İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLK YARDIM Beklenmedik bir şekilde anîden hastalanan veya kaza geçiren kişilere; olay yerinde, olay anında ve olayı takib eden zamanda, tıbbi tedavi uygulanacak.
Advertisements

İLKYARDIM.
BAKIRKÖY 70.YIL SAĞLIK MESLEK LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
İLK YARDIMIN TANIMI VE TEMEL İLKELERİ
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
DS FA.EU.TE1 04.SNM.EG
TEMEL İLKYARDIM BİLGİSİ BURSA ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI EĞİTİMİ 29.Ocak.2011 Dr. Ersan TAŞCI.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
«İşyerlerinde İlkyardım Organizasyonu» Dr.Deniz Çalışkan AÜTF HALK SAĞLIĞI AD
ILK YARDIM. İlk Yardım Ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye anında, olay yerinde ve çevre imkanlarından yararlanılarak yapılan, tıbbi olmayan.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
İlkyardım: Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Olay Yerinde Yapılacak İşler Kazaya uğrayan araç mümkünse yolun dışına ve güvenli bir alana alınmalı, kontağı kapatılmalı.
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
OKAN ÜNİVERSİTESİ İLKYARDIM EĞİTİM MERKEZİ
1 İLKYARDIM EĞİTİMİ HAZIRLAYAN: ALİ İHSAN KÖRPEŞ SAĞLIK MEMURU İLKYARDIM VE AMBULANS BİRİM AMİRİ.
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
İLKYARDIM VE ÖNEMİ Öğr. Gör. Nilgün MUTLU AKSOY
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Herhangi bir kaza durumunda,
İLK YARDIM VE ACİL BAKIM NEDİR?
TAN I M LAR “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”e göre ; Acil Durum: Afet olarak değerlendirilen olaylar ile dikkatsizlik, tedbirsizlik,
Nişantaşı MYO Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri Ekim 2015
İLK YARDIM YRD. DOÇ. DR. Kadri KULUALP
İLK YARDIM.
İlk Yardım Nedir ve İlk Yardımcı Kimdir?
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
HOŞGELDİNİZ. İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın.
1- Meslek Hastalıklarının Sebepleri
İLKYARDIM. Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda sağlık görevlilerinin yardımı sağlanana kadar hayatın kurtarılması ya da durumun.
İLK YARDIM. Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun.
HOŞGELDİNİZ GENEL İLKYARDIM MUSTAFA ÜNALAN İLKYARDIM EĞİTMENİ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
Hasta – Yaralı ve Olay Yeri Değerlendirme
HASTA / YARALININ OLAY YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
YARDIM EDELİM (İlk yardım) Hikmet SIRMA. Resme dikkatlice bakınız. Burası sizce neresi olabilir? Acaba ne olmuştur?
1 TEMEL İLK YARDIM UYGULAMALARI BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
1. 2  Acil bir olayın bildirilmesinden kesin tedavi verilinceye kadar yerinde  En iyi acil bakımı en kısa zamanda  Güçlü acil servislerin kılavuzluğu.
ACİL BAKIM GEREKTİREN HASTALIKLARDA İLK YARDIM.
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
Temel İlk Yardım Yapan= Fatih Kemal Yalçın
İLKYARDIM-TEMEL EĞİTİM
İLK YARDIM TEMEL BİLGİLER
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
İLKYARDIM Dr. Sadiye YILMAZ.
OKULLARDA İLK YARDIM İLK MÜDAHALE SEMİNERİ
İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ’NE
Doç. Dr. Ayhan SARITAŞ Acil Tıp AD
İLK YARDIM.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
İlkyardım Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya.
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
KAZA FELAKET TRAFİK KAZASI VE İLKYARDIM.
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
İLKYARDIM İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER (I)
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
OLAY YERİNİ KURALLARINA UYGUN OLARAK DEĞERLENDİRMEK
İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ Dr.İlknur G.Derin Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Çalışan Sağlığı Şubesi.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
Sunum transkripti:

İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada DURUMUN DAHA KÖTÜYE GİTMESİNİ önleyebilmek amacıyla OLAY YERİNDE, tıbbi araç gereç aranmaksızın MEVCUT ARAÇ VE GEREKÇELERLE yapılan İLAÇSIZ uygulamalardır.

ACİL YARDIM NEDİR? Hasta ve yaralılara acil tedavi ünitelerinde doktor ve sağlık personeli tarafından yapılan tıbbi müdahalelerdir.

İLKYARDIM İLE ACİL YARDIM ARASINDAKİ FARKLAR ACİL YARDIM; Sağlık personeli tarafından acil tedavi ünitelerinde yapılan müdahale olmasına karşın, İLKYARDIM ise; Bu konuda eğitim almış herkesin, olay yerinde bulabildiği malzemeleri kullanarak, sağlık ekibi gelinceye kadar, yaptığı hayat kurtarıcı müdahalelerdir.

İLKYARDIMIN ÖNCELİKLİ AMAÇLARI NELERDİR?  Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak,  Hasta / yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek,  İyileştirmeyi kolaylaştırmak.

İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI NELERDİR? K-? B-? K-?

İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI NELERDİR? KORUMA: Olay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.

İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI NELERDİR? BİLDİRME En hızlı şekilde gerekli yardım kuruluşlarına haber verilmesidir

1-1-2’YE NE SÖYLEMELİYİZ ? Kesin yer ve adres, Kim, hangi numaradan arıyor? Olayın tanımı, Hasta / yaralı sayısı, Hasta / yaralıların durumu, Nasıl bir yardım aldıkları? açıklanmalıdır.

İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI NELERDİR? KURTARMA Olay yerinde hasta yaralılara müdahale; hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır!

İLKYARDIMCININ MÜDAHALEDE YAPMASI GEREKENLER NELERDİR?  H / y’ların durumunu değerlendirme ( A-B ),  H / y’ların korku ve endişelerini gidermek,  H / y’lara müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek,  H / y’nın durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak,  Kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmek. 1

İLKYARDIMCININ MÜDAHALEDE YAPMASI GEREKENLER NELERDİR?  H / y’nın yarasını görmesine izin vermemek,  H / y’ları hareket ettirmeden müdahale yapmak,  H / y’lıların en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak ( ),  Ancak herhangi bir tehlike yok ise h / y’yı yerinden kımıldatmamalıdır. 2.