1.  1. Su temini ve sanitasyon,  2. Gıda Yardımı  3. Beslenme,  4. Barınak ve yerleşim yeri  5. Sağlık hizmetleri 2.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
Advertisements

İKAZ VE ALARM.
İSMAİL HAKKI ŞENPAMUKÇU MUSTAFAKEMALPAŞA / BURSA
KİŞİSEL KAMP MALZEMEN Kamp malzemelerini şu ana başlıklar altında düşünebilirsin. Uyku malzemesi Yemek malzemesi Temizlik malzemesi Zorluklara karşı hazır.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Gıdalarımızı saklama kuralları
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
İÇME-KULLANMA SUYU DEZENFEKTAN UYGULAMALARI
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
Temel Temizlik Kurallarımız
SU ARITIMI SU ARITIMI NEDİR?.
Kesici Ve Delici Alet Yaralanmalarını Önleme
KÖY İÇME SUYU DEPOLARININ TEMİZLİĞİ VE DEZENFEKSİYONU
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
GECE TATBİKATLARI VE HAYK UYGULAMALARI
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
T.C SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
WC Temizliği.
İzolasyon Odalarının Temizliği
SU KİMYASI ve SUYUN SERTLİĞİ
KÜLTÜR ALMA YÖNTEMLERİ
HAZIRLAYAN: NESLİHAN ERGÜZEL İPEKNUR AYVAZOĞLU
İzlenecek yol kimyasalın sınıfı ve miktarına göre değişir
Hasta Odası Temizliği.
M i n a P a c k M i n a P a c k İSMAİL ÖZTÜRK İLETİŞİM TASARIMI.
EL YIKAMA.
İKAZ VE ALARM.

İKAZ VE ALARM.
ÇİFT KOVALI PASPAS ARABASI KULLANIMI
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
İLAÇ UYGULAMASIYLA İLGİLİ TEMEL KURALLAR
TEMİZLİK KİMYASALLARININ VERDİĞİ ZARARLAR
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
HİJYEN.
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
AFETLERDE SU YÖNETİMİ Prof.Dr.Recep AKDUR
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
İlkokul Öğrencileri İçin Akılcı İlaç Kullanımı
Nermin Akdeniz Elif Göçeri
BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA. BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA.
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
İçme Suyunda Dezenfeksiyon Muhammed HAS y
SERV İ S HAZIRLIKLARI SANİTASYON. MODÜLÜN AMACI HİJYEN VE SANİTASYON KUARLLARINI BİLEREK, BU ŞEKİLDE YİYECEK İÇECEK ÜRETİMİ YAPABİLMEK.
BİYOKİMYA LABORATUVARI
İÇME-KULLANMA SUYU DEZENFEKTAN UYGULAMALARI Prof. Dr. Murat TOPBAŞ KTÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
GIDA ÜRETİMİNDE RİSK NOKTALARI VE ALINACAK ÖNLEMLER  
ewa
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
TBS’DE HİJYEN.
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
SAVAŞ, MÜLTECİLİK VE HALK SAĞLIĞI
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
İzolasyon Odalarının Temizliği
FİRST RESPONDER ÇANTA İÇERİKLERİ
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

1

 1. Su temini ve sanitasyon,  2. Gıda Yardımı  3. Beslenme,  4. Barınak ve yerleşim yeri  5. Sağlık hizmetleri 2

Suların Klorlanması Otomatik Klorlama Makinesi 3

 Temiz su: Patojen mikroorganizmaları ve zararlı kimyasalları içermeyen sulardır.  Sağlıklı su: Temiz olan ve yaşam için gerekli mineralleri optimal düzeyde içeren sulardır.  İçilebilir su: Olağanüstü koşullarda temiz, olağan koşullarda sağlıklı sulardır. 4

Suyun dezenfeksiyonunda ;  Klor,  Kireç kaymağı,  kloraminler,  klordioksit,  Çamaşır suyu,  İyot,  Potasyum permanganat,  Ozon ve ultraviyole ışınlar kullanılır 5

Klor: Dezenfektan maddeler arasında, özellikle; - Ucuzluğu,uygulama kolaylığı ve sonuçlarının denetlenmesi yönünden en uygun dezenfektandır.  Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu sulara klor ilavesi sonucu meydana gelebilen halojenli bileşiklerin insanlar için kanserojen olmadığını açıklanmıştır. 6

Klor, - Gaz halinde doğrudan doğruya yada klor tableti şeklinde kullanılır. Klorun, dezenfektan etki gösterebilmesi için su ile en az 30 dakika temas etmesi gerekir. 7

İçme ve kullanma sularının dezenfeksiyonunda klor kullanılması halinde uç noktalardan alınan numunelerde serbest bakiye klor miktarı 0.5 mg/L olmalıdır. 8

 Suyu kaynatmak bakteri ve parazitlerin çoğunu öldürür  Kaynadıktan sonra en az 1 dk devam edilmelidir  Klor veya iyot tabletleri kullanılabilir  %5,25’lik Sodyum Hipoklorid çözeltisinden1 çay kaşığı ile 20 lt su temizlenip kullanılabilir  Fakat en az 30 dk bekletildikten sonra kullanılmalı 9

