Etlik Tavuk Gübrelerinin Kompostlanma Sürecindeki Değişimler Gökhan ÇAYCI1, Çağla TEMİZ1, Sonay SÖZÜDOĞRU OK1, Gamze DEPEL2 1Ankara Üniversitesi Ziraat.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇİM SAHALARDA BAKIM.
Advertisements

Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
Dünya’da Ve Türkiye’de Kültür Mantarı Üretimi
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
Çevre kİmyasi.
YEMLERDE HAM BESİN MADDE ANALİZLERİ 1
ORMAN TOPRAKLARINDA KARBON BİRİKİMİ
Tuzlu ve Alkali Topraklar ve Islahı
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
PROF.DR. SONAY SÖZÜDOĞRU OK
BİTKİ ÖRNEKLERİNDE ÇEŞİTLİ ANALİZLER
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
BİTKİ KATSAYISI, SULAMA RANDIMANI, ETKİLİ YAĞIŞ
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Bitki Besin Elementleri
KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM
1 Tarım Politikası Dersi Uygulama Dönemi Tez Yazımında Dikkat Edilmesi Gereken Konular Dr. Yener ATASEVEN Ankara Üniversitesi.
Toprak Organik Maddesi, Kolloid ve KDK Özellikleri
USLE C FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
GÜBRELER.
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
KAHVE TELVELERİMİZİ ATMAYALIM !
Ece Duran, İlayda KARADUMAN
TRİATLON SPORCULARININ DOPİNGİN KULLANIM NEDENLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal GÜNDOĞDU* Evrim ÇELEBİ**
ATIK KAHVE TELVELERİNİN BOYAMA ÖZELLİĞİNDEN YARARLANILARAK YÜNLERİN BOYANMASI GİRİŞ DENEYSEL TARTIŞMA -SONUÇ Akar, D., (2006), Doğu Akdeniz Bölgesinde.
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
Aerobik Kompostlaştırmanın Hedefleri
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Sütçü Sığırlar için Kompost Ahır
Ahır Gübresinin Önemi ve Yönetimi
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDE JEOLOJİNİN 100
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
TEMPLATE DESIGN © Karıncaların Ağır metal Kirliğinin Gösterilmesinde Kullanılması Utku Güner, Yılmaz Çamltepe, Kadri Kıran,
FATİH ENES ALEMDAR: İSMAİL CAN YAVUZ:
Çukurova Koşullarında Bazı Serin Mevsim Çim Bitkisi Tür ve Karışımlarının Çimlenme Süreleri ve Kaplama Hızlarının Belirlenmesi Alpaslan KUŞVURAN1.
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
Çamur Bertaraf Alternatifleri. ı Çamur Bertarafı Çamur nedir?  Atık suların arıtılması sırasında ortaya çıkan katı, yarı-katı veya sıvı kalıntı.  Context.
TOPRAKSIZ KÜLTÜR YETİŞTİRİCİLİĞİ
FOTOSENTEZDE YAPAY IŞIKLANDIRMA
Hazırlayan: Sınıf: No.:
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Geniş sıralar arası (cm) Bitki yoğunluğu (bitki/m2)
BİY 104 MİKROTEKNİK Doç. Dr. H. Nurhan BÜYÜKKARTAL
Erodium malacoides (L. ) L'Herit. ve Erodium hoefftianum C. A
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
DEMİRLİ HUMİK ASİTİN DEĞİŞİK DÜZEYLERDE İLAVESİNİN MISIR SİLAJININ KALİTESİ VE İN VİTRO GAZ ÜRETİMİ ÜZERİNE ETKİSİ Betül Zehra SARIÇİÇEKa , Birgül YILDIRIMa.
DOMATES, HIYAR, KAVUN VE KARPUZ TOHUMLARINDA SOĞUK ZARARI OLUŞUMUNUN
Ebru Sedef KAPLAN, Gizem GÜNAY, Aynur Gül KARAHAN
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
ORGANİK GÜBRE MEVZUATI VE TAVUK GÜBRESİNİN BİTKİSEL ÜRETİMDE KULLANIM İMKANLARI BÜGEM Yaşar ORHAN .gov.tr.
TOHUM ÖZELLİKLERİNDEKİ VARYASYON
Örnek Problem Aşağıda analiz sonuçları verilen toprakta ESP 10 değerine ulaşmak için %85’lik saflıktaki jipsten kaç ton/da kullanmalıyız. Değ. Ca: 3 me/100g pH:
Damızlıkların Bakımı.
