ULUSLARARASI CEZA HUKUKU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Güneş Vakfı İlim-Kültür ve Sanat Merkezi
Advertisements

GERİ VERME (SUÇLULARIN İADESİ)
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
Prof. Dr. Nuray EKŞİ Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Mevcut İhtilaf Direktifleri: Tarih ve Başlıca Hükümler Peter.
ULUSLARARASI HUKUKTA İNSANİ MÜDAHALE
MİLLİ GÜVENLİK Hazırlayan : Kudret Uğurlu EMİNSOY.
KÖRFEZ’DE SAVAŞ.
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU
AİHS 3. Madde Bağlamında Yükümlülükler Yargının Rolü Ankara / 15 Nisan 2010 E. Svanidze E. Svanidze.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
ERK İSG-İK – –
HUKUK Hukuk Okuryazarlığı - Ceza Mahkemeleri -.
İCRA TEŞKİLATI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
CEZA ETİĞİ Etik Nedir? *Etik veya en yalın tanımıyla töre bilimi. Etik terimi Yunanca ethos yani "töre" sözcüğünden türemiştir. Yanlışı doğrudan ayırabilmek.
İNSAN HAKLARI.
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
I. DÜNYA SAVAŞI ÖSS- YGS SORULARI.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (United Nations)
FATMA ÇAVUŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Türk Yargı Sistemi
Uluslararası Sistem Çocuk Hakları Hukuku.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Ticari veri tabanları (Yerel)
TUR İ ZM HUKUKU VE MEVZUATI DR. OSMAN AVŞAR KURGUN DR. AYHAN GÖKDEN İ Z DR. MURAT SEL İ M SELV İ DR. GONCA KILIÇ DR. ELBEYI PEL İ T Ö Ğ R. GÖR. HÜSEY İ.
İCRA TAKİBİ TARAFLARI VE TAKİP YOLU DEĞİŞİKLİĞİ
İ NSAN HAKLARI ve BAROLAR Av.Mustafa Ç İ NKILIÇ Adana Barosu-2015.
Eğitim ve Hukuk.
İŞ HUKUKUNA GİRİŞ İş Hukuku Kavramı
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
İNSAN HAKLARI İNSAN HAKLARI.
Yrd.Doç.Dr. Yıldırım Osman Çetmeli
Mültecilerin Statüsüne İlişkin 1951 Sözleşmesi. Sözleşmenin Tarihi II. Dünya Savaşı sonrası Avrupanın tamamına yayılmış statüsüz yüzbinlerce mülteci durumları.
TEMEL KAVRAMLAR VE SAĞLIK HUKUKU
AMERİKA TARİHİNDE VERGİ İSYAN HAREKETLERİ
Birincil ikincil Genel Yardımcı (devletler tarafından tanınan hukukun genel ilkeleri)
Ceza Muhakeme hukukunun kavramı Ceza usul hukuku diğer Hukuk dalları ile ilişkisi Ceza Muhakeme hukukunun kaynaklari.
Sendika Kavramı, Kaynaklar, Kuruluş, Organlar, Yönetici Güvencesi
ISKENCE ve EZiYET. Cesitler Iskence Eziyet ⊙ Insan Haklari Evrensel Bildirisini – ⊙ Ilke, iki yil aradan sonra 4 Kasim 1950 tarihli Insan.
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
21. YY Eğitimi. Nedir? Nereden kaynaklanmaktadır? Niçin başvurulur? Nasıl önlenir? Terörizmden neden korkarız?
Temel Hak ve Özgürlüklerimiz
ULUSLARARASI CEZA HUKUKU
Hukuk Başlangıcı Hukukun Yürürlük Kaynakları
İSTANBUL TABİP ODASI 21 Ocak 2017 SAVAŞ …
ÇOCUK HAKLARI.
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
HAFTA 7. PRAGMATİST ÇOCUKLUK PARADİGMASI
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
ÖZEL SORUŞTURMA FAALİYETLERİ
ULUSLARARASI CEZA HUKUKU
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI KAVRAMI İnsan hakları, genel olarak kişinin insanca yaşaması için gerekli olan, vazgeçilmez ve dokunulmaz.
MEDENİ HUKUK.
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
DİPLOMATİK İMTİYAZ VE MUAFİYETLER (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 20 vd.)
SİBER GÜVENLİK ve KRİPTOLOJİ. Asım Emre Kaya Ülkelerin altyapı sistemlerinin siber uzaya bağımlı hale gelmesi ile; -bireyler -kurumlar -devletler siber.
KOCATÜRK KOLEJİ KEMALPAŞA KAMPÜSÜ. İNSAN HAKLARI Sude Berf DEĞER Arda DUMAN Cemal Enes ÖZALP Medet KARABULAK Erdem KARAHAN.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI
KANUNİLİK İLKESİ HUKUKİ DAYANAĞI KAPSAMI İŞLEVİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
I. Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
Sunum transkripti:

ULUSLARARASI CEZA HUKUKU Uluslararası ceza hukukunun genel özellikleri Suç kavramının tarihsel gelişimi

ULUSLARARASI CEZA HUKUKUNUN GENEL ÖZELLİKLERİ Uluslararası kamu hukunun bir dalıdır hukukun genel anlamda en yeni dalıdır Suç listesi sürekli olarak yenilenmektedir. 1945/46 yıllarında insanlığa ve barışa karşı işlenen suçlar 1948. yılı soykırımı 80li yıllar-20.yy - işkence uluslararası terörizm (güncel konular)

ULUSLARARASI CEZA HUKUKUNUN GENEL ÖZELLİKLERİ En önemli özelliği – hem insan hakları hukuku hem de ulusal hukuk alanlarında köklerinin olması Ceza hukuku her zaman onlara dayanır. İnsan hakları hukuku uluslararası antlaşmalardan, konvensiyon ve uluslararası organlardan meydana gelir, Avrupa İnsan Hakları Ceza Mahkemesi- ceza hukukunun gelişim sürecinde önemli bir rol oynar.

