EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği
Advertisements

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA İSG
Resmi Gazete Tarihi: R.G.Sayısı: 28620
ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ
EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA İSG
BİLGİSAYAR KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE SAĞLIK KURALLARI
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR HÜSEYİN ALİOSMANOĞLU.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu SAĞLIK YÖNÜYLE ÇALIŞMA HAYATINDA ERGONOMİ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Daire.
1. 2 Ödevin (sunu kısmının) hazırlanmasında, şu anda üzerinde çalışmakta olduğunuz sunu formatı kullanılacaktır. Bunun amacı, değerlendirme standardını.
1 Boş ve Dolu Big-Bag’ler ile Çalışma Kuralları. Boş Big-Bag’lerin Stoklanması Belirli ve özel bir yer oluşturulmalıdır. Temiz bir ortam olmalıdır. Güneş.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği
DİYARBAKIR 2008.
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ.
BİLGİ ve VERİ GÜVENLİĞİ
Program Tasarım Modelleri
TEMELLER.
EKRANLI ARAÇLARIN KULLANIMI
BİLGİ TEKNOLOJİSİ VE TOPLUM KAVRAMLAR  Bilgi Toplumu: Bilgi üretimi ve etkileşiminin olduğu toplumdur.  Bilgi Otoyolu: Birçok bilgisayarın bağlı olduğu.
15 İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİ.
SÜRTÜNME KUVVETİ.
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Öğretimin Uyarlanması
Özge Buket Cesim. , Burak Aşık. , Merve Çerçi. , İlke Önal
B) GÖRÜNÜR İŞARETLER (PAYROTEKNİK MALZEME)
NOT VERME VE MEZUNİYET.
ADANA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
1. KAZAZEDEYE YAKLAŞMA.
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Fahri TEKİNOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN
EKRANLI ARAÇLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş)
Bu Yönetmeliğin amacı, ekranlı araçlarla çalışmalarda alınacak asgari sağlık ve güvenlik önlemlerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir sayılı.
CEYLANLI İLKOKULU ERİŞEBİLİRLİK SUNUSU
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ.
VOLEYBOLDA MANŞET, PAS VE SMAÇ TEKNİĞİ ÖĞRENİMİ
Ergonamik önlemler ve ilk yardım
EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA İSG
İK MAKALESİ.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Ekranlı Ekipmanlarla Çalışma
Bilgisayar II 26 Nisan-7Mayıs Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRSEL ARAÇ ÇEŞİTLERİ.
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Bitirme Çalışması Poster Hazırlama Kılavuzu Poster Boyutları:
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği
EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMADA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
OFİSLERDE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ergonomİ
Sunum transkripti:

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Ekranlı Araçlarla Çalışma Günümüzde Ekranlı Araçların giderek artan kullanımı, iş istasyonu düzeneği ve duruş biçimleri ile ilgili bir çok problemleri de beraberinde getirmiş bulunmaktadır.

Ekranlı Araçlarla Çalışma Bu EĞİTİMİNİN hazırlanış amacı; hem kas dokusu ve iskelet sistemi hem de yorgunluğa bağlı potansiyel sağlık sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilecek bilgileri sağlamaktır.

Ekranlı Araçlarla Çalışma 16.04.2013 tarihli 28620 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Ekranlı Araçlarla Çalışmada Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik” 6. Madde: Ekranlı araçlarla çalışmalarda, çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi ile ilgili olarak aşağıdaki hususlara uyulur. a) Ekranlı araçlarla çalışmalarda riskler ve korunma yolları, b) Doğru oturuş, c) Gözlerin korunması, ç) Gözleri en az yoran yazı karakterleri ve renkler, d) Çalışma sırasında gözleri kısa sürelerle dinlendirme alışkanlığı, e) Gözlerin, kas ve iskelet sisteminin dinlendirilmesi, f) Ara dinlenmeleri ve egzersizler.

