G- ÇÖZÜNÜRLÜK: Doygun Çözelti..

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜZEYLERARASI ÖZELLİKLER
Advertisements

KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE HAZIRLANMASI
ÇÖZELTİLER GRUP KIRMIZI.
ELEKTRİKSEL ÇİFT TABAKA
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR I
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
Gravimetrik Analiz.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
ÇÖZELTİLER.
CTAB’IN PERLİT YÜZEYİNE ADSORPSİYONU
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
ELEKTRİKSEL ÇİFT TABAKA MODELİ
KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE UYGULAMA ALANLARI
KARIŞIMLAR.
DEPOZİT TİPLERİ Kireç, tabakalaşma Birikim - Partiküler
KOLLOİDLERİN HAZIRLANMASI ve SINIFLANDIRILMASI
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem.
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler
Çözünürlük Dengesine Etki Eden Faktörler
Karışım ve özelikler.
DÖRDÜNCÜ HAFTA Asit ve bazların iyonlaşma sabitleri. Ortak iyon etkisi. Tampon çözeltiler. 1.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
KARIŞIMLAR.
HAZIRLAYAN FATMA ALÇIN
KARIŞIMLAR.
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ KİMYA EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
KARIŞIMLAR.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
KARIŞIMLAR.
TOPRAK REAKSİYONU (TEPKİMESİ)
Çözünürlük ve baskı. Roult kanunu. Koligatif özellikler.
2.ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. * Cisimden cisme elektrik yüklerini taşıyan negatif yüklü elektron,
ÇöZELTİLER.
KARIŞIMLAR.
Çözeltiler.
ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNMÜŞ MADDE ORANLARI
KARIŞIMLAR.
Karışımlar.
YOĞUNLUK FARKINDAN YARARLANARAK AYIRMA
KARIŞIMLAR.
Karışımların Ayrılması
KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Karışımlar görünümlerine göre.
+ = Çözelti Çözücü ve çözünenden oluşmuş homojen karışımlardır.
Çözünürlük ve Çözünürlük Çarpımı
4. ÇÖZÜNÜRLÜK   4.1. Çözünürlük çarpımı NaCl Na Cl- (%100 iyonlaşma)
Bölüm 13. Titrimetrik Yöntemler; Çöktürme Titrimetrisi
BÖLÜM 6 PIHTILAŞTIRMA VE YUMAKLAŞTIRMA. BÖLÜM 6 PIHTILAŞTIRMA VE YUMAKLAŞTIRMA.
Bölüm 11. Karmaşık Sistemlerde Denge Problemlerinin Çözümü
SULU ÇÖZELTİLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Bölüm 12. Gravimetrik Analiz Yöntemleri
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
ÇÖZÜNÜRLÜK ve ÇÖZÜNÜRLÜK HESAPLARI.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Çözeltilerde Derişim Hesaplamaları
ÇÖZENÇÖZÜNENÖRNEK Katı Alaşım SıvıJelatin GazDonmuş kayalar Sıvı KatıŞekerli su SıvıKolonya GazKöpük Gaz KatıDuman SıvıSis GazHava.
2. KİMYASAL ANALİZ YÖNTEMLERİ
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
GRAVİMETRİ Bir maddenin miktarını, o maddenin veya o maddeyi içeren belirli bir bileşiğin veya ona eşdeğer miktardaki başka bir maddenin ağırlığını belirlemek.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur
KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE UYGULAMA ALANLARI
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem. ONUNCU HAFTA.
Aktiflik ve iyon şiddeti
KARIŞIMLARI NASIL AYIRABİLİRİZ ?
Sunum transkripti:

G- ÇÖZÜNÜRLÜK: Doygun Çözelti.