 Su şebekesinin kontamine olduğu düşünülüyorsa su borularının dezenfeksiyonu için şebekeye 1 saat boyunca 100 mg/litre oranında klor verilir, bu su kullanılmaz, akıtılır.  Daha sonra suda ppm klor bulunacak şekilde klorlama yapılır.  Klorlama merkezi olarak yapılamıyorsa ferdi klorlamaya gidilir. 10

 Afet bölgesine gidecekler aşağıdaki malzemeleri bulundurmalıdır.   Çadır ve uyku tulumu, ısınma ve yemek pişirme gereçleri   Geri dönüşümlü poşet torbalar, yakıt, tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak   Kuru gıda, konserve   Elbise, palto, çizme, yağmurluk   Fener, mum, kibrit, kazma, kürek, levye, ip   Sabun, deterjan, leğen, iğne, iplik 11

 Ayrıca afet bölgelerinde kullanılacak olan ilaç ve malzeme ambalajının renk kodu standart olmalıdır.   KIRMIZI -Gıda   MAVİ -Giysi, ev araç gereci   YEŞİL -Tıbbi malzeme, ilaç 12

 Kaynağı belli olmayan su ile temas eden hiçbir yiyecek maddesi tüketilmemeli  İçme amacıyla hazırlanan sular ile gıdalar iyice yıkanmalı ve pişirilerek yenmeli  Markası ve son kullanma tarihi belli olan konserveler tüketilmeli  2 saatten daha fazla oda ısısından fazla sıcaklıkta kalan gıdalarda en ufak tat,koku değişikliği varsa tüketilmemeli 13

 Çadır kentlerin kapasiteleri;  Minimum çadır ( kişi) maksimum çadır ( kişi) olmalı, kişiyi barındırmak için maksimum 20 minimum 13 adet çadır kent kurulmalıdır. 14

 Yerleşim yerleri ve su kaynaklarından uzak, sineklere kapalı, koku çıkmayacak ve kolayca temizlenebilecek şekilde olmalı  Her 1000 kişiye 5 tuvalet hesaplanmalı  Kanalizasyon olan yerlerde onarım işlemleri derhal başlanmalı 15

 Acil dönemde yeni kurulan kamp bölgelerinde kişi için bir tuvalet ya da hendek kurulmalı, daha sonra 20 kişiye bir kabin olacak biçimde geliştirilmelidir.  İdeali bir aile için bir kabindir. Her kabinde bir musluklu bidon bulunmalı, kamplarda tuvalet hijyeni yakından izlenmelidir. 16

17

 Boyu en az 5 metre, eni 1 metre ve derinliği 5 metre olan çukur kazılmalıdır. Çukurdan çıkan toprak her seferinde dışkının üzerine üstünü kapatacak kadar atılmalıdır.  Bir su bidonu üstten delinerek ip yardımı ile çekilip su akıtılmalıdır 18

19

20

21

22

 Afet esnasında ve sonrasında sorun yaratan değil, problem çözen bir yapıda olmalıyız.  Bu tip zor zamanlar bir birliktelik ve elbirliği ile tamamlanan bir ilişkiler bütünüdür.  Burada kaytarma yapan, temizliğine dikkat etmeyen, iş yapma sırası geldiğinde ortadan kaybolan ve yemek saatinde ortaya çıkan kişinin yaratacağı sıkıntı tüm yönetim ve organizasyonu berbat etmeye yeter.  Bu yapıdaki kişilerin yapmadığı işi, sırf problem çıkmasın diye üstlenen kişilerle, tembelliği adet haline getiren kişilerin çatışmasına sahne olmamalıdır. 23

24

 Bulaşıcı hastalıklardan korunmada çevre sağlığı çalışmaları içinde, öncelikle temiz su sağlanması, uygun atık kontrolü ve barınak sağlanması ele alınmalıdır.  Bağışıklama çalışmaları kitlesel aşılamalar yerine çocuk ve gebelerin rutin aşılarını içermelidir.  Özellikle çocukların kızamık aşısı mutlaka yapılmalıdır.  Kitlesel ilaç uygulamaları korunmada etkili değildir. Hastaların belirlenip uygun ilaç ile tedavisi sağlanmalıdır. 25

 Aşağıdakilerden hangisi insani yardımda minimum standartlardan biridir?  a) Su temini ve sanitasyon  b) Gıda yardımı  c) Beslenme  d) Barınak ve yerleşim yeri  e) Hepsi  Cevap : E 26

 …………………….: Patojen mikroorganizmaları ve zararlı kimyasalları içermeyen sulardır. Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?  a) İçilebilir su  b) Sağlıklı su  c) Temiz su  d) Maden suyu  e) Musluk suyu  Cevap : C 27

 Aşağıdakilerden hangisi suyun dezenfeksiyonunda kullanılmaz?  a) Çamaşır suyu  b) Kireç kaymağı  c) Potasyum permanganat  d) Formaldehit  e) Klordioksit  Cevap : D 28

 Ayrıca afet bölgelerinde kullanılacak olan ilaç ve malzeme ambalajının renk kodu standart olmalıdır. Aşağıdaki renk kodu eşleşmelerinden hangisi doğrudur?  a) Kırmızı - Gıda  b) Mavi – Tıbbi Malzeme, İlaç  c) Yeşil – Giysi, Ev araç gereci  d) Hepsi  e) Hiçbiri  Cevap : A 29