İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAZANIMLAR 5. Bir Türk vatandaşı olarak cumhuriyetin Türk milletine kazandırdığı vatandaşlık temel hak ve sorumlulukları bilincini kazanır.
Advertisements

Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
ÇOCUK HAKLARI Çocuk Haklarının Önemi Ve Anlamı Çocuk Haklarının Konusu
İNSAN HAKLARI.
AYNUR CEYLAN.
İNSAN HAKLARI
HAKLARIMIZ Kazanım: Sahip olduğu haklarını belirtir.
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
HASTA HAKLARI GELİŞİMİ VE TEMEL İLKELERİ
 Emre kılınç   SOSYALBİLGDEMOKRASİ SERÜVENİ  İLER ÖĞRETMENLİĞİ 3.SINIF (İ.Ö)
ADAYLIK TEMEL EĞİTİM PROGRAMI
1.ÜNİTE HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
ÇOCUK HAKLARI.
İNSAN HAKLARI BU SUNUM PSK.DANŞ. VE REHBER ÖĞRETMEN PINAR ORMANCI TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
Bilişim teknoloji ve yazılım SUDE SALAR 436
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
İNSAN HAKLARI.
10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A (III)
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ.
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
İNSAN HAKLARI.
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi
ROLLERİMİZ ve SORUMLULUKLARIMIZ ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ
FATMA ÇAVUŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
İ NSAN HAKLARI ve BAROLAR Av.Mustafa Ç İ NKILIÇ Adana Barosu-2015.
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
İNSAN HAKLARI İNSAN HAKLARI.
ATATÜRK’ÜN İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİNE VERDİĞİ ÖNEM
YETİŞKİNLER ve ÖĞRENME ÖZELLİKLERİ.
İNSAN HAKLARI BU SUNUM PSK.DANŞ. VE REHBER ÖĞRETMEN PINAR ORMANCI TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
İNSAN HAKLARI.
İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİ Her insan doğduğu andan itibaren bir takım hak ve hürriyetlere sahiptir.
Eşitlik İlkesini Uygula
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ SEMİNERİ. EĞİTİM HAKKI Özel gereksinimi ve/veya engeli olan ya da olmayan tüm çocuklar eğitim hakkından yararlanma özgürlüğüne.
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
SUNUMUN AKIŞI Çocuk Nedir? Çocuk Hakları Neden Önemlidir?
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
Haklarımı Biliyorum, Düşüncelerimi Açıklıyorum
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
HAZIRLAYAN= Fikri Tekin
Temel Hak ve Özgürlüklerimiz
ÇOCUK HAKLARI.
TOPLUMSAL EĞİTİM KURUMU
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI İnsan hakları nedir? İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını.
ÜNİTE HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
Madde Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu.
ÇOCUK HAKLARI HAZIRLAYAN:BÜŞRA ÇİÇEK. ◦ Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu, eğitim, sağlık,
KOCATÜRK KOLEJİ KEMALPAŞA KAMPÜSÜ. İNSAN HAKLARI Sude Berf DEĞER Arda DUMAN Cemal Enes ÖZALP Medet KARABULAK Erdem KARAHAN.
Birey ve Toplum.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
İNSAN HAKLARI (TEMEL HAKLAR)
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Sunum transkripti:

İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ VE YURTTAŞLIK

İNSAN OLMAK İnsan; Toplum halinde bir kültür çevresinde yaşayan,düşünme ve konuşma yeteneği olan gelişmiş varlıktır.

İNSAN OLMANIN NİTELİKLERİ Karakter: Bir bireyin kendine özgü yapısı ve onu başkalarından ayıran davranış biçimlerini belirleyen ana özelliklerdir.

İYİ KARAKTER SAHİBİ BİR İNSANIN BAŞLICA ÖZELLİKLERİ ŞUNLARDIR: √ Dürüstlük √ Kararlılık √ Yardımseverlik √ Merhamet √ Çalışkanlık √ Saygılı olmak √ Sorumluluk √ Disiplin √ İrade √ Bütünü görmek ☺Bu özellikler aynı zamanda insanı insan yapan değerlerdir.

İNSANIN DOĞUŞTAN GELEN TEMEL VE VAZGEÇİLMEZ HAKLARI İnsan hakları, insanların doğuştan sahip olduğu evrensel nitelikte olan haklardır.

İnsan haklarının temelini; √ 10 Ocak 1948 tarihli “İnsan Hakları Beyannamesi” √ 4 Kasım 1950 tarihli “İnsan Hakları Sözleşmesi” oluşturmuştur.

√ Kişi özgürlüğü ve güvenliği √ Düşünce, din ve vicdan özgürlüğü Bu beyanname ve sözleşmede √ Yaşama hakkı √ Kişi özgürlüğü ve güvenliği √ Düşünce, din ve vicdan özgürlüğü √ İfade özgürlüğü yer almaktadır.

√ Anayasamızın 12. Maddesinde, herkes -kişiliğine bağlı - dokunulmaz, - devredilemez, - vazgeçilemez temel hak ve hürriyetlere sahiptir.

