VÜCUT KOMPOZİSYONU NEDİR?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK İÇİN EGZERSİZ Şimdi başlayalım, hemen…. Amaç Toplam fiziksel aktiviteyi artırmak Yaşam biçimi değişikliği + ezgersiz programı = toplam fiziksel.
Advertisements

Kızlarda en yüksek boy uzama hızına göre
TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
KAYAKLI KOŞU (Antrenman Bilimi) Ebru ÇETİN Erzurum 2011.
ÇOCUK VE SPOR SPORUN TANIMI VE ÖNEMİ SPOR DALLARI
Dr.ŞABAN ACARBAY SPORCU SAĞLIK MERKEZİ BAŞHEKİMİ 2003
OBEZİTE.
MENOPOZ VE BESLENME.
Çocuklarımızın geli ş imini spor ve e ğ lenceyle sa ğ layan program :)
Beslenme ve Performansa Etkisi
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE
BESLENMEYLE İLİŞKİLİ DAVRANIŞLAR VE YEME BOZUKLUKLARI
Su Görevleri: Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması
Dinlenme veya Bazal Metabolik Hız
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Yaşam
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
KADIN VE EGZERSİZ PROF. DR. ERDAL ZORBA.
OBEZİTE DİYABET Eğitim Hemş.:Ayşe ÖZTÜRK.
Süleyman Demirel Üniversitesi
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
EMİNE DİLAVER NİSA GÜRBÜZ.  Pekin aralarından 2008 yaz olimpiyatları ve parlimbik oyunlarında da olduğu pek çok spor etkinliğine ev sahipliği yapmıştır.1990.
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
MERS İ N ANADOLU L İ SES İ SPOR KULÜBÜ GELECE Ğİ N İ Z-GELECE Ğİ M İ Z.
ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
SPORCU BESLENMESİ.
SPOR.
SPOR DALLARI SPOR ÇEŞİTLERİNİN TANITILMASI
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
OLİMPİYATLAR.
Çocuk ve Spor Bahadır Özdilek.
 Antropologların evrim problemleri ile ilgilenmesi sonucu iskeletler incelendi, canlıların fiziksel yapısını tanımlama amacıyla iskeletlerin boyutları.
SPORDA İ LET İ Ş İ M İ N ÖNEM İ Seda Saniye Kulak, Murat Yavuz.
BÖLÜM- 3: STRES ve EKLEMLERİMİZ Doç. Dr. Gülten HERGÜNER.
Uzm.Dr.Sevil ARABACI Dr.Canan ... Adölesan Merkezi
TED SAMSUN KOLEJİ SPOR OKULLARI. SPOR NEDİR Spor, önceden belirlenmiş kurallara göre bireysel veya takım halinde yapılan, genellikle rekabete dayalı yarışma.
VÜCUT KOMPOZİSYON ÖLÇÜMÜ, SINIFLAMALAR VE PERFORMANSLA İLİŞKİSi
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
PROTEİN TOZU GERÇEĞİ Kas büyümesi, yeterli protein varlığında egzersize cevap olarak meydana gelir. Protein suplemanları, kişinin diyeti proteinden yetersiz.
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Sporcu Beslenmesi Konusunda Yapılmış Araştırmalar
YÜZME – BASKETBOL – TENiS – VOLEYBOL FUTBOL - MASA TENiSi – JiMNASTiK
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
ANTROPOMETRİK YÖNTEMLERLE BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ II
Çocuk Sporcularda Beslenme İlkeleri
SPOR.
SPORCU BESLENMESİ.
SPOR DALLARI SPOR ÇEŞİTLERİNİN TANITILMASI
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
Besin Destekleri 1996 yılında Amerika’ da genel nüfusun % 50’sinin, kolej sporcularının % 76’sının, vücut geliştirme sporu yapanların % 100’ünün besin.
Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Spor; birey yada grupların sağlık, eğlence veya gösteri amacı ile yaptıkları fiziksel ve / veya beyinsel aktivite gerektiren, bazı kurallar içinde uygulanan.
SU Su; temel vazgeçilmez ve benzersiz bir besin ögesidir. Suyun vücuttaki önemli görevleri şunlardır: Tükürük ve mide sıvısı içerisinde yiyeceklerin.
SPORCU İÇECEKLERİ Spor içecekleri; sporcunun kaybettiği sıvı ve elektrolitlerle birlikte karbonhidrat da sağlayan, antrenman öncesi ve sonrası ile yarışma.
GENETICTRAINER™®© SİSTEMİ
Yaşam Boyu Spor ve Aerobik Egzersiz
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
YAŞAM BOYU SPOR 2. hafta Öğr. Gör. Elif Öz
MAKALE ÖZET VE ÇEVİRİSİ
YAŞAM BOYU SPOR 3. hafta Öğr. Gör. Elif Öz
Vücut Kompozisyonunun Saptanması
Performansa etki eden faktörler
Sunum transkripti:

