UNICASE... kapsamlı bir CASE* aracı * UNICASE.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yazılım Geliştirme Süreci
Advertisements

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 4 Sistem Analizi
Sistem Analizi ve Planlama
UML Unified Modeling Language
MS OFFICE VISIO 2007.
Component’e Dayalı Yazılım Mühendisliğinde Çözümleme Süreci “Component-Based Software Engineering Analysis” Yusuf Altunel İstanbul Kültür Üniversitesi,
Copyright © The OWASP Foundation Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the Creative Commons Attribution-ShareAlike.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
BELGELEME Ian Sommerville, “Software Documentation”,
 Yapılan işler  Yapılan işlerin süreci  Personel.
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
Erol Bozkurt i-con UML ve İş Analizi Erol Bozkurt i-con
Çerez(Cookie) Kullanımı Oturum Yönetimi
Bora GÜRSEL CBÜ BAUM Proje Yöneticisi
TÜMLEŞİK MODELLEME DİLİ
ANALİZ.
109/06/08 VIVA Eğitim İlişkileri Yönetimi. 209/06/08 Ajanda Hedefler & Gerçekleşenler Proje Yönetimi AR - GE Sistem Testler Sonuç Demo Sorular & Yorumlar.
AÇIK KAYNAK KOD Ayhan KOÇ 2009.
NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA
YAZILIM MİMARİLERİ DERSİ
1.2.7 Kurum ve Süreç Performans Yönetimi günler
Nesneye yönelİk analİz ve tasarima gİrİş
BBY Bilgi Sistemleri Tasarımı
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARI YILI
Chapter 1: Giriş.
ETwinning Twinspace Kullanımı Nisan 2014.
Quest Atlantis Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel Bir Bilgisayar Oyununun Teknik Yapısı.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Fonksiyonel Bakış Açısıyla Sistemler
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
KÜBRA AYAN & DİLEK DEMİRAL
SABPO METODOLOJİSİ KULLANILARAK FIPA UYUMLU ÇOK-ETMENLİ BİR OTEL REZERVASYON SİSTEMİNİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Ayşegül Alaybeyoğlu, Geylani Kardaş,
SİSTEM ANALİZİ ve TASARIM
ALİ FINDIK Galatasaray Ünİversİtesİ 2015
Göğüşhan KILIÇ twitter.com/gogushan_kilic OLMAYA HAZIR MIYIZ?
Veri Tabanı Tasarım Süreci
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARI YILI DOÇ.DR. İBRAHİM YİTMEN INSA 498 YAPıMDA BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ UYGULAMALARı.
Modül 1: Giriş. Genel Bakış Temel.NET kavramları Geliştirme ortamında gezinti Bir C# projesi oluştur Use Visual Studio.NET Veriye eriş Hata ayıkla ve.
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgüt yapısının temel kavramlarını tanıtıyor ve bir yapıyı örgüt şemasında göründüğü şekliyle nasıl tasarlayacağımızı anlatıyor.
Veri yapıları Hafta3 Dizi Yapıları.
Gereksinim Analizi Çalışmaları
Visual Studio 2010 Menüler. File Tümü Kaydet Şablonu Ver Kaynak Kontrolü Sayfa Ayarları Yazdır Ctrl+P Çıkış Alt+F4 Seçili Nesne. Farklı kaydet Kapat Dizini.
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
ÇEVİK (Agile) SÜREÇLER Değişen gereksinimler, teknik riskler gibi önceden belirlenemeyen durumlara ve yazılım ürününü etkileyebilecek her tür değişikliğe.
 Active Directory, ağ kaynaklarını verimli bir şekilde yönetmenize olanak sağlayan, genişletilebilir bir dizin hizmetidir. Bu dizin hizmeti, ağda bulunan.
WEB TABANLI DESTEK.
Ders 4: Sistem Çözümleme
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARI YILI
UML Unified Modeling Language
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
ACTIVE DIRECTORY.
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
ENTES SVN SİSTEMİ EĞİTİMİ
WEB TASARIMI HTML LİSTELER VE FRAMELER SAVAŞ TUNÇER.
ERP Projesinin Aşamaları İzmir. ERP Projesinin Aşamaları SatışSatış - Başlangıç – Kurulum – Analiz – Plan – Uyarlama – Eğitim – Geliştirme.
Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
ONTOLOJİ GELİŞTİRME ALANINDA ÇEVİK YAKLAŞIMLAR
Cumhuriyet Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Dersi
J-guar Uyarlama Aracı Arif BATTAL Uyarlama Araçları Danışmanı.
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler - Sistem Analizi
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
İLERİ VERİ TABANI UYGULAMALARI
BLP 4210 PLATFORM BAĞIMSIZ PROGRAMLAMA
Transaction.
Sunum transkripti:

UNICASE... kapsamlı bir CASE* aracı * UNICASE

Neden UNICASE? ● Yazılım geliştirme projelerinde yazılım mühendisliği modelleri merkezi bir yerde ve versiyon kontrolü yapılarak tutulmalıdır. ● Bahsedilen modeller gereksinimlerden, use-case ve UML modellerine, organizasyon modellerine kadar değişebilir. ● UNICASE ile tüm bu modeller birbiri ile ilişkilendirilebiliyor. Böylece yazılım geliştirme sürecini takip etmek ve yönetmek kolaylaşıyor.

