YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Temel Bilgiler ve Yatırım Araçları
Advertisements

SERMAYE PİYASASI KURULU
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
İşletmelerde Finans Faaliyetleri 9
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Menkul Sermaye İradı.
SERMAYE PİYASASI KURUMLARI
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
REPO:Geri alım işlemidir
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
KOLLEKTİF YATIRIM KURUMLARI
KIYMETLİ EVRAKIN TÜRLERİ
PİYASA ANALİZİ Doç. Dr. Ömer Özçiçek.
Bankaların Faaliyet Konuları
GELİR ORTAKLIĞI SENETLERİ
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
SERMAYE PİYASASI HUKUKUNA GİRİŞ
1 Abdullah Kaya Sermaye Piyasası Kurulu Genel Olarak Risk Sermayesi Yatırım Ortaklıkları Mevzuatı ve Değişiklik Önerileri.
1 BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUN TASARISI ANKARA-2008.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
KOLLEKTİF YATIRIM KURUMLARI
BANKACILIK HİZMET VE ÜRÜNLERİ
1 KURUMSAL DEĞERLEME 2004 KONFERANSI GAYRİMENKUL DEĞERLEMESİ KONUSUNDA SPK DÜZENLEMELERİ SPK DÜZENLEMELERİ Deniz DERELİOĞLU ÖZÜTÜRK SPK Kurumsal Yatırımcılar.
FİNANSAL SİSTEM Bir ekonomi de fonları talep edenler fonları arz edenler bunlar arasındaki fon akımlarını düzenleyen kurumlar fon akımını sağlayan araç.
ANONİM ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
BORSA İSTANBUL BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KOLEKTİF YATIRIM KURULUŞLARI
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Menkul Sermaye İradı.
Menkul Kıymet Borsaları
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
Ali AFACAN Merkez Döner Sermaye Saymanlığı KAYNAKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE NEMALANDIRMA Kamu Haznedarlığı Uygulaması Kamu Haznedarlığı Uygulamasının.
İşletmenin çeşitli kaynaklardan topladığı fonlar işletme amaçlarını gerçekleştirecek biçimde sabit duran varlıklar ile stoklar, alacaklar ve nakitten oluşan.
Finansal Araçlar.
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
YATIRIM Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Tüketim kavramından temel farkı, kullanılan.
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
Arz Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. İkinci Gayrimenkul Yatırım Fonu Varlıklarınıza değer katıyor, fırsatlarınızı kazanca dönüştürüyoruz…
Finans Sistemine Genel Bakış
DENETİM VE GÖZETİM
FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)
SERMAYE PİYASASI KURUMLARI
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
Sermaye piyasası kurumlarının ayrımı:
Türkiye Sermaye Piyasaları
Kamu Altyapı Yatırımları: Bağımsız Şirket ve Özkaynak Finansmanı
SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ
BANKALARIN FAALİYETE GEÇMESİ
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARI VE VERGİLENDİRİLMESİ
FİNANSAL SİSTEM.
YATIRIM ORTAKLIKLARI YATIRIM FONLARI VE HEDGE FONLAR
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
FİNANSAL ARAÇLAR Tanım ve Kavramlar.
İkinci Bölüm Finansal Sistem, Finansal Pazarlar, Finansal Kurumlar ve Finansal Enstrümanlar.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Sermaye Piyasaları
Sunum transkripti:

YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest Yatırım Fonları - Yabancı Yatırım FonlarıYabancı Yatırım Fonları - Girişim Sermayesi Yatırım FonlarıGirişim Sermayesi Yatırım Fonları - Gayrimenkul Yatırım FonlarıGayrimenkul Yatırım Fonları

Katılma belgeleri borsa pazarlarında işlem gören, fonun oluşturulma sürecine doğrudan katılan yetkilendirilmiş katılımcıların fon portföyünün kompozisyonunu yansıtacak şekilde, portföyde yer alan menkul kıymet ve nakdi bir araya getirerek karşılığında fon katılma belgesi alabildiği ya da söz konusu kurumların en az asgari işlem birimine tekabül eden fon katılma belgelerini saklamacı kuruluşa iade edip karşılığında fonun içindeki menkul kıymetlerin payına düşen kısmını alabildiği, riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre portföy işletmek amacıyla kurulan malvarlığıdır. BORSA YATIRIM FONLARI

Hedge Fund" karşılığı olarak "Serbest Yatırım Fonları" adının kullanılması öngörülme Bu fonlar, katılma payları sadece nitelikli yatırımcılara satılmak üzere kurulmuş olan yatırım fonları şeklinde tanımlanmaktadır. SERBEST YATIRIM FONLARISERBEST YATIRIM FONLARI (33)

YABANCI YATIRIM FONLARIYABANCI YATIRIM FONLARI (138) Yabancı sermaye piyasası araçları ve depo sertifikaları ile yabancı yatırım fonu paylarının Türkiye'de halka arz edilerek veya halka arz edilmeksizin satışının yapıldığı yatırım fonlarıdır

YABANCI YATIRIM FONLARI DEPO SERTİFİKASI: Saklama kuruluşlarında saklanan yabancı sermaye piyasası araçlarını temsilen depocu kuruluş tarafından ihraç edilen ve sahibine bu araçların verdiği hakları aynen sağlayan, bunlara özdeş, nominal değeri Türk Lirası olarak veya T.C. Merkez Bankasınca günlük alım satım kurları ilan edilen yabancı paralar cinsinden ifade edilen sermaye piyasası aracıdır. DEPOCU KURULUŞ Saklama kuruluşu nezdinde kendi adına ve depo sertifikası sahipleri hesabına saklanan yabancı sermaye piyasası araçlarını temsilen depo sertifikası çıkaran banka ile Kurulun yatırım hizmetleri ve faaliyetlerine ilişkin düzenlemelerinde tanımlanan geniş yetkili aracı kurumlardır.

YABANCI YATIRIM FONLARI DEPO SERTİFİKASI: Saklama kuruluşlarında saklanan yabancı sermaye piyasası araçlarını temsilen depocu kuruluş tarafından ihraç edilen ve sahibine bu araçların verdiği hakları aynen sağlayan, bunlara özdeş, nominal değeri Türk Lirası olarak veya T.C. Merkez Bankasınca günlük alım satım kurları ilan edilen yabancı paralar cinsinden ifade edilen sermaye piyasası aracıdır. DEPOCU KURULUŞ Saklama kuruluşu nezdinde kendi adına ve depo sertifikası sahipleri hesabına saklanan yabancı sermaye piyasası araçlarını temsilen depo sertifikası çıkaran banka ile Kurulun yatırım hizmetleri ve faaliyetlerine ilişkin düzenlemelerinde tanımlanan geniş yetkili aracı kurumlardır.

YABANCI YATIRIM FONLARI Yabancı Ortaklık Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda tanımlanan dışarıda yerleşik kişilerden ilgili ülke mevzuatına göre sermaye piyasası araçlarını ihraç eden ortaklığı, kurum veya kuruluştur. Yabancı Ortaklık Payı Yabancı ortaklıklarca bulundukları ülke mevzuatına uygun olarak ihraç edilen ve ortaklık hakkı veren sermaye piyasası araçlarıdır. Yabancı Sermaye Piyasası Araçları Yabancı yatırım fonu payları hariç olmak üzere yabancı ortaklıklar veya yabancı devletler ve mahalli idareler tarafından ihraç edilen sermaye piyasası araçlarıdır. Yabancı Yatırım Fonu Payı Yurt dışında kurulmuş kolektif yatırım kuruluşu niteliğindeki yabancı yatırım fonu tarafından ihraç edilen ve diğer sermaye piyasası araçları niteliğinde sayılan sermaye piyasası aracıdır.

GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONLARI

Kanun hükümleri uyarınca nitelikli yatırımcılardan katılma payı karşılığında toplanan para ya da iştirak paylarıyla, pay sahipleri hesabına, inançlı mülkiyet esaslarına göre, üçüncü fıkrada belirtilen varlık ve işlemlerden oluşan portföyü işletmek amacıyla Kuruldan faaliyet izni alan portföy yönetim şirketleri ve girişim sermayesi portföy yönetim şirketleri tarafından bir içtüzük ile süreli olarak kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan mal varlığıdır. GİRİŞİMCİ SERMAYE YATIRIM FONLARI

Türkiye’de kurulu veya kurulacak olan, gelişme potansiyeli taşıyan ve kaynak ihtiyacı olan şirketleridir. GİRİŞİM ŞİRKETİ

GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARI

Gayrimenkuller ve gayrimenkule dayalı haklardır. GAYRİMENKUL YATIRIMI Kurucu ile yaptığı bir sözleşme çerçevesinde fon portföyünde bulunan otel, hastane, alışveriş merkezi, iş merkezi, ticari parklar, ticari depolar, konut siteleri, süper marketler ve bunlara benzer nitelikteki gayrimenkulleri ticari maksatla işleten şirketidir. İŞLETMECİ ŞİRKET

Fon, Kanun hükümleri uyarınca nitelikli yatırımcılardan katılma payları karşılığında toplanan paralarla, pay sahipleri hesabına inançlı mülkiyet esaslarına göre belirtilen varlık ve işlemlerden oluşan portföyü işletmek amacıyla Kuruldan faaliyet izni alan portföy yönetim şirketleri ve gayrimenkul portföy yönetim şirketleri tarafından bir içtüzük ile süreli veya süresiz olarak kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan malvarlığıdır. Bununla birlikte, fon, tapuya tescil ve tescile bağlı değişiklik, terkin ve düzeltme işlemleri ile sınırlı olarak tüzel kişiliği haiz addolunur. GAYRİMENKUL YATIRIM FONU

Fonlar, aşağıda sayılan varlık ve işlemlerden oluşan portföyü işletmek amacı dışında herhangi bir işle uğraşamazlar: a) Gayrimenkuller ve gayrimenkule dayalı haklar, b) Özelleştirme kapsamına alınanlar dahil Türkiye'de kurulan anonim ortaklıklara ait paylar, özel sektör ve kamu borçlanma araçları, c) 7/8/1989 tarihli ve 89/14391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar hükümleri çerçevesinde alım satımı yapılabilen, yabancı özel sektör ve kamu borçlanma araçları ve anonim ortaklık payları, ç) Vadeli mevduat ve katılma hesabı, d) Yatırım fonu katılma payları, e) Repo ve ters repo işlemleri, f) Kira sertifikaları ve gayrimenkul sertifikaları, g) Varantlar ve sertifikalar, ğ) Takasbank para piyasası işlemleri, h) Türev araç işlemlerinin nakit teminatları ve primleri, ı) Kurulca uygun görülen özel tasarlanmış yabancı yatırım araçları ve ikraz iştirak senetleri, i) Kurulca uygun görülen diğer yatırım araçları. GAYRİMENKUL YATIRIM FONU

FON GİDERLERİ Fon yönetim ücreti Kurul ücreti Tescil ve ilan giderleri Bağımsız denetim ücreti Saklama ücreti Fonun yükümlüsü olduğu vergiler Diğer giderler