Q= Quantity (Miktar) S= Solubility (Çözünürlük) Q-S= Çözünmeden ortamda kalan madde. =Bağıl aşırı doygunluk hali Çökme hızı veya Çekirdek sayısı = k= katsayı

KOLLOİDLER Bir madde diğer bir madde içerisinde dağıldığı zaman dağılan fazın tanecik büyüklüğü 1-200 milimikron arasında ise bu durum “KOLLOİDAL HAL”dir. İdeal çözeltiler tanecik büyüklükleri 1 m dan küçük olan Süspansiyonlar ise tanecik büyüklüğü 200 m dan büyük olan çözeltilerdir. KOLLOİDAL ÇÖZELTİLER: 1- SOLLER: Mg(OH)2’in suda dağılımı 2- EMÜLSİYONLAR: Yağın su içindeki dağılımı, süt 3- JELLER: Jöle, Al(OH)3 4- AEROSOLLER: Duman, Sis

KOLLOİTLERİN HAZIRLANMA YÖNTEMLERİ İki yöntem kullanılır. A- Dispersiyon B- Kondensasyon KOLLOİTLERİN ÖZELLİKLERİ: 2- Freundlich Bağıntısı X= K. C 1/n X= Adsorplayıcının birim ağırlığı tarafından adsorplanan madde miktarı C = Adsorplanan madde miktarı 1/n = Adsorplanan ve adsorplayıcı ile ilgili sabit

3- Kolloidal tanecikler elektrikçe yüklüdür. As2S3 H+ H+ H+ Sekonder Tabaka H+ H+ Primer Tabaka H+ H+ H+ Negatif Kolloid oluşmuştur. ELEKTRİKSEL ÇİFT TABAKA: Yüklü bir sabit tabaka ile ona zıt yüklü hareketli difüz tabakadan oluşmuş yapıya denir. S= S= S= As2S3 S= S= S=

KATI +++++++++++++++++++ Sabit Faz +++++++++++++++++++ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Hareketli Faz ÇÖZELTİ ZETA POTANSİYELİ: Difüz tabaka boyunca potansiyel değişimi demektir. Elektrokinetik Potansiyel de denir.

5- Peptidleşme 6- Liyofobik Kolloidler; Hidrofobik Kolloidler (Soller örnektir) Liyofilik Kolloidler; Hidrofilik Kolloidler (Leller örnektir) 7- 1 ’dan az olduğunda partikül büyüklüğü azaldıkça çözünürlük artar. ÇÖKELEĞİN OLGUNLAŞTIRILMASI ÇÖKELEKLERİN KİRLENMESİ: 1-Birlikte Çökme (= Kopresipitasyon) Adsorpsiyondaki Kurallar: A- Çökelekteki iyonlarla ortak olan bir iyon çok şiddetli adsorplanır.

B- Eğer çözeltide çökelekle ortak olan bir iyon bulunmazsa o zaman çökelekteki iyonlarla en az çözünen bileşiği oluşturabilecek olan iyon en kuvvetli adsorblanır (Paneth-Fajans-Hahn Kuralı). Kopresipitasyon’un bir başka şekli hapsolmadır. 2- Sonradan Çökme (= Post presipitasyon) Ca+2 ; Mg+2 C2O4= ile reaksiyonunda uzun süre olgunlaşma için beklenirsa Mg C2O4 da Ca C2O4 yanında çöker. Çöktürme için en uygun koşullar: 1- Madde derişimleri çok seyreltik veya çok derişik olmamalı.

2- Çöktürme yavaş yapılmalı. çöktürme hızı= = Oluşan çekirdek sayısı 3- Çökelek sıcak çözeltiden elde edilmeli. 4- Homogen çöktürme yapılmalı 5- Tekrar tekrar çöktürme yapılmalı 6- Uygun pH seçilmeli. 7- Yabancı iyonun yükseltgenme basamağı ayarlanmalı.

Çökeleğin Kurutulması Çökeleğin Süzülmesi Süzme işleminde: 1- Filtre kağıdı (Whatman 42) 2- Cam veya porselen filtreler kullanılır. Çökeleği Yıkanması Çökeleğin Kurutulması Desikatörler kullanılır. Desikatörün içine nem çekici madde olarak CaCl2, P2O5 (Fosfor penta Oksit) konulur.

Gravimetrik Faktör Gravimetrik Faktör= a x aranan maddenin formül ağırlığı bx tartılan maddenin formül ağırlığı a ve b stökiyometrik sayıları göstermektedir.