SELANİK Thessaloniki Cem Yurtsev

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SELANİK Thessaloniki Cem Yurtsev
Advertisements

KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
ATATÜRK’ÜN YAŞAMI.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
Yıl Ocak gece yarısı. Mustafa Kemal’in özel treni Eskişehir’e doğru gidiyor. Bu yolculuk bir kamuoyu yolculuğu olacak ve Gazi, savaş sonrası.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI HAZIRLAYAN: MURAT ÖZDEMİR HAKİMİYET İLKOKULU 3/B SINIF ÖĞRETMENİ.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
MÜZEDE ÇOCUKLARLA SANAT ÇALIŞMASI Münih 1-6 şubat Kıtalar Müzesi.
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
Kitabın künyesi Editör:Ahmet Polat Yazan:Daniel Defoe Derleyen:Öykü Zerrem Kapak:Kenan Tunca Dizgi,sayfa ve kapak tasarım:Mat Yapım Redaksiyon-Düzelti:Şebnem.
BALARISI HASTALIKLARI PROF.DR. HAYRETTİN AKKAYA
1 FOTOGRAFLAR : CAN AKIN Cengiz Han ve Mirasçıları... S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi, Moğol İmparatorluğu’nun Cengiz Han tarafından kuruluşunun 800’üncü.
Italya. İ talya, 1861 yılında birli ğ ini sa ğ layana dek tek bir ülke de ğ ildi. İ talya topraklarındaki küçük devlet ve krallıklar birbirleri arasında.
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
Ailem (Büyüdükçe Değişiyoruz) Hikmet SIRMA. Küçükken nasıl bir bebektiniz?
Hikmet SIRMA.
TARİHİ RİSK! TARİH BİLİMİ. Osmanlı Devletinde tarihi olayları kaydetmekle görevlendirilen kimselere verilen ad? Vakanüvis.
BATIYA ERKEN AÇILAN KENT SELANİK
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
 Pamela Spence, 1975 doğumlu şarkıcı, oyuncu. 80ler synth pop tarzını günümüze uyarlayan Spence, Teoman ’ın vokalisti olarak ünlendi. Birçok tiyatro.
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
B E D İ A C E Y L A N G Ü Z E L C E "Devrim, kadınların gözlerinde başlar. Bir kadın gözlerini deviriyorsa, bir şeyler değişecektir.’’
Atatürk'ün Öğrenim Hayatı
KÖROĞLU KAYNAKÇA; HAZIRLAYAN; Miraç öksüz 10rdtvtkn-91.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
15 TEMMUZ DEMOKRASİ ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA PROGRAMI
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ATATÜRK ve HAYATI Öğrt. İbrahim BAYSAN.
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Yeni Dil, Yeni Tarih
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu,
Problem Çözelim.
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
Toplumsal Yapı ve Toplumsal Değişme Perspektifinden Türkiye’nin Son Yüz Yılı
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ YAŞAYAN DEMOKRASİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ARI MAYA UÇMAYI ÖĞRENİYOR
Milli Eğitim Bakanlığı örgüt yapısı
ADNAN MENDERES 'da, Aydınlı toprak ağası varlıklı bir çiftçinin oğlu olarak doğdu. Büyük babası Hacı Ali Paşa Konya'dan Tire taraflarına.
ten okuyacağınızyazılar Gençlerin ve Eşlerin Hayal Dünyasından Gerçek Hayata Pişmanlık İçinde Uyanışları Anneler-Babalar.
ARI MAYA UÇMAYI ÖĞRENİYOR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİTOLA veya MANASTIR Evet, yurtdışı seyahatimden sunum için bu şehri neden seçtiğimi bu resimlerde göreceksiniz. Şehir merkezindeki yayaların kullandığı.
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
“Hayatın Ortağı Olmak…”
Dünyanın bir ucunda yaşayan Türkler onlar. Toplam sayıları 8
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu,
SAYGIYLA VE ŞÜKRANLA ….. DAİMA İZİNDEYİZ… FİKRET AKTAN.
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OKÇULUK RUMEYSA ÇETİN.
Sunum transkripti:

SELANİK Thessaloniki Cem Yurtsev cyurtsev@yahoo.com http://clix.to/cyurtsev

Yunanistan’ın 1 milyon nüfuslu 2 Yunanistan’ın 1 milyon nüfuslu 2. en büyük şehri, Avrupa’nın en eski şehirlerinden biri, biz Türkler için de çok şey ifade eden bir şehir Selanik... Söylenecek çok şeyin olduğu bir şehir... Kahvenizi alın, arkanıza yaslanın ve zaman ayırın kendinize, Rum müziği eşliğinde hazır mısınız ? Bu Türk ama Rum şehrine...

Yunanistan’ın kuzeyinde yer alan, İzmir’in Kordon’una benzer bir sahil şeridine sahip, şirin bir sahil kenti...

İ.Ö. 316 yılında kurulan Thessaloniki, Büyük İskender’in kız kardeşinin adını almıştır. Yaklaşık 500 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır.

Nüfus mübadelesinde Anadolu’daki Rumların çoğunun göç ettiği yer olmuştur Selanik.