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
Sulama Suyu Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Kriterler
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
'ALABALIK (Oncorhynchus mykiss) MİLFÖY BÖREĞİ' NDE FARKLI PİŞİRME METOTLARININ ÜRÜNÜN DUYUSAL VE BESİNSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Nilgün Kaba, Bengünur Çorapcı*,
Dondurarak Kurutulmuş Alabalık (Oncorhynchus mykiss) Kıymasının Besin Kompozisyonu ile Bazı Vitamin ve Mineral İçeriklerinin Araştırılması  Bengünur ÇORAPCI1,
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
TS 802 Haziran 2009 BETON TASARIMI KARIŞIM HESAPLARI
BİY 304 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. A. Sülün ÜSTÜN ( Ders Notları)
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Etlik Tavuk Gübrelerinin Kompostlanma Sürecindeki Değişimler Gökhan ÇAYCI1, Çağla TEMİZ1, Sonay SÖZÜDOĞRU OK1, Gamze DEPEL2 1Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü, TÜRKİYE 2 Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü, Ankara, TAPGEM, TÜRKİYE Metod Giriş Kompost örneklerinde Organik karbon (5), Toplam fosfor, potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum ekstraktlarda (7) ICP-OES cihazı ile. Toplam azot (6) Humik+fulvik asit (8) pH ve EC (1/2.5 materyal-su ekstraktında) (9) Kireç (10) ülkemizde yıllık üretimi yaklaşık 2,1 milyon tona ulaşan etlik tavuk gübrelerinin küçük üretici bazında havalandırılmalı koşullarda kompostlanması ve kompostlama esnasında açığa çıkan sıcaklık ve besin maddesi içeriklerindeki değişimlerin saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla çeltik kavuzu altlıklı taze tavuk gübresi Bolu’da etlik piliç üreten bir işletmeden temin edilmiştir. Kompostlamanın hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için başlangıçta C/N oranının yaklaşık 25 olması amaçlanmıştır. Bu amaçla 80 kg taze tavuk gübresine 100 kg çeltik kavuzu ilave edilmiş ve yığının başlangıç nem içeriği yaş ağırlık üzerinden yaklaşık %50 düzeyine getirilmiştir. Kompostlama sandıklarına yerleştirilen yığın düzenli olarak belirli aralıklarla karıştırılmış, havalandırılmış ve eksik nemi ilave edilmiştir. Kompostlama işlemine kompost yığınında sıcaklık stabilitesinin sağlandığı yaklaşık üç ayın sonunda son verilmiştir. Sekil 2. Kompost materyalinin sıcaklık ölçümleri Bulgular ve Tartışma Taze tavuk gübresi-çeltik kavuzu karışımının kompostlaştırma işlemi yaklaşık olarak üç ay sürmüştür. Bu süreç zarfında yığının sıcaklığı düzenli olarak takip edilmiştir (Şekil 1.). Yığının sıcaklığı ilk iki günde 58 °C’ ye kadar yükselmiş sonrasında nispeten azalarak dokuzuncu günde 51 °C’ ye kadar azalmıştır. Yığının sıcaklığı ilk havalandırmayı takip eden iki gün içinde tekrar yükselmiş ve sıcaklık 70 °C’ ye kadar ulaşmıştır. Bu sıcaklık tüm kompostlama sürecinde ölçülen en yüksek sıcaklık olmuştur. Yığının sıcaklığı hemen ertesi gün 60 °C’ ye düşmüştür. Kompost yığınında ilerleyen süreçte bu denli yüksek sıcaklıklar tekrar saptanmamıştır. Materyal Bu çalışmada çeltik kavuzu altlıklı taze tavuk gübresi Bolu’da etlik piliç üreten bir işletmenin dönemlik piliç üretimi sonrası boşaltılıp temizlenen kümesinden elde edilmiştir. Şekil 3. Kompostlama sürecinde havalandırma periyotlarında yığında C/N oranındaki değişimler Organik karbon ( %) 41,79 Toplam azot ( %) 4,27 pH (1/2,5) 8,93 EC ( dS/m) 8,38 Kireç ( %) 3,29 C/N 9,78 Nem (%) 36,00 SONUÇ Bu çalışma küçük ölçekli üretici koşullarında etlik tavuk gübrelerinde başlangıçta uygun C/N oranı ve nem sağlandığında kompostlama işleminin havalandırmalı ve nispeten basit koşullarda 2-3 ayda tamamlanabileceğini göstermiştir. Kompostlama esnasında yığında elde edilen yüksek sıcaklıklar olası patojen ve yabani ot tohumu riskini ortadan kaldırmıştır. Kompost yığının başlangıç ve son değerleri karşılaştırıldığında toplam organik karbon, azot ve kükürt miktarlarında azalma, buna karşın toplam fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve humik+fulvik asit miktarlarında artış belirlenmiştir. Çizelge 1. Araştırmada kullanılan taze tavuk gübresinin bazı özellikleri Şekil 1. Taze tavuk gübresi-çeltik kavuzu karışımının kompostlaştırma sürecinde sıcaklığında meydana gelen değişimler Organik karbon (%) 46,00 Toplam azot (%) 0,39 C/N 118 Nem (%) 9,10 İkinci ayın