GÖL NEDİR? Kara içlerindeki çukurlukları dolduran durgun sulara göl denir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYEDE GÖLLER VE OLUŞUMLAR
Advertisements

COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Türkiye’de böyle yerler var mı ?
İÇ KUVVETLER OROJENEZ EPİROJENEZ VOLKANİZMA DEPREMLER.
GÖLLER VE OLUŞUMLARI A)YERLİ KAYA GÖLLERİ
KONYA,TUZGÖLÜ VE BURDUR HAVZALARINDAKİ PLUVİAL GÖLLERİN ÇEKİLME SAFHALARININ JEOMORFOLOJİK DELİLLERİ Prof. Dr. OĞUZ EROL.
İÇ ve DIŞ KUVVETLER YERİN YAPISI JEOLOJİK DEVİRLER OROJENEZ EPİROJENEZ
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI SULARIMIZ
İÇ KUVVETLER VE OLUŞTURDUĞU YERŞEKİLLERİ
Doğu Anadolu Bölgesi.
KONYA COĞRAFYASI.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım (Akdeniz)
DIŞ KUVVETLER DALGA-AKINTI ve GEL-GİT KIYI TİPLERİ
İÇ KUVVETLER.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
DEPREMLER Yeryüzünde titreşimler biçiminde algılanan,kökeni doğal nedenlere dayanan ani ve kısa süreli sarsıntılardır.
SU KAYNAKLARI.
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
Harita Nedir? Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünüşünün belli bir ölçeğe göre küçültülerek kağıt üzerine çizilmesine harita denir.
3.BÖLÜM DOĞAL SİSTEMLER Hazırlayan : Hakan ULUTAŞ.
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
AKARSU.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
YER ALTI SULARI VE OLUŞTURDUĞU ŞEKİLLER
CANER ÇİMEN ÇANAKKALE LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SU KAYNAKLARI.
Türkiye’deki Akarsular ve Göller
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
Rüzgar aşındırma.
DÜNYADAKİ GÖLLER.
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ
Kıtaların kayması 2. BÖLÜM : LEVHALARIN YOLCULUĞU VOLKANLAR DEPREMLER
TÜRKİYE’NİN OVALARI SEDANUR VAROL.
Türkiye’nin Volkanik Dağları
DOĞAL AFETLER 1-TÜRKİYE’DE DEPREM: Fay hatlarına bağlı olarak meydana gelen salınım ve titreşim hareketleridir. Ülkemiz genç oluşumlu bir arazi yapısına.
FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
İÇ KUVVETLER Enerjisini yerin içinden alan güçlerdir.iç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır.iç güçlerin oluşturduğu hareketlerin.
TÜRKİYE.
DAĞ OLUŞUMU (OROJENİK HAREKETLER) VE TÜRKİYE’DE DAĞ OLUŞUMU
TÜRKİYE’NİN DAĞLARI.
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni
TÜRKİYE’NİN KARSTİK ŞEKİLLERİ
GÖLLER VE BARAJ GÖLLERINDE SU BÜTÇESININ BELIRLENMESI SU YÖNETIMI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU KALITESI YÖNETIMI İHTISAS HEYETI TOPLANTISI 15 MART 2016 Dr. N. NUR.
MARMARA BÖLGESİ.
 Okyanus kıtaları birbirinden ayıran engin, açık denizlerdir 1. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık yarısında su seviyesi.
KONU: GÖLLER VE OLUŞUMLARINA GÖRE ÇEŞİTLERİ
 FURKAN ERKAN /H COĞRAFYA PERFORMANS.  Su, yeryüzünde canlı hayatı için vazgeçilmez bir unsurdur. Geçmişte büyük medeniyetlerin Fırat, Dicle,
Volkan Topografyası Dr. Okan BOZYURT.
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
GÖLLER VE AKARSULAR.
Göller Tektonik Göller Dağ oluşum hareketleri Sonucunda kırılarak çö-
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ Göl: Kara içerisinde yer alan durgun su kütlelerine göl denir. TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ 1- Bazı göllerin suları tatlı, bazıları.
GÖLLER.
TÜRKİYE’NİN OVALARI.
GÖLLER.
C) Ormanlar: Dünya yüzeyinin büyük bir bölümünü kaplayan ormanlar günümüzde, insanoğlu kaynaklı etkilerden dolayı azalarak yerini daha çok «otsu bitkilere»
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Türkiye’nin Volkanik Dağları
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
HAZIRLAYAN: Hakan ULUTAŞ
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır. İç güçlerin oluşturduğu.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ Doğu Anadolu bölgesi Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında.
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
Oguzhan Solak 10\B 136. İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
-Sel Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
 Sel  Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
TÜRKİYE GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLER VE OLUŞUMLARI Göller; sularının tatlı, acı ve tuzlu olması bakımından farklılık gösterirler. Bu durum; a) Göl tabanının.
Sunum transkripti:

