10 9 12 2 β

Parametre kestirimi: En iyi parametrenin bulunması Kötü kestirim: Başarılı kestirim:

Regresörlerin önemi En iyi β kestirimi için (estimation), tasarım matrisinin doğru kurulması hayati önemlidir. Çünkü tasarım matrisi tüm beyin vokselleri için standarttır ve muhtemel tüm beyin yanıtlarını açıklayan değişkenleri içermelidir.

Aktiviteyi tanımlamak için Beta’nın sıfırdan farklı olduğunun gösterilmesi gerekir. Beta sıfırdan farklı ise voksel «aktif» denebilir. Fakat verilerimiz gürültü içerir. T-istatistiği ile Yüksek beta, yüksek t Yüksek std, düşük t

t-kontrastları Kestirimi yapılan beta parametrelerinin lineer kombinasyonları kontrast olarak tanımlanır. [1 0]: 1. uyaran aktivitesi [0 1]: 2. uyaran aktivitesi [1 -1]: 1. uyaran 2. uyarandan yüksek [-1 1]: 2. uyaran 1. uyarandan yüksek [1 1]: her iki uyaran toplamda yüksek

Regresör olarak sinyalin türevini ekleme b1 = 1.47 b2 = 0.85 b3 = 0.06 (0.79) (0.85) (0.06) = + Y X b e

Çoklu Karşılaştırma Problemi Yanlış pozitif oranı burada çok kritik çünkü: Eğer her 100 vokselden 5 tanesi yanlış pozitif verirse= Beyinde 20,000 voksel için 1000 yanlış pozitif var demektir Bonferroni düzeltmesi yapılabilir mi? Bonferroni: düzeltilmemiş p-eşiğini voksel adedine böl ve eşik değeri uygula? 20000 voksel için p eşiği 0.05 olur 0.0000025

Random Field Theory (RFT) Fakat vokseller birbirinden bağımsız değil çünkü yumuşatma yaptık. Bu sebeple RFT daha az konzervatif bir eşik kullanmamıza yardım eder.