ULUSLARARASI SUÇLARI ANLAMAK Uluslararası işlenen suçlar bireylerin bireysel sorumlulukları dahilinde uluslararası yasaların ihlal etme şeklidir. Kümülatif olarak: 1.uluslararası teamül yasalarının ihlali, 2. tüm devlet ve bireyleri ilgilendiren yasalar.

ULUSLARARASI SUÇLARI ANLAMAK 1945 BM tüzüğü 1948 uluslararası insan hakları deklarasyonu 1950 Avrupa insan hakları konvensiyonu 1966 iki tane BM paktı 1969 Amerika İnsan Hakları konvensiyonu 1970 BM Dostluk İlişkileri deklarasyonu 1981 Afrika İnsan Hakları yasa ve tüzüğü

UluslararasI SUÇLARI ANLAMAK 1948 Soykırım Konvensiyonu; 1949 Silahlı Çatışma kurbanlarını korumaya ilişkin Cenevre Sözleşmesi ile 1977 iki adet ek protokol 1984 İşkence karşıtı sözleşme.

ULUSLARARASI SUÇLARI ANLAMAK Uluslararası suç tanımı dahilinde; Savaş suçları, İnsanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım,işkence, saldırı i uç noktalarda yaşanan terör eylemleri.

SUÇLARI ANLAMADA TARİHSEL SÜREÇ Bireyler yaşadıkları ülke topraklarının yasa ve hükümlerine tabiidir. Bağışıklık yetkilileri; 17. Ve 18. yy’larda gelişen korsanlık- dünyanın bazı yerlerinden yeniden gelişme gösterdi. Bu durumda tüm ülkeler korsanları gözaltına almak ve cezalandırmak ile yetkilidir. Korsanlar- insanlığın düşmanları (hostes humani generis) – açık denizlerdeki özgürlüğü kısıtlayıp kendi mülkiyetleriymiş gibi davranıyorlar.

SUÇLARI ANLAMADA TARİHSEL SÜREÇ Savaş suçları – faillerinin yargılanmasını gerektiren ikinci durum Bu tip işlenen suçlarda iki farklı cezai işlem uygulama biçimi vardır; Birincisi savaş teamül hukuku kurallarıdırı - - 1863 yılına yapılan Lieber Kodu ( Başkan Linkoln ABD hükümetine savaş temalı 100 yöntemden oluşan bir kitapçık hazırladı . 1861-1865 yılları arasında gerçekleşen Amerika İç savaşı sırasında uygulandı.) Oksford kılavuzunda Uluslararası Hukuk Enstitüsü kabul gördü.

SUÇLARI ANLAMADA TARİHSEL SÜREÇ İkincisi, 1865 yılında ABD Askeri komisyonunun önünde yapılan yargılanmaların tanınması (savaş esirlerinin suistimali gerekçesiyle) ile 1902 yılında ABD’nin Filipinler’de meydana gelen isyancılara karşı silahlı eylemlere karşı askeri mahkemelerde alınan kararların tanınmasıdır.

SUÇLARI ANLAMADA TARİHSEL SÜREÇ 1912 karada savaşla için İngiliz Klavuzu I. Dünya savaşının sona ermesi ile birlikte savaş suçları bölge sorumluluları (savaş onların bölgesinde başladı gerekçesiyle) ya da pasif vatandaşlık adı altında (suçlunun müteffik ülke vatandaşlarından olması yeterlidir) yürütülmeye başlandı. Tüm bunların ardında Nünberg’de kurulan savaş suçlularına karşı uluslararası askeri mahkeme işin dönüm noktası oldu. İki tane yeni suç şeklinden bahsedilebilir; insanlığa karşı işlenen suçlar ile barışa karşı işlenen suçlar.

SUÇLARI ANLAMADA TARİHSEL SÜREÇ 1945/46 yıllarının ardından devletin yüksek kademelerinde bulunanlar sorumlu oldukları eylemler için ifade verebilirler – özellikle silahlı çatışmalar konusunda yapılan yanlışlıklar hususunda. Ülke egemenliği onları korumak zorunda değil – diğer ülke mahkemeleri onları yargılayabilir ve cezalandırabilir. 1948 yılında yapılan soykırım sözleşmesi soykırımı ayrı bir suç olarak tanımladı.

SUÇLARI ANLAMADA TARİHSEL SÜREÇ 1949 yılında yapılan Cenevre sözleşmesini önemi büyüktür – bu sözleşme maddi ve usul hukuklarına olan bakış açılarını değiştirdi. Yapılan sözleşmeler uluslararası yargıyı sunmaktadır ( Konvencije postavljaju načelo univerzalne nadležnosti (antlaşma devletleri suçlu kişinin hangi ülke vatandaşı olduğunu, kurbanın hangi ülke vatandaşı olduğunu ve suçun nerde başladığını gözardı ederek mahkemeye sunabilir.) Cenevre sözleşmesini takiben 1977 yılında yapılan iki ek protokol izlemiştir.

SUÇLARI ANLAMADA TARİHSEL SÜREÇ 1984 yılında yapılan işkenceye karşı olan konvensiyon; ,işkence ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır. 70li yılların sonunda, 20.yy’da, terörizm olarak adlandırılan yeni br uluslararası suç tanımı ortaya çıkmıştır.