Yolsuzluğun önlenmesİ ve etİğİn teşvİkİ İçİn teknİk destek projesİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uluslar arası Muhasebeciler Federasyonu
Advertisements

KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM OLARAK
T.C. SULTANDA Ğ I KAYMAKAMLI Ğ I KAMU GÖREVL İ LER İ ET İ K DAVRANI Ş İ LKELER İ.
T.C. NURDAĞI KAYMAKAMLIĞI
Kamu Yönetimi Etiği Personel Genel Müdürlüğü Ahmet DÜZGÜN
Doç. Dr. Ömer Faruk Gençkaya T.C. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu – Avrupa Konseyi Ankara, 18 Şubat 2009.
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
T.C. ADIYAMAN VALİLİĞİ Etik Haftası Çalışmaları
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
ETİK KAVRAMI Prof. Dr. İnayet Aydın
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 18 Eylül 2014, Ankara
Kamu Görevlileri Etik Kurulu
İYİ YÖNETİŞİM.
İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ İdari ve Mali İşler Şube Müdürü
Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve TOBB-TEPAV
ÇIKAR ÇATIŞMASI VE HAKSIZ MENFAAT SAĞLAMA
Hazırlayanlar: Ahmed Özdemir Enes Sartaş Ali Caner Akyüz Atakan Cengiz
Meslekte Haksız Rekabet Osman Dinçbaş Güney SMMM A.Ş.
Ersoy N, Akpınar A. KOU, Tıp Fak. Tıp Tarihi ve Etik AD.
YİĞİT OĞUZ DUMAN TÜRKİYE PERSONEL YÖNETİMİ DERNEĞİ BAŞKANI.
Etik Davranış İlkeleri
KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU
Kamu Görevlileri Etik Kurulu
5. TÜRKİYE ETİK KONGRESİ MUHASEBE ETKİNLİĞİNDE TEMEL İLKELER
Etik, bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan ortak yaşamı mümkün kılan ahlaki açıdan doğru - yanlış ya da iyi – kötü gibi terimleri içinde.
Kamu Yönetiminde Çıkar Çatışması Ömer Faruk Gençkaya “Kamuda ve Toplumda Etik Algılaması” Toplantısı Ankara, 27 Mayıs 2009.
ETİK SÖZLEŞME.
ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ KANUNLAR 5176 Sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması.
TÜRKİYE’DE YOLSUZLUĞUN ÖNLENMESİ İÇİN ETİK PROJESİ
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
Kamuda Etik 1. 1.Kamuda Etik Bütünlüğün sağlanması temel hedef olmak üzere etik değerler, demokrasi ve hukuk devletinin esasıdır. Bu değerler vatandaşları.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
KAMU GÖREVLİLERİNİN UYMALARI GEREKEN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ.
Yrd.Doç.Dr. Yıldırım Osman Çetmeli
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 04 Kasım 2015 KAMU’DA ETİK KÜLTÜRÜ.
Hazırlayan Bölüm / Departman Adı Hazırlayan Kişi Ad Soyad Hazırlayan Kişi Ünvan KOSGEB REHBERLİK VE DENETİM KURULU YÖNETMELİĞİ RG : 05/06/2011/ /02/2011.
TÜRKİYE MUHASEBE UZMANLARI DERNEĞİ EXPERT ACCOUNTANTS’ ASSOCIATION OF TURKEY 1942.
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ
7. TÜRKİYE HAKSIZ REKABET KONGRESİ Mesleğimizde Haksız Rekabet Haksız Rekabetle Mücadelede; Hizmet Kalitesi ve Meslek Kararının Rolü ve Önemi Ali Kamil.
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
Vergi Denetiminde Şüphecilik ve Mesleki Yargı
1 Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve İlgili Mevzuat.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
Etik Davranış İlkeleri Görevin yerine getirilmesinde kamu hizmeti bilinci Madde 5 — Kamu görevlileri, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde; sürekli.
Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında.
REKABET KURUMU TANITIM SUNUMU Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Devlet Muhasebe Standartları
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERSİ KAPSAMINDA
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
11. MUHASEBE ALANINDA DÜNYADAKİ ETİK KURALLAR VE İLKELER
YONT221 KAMU YÖNETİMİNDE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ KAMU YÖNETİMİNDE ETİK Araştırma Görevlisi Ph.D. Mehmet Necati Cizrelioğulları.
Çıkar Çatışması ve Etİk
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Kamu Görevlileri Etik Kurulu
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
MESLEK ETİK İLKELERİ.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Hesap Verebilirlik ile İlgili Düzenlemeler
Doç. Dr. Murat Kurt Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Etik TANIMI ETİK, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI TEMEL ALAN AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, İNSANLARA İŞLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELERLEMEDE YARDIMCI.
Etik TANIMI ETİK, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI TEMEL ALAN AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, İNSANLARA İŞLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELERLEMEDE YARDIMCI.
Sunum transkripti:

