KAYA GAZI MÜCAHİT YÜKSEK 120106103067.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akıllı Şebekelerde İletişim Teknolojileri
Advertisements

Topografya ve Kayaçlar
T SU SORUNU VE SU İHTİYACI E K S T İ L S E K T Ö R Ü
EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
YERKABUĞUNUN MALZEMESİ TAŞLAR
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
Yandaki resimde gördükleriniz bazı kayaç örnekleridir.
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi- Saf Suyun Özellikleri
KAYA GAZI (ŞEYL GAZ).
TÜRKİYE’DEKİ PETROL VE DOĞALGAZ BORU HATLARI
NÜKLEER ENERJİ.
Yaygın malzemeler.
Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
Topografya.
KONU 9 PETROL JEOLOJİSİNDE KULLANILAN HARİTA ve KESİTLER
SİSMİK YORUMLAMA DERS-3
PET 447 Petrol Mühendisliğinde Seçilmiş Konular Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi.
ISI VE SICAKLIK.
TOPRAKALTI DRENAJ YÖNTEMLERİ
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
TERMAL (TERMİK) GRADYAN KAVRAMI
Adı ve Soyadı: EMRE BALCI Konu: TRAVERTENLER VE MAKET YAPIMI
FOSİL YAKITLAR Fosil yakıtlar çürüyen tarih öncesi bitki ve hayvanlardan milyonlarca yılda oluşmuş kömür petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardır. Fosil yakıtlar.
DÜNYA'NIN KATMANLARI M. Kayhan SARI 9/A 456.
PETROL NASIL OLUŞUR.
SODA KÜLÜ.
DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FELDİSPAT
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Oluşumu ve Göçü-1
STRATİGRAFİ (JFM-203) Giriş Dersi
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrol Rezervuarı Özellikleri
Karbonlu Sedimanter Kayaçlar
KAYAÇ DÖNGÜSÜ NEDİR?.
BÖLÜM 11 GRANÜLER FİLTRASYON. BÖLÜM 11 GRANÜLER FİLTRASYON.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
KAYA GAZI.
Zeminlerin Geçirimliliği
Prof. Dr. M. Tunç ÖZCAN Tarım Makinaları Bölümü
KAYA(ŞEYL) GAZI Fosil yakıtlara bağımlılığımız devam ederken sera gazı etkisinin düşürülmesinde bir köprü kaynak olarak kaya gazı.
Doğalgaz Petrol ve Kömür
KAYAÇLARIN ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
KAYNAKLAR VE ÇEŞİTLERİ
Petrol ve Doğalgaz Üretim Sahalarının Güvenliği Prof. Dr. Ali Osman Öncel İstanbul Üniversitesi JFMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı 1.
Cehennem kapısı YAPıMCıLAR: DEMIR DIRIK-ATA Ç ı NAR GENÇ-DEMIR Ö Ğ ÜNÇ-ILG ı N DENIZ B ı ÇAKL ı -DILA BATUM-GÜLCE APAYD ı N YARDıMCı ÖĞRETMEN: AYGÜL ÇELIK.
KAYA GAZI.
Türkiye ve Birleşik Devletler arasında şekillenen yeni siyasal dönem
Elektrik Piyasalarında Sorun Ne?
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Türkiye petrol ve doğalgaz rezervlerinin dörtte üçüne sahip bölge ülkeleriyle, Avrupa'daki tüketici pazarları arasında jeo-stratejik bir konuma sahiptir.
 Fosil yakıtlar, mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynaklarıdır.
DÜNYADA ÇAY EKİM ALANI Dünya genelinde 45 ülkede toplam ha alanda çay üretimi yapılmaktadır. Çay üretim alanları sıralamasında Çin he.
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
Jeotermal Kuyulardan Hızlı Üretim Yapmanın Olumsuz Etkileri
Yenilenebilir Enerji Nedir?
DOĞAL GAZ: Doğal gaz gözenekli ve geçirgen kayaların, derin yeraltı rezervuarlarında bulunan basit hidrokarbon bileşiklerinin yanıcı gaz karışımıdır. Doğal.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
Türkmen «Mavi Altınının» Asya Enerji Haritasına Etkileri
HİDROLİK İLETKENLİK TAYİNİ- YERALTISUYU
BÖLÜM 5: Hidroloji (Yeraltı Suyu) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
Sunum transkripti:

KAYA GAZI MÜCAHİT YÜKSEK 120106103067

KAYA GAZI NEDİR? Kaya gazı bir başka deyişle ŞEYL gazı olarak da bilinir.Kaya gazı kayaç denilen formasyonların içinde sıkışmış olarak bulunan bir doğal gazdır. Hidrolik çatlatma adı verilen işlemle kaya katmanlarının içinde kırılmalar üretilerek açığa çıkması sağlanır

Her kayaç ta kaya gazı bulunmayabilir, zira bunların belirli oranda organik madde içermesi ve yeterli olgunluğa ulaşması gerekir. Petrol ve doğal gaz, ana kayayı terk ederek farklı kayaçlar içine yerleşirken, kaya gazı bu ana kayayı terk etmeyip kalan gazdır

KAYA GAZI TARİHİ İlk Kaya (Şeyl) Gazı üretimi, Amerika Birleşik Devletleri, New York eyaletinde 1821 yılında gerçekleştirilmiş ve 1970 yılında endüstriyel ölçekte üretim sağlandı.

