PSİKOSOSYAL DESTEK EĞİTİM SUNUSU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEĞERLİ KATILIMCILAR HEPİNİZ HOŞ GELDİNİZ!
Advertisements

PSİKOSOSYAL KORUMA VE ÖNLEME ÇALIŞMALARI
ÖFKE DUYGUSUNUN TANINMASI VE KONTROL EDİLMESİ
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
STRES YÖNETİMİ.
Şİddet Muhammet GÜLER.
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri.
KAYGI-KAYGI İLE BAŞ ETME YOLLARI
AŞIRI SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISIYLA BAŞAÇIKMA
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
Çağdaş Bilimler Merkezi Dershanesi
TRAVMA SONRASI SINIF TEMELLİ PSİKOSOSYAL MÜDAHALE PROGRAMI
Rehberlik ve Araştırma Merkezi
PSİKO SOSYAL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
ANNE BABA SEMİNERLERİ MART 2005
TRAVMATİK YAŞAM OLAYLARI VE
KIYMET NECİP TESAL İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ
Travma nedir? Travma sonrası tepkiler nelerdir?
TRAVMA SONRASI NORMAL TEPKİLER
SINAV KAYGISI VE BAŞ ETME YOLLARI
Psikososyal Okul Projesi
Okul Rehberlik Servisi
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ELRAM PSİKOEĞİTİM SEMİNERİ
SINAV KAYGISI SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
Psikososyal Okul Projesi
ANİ YAŞANAN VE YAŞAMI TEHDİT EDEN OLAYLAR
PSİKOSOSYAL VELİ SEMİNERİ
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
Çocuk ve Yas.
“Stres ve Başa Çıkma Yöntemleri”
SINAV KAYGISI DENİZLİ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
AİLE İÇİ ŞİDDET.
TRAVMA VE ETKİLERİ.
Çocuklarda Travma sonrası stres bozukluğu
PSİKO SOSYAL OKUL PROJESİ
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
STRES VE STRES TEPKİLERİ
M.E.B./UNICEF PSİKOSOSYAL OKUL PROJESİ TRAVMA SONRASI NORMAL TEPKİLER M.E.B./UNICEF PSİKOSOSYAL OKUL PROJESİ PSİKOEĞİTİM UYGULAMA EL KİTABINDAN DERLENMİŞTİR.
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI.
DOĞAL AFET VE KAZALARDA ETKİLİ MÜDAHALE HİZMETLERİ
ANNE BABA TUTUMLARI VE OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ÖNEMİ
PS İ KOSOSYAL OKUL PROJES İ Ö Ğ RETMEN E Ğİ T İ M İ.
Travma Nedir? Post Travmatik Stres Bozukluğu.
SINAV KAYGISI. SINAV KAYGISI NEDİR? Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan farklı,fiziksel ve psikolojik tepkilerle.
Bölüm 6 Kaygı Bozuklukları II: Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yaygın Kaygı Bozukluğu, ve Obsesif-Kompulsif Bozukluk.
TRAVMA Bireyin yaşamını doğrudan tehdit eden, ani, ürkütücü, korku verici boyuttaki tura yaşantılar travma yaşantısı olarak anılır. Gündelik hayatın aniden.
Viran ş ehir Rehberlik ve Ara ş tırma Merkezi STRESLE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ.
KONTROL ETMEK YA DA KONTROL EDİLMEK !
1 MERSİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOSOSYAL OKUL PROJESİ ÖĞRETMEN SEMİNERİ Okul Psikolojik Danışmanı PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ ………………………………İLKÖĞRETİM.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
PSİKOSOSYAL DESTEK EĞİTİMİ
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Rehberlik Servisi.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
STRES YÖNETİMİ
Travma Sonrası Genel Tepkiler
TRAVMATİK OLAYLARDA PSİKOLOJİK DESTEK
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
STRES YÖNETİMİ.
Sunum transkripti:

PSİKOSOSYAL DESTEK EĞİTİM SUNUSU HAMZA YILDIZ REHBER ÖĞRETMEN

Psikoeğitim Programının Uygulama Şeması Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü İl Psikososyal Müdahale Hizmetleri Ekibi/RAM Uzman Ekip Psikolojik Danışmanlar Okul Ekipleri Öğretmenler Ana-babalar Öğrenciler