Yolsuzluğun önlenmesİ ve etİğİn teşvİkİ İçİn teknİk destek projesİ ÇIkar ÇatIşmasI ve Etİk Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya Marmara Üniversİtesİ

ARİF AYTULUN YMM&BD ARALIK 2017 Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği EXPERT ACCOUNTANTS ASSOCIATION OF TURKEY ETİK ARİF AYTULUN YMM&BD ARALIK 2017

Göreve Başlama Seçilmiş ya da atanmış bir kamu görevlisi makamına kendi geçmiş ve deneyimlerini de birlikte getirir …

GÖREV TANIMI, YETKİ VE SORUMLULUK Bu durum çıkar çatışması şeklinde etik sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir …

ETİK DAVRANIŞ

ETİK DAVRANIŞ, kamu yararI VE kamusal GÜVEN Kamu görevlileri görevlerini ve özel işlerini yönetimin bütünlüğü (dürüstlük), nesnelliği ve tarafsızlığına ilişkin kamusal güveni sağlayacak şekilde hareket ederler; Kamu görevlileri her zaman sadece hukuka uygun değil aynı zamanda kamunun denetimine açık bir şekilde (şeffaf) davranırlar; Kamu görevlileri görevlerini yerine getirirken kamu yararı ilkesini esas alırlar ve Kamu hizmetini yerine getirirken özel ve kamu çıkarı arasında ortaya çıkacak bir çatışma kamu yararı lehine çözülür.

ÇIkar çatIşmasI NEDİR? Çıkar çatışması yanlış ya da olağandışı bir durum değildir! Evladım, bir işe girerken kayırılırsan buna şans deriz!

ÇIKAR ÇATIŞMASI TANIMI Çıkar çatışması genel olarak “siyasetçiler de dahil olmak üzere görevi nedeniyle güven duyulması gereken bir konumda bulunan herhangi bir kimsenin göreviyle ilgili çıkar (kamu yararı) ile kişisel çıkarı arasındaki çatışma durumudur.” Kamu Özel ortaklığı mu-özel ortaklığı

HANGİ ÇIKARLAR (Özel ve kamu) 1. Kamu görevlilerinin resmi görevlerini tarafsız ve nesnel olarak yerine getirmelerini etkileyen ya da etkiliyormuş gibi görünen kişisel çıkarlar 2. Kamu görevlilerinin kamu görevi çerçevesinde kendisine, ailesine, yakın akrabalarına, arkadaşlarına ya da iş bağlantısı veya siyasi ilişki içerisinde olduğu kişi ya da kuruluşlara sağlanan her türlü menfaati … ve onlarla ilgili mali ya da diğer türlerdeki her türlü yükümlülüğü

HANGİ ÇIKARLAR (Özel ve kamu) 1. Kamu görevlilerinin resmi görevlerini tarafsız ve nesnel olarak yerine getirmelerini etkileyen ya da etkiliyormuş gibi görünen kişisel çıkarlar 2. Kamu görevlilerinin kamu görevi çerçevesinde kendisine, ailesine, yakın akrabalarına, arkadaşlarına ya da iş bağlantısı veya siyasi ilişki içerisinde olduğu kişi ya da kuruluşlara sağlanan her türlü menfaati … ve onlarla ilgili mali ya da diğer türlerdeki her türlü yükümlülüğü

HANGİ ÇIKARLAR (Kamu – KAMU) 1) Bir kamu kuruluşunun hem düzenleyici hem de işletmeci olarak hizmet verdiği alanlar, (Telekomünikasyon) 2) Bir kamu kuruluşunun genel ekonomik politikalar geliştirmesi yanında aynı zamanda bir ekonomik sektörde faaliyet göstermesi (KİT’ler) 3) Bir kamu kuruluşunun hem imar planı yapması hem de buna izin vermesi (Belediye) 4) Devlete görüş veren bir kuruluşun bu konuda daha sonra yargılama işlevini de yerine getirmesi (Danıştay) %100 katıksız dana Hammburgeri «Ne çıkar çatışması, burada boş zamanlarımda çalışıyorum.»