GÖL NEDİR? Kara içlerindeki çukurlukları dolduran durgun sulara göl denir.

Gölün büyüklüğü ve derinliği arttıkça tuzluluk azalır Gölün büyüklüğü ve derinliği arttıkça tuzluluk azalır. Nemli iklim bölgelerinde göllerin tuzluluğu daha azdır.  Göller, oluşumlarına göre birbirlerinden ayrılırlar.

A- Doğal Göller B- Yapay Göller

A1. Tektonik Göller: Yer kabuğu hareketleri ile oluşan çukurlukları dolduran sulardır. En fazla Doğu Afrika’da görülür. Yurdumuzda ise Tuz G., Manyas (Kuş g.), Ulubat, İznik, Sapanca, Akşehir, Beyşehir, Burdur, Eber, Ilgın gölü gibi.  

A2. Karstik Göller: Karstik bölgelerdeki çukurlukları dolduran durgun sulardır. Ör: Salda, Suğla, Kestel, Avlan, Kovada gölleri gibi. 

A3. Buzul Gölleri: Yurdumuza bazı yüksek dağların üst kısmında görülür (Cilo, Sat, Ağrı, Tendürek, Süphan, Kaçkar, Uludağ, Erciyes, Bolkar, Aladağlar,Bey dağları gibi). 

Dünya üzerinde en fazla Kuzeybatı Avrupa’da görülür Dünya üzerinde en fazla Kuzeybatı Avrupa’da görülür. Ayrıca Kanada’nın güneyi ile A.B.D’nin kuzeyindeki göller buna örnektir. 

A4. Volkanik Göller: Volkanik faaliyetlerle oluşmuş çanaklarda suların birikmesiyle oluşmuş göllerdir. Yanardağ zirvesindeki baca ağzında oluşmuşsa krater, yanardağ konisinin patlaması sonucu oluşan geniş çukurlarda ise kaldera, volkanik patlama çanaklarında oluşmuşsa maar gölü ismini alır.

Yurdumuzda Nemrut, Meke Tuzlası (Konya –Karapınar), Gölcük (Isparta), Acıgöl (Konya) gölleri buna örnektir.  

A5. Set Gölleri : Heyelan Set Gölü: Heyelan sırasında sürüklenen malzemenin bir çukurun önünü kapatması sonucu meydana gelir. Ör: Tortum, Sera, Abant, Yedi Göller.  Alüvyal Set Gölü: Akarsu vadilerinin alüvyal malzemeyle kapatılması sonucuyla meydana gelir. Ör: Marmara, Bafa(Çamiçi), Köyceğiz, Eymir, Mogan 

Kıyı Set (Lagün): Alçak kıyılarda dalga ve akınıtıların etkisiyle oluşur. Ör: B. Ve K. Çekmece Terkos (Durusu) ,Akyatan, Balıklı, Simenlik  Volkanik Set: Volkanik faaliyet sırasında çıkan lavların bir çukurun önünü kapatması ile meydana gelir. Ör: Van ,Erçek, Nazik, Balık, Çıldır.  Buzul (Moren set) Set : Buzullardan çıkan suların önünün moren setleriyle kapatılması sonucu oluşan göllerdir. En fazla K.Batı Avrupa’da görülür.  

A6. Karma Oluşumlu Göller: Oluşumunda birden fazla faktörün etkili olduğu göllere karma oluşumlu göl denir.

B. Yapay Göller Yapay göller (baraj gölleri), Elektrik enerjisi elde etmek, tarımda sulama yapmak ve içme suyu sağlamak gibi amaçlarla bazı akarsuların önünün insanlar tarafından setlerle kapatılması sonucunda oluşan göllerdir.