Hücrede Madde Alışverişi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZEHRA YAŞAR
Advertisements

HÜCRE.
HÜCRE EĞİTİMCİLER Kasım-2009.
BOŞALTIM SİSTEMİ Hücrelerde metabolizma sonucu oluşan artıkların dışarı atılmasına boşaltım denir. Kararlı bir iç ortam oluşmasını sağlayan düzenleyici.
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞİ
ENZİMLER.
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
HÜCRE.
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞİ 17-21/03/2014
HÜCRE.
SOLUNUM SİSTEMLERİ.
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
Protein Metabolizması
HÜCRE ORGANİZMA VE METABOLİZMA (HÜCRENİN KEŞFİ VE HÜCRE ZARI)
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
2.ÜNİTE KUVVET VE HAREKET
İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ YAZGISI
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ 10-14/03/2014
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,bitki.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Hücre.
HÜCRE KONUSU ORGANELLER 24-28/02/2014
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
Pablo Ruiz Piccaso Diego de Silva Velazquez “...İyi bir anamnez (öykü) al; şimdiki durumu için tanı koy; geleceği için varsayımda bulun; bu kuralları.
PROTEİNLER.
Fen Ve Teknoloji Hücre Ve Organeller.
ÖKARYOT HÜCRE.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
Hücre Öğrt. Gör. Ümmühan Demir.
HAZIRLAYAN: VOLKAN ŞENYÜZ HACI AHMET ARISOY ANADOLU LİSESİ
HÜCRE ZARINDA TAŞINIM Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ YDÜ TIP FAKÜLTESİ
HÜCRE.
BOŞALTIM SİSTEMLERİ.
HÜCRE ZARLARINDAN MADDE TAŞINMASI
Physis: Yaşam, canlılık Logos: Bilim
SİTOPLAZMA VE ORGANELLER
HÜCRE NEDİR?.
1 Homeostasis “…the ability to maintain relatively constant internal conditions even though the outside world changes continuously…” Within cells Within.
 Çoğu bir hücreli olmakla birlikte koloni halinde yaşayanları da vardır.  Çekirdek zarı ve zarlı organelleri bulunduğu için prokaryotlardan ayrılırlar.
Ders Egzersiz fizyolojisine giriş, temel kavramlar, Hücre fizyolojisi
ORGANELLER HÜCRE İSKELETİ ÇEKİRDEK HÜCRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI
Hücre ve Organel Benzetimi
Hücrede Madde Alışverişi
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ. Hücre Canlıların en küçük yapı ve görev birimidir. Genellikle gözle görülemeyecek kadar küçük olup, mikroskopla incelenirler.
PROTEİNLER
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ
BİTKİLERDE TAŞIMA.
HÜCRE VE YAPISI.
HÜCRE.
KLOROPLASTLAR VE HAREKETLERİ
Hücre Zarında Madde Taşınması Prof. Dr
Canlıların Ortak özellikleri.
Endositoz ve Ekzositoz Prof. Dr
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
HÜCRE Hücre ilk defa 1665 yılında Robert Hooke tarafından keşfedilmiştir. Robert Hooke şişe mantarından aldığı kesiti mikroskopta incelemiş ve oda şeklinde.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
VAKUOLLER (KOFUL).
HÜCRE ZARINDA TAŞIMA PROF. DR. SERKAN YILMAZ.
 Hücre canlının en küçük yapı birimidir.  Bitkilerde bulunan hücredir.Bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır.
ENZİMLER. ENZİMLER KİMYASAL TEPKİME A + B  C + D Bir maddenin başka bir maddeye dönüştüğü olaylara kimyasal tepkime denir. A + B  C + D Gerçekleşmesi.
OKSİJENLİ SOLUNUM. OKSİJENLİ SOLUNUM OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM Oksijenli Solunum, organik besinlerin karbondioksit ve suya kadar yıkılmasıdır. Oksijenli.
Konular ve dersler.  Yaşam Bilimi Biyoloji  Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji : TAMAM  Bilim ve bilimsel bilginin özellikleri  Biyolojinin tarihsel.
Hücrede Madde Alışverişi
Sunum transkripti:

Hücrede Madde Alışverişi Pasif taşıma Aktif taşıma Endositoz Ekzositoz Fagositoz Difüzyon Ozmoz Pinositoz

2.Aktif Taşıma

Aktif Taşıma

AKTİF TAŞIMA Aktif Taşıma, doğrudan enerji harcayarak, taşıyıcı proteinler ile hedef maddenin hücre içine alınması veya hücre dışına atılmasıdır.

AKTİF TAŞIMA Aktif Taşıma da derişim farkı önemli değildir. Az yoğun ortamdan çok yoğun ortama olduğu gibi çok yoğun ortamdan az yoğun ortama da yapılabilir. Aktif Taşımada, enzimler kullanılır.

Aktif Taşımanın Kullanım Alanları Bazı monomerleri, içeri almak için. Sinir ve kas hücrelerinde yük farkı oluşturmak için. İç dengeyi korumak için.

3.Endositoz

3.Endositoz Fagositoz(Yeme) Pinositoz(İçme) Maddenin yığın olarak içeri alınmasıdır. İki çeşittir. Fagositoz(Yeme) Pinositoz(İçme)

FAGOSİTOZ Hücrenin belirli bir katı cismi zar ile çevreleyerek içeri almasına fagositoz denir. Zar ile çevrelenen katı cisim “besin kofulu” adını alır. Fagositoz’u her hücre yapamaz. Şekil değiştirebilen hücreler fagositoz yapabilir. Örn: Bazı akyuvarlar, Amip

PİNOSİTOZ(İÇME)

Hücre Zarı Pinositik Koful

PİNOSİTOZ Sıvı veya çözünmüş katı maddeleri içeri almak için kullanılan endositoz’dur. Bir cep ile hücre dışı sıvı, zar ile çevrelenerek içeri alınır. İçeri alınan yapının adı pinositik koful’dur.

4.Ekzositoz

EKZOSİTOZ Artık kofulun atılması Kontraktil Koful ile su boşaltılması Maddenin yığın halinde hücre dışına atılmasıdır. Örnekler: Artık kofulun atılması Kontraktil Koful ile su boşaltılması Salgılama

SALGILAMA

HOMEOSTAZİ Hücrenin iç ortamına madde alarak veya dış ortama madde atarak,iç ortamındaki madde dengesini korumasına yani hücre içinde kararlı bir ortam sağlamasına HOMEOSTAZİ denir.

(2013-ygs)