BMET 301 Lazer Uygulamalari.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
Advertisements

ELEKTROMANYETİK SPEKTRUM
GÖRME OPTİĞİ VE GÖRMENİN NÖROFİZYOLOJİSİ
IŞIK YOKSA RENK YOKTUR! Cisimler üzerlerine düşen ışığı yansıttıkları zaman onları görür ve rengini söyleriz. Eğer ışık yoksa renk de yoktur.
DUYU ORGANLARI
Bileşikler ve Formülleri
IR Spektroskopisi.
LAZER EPİLASYONUN İNCELİKLERİ Estethica Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi
ENERJİ, ENERJİ GEÇİŞİ VE GENEL ENERJİ ANALİZİ
RÖNTGEN CİHAZLARI ve FİZİK PRENSİPLERİ 8
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
GÜÇ ELEKTRONİĞİ Doç. Dr. N. ABUT
Elektromanyetik Işıma
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir.
KOLLOİDAL SİSTEMLERDE IŞIK SAÇILMASI
Atom ve Yapısı.
LAZER.
ATOMİK EMİSYON SPEKTROFOTOMETRESİ
Lazerler Fizikte Özel Konular Sunu 4.
Maddenin Tanecikli Yapısı
MADDE VE ÖZELLİKLERİ MADDENİN 4. HALİ PLAZMA.
Elektromanyetik Işının (Foton) Madde İle Reaksiyonu
GÖZ (Organum visus) Göz ışığı algılayabilecek şekilde özelleşmiş foto reseptörlere sahip bir organdır. Koruyucu yapılar ile algılamada görevli yapılardan.
GÖRME OLAYI VE IŞIK HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
SIK GÖRÜLEN GÖRME KAYBI NEDENLERİ -Katarakt -Trahom -Glokom -Kornea hastalıkları -Retina kaynaklı hastalıklar -Diabetik retinopati -Yaşa bağlı makula.
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey.
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
Güneş Koruyucu Kozmetik Ürün Teknolojisinde Yeni Gelişmeler
PLAZMALAR.
Işığın Tanecik Özelliği
Elektromanyetik Işının (Foton) Madde İle Reaksiyonu Ders:Gamma-devam
Raman Spektroskopisi.
MAKULA HASTALIKLARI Prof.Dr. Solmaz AKAR.
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Fotosentez.
LAZERİN TARİHÇESİ Lazerler,uyarılmış salınımla mikrodalga alanında elde edilen kuvvetlendirmenin,spektrum optik bölgesinde eldesi prensibine dayanmakta.
RETİNA.
OPTİK CİHAZLARIN BİLEŞENLERİ
Hiç düşündünüz mü???.
Maddenin yapısı ve özellikleri
London Kuvveti.
BİLEŞİK ve FORMÜLLER.
ENSTRÜMENTAL YÖNTEMLERİN KALİBRASYONU
Saf değillerdir Farklı cins atom yada moleküllerden oluşurlar Fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılırlar Kendilerini oluşturan maddelerin özelliklerini.
Işık, hem dalga hem de tanecik özelliği gösterir
ATOM VE YAPISI. Etrafımızdaki bütün maddeler atomlardan oluşmuştur. Atom sözcüğünün ilk ortaya çıkışı yüzyıllar öncesine uzanmaktadır. Democritus adlı.
Retinal Görüntülerdeki Mikroanevrizmaların ve Hemorajilerin Tespiti.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
Yrd. Doç. Dr. Elif Ateş KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Göz Muayene Yöntemleri
GÜNEŞ IŞIĞI VE FOTOSENTEZ PİGMENTLERİ
KOLORİMETRE- SPEKTROFOTOMETRE
BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ
Radyoaktif madde ve ışınlarla çalışma
Yarı İletkenlerin Optik Özellikleri
LASER ve Tıpta Kullanımı
Yarı-İletken Lazerler
İYONİZE RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ
SU: YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
GÖRME BİYOKİMYASI Gözün Anatomisi Retinanın Histolojisi
GÖRME OLAYI VE GÖZ.
PLAZMANIN TANIMI Plazma “iyonize olmuş gaz“ anlamına gelir.
İMPLANT NEDİR?.
Bileşikler İki ya da daha fazla çeşit element atomunun bir araya gelerek oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Farklı atom içeren moleküller (çok.
IR Spektroskopisi.
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-4 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
KALP KRIZI KALP KRIZI NEDIR, BELIRTILERI NELERDIR, NEDENLER İ NELERD İ R, TEDAV İ S İ NED İ R/NELERD İ R?
ÇÖZÜNÜRLÜĞÜN HESAPLANMASINDA AKTİFLİĞİN ÖNEMİ
Göz Küresi: Göz; ortalama 2,5 cm çapında küre şeklindedir. En dışta, beyaz sklera tabakasının tam ortasında saat camı şeklinde kornea (1) tabakası bulunur.
GÖRÜNÜR IŞIK Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya.
Sunum transkripti:

BMET 301 Lazer Uygulamalari

Lazer Uygulamalari Oftalmik (gozle ilgili) lazerler, onemli uc lazer uygulamasina iyi ornek sayilabilir: Toplam cikis enerjisine bagli olarak (termal etkiler, fotokoagulasyon) cikis gucune bagli olarak (doku iyonizasyonu, fotodisrupsiyon) foton enerjisine bagli olarak (molekuler baglarin koparilmasi fotoablasyon) ler

Oftalmik(Gozle ilgili) Lazerler Oftalmik lazerler gozun spektral gecirgenlik ozelliginden faydalanir Kornea butun gorunur dalgaboylarini gecirdigi gibi kizilotesini de gecirir. Iyi hizalanmis lazer isini hedef dokuya fokuslamayi kolaylastirir.