Doğru Oturuş Nelere Bağlıdır?

Ekranlı Araçlarla Çalışma OTURMA Oturduğunuzda; koltuk arkalığı eğimini sırtınızın alt kısmını (belinizi) destekleyecek şekilde ayarlayın. Dik oturun ve yavaşça yaslanın Genel bir kural olarak, gözleriniz ve ekranın üstünün aynı seviyede olmasına dikkat edin. Eğer ekran sizin için aşağıda veya yukarıda kalıyorsa, koltuk alt takımını hareket ettirerek kendinize göre ayarlayın.

Ekranlı Araçlarla Çalışma OTURMA Eğer sıklıkla yazılı metinleri bilgisayara aktarıyorsanız, doküman tutamacı kullanmak uygun olabilir. Yazılı bir metni bilgisayara aktarırken, bir yana eğilmeyin. Koltuğun kolçağı masaya yeterince yaklaşmanızı engelliyorsa, kolçağı kaldırmayı dikkate alın. Koltuğunuzu doğru yüksekliğe ayarladığınızda, ayaklarınız tabana tam olarak temas etmiyorsa, bir ayaklığa ihtiyacınız var demektir.

Ekranlı Araçlarla Çalışma ELLER, KOLLAR VE OMUZLAR Önkollarınızın (dirsek bilek arası) hemen hemen yatay, dirseklerinizin ise vücudunuza yakın olmasına dikkat edin. Klavye kullanırken, bileğiniz aşağı ve yukarı hareket etmemelidir. Yani, klavyede yazı yazarken bileğiniz masaya dayalı durumda dinlenmelidir. Fareyi klavyenin yakınında bulundurun ve böylelikle, ulaşmak için kolunuzu germek zorunda kalmayın.

Ekranlı Araçlarla Çalışma Yanlış Doğru

Ekranlı Araçlarla Çalışma ELLER, KOLLAR VE OMUZLAR Fareyi klavyenin yakınında bulundurun ve böylelikle, ulaşmak için kolunuzu germek zorunda kalmayın. Kaldırılmış klavyenin düz hale getirilmesi, bileklerinizin doğrulmasına sebep olacaktır. Fare yerine klavye kısa yolları kullanılmalıdır. İlgili yazılımın yardım dosyası aracılığıyla kısa yol tuşlarının listesi incelenmelidir. Gününüzü iyi planlayarak, uzun süre görüntü ekipmanı ekipmanı önünde zaman geçirmeyin ve ara vermeyi ihmal etmeyin.

Ekranlı Araçlarla Çalışma Eğer yine de uzun sürelerce önünde zaman geçirmeniz gerekiyorsa, her 15-20 dakikalık klavye çalışmasından sonra 1-2 dakikalık molalar alın. Yazı yazma ve telefon kullanma ara vermenin doğal yollarıdır.

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA ARANACAK ASGARİ GEREKLER EKİPMAN a) Genel hususlar •Bu tür ekipmanın kullanımı işçiler için risk kaynağı olmayacaktır. b) Monitör •Ekranda görünen karakterler kolayca seçilebilecek şekil ve formda, uygun büyüklükte olacak, satır ve karakterler arasında yeterli boşluk bulunacaktır. c) Klavye •Klavye, operatörün el ve kollarının yorulmaması ve rahatça çalışabilmesi için ekrandan ayrı ve hareketli olacaktır. •Klavyenin ön tarafına, operatörün bileklerini dayayabileceği özel destek konulacaktır. •Operatörün elleri ve kolları için klavyenin önünde yeterli boşluk olacaktır. •Klavyenin rengi mat olacak ve ışığı yansıtmayacaktır. •Klavye karakterlerinin yerleri kullanımı kolaylaştıracak şekilde düzenlenmiş olacaktır. •Çalışma pozisyonuna göre, tuşlar üzerindeki semboller kolaylıkla seçilebilecek, düzgün ve okunaklı olacaktır.