PSİKOEĞİTİMİN AMAÇLARI Travmatik olayların normal psikolojik etkileri hakkında öğretmenler,anne-babalar ve çocukları bilgilendirmek. Çocuklar , anne –babalar ve öğretmenleri bilgilendirerek kendi tepkilerini anlama ve paylaşma olanağı vermek ,tepkilerin doğal olduğunu göstermek normalleştirmek . Okul sistemi ile ailele arasındaki iletişimi güçlendirmek. Olumlu başa çıkma yöntemlerini vurgulayarak bunların gerektiğinde kullanılmalarını sağlamak. Çocukların tepkilerinin normale dönmesini sağlamaya uygun bir ortam oluşturarak onların öğrenme ve gelişme kapasitelerini arttırmak .

TRAVATİK OLAY NEDİR? Travmatik bir olay ‘’herhangi bir kişi için aşırı derecede örseleyici veya başa çıkması zor olan ,kişinin varlığını tehdit eden ,hatta öleceğini düşündüren ,normal yaşamın dışındaki herhangi bir olay olarak tanımlanır.Şiddetli bir deprem bunun tipik bir örneğidir

TRAVMA SONRASI GENEL TEPKİLER ÇARESİZLİK HERŞEYİN KONTROLDEN ÇIKTIĞI DÜŞÜNCESİ SUÇLULUK VE UTANÇ DUYGUSU ÜRKEKLİK ,KORKAKLIK ,ENDİŞE , TASA HİDET, ÖFKE ,KATILIK, DUYGUSUZLUK, ZAYIFLIK,KIRILGANLIK,UMUTSUZLUĞA DÜŞME,GÜVENSİZLİK, DEĞERSİZLİK ŞAŞKINLIK , KENDİNE ACIMA ,ANLAMSIZLIK, BOŞLUK ,İNTİKAM ARZUSU ,NE OLUĞUNU ANLAYAMAMA

TRAVMA SONRASI STRES TEPKİLERİ İSTENMEDEN AKLA GELEN DÜŞÜNCE YADA GÖRÜNTÜLER KAÇINMA TEPKİLERİ AŞIRI UYARILMA TEPKİERİ Hatırlatıcılarda travmaya ilişkin anıları tetikleyen ipuçlarıdır.

KAYGI TEPKİLERİ Okul, sosyal yaşam ve gelecek gibi alanlarda otaya çıkan sürekli kaygı hali. Avuçların terlemesi ,titreme,mide sorunları,baş ağrıları , kas gerginliği gibi fiziksel uyarılmışlık belirtileri. Karanlıktan,belirli hayvanlardan ve başkalarının önünde konuşmaktan aşırı korkma. Bunların aşırı boyutlarda olması gerekir. Sevilen birinden ayrılma korkusu –özellikle küçük çocuklarda belirtileri görülebilir.

TRAVMATİK YAŞANTI SONUCUNDA NORMAL KABUL EDİLEN DEPRESİF TEPKİLER Depresif ya da sinirli ruh hali Etkinliklere ilginin azalması,isteksizlik Aşırı kilo kaybı yada artışı Kaybedilen kişiyi özleme, kaybı kabullenememe ,uykusuzluk yada aşırı uyuma ,aşırı huzursuzluk yada yavaşlık Derin yorgunluk hissi ,değersizlik duygusu Aşırı yada duruma uymayan suçluluk duyguları,tekrarlayan ölüm düşüncesi Hayatın yaşamaya değmediğine dair tekrarlayan düşünceler

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARLA NELER YAPILABİLİR Duygularını ifade etmelerine yardım edin,sabırlı,ilgili ve esnek davranın. Oyun oynamalarını teşvik edin merak ettikleri şeyleri açıklayın. Dikkatleri çabuk dağıldığından fazla çalışmalarını beklemeyin. Basit görevler verin ,ufak sorumluluklar almalarına fırsat tanıyın . İlerde oluşabilecek başka travma tik olaylardan kendisini nasıl koruyacağını anlatın.

