Ölüm Nedeni İstatistikleri. Ölüm Nedenleri İstatistiklerinin KULLANIMI 1.Ölümlülük modellerini yer ve zaman ayrımında açıklar, 2.Nüfus projeksiyonlarının.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MALİ İSTATİSTİK DEĞERLENDİRME RAPORU
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Sağlık Bakanlığı için Ölüm Nedeni İstatistiklerinin Önemi
Merkezi Hastane Randevu Sistemi
DİĞER SOSYAL SINIFLAMALAR
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
J.Bonte, Taiex, Istanbul, May ÖLÜM İSTATİSTİKLERİ Ulusal ve Uluslararası bir perspektifte, özellikle Avrupa Birliği.
Referans Hekim İl Sorumlusu TÜİK Bölge Sorumlusu SORUMLULUKLARI.
ORGANİZASYON ZAMANI ŞEKLİ Referans Hekimlerin Eğitimi.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü (SBSGM)
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
ANNE ÖLÜMLERİ VERİ SİSTEMİ YÜRÜTÜLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
KBS MALİ İSTATİSTİK UYGULAMASI
ANNE ÖLÜMLERİ VERİ SİSTEMİ
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
EK DERS TAHAKKUK VE ÖDEMELERİNE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME SUNUMU
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BURSA İLİ ULUSAL ANNE ÖLÜMLERİ ÇALIŞMASI
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
YERELDE AB SÜRECİ.
Açık Toplum Vakfı-Boğaziçi Üniversitesi Ön Sonuçların Sunumu 11 Mayıs 2010.
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
UYEK 5. Dönem Yönetim Kurulu Faaliyet Sunumu.
 KALİTE YÖNETİM BİRİMİ  Mart ayında düzenlenen dış denetim sonucu Müdürlüğümüz çalışmalarının ISO Kalite Standartlarına uygunluğu bir kez daha.
Genç Dostu CSÜS Hizmetleri Uluslararası Katılımlı Sempozyumu
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLANLAMA.
1 MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME Abdülkadir GÖKTAŞ Daire Başkanı 23 Mayıs 2006.
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
PERSONEL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ PROJESİ
ÖZEL EĞİTİMİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
KOP BÖLGESİNDE EĞİTİM-YAYIM İHTİYAÇ ANALİZİ ARAŞTIRMASI PROJESİ.
Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK İLERLEMELERİ Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN.
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
MHRS nedir? Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS);
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 17 Eylül Eylül AB ÜRETİMLERİ Bazı üye devletlerin verileri gizlidir ve bu tabloda yer almamaktadır. AB Üretimleri.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
Aile Hekimliği Zekeriya AKTÜRK Prof. Dr. 1.
PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISINA HOŞ GELDİNİZ Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Tarafından Finanse Edilmektedir. Üçkuyu Mesleki ve Teknik Anadolu.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
Türkiye’de Diş Macunu Kullanım Miktarı Türkiye’de kişi başına yılda 1 tüp (90 gram) diş macunu düşüyor... Bu oran Rusya’da 293 gr, Çin’de 180 gr, Filipinler’de.
Ölüm Belgesinin Veri akışı. Hastane HekimiBelediye TabibiSağlık Ocağı Hekimi Aile HekimiAdli Hekim Hastane Referans Hekimi Belediye Tabipliği Referans.
EĞİTİMİN AMACI yılında derlenmeye başlayacak olan “Öüm Nedeni Belgesi”ni, Türkiye genelindeki tüm Hekimlere tanıtmak Belgenin doldurulması konusunda.
RİSKLİ YENİDOĞAN BEBEKLERDE HEMŞİRELİK BAKIMI VE GÜVENLİ TABURCULUK
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
Kağıtsız Hastane Uygulamalarında Mevcut Durum ve Gelecek
EPİDEMİYOLOJİK VERİ KAYNAKLARI
RİSKLİ GEBELİK TAKİP SİSTEMİ
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
ÖZEL BÖLGE HASTANELERİ
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
Farmakovijilans Sorumlusu
YHGP: YEŞİLIRMAK HAVZASI GELİŞİM PROJESİ ÖDEVİ ŞÜHEDA NUR ARISOY 11TM/A 266 İYİ SEYİRLER…
Süt Pazar Durumu Brüksel, 17 Eylül 2015.
Sunum transkripti:

Ölüm Nedeni İstatistikleri

Ölüm Nedenleri İstatistiklerinin KULLANIMI 1.Ölümlülük modellerini yer ve zaman ayrımında açıklar, 2.Nüfus projeksiyonlarının oluşturulmasını katkı sağlar, 3.Kamu sağlığı programlarını destekler

Ölüm Nedenleri İstatistiklerinin KULLANIMI 4.Kamu sağlığı istatistikleri sisteminin temelidir, 5.Araştırmalar için hipotez oluşturmayı sağlar, 6.Kamu sağlığı değerlendirmeleri için çok gereklidir.