d) Çalışma masası veya çalışma yüzeyi •Çalışma masası veya çalışma yüzeyi; ekran, klavye, dokümanlar ve diğer ilgili malzemelerin rahat bir şekilde düzenlenebilmesine olanak sağlayacak şekilde ve yeterli büyüklükte olacak ve yüzeyi ışığı yansıtmayacak nitelikte olacaktır. •Operatörün rahatsız edici göz ve baş hareketleri ihtiyacını en aza indirecek şekilde yerleştirilmiş ve ayarlanabilir özellikte doküman tutucu kullanılacaktır. •Çalışanın rahat bir pozisyonda olması için yeterli alan olacaktır. e) Çalışma sandalyesi •Sandalye dengeli ve operatörün rahat bir pozisyonda oturabileceği ve kolaylıkla hareket edebileceği şekilde olacaktır. •Oturma yerinin yüksekliği ayarlanabilir olacaktır. •Sırt dayama yeri öne-arkaya ve yukarı-aşağı ayarlanabilir, sırt desteği bele uygun ve esnek olacaktır. •İstendiğinde operatöre uygun bir ayak dayanağı sağlanacaktır.

ÇALIŞMA ORTAMI a) Gerekli alan •Operatörün oturma şeklini değiştirebilmesi ve rahatça hareket edebilmesi için çalışma merkezi yeterli genişlikte olacak ve uygun şekilde düzenlenecektir. b) Aydınlatma •Operatörün gereksinimleri ve yapılan işin türü dikkate alınarak uygun aydınlatma şartları sağlanacak, arka planla ekran arasında uygun kontrast bulunacaktır. •Yapay aydınlatma kaynaklarının yeri ve teknik özellikleri ekrandaki ve diğer ekipmanlar üzerindeki parlama ve yansımaları önlenecek şekilde olacaktır.

c) Yansıma ve parlama •Pencereler, açıklıklar ve benzeri yerler, saydam veya yarı saydam duvarlar ve parlak renkli cisim ve yüzeylerden ekran üzerine direk ışık gelmeyecek ve mümkünse yansımalar önlenecektir. •Ekrana gelen gün ışığının kontrol edilebilmesi için yatay ve dikey ayarlanabilir perdeler kullanılacaktır. d) Gürültü •Çalışma merkezlerinde kullanılan ekipmanların gürültüsü çalışanların dikkatini dağıtmayacak ve karşılıklı konuşmayı engellemeyecek düzeyde olacaktır. e) Isı •Çalışma merkezindeki ekipmanlar çalışanları rahatsız edecek düzeyde ortama ısı vermeyecektir. f) Radyasyon •Çalışma merkezindeki görünür ışık dışındaki tüm radyasyonların sağlığa zarar vermeyecek düzeylerde olması için gerekli önlemler alınacaktır. g) Nem •Çalışma ortamındaki nemin uygun düzeyde olması sağlanacak ve bu düzey korunacaktır.

BİLGİSAYAR PROGRAMLARI •İşveren, ekranlı araçlarla yapılacak işin düzenlenmesinde ve kullanılacak programların seçiminde aşağıdaki hususlara uyacaktır. Programlar işe uygun olacaktır. b) Programlar kolay kullanılabilir ve eğer uygunsa operatörün bilgi düzeyine ve deneyimine göre ayarlanabilir olacaktır. Operatörün bilgisi dışında programlara müdahale edilemeyecektir. c) Sistemler çalışanların verimini artıracak ve kolaylık sağlayacak şekilde geri beslemeli olacaktır. d) Sistemler operatöre uygun hız ve formatta bilgi verecek şekilde olacaktır. e) Programlar, özellikle verilerin algılanması ve kullanılması konusunda ergonomi prensiplerine uygun olacaktır.

Hazırlayan: Derya TÜZEL TEŞEKKÜRLER Hazırlayan: Derya TÜZEL