Şehrin sembolü deniz kıyısında bulunan “Leukos Pirgos" (beyaz kale) olarak adlandırılan Bizans döneminde, Türklerin Yunanlıları esir aldıkları ve hapishane olarak kullanılan, o zamanlar “Kokkinos Pirgos" (kırmızı kale) adıyla anılan bir kaledir.

İşte kalenin içindekiler...

Cıvıl cıvıl üniversite gençliği ile dolu, sahilindeki cafeleri her daim dolu olan, bir meyhanede içerken bir Türk olduğunuz anlaşılırsa hele bir de İstanbul ya da İzmir’li olduğunuzu söylerseniz olağanüstü yakınlık göreceğiniz, cafelerinde duble Türk Kahvesi gelen bir şehir Selanik !!!

AMA BİZİM İÇİN ANLAMI DAHA DA BÜYÜKTÜR SELANİK’İN !!! Birçoğumuzun sadece kitaplarda ve Miniatürk’te gördüğümüz yer, Ata’mızın doğduğu ev de Selaniktedir... Miniatürk

İŞTE ZÜBEYDE HANIM’IN 1881 YILINDA MUSTAFA’YI DÜNYAYA GETİRDİĞİ EV... 1887 YILINDA ATATÜRK’ÜN BABASININ ÖLÜMÜNDEN SONRA ANNESİYLE DAHA UCUZ BİR EVE TAŞINDI ATAMIZ. BİR KAÇ YIL SONRA DA ISTANBUL’A TAŞINDILAR. 1933 DE ATATÜRK VE VENİZELOS BİR ANTLAŞMA İMZALADILAR VE EV ATA’NIN DOĞDUĞU EV OLARAK ONAYLANDI. 1937 DE YUNANİSTAN EVİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE ATATÜRK MÜZESİ HALİNE GETİRMESİ İÇİN İZİN VERDİ.

Agiou Dimitriou Caddesindeki ev, Türk Konsolosluğunun yanındadır. İşte o merak ettiğimiz Ata’nın doğduğu evin içi !!!

Evin ilk katı, arka planda annesinin yatak odası !

Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu oda !

Mutfaktaki eşyalar aynen korunmuş...

Oturma odası !

AMA BU İSTEĞİNİ NE YAZIK Kİ GERÇEKLEŞTİREMEDİ. MUSTAFA KEMAL SELANİK İÇİN :“”Allah nasip eder, ömrüm vefa ederse Musul, Kerkük ve Adaları geri alacağım. Selanik de dahil Batı Trakya'yı Türkiye hudutları içine katacağım“ DEMİŞTİ. Türk Silahlı Kuvvetleri Dergisi, (Temmuz 1992, Sayı: 333, s.26 AMA BU İSTEĞİNİ NE YAZIK Kİ GERÇEKLEŞTİREMEDİ.

Nazım Hikmet’in de doğduğu şehirdir Selanik...

Sergun Ağar’ın Can Yayınlarından çıkan bir kitabı İstanbul ve Selanik’te geçmektedir. KİTABIN ÖZETİNİ OKUMAK İÇİN BUTONA TIKLAYABİLİRSİNİZ. Sunuya özeti okumadan devam etmek için tıklayın

Aşkın Samatya'sı Selanik'te Kaldı, genç yaşında dul kalmış bir Rum kadınıyla yakışıklı bir Türk komiserinin arasındaki aşkı anlatıyor. Aşkın kahramanları Hasan ile Efrosini, aşkın mekânı ise Samatya. Yirminci yüzyılın ilk yarısında azınlıkların çokça yerleştiği, sahil yolu geçmeden önce kıyılarında denizle iç içe yaşanan Samatya; şimdinin Kocamustafapaşa'sı. Komiser Hasan'ın doğduğu ve atalarının mezarlarının bulunduğu yer Selanik'tir. Efrosini'nin doğduğu ve atalarının mezarlarının bulunduğu yer ise İstanbul. Bu iki kişi, ilk karşılaşmada birbirlerine vurulurlar ve erkeğin evli olmasına aldırmadan birleşirler. Ne dinleri ayırabilir onları, ne kültürleri, ne de aileleri. Öte yandan 1955 yılı Eylül'ünde patlak veren 6/7 Eylül Olayları'ndan sonra İstanbul'da yaşayan azınlıkların yaşamı alt üst olur. Selanik'te Atatürk'ün evinin bombalandığı haberiyle İstanbul'da başlayan olaylar, yüzyıllardır kültürümüze damgasını vurmuş bir grup insanın yerini yurdunu bırakıp Yunanistan'a göç etmesiyle sonuçlanır. Yıllar sonra Komiser Hasan'ın torunu, Samatya'da ve Selanik'te bu müthiş aşkın izini sürer. Büyüsüne kapıldığı ve kendisini başka dünyalara sürükleyen bu sıradışı aşk, acaba kendi sevgilisiyle arasına girecek midir? Aşkın Samatya'sı Selanik'te Kaldı, edebiyata bu kitapla adım atan Sergun Ağar'dan başarılı bir ilk roman.

BİR BAŞKA YERDE BULUŞMAK ÜZERE... http://clix.to/cyurtsev Cem Yurtsev cyurtsev@yahoo.com