ÇIKAR ÇATIŞMASI TÜRLER Gerçek çıkar çatışması : Bir kamu görevlisi görevini yerine getirirken kişisel çıkarlarının etkisinde kalacağı bir konumdadır. Algılanan çıkar çatışması : Bir kamu görevlisi görevini yerine getirirken özel çıkarlarının etkisinde kalacağı bir konumdadır. Potansiyel çıkar çatışması : Bir kamu görevlisi ileride görevini yerine getirirken özel çıkarlarının etkisinde kalacağı bir konumdadır.

ÇIKAR ÇATIŞMASI KATEGORİLERİ Menfaat temini Hediye almak Nüfuz ticareti Kamu kaynaklarını kullanmak Mahrem (gizli) bilginin kullanılması Resmi görevi dışında bir başka işte istihdam edilmek Görev sonrası istihdam Bana mükemmel dengeli bir sistem görünüyor. (İşletme çıkarları – Geri kalan her şey)

ÇIKAR ÇATIŞMASI VE ETİK İLİŞKİSİ Çıkar Çatışmasının ortaya çıkardığı etik sorunlar şunlardır: Tarafsızlığını kaybetme olasılığı Hile yapıldığı algısı Güven kaybı

BİR ÖRNEK OLAY Şakir Dürüst defterdarlıkta çalışmaktadır ve işe alım komisyonu üyesidir. Şakir Dürüst’ün kızı Jale Dürüst, KPSS’den yüksek bir puan tutturarak defterdarlıktaki açık bir göreve başvurmuştur. Ön koşulları sağlayarak görüşmeye çağrılır. Şakir Dürüst kamu hizmetindeki uzun kariyerinden dolayı tarafsızlık ve liyakat ilkelerine sadık bir kamu görevlisidir. Bu nedenle, işe alım komisyon üyeliğinden ayrılmayı düşünür. Bunu defterdar yardımcısı ve işe alım komisyonu başkanı Cahit Dostel'e söylemeye karar verir. Ancak görüşmeden ayrılırken, kızının uzun bir süredir işsiz olduğunu ve psikolojik depresyon içinde bulunduğunu anlatır ve yardımını rica eder. Sayın Dostel de onlara yardımcı olur. Daha nitelikli adaylar olmasına karşın Jale Dürüst işe alınır.

ÇIKAR ÇATIŞMASI İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER Çıkar çatışması; kamu görevlilerinin görevlerini tarafsız ve objektif şekilde icra etmelerini etkileyen ya da etkiliyormuş gibi gözüken ve kendilerine, yakınlarına, arkadaşlarına ya da ilişkide bulunduğu kişi ya da kuruluşlara sağlanan her türlü menfaati ve onlarla ilgili mali ya da diğer yükümlülükleri ve benzeri şahsi çıkarlara sahip olmaları halini ifade eder. Kamu görevlileri, çıkar çatışmasında şahsi sorumluluğa sahiptir ve çıkar çatışmasının doğabileceği durumu genellikle şahsen bilen kişiler oldukları için, herhangi bir potansiyel ya da gerçek çıkar çatışması konusunda dikkatli davranır, çıkar çatışmasından kaçınmak için gerekli adımları atar, çıkar çatışmasının farkına varır varmaz durumu üstlerine bildirir ve çıkar çatışması kapsamına giren menfaatlerden kendilerini uzak tutarlar. Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Madde 13

ÇIKAR ÇATIŞMASINA KARŞI NE YAPABİLİRSİNİZ? Görevden çekilme Çıkar çatışmasını beyan Çıkar çatışmasının yönetilmesi