Eurostat’a Raporlama Tüm ülke için Tüm yerleşik ölümler için 5’li yaş grupları ve cinsiyet ayrımında ICD 10’a göre, 4-basamaklı sınıflamayla

Eurostat’a Raporlama Bölgesel ayrımda; Yerleşik nüfusa göre 5’li yaş grupları bazında NUTS 2 düzeyinde 65 nedenli Eurostat listesine göre

Mevcut Durum  Ülkemizdeki ölüm olayları ile ilgili veriler 1931 yılından itibaren Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 1949 yıl sonuna kadar nüfusu en fazla olan 25 il merkezi, yılları arasında bütün il merkezleri, 1957 yılından itibaren de tüm il ve ilçe merkezlerinde derlenmeye başlanmıştır.  Köylerden veri derlenemediği için de Türkiye genelini yansıtmamaktadır.

 İl ve ilçe merkezlerinde meydana gelen ölüm olaylarına ilişkin formlar, uluslararası standartlara uygun olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen 50 ve 150 Uluslararası Hastalık Sınıflamasına (UHS8) göre değerlendirilmektedir. Mevcut Durum

Türkiye İstatistik Kurumu ile Sağlık Bakanlığı; Avrupa Birliği uyum sürecinde, ölüm nedeni istatistiklerinin AB standartlarına uyumlu hale getirilmesi amacıyla 2006 tarihinden itibaren “Ölüm Nedeni İstatistikleri” konusunda bir proje yürütülmüştür. Yapılan Çalışmalar

Bu projenin temel amaçları;  AB ve Üye ülkeler düzeyinde COD istatistiklerinin kalite ve güvenirliğini artırmak  Ülkeler arasındaki karşılaştırılabilirliği sağlamak  AB standartları ve metotlarına uygun olarak COD istatistiklerinin toplanması ve işlerliğinin artırılması Yapılan Çalışmalar

Yeni ölüm belgesinin alanda uygulanabilirliğinin İzlenebilmesi amacıyla pilot çalışmalar yürütülmüştür.  Ekim 2006 yılından itibaren Ankara’daki 8 hastane ile Kırıkkale ilinden 1 hastane ve doktoru olan 4 tane sağlık ocağında yeni derlenen pilot çalışma başlatılmış, ve Aralık 2007 tarihinde yapılan çalıştay sonrasında ölüm belgesi yeniden revize edilmiştir. Yapılan Çalışmalar

 Bu projenin bir aşaması da kırsal kesimden (doktoru olmayan yerlerden) veri derlemektir. Bu amaçla 2007 Eylül ayında Ankara ili ilçelerinde muhtarlara, doktor harici personel ve bir doktora ölüm belgesinin ve sözel otopsi formunun doldurulması ile ilgili eğitim verilmiştir. Bu süreçle ilgili çalışmalar devam etmektedir. Doktoru olmayan yerlerdeki veri derleme sistemine henüz karar verilmemiştir. Yapılan Çalışmalar

 Çalışmanın üçüncü aşamasında ise 2007 yılının Ekim ayında başlayan ve 2008 yılı Haziran sonunda sonuçlanan Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında Adıyaman, Çankırı ve Samsun illerinde pilot çalışma başlatılmıştır. Yapılan Çalışmalar

 Pilot çalışma öncesindeki bu illerdeki İl Sağlık Müdürlüklerinin belirlediği referans hekimlere yeni oluşturulan ölüm belgesi ve pilot çalışmanın uygulama aşamalarının anlatıldığı eğitim Aralık 2007’de gerçekleştirilmiştir.  Daha sonra bu referans hekimlerden, sorumlu olduğu sağlık kurumu veya bölgelerindeki tüm hekimlere eğitim vererek üç il genelindeki eğitim zinciri tamamlanmıştır. Yapılan Çalışmalar

 Ayrıca, diğer hekimlere eğitimin nasıl verildiği, ölüm belgesinin nasıl doldurulduğu, doldurulması sırasında karşılaşılan problemler ile ölüm belgesinin geliştirilmesi konusunda görüş ve önerilerin alınması amacıyla Mayıs 2008 tarihinde referans hekimlerin katılımıyla Ankara’da bir çalıştay düzenlenmiştir. Çalıştay sonuçlarına göre ölüm belgesi yeniden revize edilmiş ve organizasyon bugün uygulanmakta olan halini almıştır. ÖLÜM NEDENİ İSTATİSTİKLERİ

Katıldığınız ve dinlediğiniz için teşekkürler