... Neden UNICASE? ● Örneğin bir işlevsel gereksinimi gerçekleştirecek görevi tanımlayıp bu görevi ilgili gereksinime bağlayabiliyoruz. (Mesela “Kullanıcı yeni bir kural ekleyebilecek” işlev gereksinimini “Kural eklemenin gerçekleştirilmesi” görevine bağlayabiliyoruz. (Bu görevi kim yapacak vs. de yazılabiliyor.)) ● Bu bağlantılar modellerin bir işbirliği içinde düzenlenmesini sağlıyor. (Mesela bir aktörün ismini değiştirdiğimizde aktörün ismi bulunduğu tüm modellerde değişiyor. Bu modellerden doküman elde ederken işlem otomatik olduğu için elle tek tek değiştirmeye gerek kalmıyor.)

... Neden UNICASE? ● Gereksinim analizi gibi dokümanlar müşteriye sunulacağı zaman UNICASE ile varolan modellerden model-tabanlı bir doküman oluşturmak mümkündür. ● Gereksinimlerin belirlenmesi, çözümleme yapılması, sistem ve nesne tasarımının yapılması, proje modeli üzerinde iterasyon planı, organizasyon yapısı, rational yönetim sadece bir araçla yapılabiliyor. ● Bu araç açık kaynaklı ve ücretsiz. ● ? Nightly build üstünden çalışıyor.

UNICASE Nedir? ● UNICASE (Unified CASE) farklı geliştirme aktivitelerini birleştiren bir araçtır: ● Gereksinimler ● UML modelleri ● Görev takvimi ● Hata bildirimi ● Toplantı yönetimi ●...

... UNICASE Nedir? ● UNICASE modelleri EMFStore denilen merkezi bir sunucuda tutulur. ● EMFStrore SVN gibi versiyon denetimi sağlar ama modeller için özelleşmiştir. ● UNICASE Eclipse tabanlı çalışır. (EMF ve GMF gerektirir.) ● Lisansı: Eclipse Public License v 1.0 (EPL)

EMF Store Browser & Login

Proje / Grup ve Kullanıcılar

Grupların proje üzerindeki hakları

Kullanım ● Sunucu üstünde yeni bir proje oluşturuyoruz. Geliştiriciler sunucuya bağlanıp proje listesini alıyorlar. İlgili projede okuma/yazma gibi haklar tanımlandığını varsayıp o projeyi checkout (yerele kopyalama) etmeleri beklenir. ● Sunucudan çekilen projenin bir iskeleti olmalıdır. Bu iskeleti yönetici hazırlar. Geliştiriciler kendi geliştirdikleri alanları bu iskeletten bulup düzenlerler. ● İskelet hazırlama işi Leaf ve Composite denen kesimler tanımlanarak gerçekleştirilir. Composite(bileşke) kesimler composite ve leaf kesimleri içerebilir. Leaf kesimler ise “Model Element” denen nesneleri içerirler. Model Element bir diagram, aktör, hata, ya da bir görev tanımı olabilir. Bunlar ne anlama geliyor örneklerle görelim.

Navigator

Proje Üyesi Ekleme ● Project Management Document diye bir composite section ekleyip bunun altına Project Members diye bir leaf section ekleyip proje üyelerini buraya yazıyoruz. Bu üyeler toplanıya çağrılmadan tutun da belirli bir görevin bu kişiye atanmasına kadar bir çok yerde kullanılıyor olacak.

... Proje Üyesi Ekleme ● Kullanıcı ikonunun yanındaki siyah yıldız commit edilmediğini gösteriyor.

Commit sonrası ve History

Toplantı Yönetimi

Issue Ekleme

“Sprint; agile olarak geliştirilen sistemlerde belirli özellikleri içeren program parçalarının, yapılan işlerin demosu. Bir çeşit müşteri veya proje yönetimi gözden geçirmesi” Sprint

İşlevsel Gereksinim Ekleme

... İşlevsel Gereksinim Ekleme

Orphans Herhangi bir modelden silinen nesne sistemden doğrudan kaldırılmıyor; orphans dizini altında saklanıyor. Bunları tekrardan modellere dahil etmek mümkün.

Use case

Use case için senaryo

Usecase diagram Tanımlanan nesneleri navigatordan sayfaya sürükleyerek diagram oluşturabiliyoruz.

Diyagramlar

Class diagram

State diagram

Activity diagram

Model Elements

... Model Elements

Sequence & Collabration ● Bu diagramlar yok!!! ● “ Deployment diyagramı da yok. Ama bir şekilde component diyagramı ile birleştirebiliriz gibi görünüyor. (Component diyagramının içinde deployment node'u verilmiş)”