İn situ biyoremediasyon

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
Advertisements

Tehlikeli Kimyasalların bertarafı
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
ZEHRA YAŞAR FOTOSENTEZ VE SOLUNUM.
ÇAMUR STABİLİZASYONU.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
Hücresel Solunum.
HÜCRESEL SOLUNUM Ömer YANIK Biyoloji Öğretmeni 2009 / BURSA
KARBONHİDRATLAR.
BİYOKÜTLE.
İLERİ OKSİDASYON PROSESLERİ (ADVANCED OXIDATION PROCESSES)
MADDE DÖNGÜLERİ.
Atmosferik Kirleticiler
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
Gıda Mühendisliği Bölümü
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
Temiz Enerji Kaynakları
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
Metabolizma ve Beslenme
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
MİKROBİYAL YAKIT PİLLERİ
TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Ekosistemler Siyah Ayı, Güney Carolina Shenandoah Ulusal Parkı’nda, Ayılar İçin Deneme Çöp Tankı.
Biyolojik Arıtma Prosesleri
SU ARITIM SÜRECİ.
YÜZEYSEL SULARDA AZOT.
BÖLÜM 23 ASKIDA ÇOĞALAN BİYOLOJİK
BÖLÜM 14 SPESİFİK KİRLETİCİLERİN GİDERİLMESİ. BÖLÜM 14 SPESİFİK KİRLETİCİLERİN GİDERİLMESİ.
Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi
BÖLÜM 22 ATIKSU MİKROBİYOLOJİSİ. BÖLÜM 22 ATIKSU MİKROBİYOLOJİSİ.
KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
THOMAS METODU ve BOİ-5 Dr. A. Saatçı. C Oksidasyonu, ve Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOİ) C O 2= $ Heterotrophs CO2CO2 + BOİ FAZLA ÇAMUR (WAS)
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
7. MİKROORGANİZMA HABİTAT TİPLERİ
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
BİYODEGRADASYON VE BİYOAKÜMÜLASYON
SOLUNUM NEDİR.
13. ZENOBİYOTİKLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
CANLILIK ve ENERJİ
12. İNORGANİK VE ORGANİK KİRLETİCİLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
8. BİYOJEOKİMYASAL DÖNGÜLER
Ultrases.
METAN ÜRETİMİ.
Kirletici Biyoremediasyonunda Rekombinant DNA Teknolojisi
Klorlu Bileşiklerin Biyoremediasyonu
Metallerin Biyoremediasyonu ve Metallere Mikrobiyel Direnç
Ksenobiyotiklerin Biyoremediasyonu
Alifatik ve Aromatik Hidrokarbonların Biyodegredasyon Yolları
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
Biyoremediasyon Oranını Etkileyen Faktörler
3. Polisiklik Aromatik Hidrokarbonların (PAHs) Biyoremediasyonu
Mikrobiyel Degredasyon
Çeşitli Ksenobiyotik Kirleticlerin Biyoremediasyonu
Petrol hidrokarbonları 4 ana grupta toplanır:
Aşırı toprak erozyonu ve ilişkili olarak sedimentlerin taşınması, kimyasal gübre ve zirai ilaçlar ile yüzey ve yeraltı sularının kirletilmesi, insan ve.
Neler öğreneceğiz ? Çevre ve çevre kirliliği
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
OKSİJENLİ SOLUNUM. OKSİJENLİ SOLUNUM OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM Oksijenli Solunum, organik besinlerin karbondioksit ve suya kadar yıkılmasıdır. Oksijenli.
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
B-310 BİYOKİMYA II DERSİ XI.HAFTA.
MİKROBİYAL BİYOTEKNOLOJİ
Nikotinamit Adenin Dinükleotit(NADH)
Sunum transkripti:

İn situ biyoremediasyon Bioventing Hedef: Yakıt, halojen olmayan uçucu organik bileşikler (VOCs) ve yarı uçucu organik bileşiklerle (SVOCs), pesitisid ve herbisidlerle kirletilmiş toprak  Halojen bileşiklerde bu yöntemin başarısı düşüktür.  Uygulanamadığı alanlar: Yüksek konsantrasyonda inorganik tuz, ağır metal veya organik bileşik içeren alanlar

İn situ biyoremediasyon Biyostimulasyon (Biyostimulation) Hedef : Yakıt, halojen olmayan uçucu organik bileşikler (VOCs) ve yarı uçucu organik bileşiklerle (SVOCs), pesitisid ve herbisidlerle kirletilmiş toprak ve yer altı suyu  Halojen bileşiklerde bu yöntemin başarısı bazen düşük olabilir.  Uygulanamadığı alanlar: Yüksek konsantrasyonda inorganik tuz, ağır metal veya organik bileşik içeren alanlar

İn situ biyoremediasyon Air-sparging Hedef : Yakıt, halojen olmayan uçucu organik bileşikler (VOCs) ve yarı uçucu organik bileşiklerle (SVOCs), pesitisid ve herbisidlerle, petrol hidrokarbonları ile kirletilmiş yer altı suyu  Halojen bileşiklerde bu yöntemin başarısı bazen düşük olabilir.  Uygulanamadığı alanlar: Yüksek konsantrasyonda inorganik tuz, ağır metal veya organik bileşik içeren alanlar

İn situ biyoremediasyon Doğal atenüasyon Hedef : Yakıt, halojen olmayan uçucu organik bileşikler (VOCs) ve yarı uçucu organik bileşiklerle (SVOCs), pesitisid ve herbisidler, PAHs Halojen bileşiklerde bu yöntemin başarısı uzun zamanda alınır.

İn situ biyoremediasyon Landfarming Hedef : Yakıt, halojen olmayan uçucu organik bileşikler (VOCs) ve yarı uçucu organik bileşiklerle (SVOCs), pesitisid ve herbisidler, PAHs ile kirletilmiş toprak Halojen bileşiklerde bu yöntemin başarısı bazen verimsizdir.

İn situ biyoremediasyon Fitoremediasyon Hedef : toksik ağır metaller, radyonüklidler, klorlu organik bileşikler, BTEX (benzen, toluen, etilbenzen, ksilen) bileşikler, aromatik olmayan petrol hidrokarbonları, nitrotoluen, cephane atıkları ve besin fazlalıkları ile kirlenmiş toprak ve yer altı suyu

Ex situ biyoremediasyon Kompostlaştırma Organik maddenin, hijyenik, zararsız ve humus benzeri bir maddeye degredasyonu Gübre

Ex situ biyoremediasyon Arıtım Havuzları Biyoarıtım Hücreleri Toprak Yığınları Biyoyığınlar Kompostlaştırma Hedef kirleticiler halojen olmayan VOCs ve SVOCs

Anaerobik Parçalama İşlemi Atıklardan yenilenebilir biyoyakıtlar ve yüksek değerde ürünler elde edilir. Aerobik işlemlere göre bazı durumlarda daha ekonomiktir. Anaerobik parçalama, her türlü atık suyun ve maddenin arıtılmasını sağlamaz.

Elektron akseptörünün tipine göre: Anaerobik Parçalamanın Prensipleri Anaerobik proses, çözünmüş oksijen ve öncüllerinin olmadığı bir çevrede organik maddenin metabolize olduğu bir biyolojik süreçtir. Elektron akseptörünün tipine göre: fermantasyon anaerobik solunum

Anaerobik Parçalamanın Prensipleri Fermantasyonda, organik madde dışarıdan gelen bir elektron akseptörünün olmadığı ortamlarda fakültatiflerce oksidasyon-redüksiyon reaksiyonları ile katabolize edilir. Anaerobik fermantasyon sırasında oluşan ürünler organik madde yıkılırken salınan elektronları kabul eder. Böylece, organik madde hem elektron alıcısı hem de vericisi olarak görev görür. Fermantasyon olayları sırasında, substrat, kısmi olarak okside olur, bu nedenle, çok küçük miktarda bir enerji salınır. Enerjinin (ATP nin) fazla üretilmesi substrat seviyesinde fosforilasyonla olur.

Anaerobik Solunum Anaerobik solunum, dışarıdan gelecek bir elektron akseptörüne ihtiyaç duyar. Bu akseptörler CO2, SO4-2 veya NO3- olabilir. Bu süreçte enerji veya ATP hem substrat seviyesinde hem de oksidatif fosforilasyonla üretilir. Anaerobik fermantasyona göre daha fazla enerji üretilir. Hidrotermal sistemlerde yaşayan heterotrofik mikroorganizmaların in situ jeokimyasal koşullarda bir aldozdan elde ettikleri enerji fermantasyonla 220-420 kj/mol iken, anaerobik solunumla 500-2,400 kj/mol dür.

metanogenez olaylarını içerir. Anaerobik parçalama, farklı bakteri konsorsiyumlarının gerçekleştirdiği biyokimyasal dönüşümlerle karakterize edilir. Anaerobik olarak bir maddenin parçalanması hidroliz asidogenez asetogenez metanogenez olaylarını içerir.