Campylobacter jejuni
Campylobacter jejuni Genel Özellikleri Gram negatif S veya virgül seklinde basiller Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket ederler Hücreye yerleşimi ekstrasellüler Kapsül ve glikokaliks yoktur
Neden önemlidir? Gıda kaynaklı hastalıklarının ana sebeplerinden biridir İnsanlarda sindirim sistemi hastalıkları Campylobacteriosis yani ishale neden olur Bazı hayvan cinslerinde düşüğe neden olmaktadır Çocuklar ve yaşlılar sıklıkla etkilenebilmektedir
ekolojik yaşam alanları Vahşi hayvanların bağırsaklarında Domuz sığır kemirgen koyun hindi ve diğer kümes hayvanlarında saptanmıştır Su kaynaklarında sıkça rastlanır
Hastalık fekal oral yolla bulaşmaktadır En sık aracı besinler olarak çiğ süt kontamine su ve infekte hayvanlardan elde edilen besinlerle de bulaşabilir Köpek kedi özellikle civciv ve hindi olmak üzere çiftlik hayvanları ve baykuşlardan bulaşır
Enterite neden olan Campylobacter türlerinin hepsi benzer klinik tabloya neden olurlar Bunlar diyare ateş ve kramp tarzında karın ağrısı en fazla görülen klinik bulgulardır Ayrıca bu bakteri türleri çevresel etkilerden oldukça etkilenirler Isıyla kolayca inaktive olurlar Dezenfektanlara karşı duyarlıdırlar Düşük ph lara karşı duyarlıdırlar