TRAVMATİK OLAYDAN ETKİLENMEYİ BELİRLEYEN ETMENLER Aşırı durumlara tanık oma Stres yaratan durumlara maruz kalma süresi Yaşamın tehlikede olduğunu düşünme Stresle başa çıkma gücü Sosyal desteğin doğası ve derecesi. Anne babanın etkilenme düzeyi

İnanç Sistemindeki Değişiklikler YAŞAM İÇİN GEREKLİ OLAN İNANÇLAR Dünya güvenli bir yerdir. Dünya adildir. Ben değerliyim. Kötü olaylar benim başıma gelmez. Evim en güvenli yerdir. (çocuklarda) Benimle ilgilenecekler. (çocuklarda) Bana bakan yetişkinler beni koruyacaklar. (çocuklarda)

Sarsılan İnançlar Güvende değilim ve bir daha asla güvende olmayacağım. Kendi evim ve başka hiç bir yer benim için güvenli değil. Benim dünyam acımasız bir dünya ve bu dünyada neler olacağını önceden kestirmek imkansız. Kimse benimle gerçekten ilgilenemez; artık yalnızım. Tehlikelerden korunmam mümkün değil.

Sarsılan İnançlar -2- İyi bir insan olmadığım için, kendimi böyle güvencesiz ve çaresiz hissetmeyi hakediyorum. Bu felaket benim yüzümden oldu. Ben kötüyüm ve bu yıkım da bana verilmiş bir ceza. Bu bir daha olacak ve benim elimden hiç birşey gelmeyecek

Sosyal Etkiler Yer ve düzen değişikliği Ev, iş ve okul kaybı Komşuluk ve arkadaşlık kaybı Maddi kayıplar Alışkanlıkların kaybı

TRAVMADAN SONRA NORMAL YAŞAMA DÖNMEDE OKULUN ROLÜ VE ÖNEMİ Okullar afetten sonra yıkılmış veya hasar görmüş olsalar bile,normalliği temsil eden ve eğitim yoluyla normal yaşama geri dönmeyi kolaylaştıran önemli kurumlardır. Çocukların oyun ve etkinliklere katılması ihtiyaç duydukları SÜREKLİLİK,DEĞİŞMEZLİK ,NORMALLİK hissinin oluşmasına yardımcı olur. Mutlu ve sağlıklı büyümelerine yardımcı olacak öğrenme ve gelişme ortamı yaratırlar .

Ruhsal Sorunlarla Başetme Yolları Süreklilik ve bütünlük duygusunu onarmak Fiziksel açıdan kuvvetli olabilmek Duygusal açıdan toparlanabilmek Düşünceleri toparlamak Davranışları gözden geçirmek

Travmalarla Başetmede Kullanılabilecek Davranışsal ve Bilişsel Yöntemler DAVRANIŞSAL YÖNTEMLER Kas gevşetme, zihni dinlendirme ve derin nefes egzersizleri yapma, Boş zamanları keyifli etkinliklerle geçirme, Fiziksel egzersiz yapma BİLİŞSEL YÖNTEMLER Endişe ve üzüntünün yaşandığı süreyi sınırlı tutmak, Olumsuz düşünceler geldiğinde bunlara engel olmak, Bulundukları çevrede kendi durumuyla diğer insanlar arasında olumlu karşılaştırmalar yapmak, Mevcut durumun olumlu taraflarını düşünmek. İrrasyonel düşünce kalıplarının rasyonele getirilmesi.

Travmatik Yas Süreci NORMAL OLMAYAN YAS SÜRECİ Süre beklenenden uzun olabilir, Kişi kaybın ardından kendini öldürmek isteyebilir, Kişinin gerçekle bağlantısı kopabilir, Hayal görme veya normalde olmayan sesleri işitme vb. görülebilir, Aslında kişinin ölmediğine hala yaşıyor olduğuna veya tam aksine öldürülmüş olabileceğine inanma olabilir (gerçekte böyle olmadığı halde) Kayba bağlı derin suçluluk duygusu olabilir.