SINIF YÖNETİMİ MODELLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
Advertisements

STRES YÖNETİMİ.
SINIF YÖNETİMİNİN TEMEL KAVRAMLARI VE ÖZELLİKLERİ
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
Toplumsal Yapı ve Toplumsal İlişkiler
SINIF YÖNETİMİ Sınıf; eğitim-öğretim etkinliklerinin
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
SINIF YÖNETİMİ.
İNSANA İLİŞKİN BAKIŞ AÇILARI VE SINIF YÖNETİMİ
REHBERLİK.
SINIF YÖNETİMİ MODELLERİ
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
REHBERLİK DERSİ III.
MERHABA.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Eğitimde Rehberlik 2008 – 2009 yaz okulu.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Kültürel amaçlı teknoloji kullanımı : çevrimiçi öğrenen toplulukları oluşturma.
SINIF YÖNETİMI Sınıf Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Adnan BOYACI.
BÜTÇELERİN KONTROLÜ.
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
SINIF YÖNETİMİ A.İ.B.Ü. EĞİTİM FAKÜLTESİ 2010 / BOLU
ÜNİTE 11: DEĞERLENDİRME Ünitenin hedefleri
SINIF SINIF YÖNETİMİ YÖNETİMİ
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
KAYNAŞTIRMA VE DESTEK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
SINIF YÖNETİMİ.
Bu derste, Sınıfta istenmeyen davranışların önlenmesi
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
OKUL. Okul genel anlamda “toplumun ve bireylerin eğitim gereksiniminin planlı, programlı ve istendik bir biçimde karşılanabilmesi için kurulmuş formal.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
DİĞER TUTUMLAR.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÜNİTENİN ÖRÜNTÜSÜ FİZİKSEL ORTAMIN DEĞİŞKENLERİ FİZİKSEL ORTAMIN ÖNEMİ
SINIF YÖNETİMİNİN TEMEL KAVRAMLARI VE ÖZELLİKLERİ Hazırlayanlar: Ahmet ATAÇ Gülenaz SELÇUK Cihan ÇAKMAK.
SINIF YÖNETİMİ.
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
Yönetim Nedir? Yönetim, toplumsal gereksinmelerin bir bölümünü karşılamak üzere kurulan bir örgütte, örgütün varlık nedeni olan amaçlarını gerçekleştirecek.
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
ÖN YARGI NEDİR? Bir kişiyle veya olayla ilgili önceden olumlu veya olumsuz karar vermeye ön yargı denir. Ön yargı, gerekli bilgi edinilmeden ya da inceleme.
SINIF YÖNETİMİ MODEL VE YAKLAŞIMLARI
ÇATIŞMA ÇÖZME.
Program Geliştirmede Temel Kavramlar
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
ETKİLİ ÖĞRETMEN DAVRANIŞLARI
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Görevleri, Rolleri ve Yeterlikleri
ÜNİTENİN ÖRÜNTÜSÜ Eğitim-Okul- Sınıf İlişkisi Sınıf Nedir?
SINIF YÖNETİM MODELLERİ
ÖĞRETMENİM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN.
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Prof. Dr. Yaşar SEVİM. ŞİDDET  Şiddet; bir hareketin, bir gücün derecesini ifade etmek için kullanılan bir kavramdır.  Sporda şiddet ise, karşıt görüşlü.
Eğitim; bireyin içinde yaşadığı toplumda yeteneğini, tutumlarını ve olumlu değerdeki diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçler toplamıdır. Bireyin.
Okul Öğrenmelerinde Ölçme ve Değerlendirmenin Önemi
Bireyi tanıma ve teknikleri
Sağlık Bilimleri Fakültesi
REHBERLİK DERSİ III.
TOPLUMSALLAŞMA - SOSYALİZASYON
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Başşliyoouu... Başlıyor....
YÖNTEM SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER.
Eğitim ve Öğretim Teknolojisi İletişim Süreci
Yaz Kur’an Kursları İçin Sınıf Yönetimi
Sunum transkripti:

SINIF YÖNETİMİ MODELLERİ 28.04.2017 Sınıf Yönetimi SINIF YÖNETİMİ MODELLERİ Tepkisel model Önlemsel model Gelişimsel model Bütünsel model

SINIF YÖNETİMİ MODELLERİ 28.04.2017 Sınıf Yönetimi SINIF YÖNETİMİ MODELLERİ Tepkisel model Sınıf yönetiminde öğretmenlerce sıkça kullanılan klasik model olarak nitelenebilir. İstenmeyen bir düzenlemeye veya bir davranışa tepki gösterilme biçiminde görülür. Amacı istenmeyen durum veya davranışın değiştirilmesidir. Bu modelde istenmeyen davranışın ya da durumun değiştirilmesi ödül–ceza türünde etkinliklerle gerçekleştirilir.

28.04.2017 Sınıf Yönetimi Önlemsel model Gelecekte meydana gelecek bir davranışın kestirilmesi ve olmadan önce önlemeye yönelik tedbirlerin alınması anlayışına dayalıdır. Amacı sınıf sorunlarının ortaya çıkmasına olanak verecek bir ortamın engellenmesidir. Önlemsel modelde sorunun tespit edilmesi önemli değildir. Önemli olan sorunun ortaya çıkmadan önlenmesidir. Bu model sınıf etkinliklerini bir “sosyalleşme süreci” olarak ele alır, sınıfta yanlış davranışa olanak vermeyen bir toplumsal sistem oluşturmaya çalışır. Etkinlikler bireyden çok gruba yöneliktir.

Sınıf Yönetimi Gelişimsel model 28.04.2017 Sınıf Yönetimi Gelişimsel model Sınıf yönetiminde öğrencilerin fiziksel, psikolojik, sosyal gelişim düzeylerinin gerektirdiği uygulamaların gerçekleştirilmesini esas alır. Bir uygulamaya geçilmeden önce öğrencinin ona hazırlanmasını öngörür.

Sınıf Yönetimi Bütünsel model 28.04.2017 Sınıf Yönetimi Bütünsel model Bütünsel sınıf yönetimi modeli önceki üç modelin bir sentezi olarak görülebilir. Bu modelde önlemsel sınıf yönetimi modeline öncelik verme, gruba olduğu kadar bireye de yönelme, istenen davranışa ulaşabilmek için, istenmeyen davranışın nedenlerini ortadan kaldırma, öğrenci özelliklerini dikkate alma vardır.

28.04.2017 Sınıf Yönetimi Etkili bir sınıf yönetimi ve etkili bir öğretim için öğretmenler (Levin ve Nolan,2000): Öğrencilerden kendilerinin yıllar öncesinde, öğrencilikleri döneminde davrandıkları gibi davranmalarını istememelidirler. Yalnızca konumları gereği, öğretmen unvanı taşıdıkları için öğrencilerinden saygı beklememelidirler. Öğrencilerin bu günün toplumunda kendilerine bir yer bulmak için hangi yöntemi ve davranışlara sahip olmaları gerektiğini anlamaya çaba göstermelidirler. Toplumda yaşanan değişimi ve bu değişimin öğrenci davranışları üzerindeki etkilerini anlamaya çalışmalıdırlar

Sınıf Ortamı ve Grup Etkileşimi 28.04.2017 Sınıf Yönetimi Sınıf Ortamı ve Grup Etkileşimi GRUP Ortak bir hedefe ulaşmak ya da ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelmiş, birbirine bağlı olan iki yada daha fazla insanın oluşturduğu topluluktur. Grubu, kalabalıklardan ayıran en önemli özellikler; -Karşılıklı bağımlılık, -Etkileşim, -Ortak amaç

28.04.2017 Sınıf Yönetimi Grup, normları ile bireyi etkisi altına alır, Bireyin tutum ve davranışları grubun kararı ve deneyimlerinin etkisi altındadır. Soru: Sınıf bir grubu oluşturduğuna göre, sınıfın alacağı kararlar, bireyi nasıl etkiler?

28.04.2017 Sınıf Yönetimi Grupların özellikleri: Kişilik, rol ve statü Statü: Bireyin bir toplumsal çevre içerisindeki yerine ve yerinin derecesine statü denir: Rol: Belirli statülere sahip kişilerden istenen ve beklenen davranışlar ise rol olarak adlandırılır.