VÜCUT KOMPOZİSYONU NEDİR? Vücut kompozisyonu yağ, kemik, kas hücreleri, diğer organik maddeler ve hücre dışı sıvıların orantılı bir şekilde bir araya gelmesinden oluşmaktadır.

Vücut kompozisyonunu etkileyen temel faktörler; cinsiyet, kas yoğunluğu, fiziksel aktivite, hastalıklar, beslenme durumudur.

Vücut kompozisyonunda meydana gelen değişikliklerde en önemli rolü; kas ve yağ hücreleri belirlemektedir. Yağ ve kas dokularının oranını belirlenmesinde ise; egzersizin önemi büyüktür.

Kadınlarda kas kütlesi erkeklerden az, yağ miktarı fazladır. Performans yönünden formda olan sporcuların vücut yağ yüzdeleri düşüktür. Şişman kişilerde de vücut yağ oranı yüksektir.

Uzun mesafe koşucuları ve jimnastikçilerin Vücut yağ yüzdelerinin düşük olması istenmektedir. Uzun mesafe yüzücülerinde de diğer spor dallarına göre bir miktar yağın fazla olması ısı izolasyonu ve yüzme performansı yönünden avantaj sağlamaktadır. Erkek cinsiyet hormonu testosteronun vücut yağ oranının azalmasına bağlı olarak, özellikle vücut yağ %5'in altına düştüğü zaman azaldığı gözlenmiştir

Vücut ısısının da vücut yağ oranına bağlı değiştiği, yağ oranı fazla olan kişilerde iç ısının daha fazla olduğu saptanmıştır. Bu nedenle yağ oranı fazla olan özellikle kadınların sıvı ve elektrolit kaybının olumsuz etkilerine daha duyarlı oldukları belirlenmiştir.

Sporcuların vücut kompozisyonları cinsiyet ve yaptıkları spor türüne göre değişmektedir. Erkek sporcularda orta ve uzun mesafeli koşu, maraton, vücut geliştirme yapanlarda %6’dan daha az yağ dokusu miktarı bulunurken;

Basketbol, jimnastik, bisiklet, atlama, hızlı koşu ve güreş sporcularında vücut yağ dokusu miktarı %6-15 arasında değişmektedir. Futbol, rugby, buz ve çim hokeyi yapan erkek sporcuların ise yağ dokusu miktarı %6-19 arasındadır.

Kadın sporcularda vücut geliştirme, bisiklet, triatlon ve koşu sporu yapanların vücut yağ dokusu yüzdesi %6-15 arasındayken; badminton, kayak, futbol, yüzme, tenis ve voleybol sporu ile uğraşan kadın sporcuların yağ dokusu oranı daha yüksek olup %10-20 arasında değişmektedir.

Sporcular için minimum vücut yağ dokusu düzeyi erkeklerde %5, kadınlarda %12 olarak belirtilmektedir. Ancak optimal vücut yağ dokusu düzeyleri bu miktarlardan daha fazladır

Sporcular için önemli olan diğer bir vücut kompozisyonu bileşeni su’dur. Vücuttaki su miktarı, vücut bileşimindeki yağ ve kas miktarına bağlı olarak değişmektedir.

Kas ağırlığının %65-70’i su iken, yağ dokusundaki su oranı %25’i geçmemektedir. Kadınlarda daha az miktarda kas kütlesinin olduğu gerçeğinden yola çıkarak daha az su miktarına sahip olduğu bilinmektedir.

Sporcuların vücut ağırlığının %63-72 arası sudan oluşmaktadır. Egzersiz sırasındaki sıvı kayıpları sporcuların sağlığı üzerinde etkilere sahiptir. Vücut suyunun %3’lük azalmasında kas gücü ve dayanıklılık performansında düşme görülmekte, kramplar artmakta,

%6’dan fazla kayıplarda kramp, ısı çarpması, koma hali ve ölüm meydana gelebilmektedir. Bu nedenlerden ötürü vücuttaki su miktarı sporcular için önemli bir parametredir