1950’li yıllarda ABD uygulanmış olduğu bilinen hidrolik çatlatma yöntemi günümüzde çok gelişmiştir.Bugün ABD’deki yaklaşık bir milyon kuyuda bu yöntemin kullanıldığı ileri sürülmektedir. ABD’de hâlihazırda 34 eyalette toplam 450.000 kaya gazı kuyusu faaliyet halindedir.

KAYA GAZI ÇIKARILIŞI Küçük taneli tortul kayaçların gözeneklerinde rastlanan kaya gazını açığa çıkarabilmek için başlıca iki yöntem kullanılmaktadır 1) Yatay Sondaj 2) Hidrolik Çatlatma

1-Yatay Sondaj Yeraltında ince levhalar halinde bulunan tortullu tabakalar yatay bir biçimde uzanır, buna bağlı olarak kaya gazı içerdiği düşünülen bölgede yeterli derinliğe ulaşıldığında sondaj borularına 90º eğim verilerek kuyu açma çalışmalarına devam edilmelidir.

2-Hidrolik Çatlatma Kaya gazının en bilinen çıkarılma yöntemi hidrolik kırılma denilen gazın bulunduğu kayanın içinde kırılmalar yaratıp basınçlı suyla yüzeye çıkarma işlemidir. Buradaki işlemde süreci hızlandırmak için çeşitli katkı maddeleri ile karıştırılarak yeraltı suyu ve kayaç ortamına temas etmemesi için betonla sabitlenmiş çelik boruların içinden kilometrelerce uzaktaki gazın bulunduğu kayaçlara enjekte ediliyor.

Günümüzde hidrolik çatlatma için kullanılan sıvı yaklaşık %94 su, %5 kum ve %1’e yakın oranlarda sürtünme azaltıcı, anti mikrobiyal ile artık birikmesini önleyici kimyasallar içermektedir.

Hidrolik çatlatma amacıyla kuyulara pompalanan suyun yaklaşık üçte biri yeryüzüne geri dönmektedir. Bu suyun sızmalara karşı güçlendirilmiş havuzlarda toplanması gerekmektedir. Havuzlarda biriktirilen su, ya yeniden çatlatma sıvısı olarak kullanılmakta, ya da arıtılarak kanalizasyona verilmektedir. Kaya gazı üretiminde kuyu başına 4 bin ila 18 bin m3 su kullanılmaktadır .Buda yaklaşık olarak 10 tonluk bir tankerin bin kere su getirmesi.

Kaynak: U.S. Department of Energy

Dünya’daki Bilinen Kaya Gazı Rezervlerinin Coğrafi Dağılımı

Şeyl gazı kuyularından elde edilmesi beklenen toplam gazın yaklaşık %25’i üretimin ilk yılı içinde, %50’si de ilk 4 yılda çıkartılmaktadır Kaya gazı kuyusunun maliyeti 4-10 milyon USD arasında değişmektedir

Kuyu başına elde edilebilen kayagazı miktarı ise 8 ila 300 milyon metreküp arasında olabilmekle birlikte orta derinlikteki kuyularda ortalama 30 milyon metreküp civarındadır.

ABD dışında kaya gazı üretiminin agresif bir şekilde artması beklenen en önemli ülke Çin’dir. 12. Kalkınma Planı paralelinde kömür kullanımı yerine doğalgazın teşvik edildiği Çin’de, kaya gazı rezervleri ABD’deki rezervlerden daha yüksektir. Hâlihazırda yılda 30 milyar m3 civarında sıkı kumtaşı gazı üretilen Çin’de, kalkınma programı dâhilinde 2020 itibarıyla ise 60 ila 100 milyar m3 kaya gazı üretilmesi planlanmaktadır. Çin firmalarının kaya gazı üretimi için gerekli teknolojileri elde etmek amacıyla ABD’de kaya gazı sektöründeki firmalara yönelik yatırımlarının 6 milyar USD’yi aştığı hesaplanmaktadır.

KAYNAKÇA International Energy Agency (2012) ekonomi.isbank.com.tr http://www.sanayicidergisi.com/ayin- dosyasi/1973- israil- arap- savasi- seyl- gaz ini- gundeme- getirdi. https://youtu.be/oiy7Y0DlC4o

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM…