MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
-ECE GİZEM ÜNAL ÖYKÜ TOKMAK
Advertisements

ANALİZİ Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi
TIBBİ MİKROBİYOLOJİ.
Süreç Kontrolü: Kalite Kontrole Giriş
SU ANALİZİ Dr. Recai OĞUR.
Beden Hareketleriyle Kontrol Edilen Kinect Teknolojisinin Zihinsel Engelli Öğrenciler Açısından Eğitimde Kullanım Potansiyeli Figen DEMİREL UZUN Şeyma.
X RETON-P UVION PATOJEN İYONİZATÖRÜ ISO 9001:2000, EN ISO 13485:2003,
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
SULARDA BULUNAN NİTRATIN ADSORPSİYON YOLUYLA UZAKLAŞTIRILMASI
ÜRİNER SİSTEM ANTİSEPTİKLERİ
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Danışman:Prof.Dr.Mahmut Baykan Hazırlayan:Arş.Gör.Dr.Özlem Ögüç Şanlı
ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ
İçme suyu. Temiz ve Sağlıklı Su Temiz Su: Patojen mikroorganizmaları ve zararlı kimyasalları içermeyen su Temiz Su: Patojen mikroorganizmaları ve zararlı.
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
AFLP (Amplified Fragment Lenght Polymorphism)
Gıda Mühendisliği Bölümü
LABORATUVARDA ANALİZE HAZIRLAMA HATALARI
Bir Bakteri Türünün Antibiyogramının Anlaşılması
Hastalarda Bulaşmanın Kökenini Belirleme. Genel Durum Enfeksiyonlu hasta bir ameliyat sonrasında hastaneye kaldırıldı. Hastanede bulunduğu sürede hasta.
5) Y1değeri (0.075) girilir..
YAVUZ SULTAN SELİM MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
BİYOSİDAL ÜRÜNLERDEN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI
SU MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVARLARINDA METOT VALİDASYONU
Gıda Mühendisliği Bölümü
ÖDEVİN KONU BAŞLIĞI Öğrenci ismi Danışman ismi Gazi Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Etiler, Ankara, TÜRKİYE Konu Başlığı ŞEKİL-1’DE MOLEKÜL FORMÜLÜ.
FATİH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR BÖLÜMÜ Meslekİ Bilgilendirme ve Tanıtım Sunumu.
OPODER TİTUBB SİSTEMİNE (TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ ULUSAL BİLGİ BANKASI) ISMARLAMA ORTOPEDİK PROTEZ ORTEZ KAYIT İŞLEMİ Aralık 2015.
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ. Kalite yönetim sistemi, amaçlanan kaliteye ulaşmak amacıyla ilerletilen tüm süreçleri, açıklanan prosedürleri, ve benimsenen.
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 2016/ANKARA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
ISO (2014) ve CCA Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 05; Beklenmedik Sonuçlar.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
ÖRNEKLEME PLANLARI VE ÖRNEKLERİN ALINMASI
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.
GIDALARDA PATOJEN İNDİKATÖRLERİ
Mikrobiyoloji Laboratuvarı/
1. DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI DSİ Genel Müdürlüğünce 25 nehir havzasında su kalitesi izleme çalışmaları yürütülmektedir.
o 2009/90/EC o ORTALAMA DEĞERLERİN HESAPLANMASI o KALİTE GÜVENCESİ VE KONTROLÜ o TS EN ISO/IEC o İÇ KALİTE KONTROL o DIŞ KALİTE KONTROL o METODUN.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 02; Homojenizasyon ve Ekim.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
HAZIRLAYAN: YUSUF KÜRŞAT KOCA
OLASILIK ve İSTATİSTİK
INBOUND PAZARLAMADA SOSYAL MEDYA VE KADIN TÜKETİCİLERDE SATIN ALMA DAVRANIŞINA OLAN ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Pınar Bacaksız.
STERILIZASYON KONTROLÜ Halim yılar Burakhan Çelik 675 Burakhan Çelik 675.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
TBS’DE HİJYEN.
PATLAMA MUKAVEMETİ TESTİ
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
F- SU KAYNAKLI HASTALIKLAR
ELEMENTEL ANALİZ.
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
Ebru Sedef KAPLAN, Gizem GÜNAY, Aynur Gül KARAHAN
YEMEK HİZMETLERİ.
Spektrofotometre.
Bakteri- Virus- Mantar
'ALABALIK (Oncorhynchus mykiss) MİLFÖY BÖREĞİ' NDE FARKLI PİŞİRME METOTLARININ ÜRÜNÜN DUYUSAL VE BESİNSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Nilgün Kaba, Bengünur Çorapcı*,
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
ÖZLEM TÜRKMEN MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI STERİLİZASYON VE OTOKLAVLARIN ETKİ MEKANİZMASI.
ÖLÇÜM SİSTEMLERİ ANALİZİ
Mikrobiyoloji Kültür Sayımı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yoğurt Üretiminde Kalite Kontrol
Sunum transkripti:

MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*, ÖZGE GÜNDOĞDU GÜNGÖR* , AYFER KINA*, NECLA ERDİ**, GÜLCAN TURAN***, GANİ ORHAN**** * Biyolog , ** Laboratuvar Teknikeri, *** Gıda Mühendisi, **** Mikrobiyoloji Ve Klinik Mikrobiyolojisi Uzmanı SAĞLIK BAKANLIĞI HALK SAĞLIĞI KURUMU İSTANBUL 3 NOLU HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI   GİRİŞ VE AMAÇ Tablo-1 SÜRE   KONSANTRASYON 10 sn 20 sn 40 sn 60sn Alkol ile Yakma 102 (E.coli) 103 (Pseudomonas) 2 104 (E.coli) 9 7 105 (Pseudomonas) 16 12 8 106 (E.coli) 26 20 13 10 107 (Pseudomonas) 30 29 28 Halk Sağlığı Kurumunun temel amaçlarından biri tüketime sunulan suların sağlığa uygunluğunun tespit edilmesidir. Yapılan su mikrobiyolojisi analizleri, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe göre istenmeyen mikroorganizmaların suda varlığının belirlenmesi ya da belirtilen miktarlarda olup olmadığının kontrol edilmesi esasına dayanmaktadır. Bu amaçla yapılan mikrobiyolojik analizlerde, membran filtrasyon yöntemi kullanılır. Bu yöntem; farklı µm çaplı membran filtreler kullanılarak sularda çeşitli mikroorganizmaların tespit ve sayımı esasına dayanır. Su mikrobiyolojisi laboratuvarlarında membran filtrasyon cihazı parçalarının sanitasyonu büyük önem taşımaktadır. Farklı yöntemlerle sanitasyon gerçekleştirilebilir. Bunlar; alevden geçirerek yakma, alkol yardımıyla yakma, kullanılan paslanmaz çelik filtre tutucu ve hunilerin otoklavlanması ve tek kullanımlık steril hunilerin kullanılmasıdır. Yaptığımız bu çalışmada; farklı konsantrasyon ve sürelerde alevden geçirilerek yapılan sterilizasyon ile alkolle yakma tekniği kullanılarak yapılan sanitasyonun etkin olup olmadığını göstermek amaçlanmıştır. Grafik -1 Grafik-2 YÖNTEM TS EN ISO 16266 ve ISO 9308-1:2014(E) standart metotları kullanarak yapılan çalışmalarda sayısı belli mikroorganizma ile kirletilmiş su kullanıldı. Sayısı belli olan mikroorganizma içeren numune hazırlamak için 0,5 Mc-farland kullanıldı. Çalışmada, E.coli ve Pseudomonas aeruginosa bakterileri kullanıldı. Çalışmalara üç ayrı analist katılıp, her bir analist için farklı konsantrasyonlarda (102,103,104,105,106,107) kirletilmiş numuneler hazırlanarak, her bir konsantrasyon için belirlenen zamanlarda, 10 ar adet 100 ml ekim yapılması sağlandı. E.coli için 102,104,106 Pseudomonas aeruginosa için 103,105,107 konsantrasyonlar kullanıldı. Hazırlanan numunelerden, 100 ml kirli su, filtre kullanılmadan membran filtre cihazının her bir godesinden süzdürülerek kirletildi. 10, 20, 40 ,60 saniye (sn) sürelerde membran filtre cihazı bek alevinden geçirildi, soğuması beklendikten sonra 0,45 µm çaplı membran filtre konularak 100 ml steril distile su süzdürüldü. Uygun besiyerine ekim yapılıp uygun sıcaklık ve sürede inkübasyona bırakıldı. İnkübasyon sonrasında ekimler değerlendirilip sterilizasyon süreleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmaya çalışıldı. Ayrıca her bir konsantrasyon için aynı işlem, alkolle yakılarak da gerçekleştirildi. Grafik -3 Grafik -4 Grafik -5 Grafik- 6 BULGULAR 3 Farklı analistin, farklı konsantrasyonlarda her bir zaman dilimi için yaptığı ekimlerin sonuçları Tablo-1’de belirtilmiştir. Her bir konsantrasyon için toplam 30 çalışma yapılmıştır. 6 farklı konsantrasyonda, 4 farklı zaman diliminde çalışılmıştır. 102 konsantrasyonda; Bütün zaman dilimlerinde ( 10sn, 20sn, 40sn, 60 sn ) üreme görülmemiştir. Alkol ile yakarak çalışılan 30 petrinin tamamında üreme görülmemiştir. 102 konsantrasyonda belirlenen zamanlardaki yapılan ekimlerdeki üreme yüzdesi Grafik-1 de gösterilmiştir. 103 konsantrasyonda; 10 sn de 30 petriden 2’ sinde üreme görülmüştür. ( 2/30 ; % 6.66 ) Diğer zaman dilimlerinde (20sn, 40sn, 60sn) üreme görülmemiştir. 103 konsantrasyonda belirlenen zamanlardaki yapılan ekimlerdeki üreme yüzdesi Grafik -2 de gösterilmiştir. 104 konsantrasyonda ; 10 sn de 30 petriden 9 unda üreme görülmüştür. ( 9/30 = % 30 ) 20 sn de 30 petriden 7 sinde üreme görülmüştür. ( 7/30 = % 23.3 ) Diğer zaman dilimlerinde ( 40sn, 60sn ) üreme görülmemiştir. 104 konsantrasyonda belirlenen zamanlardaki yapılan ekimlerdeki üreme yüzdesi Grafik -3 de gösterilmiştir. 105 konsantrasyonda ; 10 sn de 30 petriden 16 sında üreme görülmüştür. ( 16/30=% 53.3 ) 20 sn de 30 petriden 12 sinde üreme görülmüştür. ( 12/30=% 40 ) 40 sn de 30 petriden 8 inde üreme görülmüştür. ( 8/30= % 26.6 ) 60 sn de 30 petriden 7 sinde üreme görülmüştür. ( 7/30= % 23.3 ) 105 konsantrasyonda belirlenen zamanlardaki yapılan ekimlerdeki üreme yüzdesi Grafik -4 de gösterilmiştir 106 konsantrasyonda ; 10 sn de 30 petride 26 sında üreme görülmüştür. ( 26/30 = % 86.6 ) 20 sn de 30 petriden 20 sinde üreme görülmüştür. ( 20/30= % 66.6 ) 40 sn de 30 petriden 13 ünde üreme görülmüştür. ( 13/30= % 43.3 ) 60 sn de 30 petriden 10 unda üreme görülmüştür. ( 7/30= % 23.3 ) 106 konsantrasyonda belirlenen zamanlardaki yapılan ekimlerdeki üreme yüzdesi Grafik -5 de gösterilmiştir 107 konsantrasyonda ; 10 sn de 30 petrinin 30unda üreme görülmüştür. ( 30/30 % 100 ) 20 sn de 30 petriden 29 unda üreme görülmüştür. ( 29/30= % 96.6 ) 40 sn de 30 petriden 28 inde üreme görülmüştür. ( 28/30= % 93.3 ) 60 sn de 30 petriden 28 inde üreme görülmüştür. ( 28/30= % 93.3 ) 107 konsantrasyonda belirlenen zamanlardaki yapılan ekimlerdeki üreme yüzdesi Grafik -6 da gösterilmiştir   SONUÇ Yapılan çalışmada; Membran Filtrasyon Cihazlarının, düşük mikrobiyal konsantrasyonlarda ve sürelerde bek alevi ile etkin sterilizasyonun sağlanabildiği, yüksek mikrobiyal konsantrasyonlarda ise 1 dakikaya kadar olan sürelerde bek alevi ile sterilizasyonun sağlanamadığı, alkol ile yakma işlemiyle etkin sterilizasyonun sağlanabildiği tespit edilmiştir. Kirli olduğu düşünülen sular için ekim yapılmadan önce Membran Filtrasyon Cihazının alkol ile sanitasyonun sağlanması önerilmektedir. TEŞEKKÜR Sartonet Seperasyon Teknolojileri Ltd.Şti.’ne teşekkür ederiz. KAYNAKÇA İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik. TS EN ISO 16266 Su Kalitesi-Pseudomonas aeruginosa Tayini Ve Sayımı-membranla Filtrasyon Metodu TS EN ISO 9308-1 Su Kalitesi - Escherichia coli ve Koliform Bakterilerin Tespiti Ve Sayımı - Bölüm 1: Düşük Bakterili Zemin Floralı Sular İçin Membranla Süzme Yöntemi Gıda, İçecek Ve İlaçlarda Mikrobiyolojik Analizlerin Kolay Ve Güvenilir Yolu ; Membran Filtrasyon- Sartorius Atölye