sonuna doğru kompost yığınında sıcaklık açısından stabilite sağlanmış ve kompostlamanın bitirildiği üçüncü ayın sonuna kadar yığındaki sıcaklık değişimleri 28-30 °C’ler arasında olmuştur. Kompostlamanın başlangıcında, havalandırma dönemlerinde ve kompostlamanın sona erdirildiğinde kompost yığınından rastgele alınan örneklerde organik karbon, toplam azot, fosfor, potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum ve humik+fulvik asit (HA+FA) miktarlarında saptanan değişimler Çizelge 3’de verilmiştir. Kompostlamanın sonunda yığında başlangıçta taze tavuk gübresinden kaynaklanan kokunun da kalmadığı tespit edilmiştir Çizelge 2. Kompostlamada kullanılan çeltik kavuzunun bazı özellikleri Kompostlama işlemi Kaynaklar Kompostlama işlemi serada yapılmıştır. Kompostlamanın başlangıcında taze gübrenin C/N oranı Çizelge 1’den de görüleceği üzere 9,78 dir. Kompostlamanın hızlı bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla başlangıçta C/N oranının yaklaşık 25 olması amaçlanmıştır. Bu nedenle aşağıda belirtilen hesap yöntemiyle taze gübrenin karbon içeriğini arttırmak amacıyla çeltik kavuzu ilave edilmiştir (3). Çeltik kavuzu yörede en yaygın kullanılan altlık malzeme olması nedeni ile tercih edilmiştir. 1, Kütük, C., Çaycı, G. 2010. Tavuk dışkılarının organik gübreye dönüştürülme yöntemleri. Kümes Hayvanları Kongresi. 7-9 Ekim, Kayseri, 2010; 8 s. 2, Balkabak, İ., Ürgüp, M. N. 1997. Çeltik kabuğu ve külünün çok amaçlı beton üretiminde değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2, 117-129. 3, Demir, Z. 2012. Çeltik kavuzu kompostunun bitki su tüketimi ve toprak kalitesine etkisi. Doktora tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun, s: 134. 4, Dalzell, H. W., Biddlestone, A. J., Gray, K. R., Thurairajan, K. 1987. Soil Management: Compost production and use in tropical and subtropical environments. FAO soils Bulletin No: 56. Rome. 5, Nelson, D. W., Sommers, L. E. 1982. Total carbon, organic carbon and soil organic matter. In: Methods of Soil Analysis Part II, ed, A. L., Page, pp, 539–579, Madison, WI: ASA-SSSA.  6, Bremner, S. M. 1982. Total nitrogen. In: Methods of Soil Analysis Part II, ed. A. L., Page, pp. 595–624. Madison, WI: ASA-SSSA. 7, Kacar, B., İnal, A. 2010. Bitki Analizleri. II. Basım, Nobel Yayınları No: 1241, Fen Bilimleri: 63: 892, Ankara. 8, Anonim, 2003. Kahverengi kömürler ve linyitler-humik asitlerin tayini, TSE, TS 5869 ISO 5073. 9. U.S. Salinity Lab., Staff, 1954. Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soils. Agric, Handbook No: 60, P 160, Washington, D.C. 10. Tüzüner, A. 1990. Toprak ve Su Analiz Laboratuvarları El Kitabı. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara. 11. Goyal, S., Dhull, S.K., Kapoor, K. K. 2005. Chemical and biological changes during composting of different organic wastes and assessment of compost maturity. Bioresource Technology 96: 1584-1591. 12. Leconte, M. C., Mazzarino, M. J., Satti, P., Iglesias, M. C., Laos, F. 2009. Co-composting rice hulls and/or sawdust with poultry manure in NE Argantina. Waste Management, 29: 2446-2453. Teşekkür Bu eserde TÜBİTAK-TOVAG tarafından desteklenen “Taze ve kompost edilmiş etlik tavuk gübrelerinin toprak agregasyonu ve bazı karbon formlarına etkileri” adlı projenin (No: 213O206) bir kısım verileri kullanılmıştır. Örnekleme Dönem Organik Karbon (%) N (%) C/N P K S Ca %) Mg (HA+FA ) 1 Başlangıç 43,07 1,92 22,4 0,26 1,00 0,37 0,52 0,13 25,26 2 Havalandırma 43,53 1,91 22.7 0,29 1,07 0,28 0,63 0,16 18,62 3 43,34 1,89 22,9 0,32 1,13 0,30 21,83 4 43,46 22,6 0,34 1,15 0,17 19,75 5 38,93 1,93 20,1 1,14 0,31 0,62 23,94 6 38,22 1,82 21,0 0,33 1,02 0,27 0,58 23,33 7 Son 25,20 1,26 20,0 0,38 1,11 0,75 0,20 29,84 R = Q1.[C1.(100-M1)] + Q2. [C2. (100-M2) ] / Q1. [N1.(100-M1)] + Q2.[N2.(100-M2)] R; karışımın C/N oranı; Q1; kompostlamada kullanılacak ana materyal miktarı (kg); C1; çeltik kavuzunun organik karbon miktarı (%), M1; çeltik kavuzunun nem miktarı (%), Q2; kompostlamada kullanılan tavuk gübresinin miktarı (kg), C2; tavuk gübresinin organik karbon miktarı (%), M2; tavuk gübresinin nem miktarı (%), N1; çeltik kavuzunun azot miktarı (%), N2; tavuk gübresinin azot miktarı (%) olmaktadır. Çizelge 3. Kompostlama sürecinde farklı zamanlarda yığında meydana gelen kimyasal değişimler