Sabit Diskler Sabit Disk Nasıl Çalışır? Sabit Disk Çeşitleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Advertisements

HARDİSKLER Hazırlayanlar: Burak Kartal Levent Solakoğlu.
Anakartlar Sistemin merkezi bileşenidir.
SABİT DİSKLER.
Temel Bilgi Teknolojileri
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
VERİ SAKLAMA BİRİMLERİ
VERİ SAKLAMA BİRİMLERİ
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Kasalar Kasanın içinde anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25" ve 3.5"luk yuvalar -ki buralara sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar.
MODÜLE 5: DİSK SÜRÜCÜLER
8 İKİNCİL DEPOLAMA CHAPTER
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ
PORT ve KONNEKTÖRLER SAMSUNG AKADEMİ İstanbul Emin CELİLOĞLU
Optik Diskler SAMSUNG AKADEMİ İstanbul Emin CELİLOĞLU
Bilgilerin kalıcı olarak saklandığı yer teker(disk)’dir.
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
ANA KARTLAR VE KASALAR.
KURS ÖĞRETİM GÖREVLİSİ : ABDULMUTTALİP ŞAHİN. Grup lideri Gruptaki çalışanlar arasındaki iş bölümü ve görevlendirmeleri gerçekleştirdi. Ünite plânı.
BİLGİSAYARIN AÇILMASI.
Disk Sürücüleri Öğr. Gör. Tolga HAYIT.
Bilgisayar Donanımı Depolama Birimleri.
Ders 2 Donanım Birimleri.
DOSYA SİSTEMLERİ Dosya sistemi disk üzerindeki dosyaların sistem tarafından kontrolüne olanak kılan yönetim sistemidir. Bu sistemler tipik olarak bir boot.
DİSK SÜRÜCÜLER.
İsmail ÖZTÜRK Biliişim Teknolojileri Öğretmeni
DEPOLAMA.
DEPOLAMA.
Serial ATA-(SATA) Serial ATA, masaüstü bilgisayarlardaki, bazı sunuculardaki ve ağa bağlı depolama cihazlarındaki paralel ATA fiziksel depolama arabiriminin.
DEPOLAMA.
Ödevİ HAZIRLAYANLAR; nursema ünal büşra özmen osman başkaya İzzet Erdağ BTP106 4.Grup Ödevi
BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ
Bilgisayar Depolama Birimleri
DEPOLAMA.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BİLGİSAYAR DONANIMI Hazırlayan: Emre ŞENTÜRK ( )
GENEL KAVRAMLAR 1. Hafta Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi’ne aittir. Bu ders içeriğinin.
Kapasite Birimleri Depolama Birimleri
USB Universal Serial Bus Evrensel Seri veriyolu. Tak çalıştır aygıtların sistemlerde daha kolay bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla geliştirilmiş.
DİLOVASİ 10-TL SINIFI VERİ SAKLAMA BİRİMLERİ ÖĞRTMEN= KÜRŞAT KUŞ =
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 DR. TUĞRUL TAŞCI. Dersin Amacı Bilgisayar sistemlerinin temel organizasyonunu tanımak İşletim sistemlerinin ana bileşenlerini.
SUNUM KONU BAŞLIKLARI->
DİSK SÜRÜCÜLERİ. DISK SÜRÜCÜLERI  Günümüzde yazılımların da ğ ıtımı,  bilgi ar ş ivleme  ve sistem yedekleme de bilgilerin kalıcı olarak saklandı ğ.
SOLID STATE DISK (KATı DURUM DİSKİ). Daha önceki başlıkta geçmişten günümüze gelen manyetik disklerin çalışma şekli ele alınmıştı. SSD’ler manyetik disklerin.
Bilgisayar Depolama Birimleri
DEPOLAMA.
Sabit Diskler ve Taşınabilir Diskler
BİLGİSAYAR NEDİR?.
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 Dr. Tuğrul TAŞCI.
Sabit Diskler Hard Disk Fon müziği.
Kapasite Birimleri Depolama Birimleri
Kapasite Birimleri Depolama Birimleri
DEPOLAMA ÖLÇÜLERİ Hazırlayan: EMRAH HAS.
BİLGİSAYAR ve Çalışma Mantığı.
SABİT DİSKLER.
Bir İşletim Sisteminin Mantıksal Yapısı
DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE ÖLÇÜLERİ
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
HARDİSKLER Hazırlayanlar: Burak Kartal Levent Solakoğlu.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ
Bilgisayar Donanımı Sabit Diskler- HDD Memduh F Şahin
SABİT DİSKLER.
Veri Saklama Birimleri
ANAKARTLAR.
Sunum transkripti:

Sabit Diskler Sabit Disk Nasıl Çalışır? Sabit Disk Çeşitleri Ertan Aksöz 1-Bil-B 165511080 Sabit Diskler Sabit Disk Nasıl Çalışır? Sabit Disk Çeşitleri

Sabit Disklerin Çalışması 1.Manyetik plakalar ve plakaların dönüşünü sağlayan devir merkezi, 2.Kolların ve plakaların hareketini sağlayan hareket motoru, 3.Hakaret kolları ve bunların ucunda yer alan okuma yazma kafaları, 4.Verilerin aktarıldığı şerit kablo ve SATA arayüz bağlantısı, 5.Motora enerji sağlayan enerji bağlantısı ve en son disk içindeki hassas hava dengesini ayarlayan hava filtresi bulunmaktadır

Hard Diske Veri Yazma Bir disk yüzeyi üzerinde track(iz), sector(sektör), cylinder(silindir) ve head(kafa) adı verilen birimler vardır.

Track(iz)/Cylinder(silindir): Harddiskin üzerinde verilerin tutuldugu bir çok silindir şeklinde halkalar vardır.Bu silindirik halkalara track yada cylinder adı verilir.Cd'lerin üzerindeki silindir şeklindeki ince ince çizgiler şeklinde düşünülebilir. Sector(dilim):Silindir şeklindeki bir track,eşit bölümlere dilimlere ayrılmıştır.Bu dilimlerin her birine sector denir.Normal bir diskteki sectorler 512bayt lık bilgi depolar.Fakat bazı SCSI disklerde bu miktar degişebilir. Header(kafa):Diskin dış bölegesinden merkezine doğru veri arama-taraması yapan birime ise header denir.

Sabit Disk Çeşitleri ST-506 8080 – 8086 makinelerde kullanılmış olan standarttır. ST-506 oldukça yavaş çalışır. En olumsuz tarafı tek bir disk bağlayabilmenizdir. IDE (Intelligent Drive Electronic) Bilgisayarlarda harddisk ve CD-ROM gibi depolama aygıtlarıyla bilgisayar arasında veri iletişimi gerçekleştiren bir standartdır.. Standardının yalnızca 46 cm’ye kadar kablo uzunluğuna izin vermesinden dolayı çoğunlukla kişisel bilgisayarlarda dahili olarak kullanılmaktadır

Serial ATA (SATA) Paralel olan ATA’ nın alt yapısını kullanarak seri iletişim ile çalışan bir teknolojidir. Master/Slave ayarı ortadan kalkmıştır. Çünkü her cihaz ayrı kablolarla bağlanmak zorundadır.  Bu versiyonların hızları : *- SATA 1 : 150MBps *- SATA 2 : 300 MBps *- SATA 3 : 600 MBps

SCSI (Small Computer System Interface) SCSI sadece sabit disk ve disket sürücü arabirimi olmayıp aynı zamanda CD sürücü, optik okuyucu, gibi aygıtları da destekleyebilen bir arabirimdir. Bir SCSI arabirimi aynı anda 7 aygıtı denetleyebilir. İlk iki arabirimden çok daha hızlıdır.  

SAS (Serial Attached SCSI) SCSI’nin şu ana kadar anlatılan tüm versiyonları paralel veri iletimi gerçekleştirirken bu versiyonda seri iletim yapılmaktadır. Veri iletimi 160 MBps’ den 3GBps’ye çıkartılmıştır. Her bir SAS portu 128 adet cihaz desteğine sahiptir. 

PATA (IDE) SCSI SATA 1,2,3 Max. Hız 100 MB/s, 133 MB/s, 320 MB/s, 640 MB/s 150,300, 600 MB/s Kablo Uzunluğu 45cm 1,5 –25 m 100 cm Kablo Pin Sayısı 40, 80 50, 68, 80 7 Güç Girişi 4 15

Sorular 1-İlk Üretilen Harddisk hangisidir ? a-)Microdrive b-)305 Ramac c-)Manyetik Davullar d-)Winchester 2-Hangisi SSD`nin avantajlarından birisi değildir? a-)Hızlı Olması b-)Daha sessiz çalışması c-)Kapasite d-)Hızlı Başlangıç 3-Sabit Disklerden önce kullanılan depolama birimi hangisidir ? a-)Microdrive b-)Manyetik Davullar c-)Winchester d-)305 Ramac 4-Aşağıdakilerden hangisi bir plaka üzerinde bulunan birimlerden değildir? a-)Track b-)Sektor c-)Cylindir d-)Master/Slave 5-Aşağıdakilerden hangisi günümüzde kullanılmaz? a-)Sata 1 b-) ST-506 c-)SAS d-)SCSI