√ Sosyal ve Ekonomik Haklar √ Siyasi Haklar Temel haklar Anayasamızda “ Temel Hak ve Hürriyetler “ başlığı altında; √ Kişi Hakları √ Sosyal ve Ekonomik Haklar √ Siyasi Haklar olmak üzere üç grupta ele alınmıştır.

KİŞİ HAKLARI √ Yaşama hakkı √ Kişi dokunulmazlığı √ Kişi hürriyeti ve dokunulmazlığı √ Kişi hürriyeti ve güvenliği √ Özel hayatın gizliliği ve korunması √ Yerleşme ve seyahat hürriyeti √ Din ve vicdan hürriyeti √ Düşünce ve kanaat hürriyeti

√ Bilim ve sanat hürriyeti √ Basım ve yayımla ilgili hürriyetler √ Toplantı hak ve hürriyeti √ Mülkiyet hürriyeti √ Hak arama hürriyeti √ Temel hak ve hürriyetlerin korunmasıdır.

SOSYAL VE EKONOMİK HAKLAR VE ÖDEVLER √ Ailenin korunması √ Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi √ Çalışma ile ilgili haklar √ Toplu iş sözleşmesi grev hakkı ve lokavt √ Ücrette adalet sağlanması √ Sağlık, çevre ve konut hakkı

√ Gençliğin korunması ve spor hakkı √ Sosyal güvenlik hakları √ Tüketici hakları √ Tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması

ÇOCUK İLE YETİŞKİN ARASINDAKİ FARKLAR Düşünce Yönünden Farklılıklar: √ Çocuklar yetişkinlere göre farklı düşünür. √ Çocukların hayal gücü daha ağır basar. √ Yetişkinler, çocukları kendileri gibi düşünmeleri için baskı altına almamalıdır. √ Önemli olan,çocuklara ve hayallerine önem vermek, onları desteklemektir.

Öğrenme Yönünden Farklılıklar: √ Yetişkinler sık tekrar gerektirmeden öğrenirler, oysa çocuklar öğrenirken sık tekrara gereksinim duyarlar. √ Yetişkinler ne öğrenmek istediklerini tanımlayıp ifade ederler, oysa çocuklar büyükler tarafından öğrenmeleri gerekenler söylenince öğrenirler.

√ Yetişkinler eğitime gönüllü olarak katılırlar ve beklentilerini karşılamayan eğitimden uzaklaşırlar, oysa çocuklar eğitime zorunlu katılırlar ve uzaklaşma şansları yoktur. √ Yetişkinlerin eğitimden beklentileri oldukça yüksektir, oysa çocukların beklentileri sadece sınıflarını geçmektir. √ Çocukların hayalleri, iç dünyaları, duygu, düşünce ve hayata bakışları yetişkinlerden farklıdır.

ÇOCUK HAKLARI Çocuk hakları “ Çocuk Hakları Bildirgesi” ile güvence altına alınmıştır. √ 1924 tarihli “Cenevre Çocuk Hakları” önemli bir adımdır. √ Türkiye bu bildirgeyi aynı yıl kabul etmiştir. √ Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği “ 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” ile örnek bir davranış sergilemiştir.

√ Birleşmiş Milletler, 20 Kasım 1959 da “Çocuk Hakları Bildirgesi”ni ilan etmiştir. √“Çocuk Hakları Sözleşmesi” ni Türkiye 1990 yılında imzalamıştır. √ Sözleşmeyi kabul eden devletler, kendi yetkileri altında bulunan her çocuğa (18 yaşına kadar her insan yasalar karşısında çocuk sayılır.) sözleşmede yazılı olan tüm hakları tanımakla yükümlüdür.

√ Bu hakların tanınmasında ırk, renk, cinsiyet, dil gibi hiçbir bakımdan ayrım gözetilemez. √ Çocuk haklarına dair sözleşme; medeni, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki insan haklarını en geniş biçimde tanımlamaktadır. √ Bu sözleşmeye yön veren temel değerler; ayrım gözetmeme, çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama, gelişme ve katılımdır.

Çocuk Haklarına Dair Sözleşmede Ele Alınan Başlıca Konular Şunlardır; √ Ana babanın sorumluluğu; bunun ihmal edildiği durumlarda ise devletin rolü ve sorumluluğu √ Bir isme ve vatandaşlığa sahip olma ve bunun korunma hakkı √ Yaşama ve gelişme hakkı √ Sağlık hizmetlerine erişim hakkı √ Eğitime erişim hakkı

√ İnsana yakışır bir eğitim standardına erişim hakkı √ Eğlence, dinlenme ve kültürel etkinlikler için zamana sahip olma hakkı √ İstismar ve ihmalden korunma hakkı √ Uyuşturucu bağımlılığından korunma hakkı √ Ekonomik sömürüden korunma hakkı

√ İfade özgürlüğü hakkı √ Düşünce özgürlüğü hakkı √ Dernek kurma özgürlükleri hakkı √ Çocukların kendileriyle ilgili konularda görüşlerini dile getirme hakkı √ Özel gereksinimi olan çocukların hakkı √ Özürlü çocukların hakları Ülkemizde, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ( SHÇEK ) Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin uygulanmasını takip etmektedir.

www.egitimhane.com