Fotokoagulasyon En yaygin (ve ilk kullanilmis) oftalmik lazer proseduru Lazer kanamali damarlari (retinadaki damarlar) kapatir. Ayni zamanda yeni damarlanma bolgelerini yok eder. Retina ve retina altindaki tumorleri yok eder.

Fotokoagulasyon Fotokoagulasyon hedef dokunun,( kanamali damarlar gibi), yeteri kadar isitilip kapatilmasi veya tumorlerin yok edilmesi islemidir. Isitma islemi hedef bolgeye verilen toplam enerji miktarina baglidir. Surekli lazerler bu amac icin yeterlidir.

Fotokoagulasyonda Kullanilan Laserler Surekli dalga Argon veya Kripton lazer: isinlama dis deklansorle( kapakla) kontrol edilir. Nd-YAG lazer yari-surekli modda calistirilir (uzun sureli atimlar, 1 sec)

Termal Etkiler ve Okuler Kromoforlar Hedef dokuyu isitmak icin dokunun fotonlari absorbe etmesi ve kimyasal degisimleri baslatmasi gerekir. Kromoforlar tarafindan absorbe edildikten sonra, fotonlar molekuller arasindaki baglari koparir, molekulleri iyonize eder veya uyarir.

Onemli Okuler Kromoforlarin Absorbsiyon Spektrumlari 104 Ar 488 Ar 515 Kr 568 Kr 647 Nd-YAG 1,064 nm melanin Deoxy-Hb 103 HbO2 Sonme Katsayisi (cm-1) 102 10 xanthophyll 1 400 500 600 700 800 900 1000 1100 Dalgaboyu (nm)

Retina Fotokoagulasyonu ve Kromoforlar Kromoforlarin kullanilmasina iyi bir ornek olarak  makuler mikroanevrizma (diyabet)

Makula Retina üzerinde bulunan ve birkaç milimetre çapındaki „sarı nokta“ olarak adlandırılan makula, yüksek yoğunluktaki görme sinirleri ile gözümüzün en keskin gördüğü yerdir. Makula olmaksızın kontrast görme, renkli görme ve küçük yazıların okunması mümkün olmayacaktır.

Macula lutea (Sari Nokta)

Sari Nokta Hastaligi Sarı nokta hastalığı (Yaşa Bağlı Maküla Dejenerasyonu) gözün merkezi görmesinden sorumlu 'maküla' ismi verilen bölgenin yapısının bozulması ve fonksiyonunu kaybetmesine neden olan bir hastalıktır.

Makuler Mikroanevrizmalarin Fotokoagulasyonu Diyabet, damar duvarının yapısını da bozarak duvarlarda anormal genişlemelere, baloncuklanmalara (mikroanevrizmalar) neden olabilir. Lazer enerjisi mikroanevrizmalardaki kan tarafindan absorbe edilmelidir. Kandaki kromoforlar hedeflenmelidir.  hemoglobinin absorbsiyon spektrumuna bakiniz.

Makuler Mikroanevrizmalarin Fotokoagulasyonu Hedefte olmayan etraftaki kromoforlarin korunmasi Ksantofil (Makuler pigment) de bir kromofordur. Ksantofil tarafindan absorbe edilen fazla enerji makuler/fotoreseptor hasarina yol acar. Ksantofil daha kisa dalgaboylarini absorbe eder (mavi)

Retina Fotokoagulasyonu ve Kromoforlar Daha kisa dalgaboylari: daha yuksek foton enerjileri vardir ve hedef kromoforlari isitmada daha verimlidir. Daha uzun dalgaboylari: hedef kromoforlari isitmada daha az verimlidir.

Photocoagulation: pre-surgical appearance - lazer ameliyatindan onceki yeni damarlar ve lifli doku olusumu

Fotokoagulasyon Sonrasi Lazer fotokoagulasyondan sonra anormal damarlar yok edildi.

Fotodisrüpsiyon İyonizasyon yoluyla hedef dokunun optik parçalanması Bunun sonucu elektronlar atomlarından ayrılır ve plazma oluşur. Plazma oluşumu hem duyulabilir hem de kıvılcım olarak görülebilir. 10,000O C ye kadar lokal sıcaklık artışları Yüksek güçlü lazere ihtiyaç vardır (ATIMLI)

Fotodisrüpsiyon Genelde Q-Anahtarlı Nd-YAG lazer kullanılır. fokal ısıtma yoluyla fotodisrüpsiyona yol açar  termiyonik emisyon (kromoforlar tarafından emilme) Yüksek güçlü Nd-YAG lazer (20-30 psan lik atımlar): multifoton emilimi yoluyla iyonize eder herbir 1,064 nm lik foton 1.17 eV enerji taşır atomlar normal olarak 10 eV tan yüksek enerji emerse iyonize olur. Bu yüzden iyonizasyon için birden çok fotona ihtiyaç duyulur.

Oftalmik Fotodisrüpsiyon Fotodisrüpsiyondan faydalanan oftalmik cerrahi uygulamalar: Posterior kapsülotomi ; extrakapsüler katarakt ameliyatı sonucu matlaşan lens kapsülünü açmak (lens kapsülünde küçük bir kesit açılması ve lens içeriklerinin vakumlanarak çıkarılması)

Nd-YAG Lazer ile Posterior Kapsülotomi Implant Lens

Katarakt Ameliyatı