1
1. Su temini ve sanitasyon, 2. Gıda Yardımı 3. Beslenme, 4. Barınak ve yerleşim yeri 5. Sağlık hizmetleri 2
Suların Klorlanması Otomatik Klorlama Makinesi 3
Temiz su: Patojen mikroorganizmaları ve zararlı kimyasalları içermeyen sulardır. Sağlıklı su: Temiz olan ve yaşam için gerekli mineralleri optimal düzeyde içeren sulardır. İçilebilir su: Olağanüstü koşullarda temiz, olağan koşullarda sağlıklı sulardır. 4
Suyun dezenfeksiyonunda ; Klor, Kireç kaymağı, kloraminler, klordioksit, Çamaşır suyu, İyot, Potasyum permanganat, Ozon ve ultraviyole ışınlar kullanılır 5
Klor: Dezenfektan maddeler arasında, özellikle; - Ucuzluğu,uygulama kolaylığı ve sonuçlarının denetlenmesi yönünden en uygun dezenfektandır. Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu sulara klor ilavesi sonucu meydana gelebilen halojenli bileşiklerin insanlar için kanserojen olmadığını açıklanmıştır. 6
Klor, - Gaz halinde doğrudan doğruya yada klor tableti şeklinde kullanılır. Klorun, dezenfektan etki gösterebilmesi için su ile en az 30 dakika temas etmesi gerekir. 7
İçme ve kullanma sularının dezenfeksiyonunda klor kullanılması halinde uç noktalardan alınan numunelerde serbest bakiye klor miktarı 0.5 mg/L olmalıdır. 8
Suyu kaynatmak bakteri ve parazitlerin çoğunu öldürür Kaynadıktan sonra en az 1 dk devam edilmelidir Klor veya iyot tabletleri kullanılabilir %5,25’lik Sodyum Hipoklorid çözeltisinden1 çay kaşığı ile 20 lt su temizlenip kullanılabilir Fakat en az 30 dk bekletildikten sonra kullanılmalı 9
Su şebekesinin kontamine olduğu düşünülüyorsa su borularının dezenfeksiyonu için şebekeye 1 saat boyunca 100 mg/litre oranında klor verilir, bu su kullanılmaz, akıtılır. Daha sonra suda ppm klor bulunacak şekilde klorlama yapılır. Klorlama merkezi olarak yapılamıyorsa ferdi klorlamaya gidilir. 10
Afet bölgesine gidecekler aşağıdaki malzemeleri bulundurmalıdır. Çadır ve uyku tulumu, ısınma ve yemek pişirme gereçleri Geri dönüşümlü poşet torbalar, yakıt, tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak Kuru gıda, konserve Elbise, palto, çizme, yağmurluk Fener, mum, kibrit, kazma, kürek, levye, ip Sabun, deterjan, leğen, iğne, iplik 11
Ayrıca afet bölgelerinde kullanılacak olan ilaç ve malzeme ambalajının renk kodu standart olmalıdır. KIRMIZI -Gıda MAVİ -Giysi, ev araç gereci YEŞİL -Tıbbi malzeme, ilaç 12
Kaynağı belli olmayan su ile temas eden hiçbir yiyecek maddesi tüketilmemeli İçme amacıyla hazırlanan sular ile gıdalar iyice yıkanmalı ve pişirilerek yenmeli Markası ve son kullanma tarihi belli olan konserveler tüketilmeli 2 saatten daha fazla oda ısısından fazla sıcaklıkta kalan gıdalarda en ufak tat,koku değişikliği varsa tüketilmemeli 13
Çadır kentlerin kapasiteleri; Minimum çadır ( kişi) maksimum çadır ( kişi) olmalı, kişiyi barındırmak için maksimum 20 minimum 13 adet çadır kent kurulmalıdır. 14
Yerleşim yerleri ve su kaynaklarından uzak, sineklere kapalı, koku çıkmayacak ve kolayca temizlenebilecek şekilde olmalı Her 1000 kişiye 5 tuvalet hesaplanmalı Kanalizasyon olan yerlerde onarım işlemleri derhal başlanmalı 15
Acil dönemde yeni kurulan kamp bölgelerinde kişi için bir tuvalet ya da hendek kurulmalı, daha sonra 20 kişiye bir kabin olacak biçimde geliştirilmelidir. İdeali bir aile için bir kabindir. Her kabinde bir musluklu bidon bulunmalı, kamplarda tuvalet hijyeni yakından izlenmelidir. 16
17
Boyu en az 5 metre, eni 1 metre ve derinliği 5 metre olan çukur kazılmalıdır. Çukurdan çıkan toprak her seferinde dışkının üzerine üstünü kapatacak kadar atılmalıdır. Bir su bidonu üstten delinerek ip yardımı ile çekilip su akıtılmalıdır 18
19
20
21
22
Afet esnasında ve sonrasında sorun yaratan değil, problem çözen bir yapıda olmalıyız. Bu tip zor zamanlar bir birliktelik ve elbirliği ile tamamlanan bir ilişkiler bütünüdür. Burada kaytarma yapan, temizliğine dikkat etmeyen, iş yapma sırası geldiğinde ortadan kaybolan ve yemek saatinde ortaya çıkan kişinin yaratacağı sıkıntı tüm yönetim ve organizasyonu berbat etmeye yeter. Bu yapıdaki kişilerin yapmadığı işi, sırf problem çıkmasın diye üstlenen kişilerle, tembelliği adet haline getiren kişilerin çatışmasına sahne olmamalıdır. 23
24
Bulaşıcı hastalıklardan korunmada çevre sağlığı çalışmaları içinde, öncelikle temiz su sağlanması, uygun atık kontrolü ve barınak sağlanması ele alınmalıdır. Bağışıklama çalışmaları kitlesel aşılamalar yerine çocuk ve gebelerin rutin aşılarını içermelidir. Özellikle çocukların kızamık aşısı mutlaka yapılmalıdır. Kitlesel ilaç uygulamaları korunmada etkili değildir. Hastaların belirlenip uygun ilaç ile tedavisi sağlanmalıdır. 25
Aşağıdakilerden hangisi insani yardımda minimum standartlardan biridir? a) Su temini ve sanitasyon b) Gıda yardımı c) Beslenme d) Barınak ve yerleşim yeri e) Hepsi Cevap : E 26
…………………….: Patojen mikroorganizmaları ve zararlı kimyasalları içermeyen sulardır. Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? a) İçilebilir su b) Sağlıklı su c) Temiz su d) Maden suyu e) Musluk suyu Cevap : C 27
Aşağıdakilerden hangisi suyun dezenfeksiyonunda kullanılmaz? a) Çamaşır suyu b) Kireç kaymağı c) Potasyum permanganat d) Formaldehit e) Klordioksit Cevap : D 28
Ayrıca afet bölgelerinde kullanılacak olan ilaç ve malzeme ambalajının renk kodu standart olmalıdır. Aşağıdaki renk kodu eşleşmelerinden hangisi doğrudur? a) Kırmızı - Gıda b) Mavi – Tıbbi Malzeme, İlaç c) Yeşil – Giysi, Ev araç gereci d) Hepsi e) Hiçbiri Cevap : A 29