Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
Prof.Dr.Sabahattin MUHTAROĞLU
Besin olarak tüketilen en önemli karbohidrat kaynakları;
KARBOHİDRATLAR.
KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar karbon, hidrojen ve oksijenden oluşurlar. Genel bir kural olarak bir karbonhidrat kendi karbon atom sayısı kadar su molekülüne.
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Hekzos dönüşümleri ve Uronik asit yolu
KARBONHiDRAT METABOLİZMASI
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Canlıların Temel Bileşenleri
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
Doç. Dr. Ufuk Çakatay Doç. Dr. Hakan Ekmekçi
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ IV
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Canlılarda madde ve enerji
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
1 LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ VII Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006.
KARBONHİDRATLAR carbohydrates (CHO)
KARBONHİDRAT BİYOKİMYASI
KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
BİYOKİMYA Yrd. Doç. Dr. Serpil SAVCI.
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
KARBONHİDRATLAR (ŞEKERLER)
KARBONHİDRATLAR.
BİYOKİMYA I (2. DERS).
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
2. Karbohidratlar.
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
KARBONHİDRATLARIN YAPISI
HÜCRENİN KİMYASAL YAPISI
Karbonhidratlar.
BASİT ŞEKERLER.
Metabolizma ve Beslenme
1 KARBONHİDRATLAR. 2 Karbonhidratlardaki fonksiyonel gruplar.
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
HİDROKARBONLAR VE YAYGIN ORGANİK BİLEŞİKLER
Karbonhidratlar Öğr. Dyt. Şenol YILDIZ
KARBOHİDRATLAR.
Fotosentez Reaksiyonları
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Muhammet Karahasan Protein Nedir ? Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine.
CANLILARDA ENERJİ.
KARBONHİDRATLAR C, H, O’den oluşmuş organik moleküllerdir. Bazı karbonhidratlar, aynı zamanda N, P veya S de içerirler. Yapılarında fonksiyonel grup olarak;
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
(HİDROLİZ).  Bir bileşiğin su vasıtası ile bölündüğü kimyasal bozunma reaksiyonu. Bu reaksiyonda su da bölünmeye uğrar. Hidroliz reaksiyonunun genel.
Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Yapısında C, H, O bulunduran kimyasal bileşiklere Organik Bileşikler denir. Bazı organik bileşiklerde N, P, S gibi maddelerde bulunabilir. (Proteinler.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
B-309 BİYOKİMYA II DERSİ VI.HAFTA.
Doç. Dr. Ayşe TOSUN KM 337 BİYOKİMYAYA GİRİŞ Doç. Dr. Ayşe TOSUN
İdrarda Redüktan Madde Aranması
Karbohidratlar.
KARBONHİDRATLAR.
Karbonhidratlar Monosakkaridler
KARBONHİDRATLAR.
Lipitler.
Sunum transkripti:

Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler Dr Tevhide Sel

Disakkaritler Bir monosakkarit molekülündeki anomerik karbonun hidroksil grubu ile bir diğer monosakkarit molekülünün hidroksil grubunun reaksiyona girmesi oluşturulan bir O- glikozidik bağ ile birbirine bağlanmış iki monosakkarit molekülünden oluşmuş bileşiklerdir. Laktoz (süt şekeri) galaktoz + glukoz Sakkaroz (çay şekeri) glukoz + fruktoz

Disakkaritlerin oluşumunu sağlayan glikozidik bağlar,  ve  olmak üzere iki tipte olur. Glikozidik bağın tipini, birinci C’daki –OH grubunun pozisyonu belirler. O-glikozidik bağ, bir yarı asetal ve bir alkolden bir asetal oluşumunu gösterir. Birinci C’daki –OH grubunun pozisyonu  ise -glikozidik bağ,  pozisyonunda ise -glikozidik bağ oluşur.

Tüm monosakkaridler redüktandır. Polisakkaritler ise redükten değildir. Bir disakkaritin redüktan olabilmesi için en az bir alkil grubunun (aldehid / keton grupları) serbest olması gerekir. Hangi disakkaritler redüktandır?

oligosakkaridler İkiden fazla monosakkarit biriminden oluşan trisakkarid, tetrasakkarid, pentasakkarid, hekzasakkarit gibi oligosakkaritler tanımlanmıştır. Örn. Streptomisin, geniş spectrumlu bir antibiyotiktir. Kimyasal yapı olarak bir trisakkariddir.

polisakkaridler Çok sayıda monosakkarit veya monosakkarit türevi molekülün O-glikozid bağları vasıtasıyla bağlanması suretiyle oluşmuş karbohidratlardır. Örn. Nişasta, glikojen, selüloz

Yapıda yer alan monosakkaridlere göre ikiye ayrılır. Aynı monosakkarid biriminden oluşmuşsa homopolisakkarid En az iki farklı monosakkarid biriminden oluşmuşsa heteropolisakkarid olarak adlandırılır. Polimer yapı bazı polisakkaridlerde dallı zincir şeklindedir. Selüloz, düz zincir formdadır. Nişasta ve glikojen ise dallı zincir yapı gösterir.

Glikoproteinler Yapıda %50’den daha fazla karbohidrat içerebilen, fakat genelde protein içeriği baskın olan bileşiklerdir. Glikoproteinlerde karbohidrat kısım protein ile O veya N tipi glikozid bağ yapar. Bağın türünü protein kısmındaki amino asit belirler. Karbonhidratlar, proteindeki serin veya treonin amino asidine O-glikozit bağ ile veya asparajine N- glikozit bağ ile bağlanır.

Glikolipidler Yapılarında gliserol ve fosfat bulunmayan, seramide bağlı olarak karbohidrat içeren sfingolipidlerdir. Glikolipidler, hücreler arası iletimden sorumludurlar.