Hazırlayan Ş ule Nur ÇAKIR Psikolojik danı ş man ve rehber ö ğ retmen.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sigara Dumanında Bulunan Gazlar
Advertisements

SAĞLIĞA ZARARLI ALIŞKANLIKLARLA
Tütün ve alkole karşı önlem. Tütün Psihoaktiv sübstans olan tütün,insanların ruh halini ve davranışlarını etkilemektedir. Sigara 4000 farklı kimyasal.
Sigara içmeyi deneyen her 4 kişiden 3’ü sigara tiryakisi olmaktadır.
Hazırlayan:Yunus Başaran
SİGARA DUMANI SADECE SENİ DEĞİL
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ
KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA VE
SİGARA SAĞLIĞA ZARARLI DEĞİLDİR...!
KİLİS HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ TÜTÜN BİRİMİ
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE MADDE BAĞIMLILIĞI
İlköğretim sınıflar ve ortaöğretim öğrencileri için eğitim seti
SİGARANIN ZARARLARI MADDE BAĞIMLILIĞI AKŞEHİR SELÇUKLU LİSESİ
MADDE BAĞIMLILIĞI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
Volkan Kanat Sercan Şener
SİGARA VE ALKOLÜN ZARARLARI
Tütün dumanında bulunan diğer bazı zararlı maddeler
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 2
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından ilkokul çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Dumansız Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Itır Tarı Cömert, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır.
Sigaranın Zararları.
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından ortaokul çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
SİGARANIN ZARARLARI.
BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ
“Öfke”.
DEVELİ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ. NEREYE KOŞUYOR ?...
KONU: SAĞLIĞA ZARARLI MADDELER
SİGARA BAĞIMLILIĞI KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ.
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
SİGARANIN ZARARLARI.
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
REHBERLİK SERVİSİ SUNAR
SİGARANIN SAĞLIĞA ZARARLARI
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü.
MADDE BAĞIMLILIĞI. MADDE BAĞIMLILIĞI Rıdvan DEMİR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Kasım
SİGARAYI DEĞİL KENDİNİZİ YAKIYORSUNUZ
Psk.Danışman ve Rehber Öğretmen
AYDIN İNCİRLİOVA SPOR LİSESİ
Günün konusu Sigara. Günün konusu Sigara 1 Ağızda sigara…
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından yetişkinlere ve anne babalara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
Günün konusu Bağımlılık Bağımlılığın gelişimi 1.
SİGARANIN ZARARLARI Müslüm KARAKAŞ.
Nane. Nanenin Faydalari İş tah açar. Sinirleri yatı ş tırır ve vücuda rahatlık verir. Strese ve ba ş a ğ rısına iyi gelir. Spazm ve kalp çarpıntısı riskini.
SİGARANIN ZARARLARI.
* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. * Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir. * Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler,
Bağımlılık Nedir? Bağımlılık Nedir? Bağımlılık kişinin bir şeye aşırı bağlanmasıdır. O şey olmadan yaşayamayacağını düşünen, o şey olmadığında aşırı.
İBN-İ SİNA A.S.M.L SİGARA VE ZARARLARI Fidal SOYLU Rehber Öğretmen.
DÜZKÖY TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ. SİGARA NEDİR ? Zehirli bir bitki olan tütünün ince bir kağıt içine sıkıştırılarak sarılmış halidir.
ZAMİR (ADIL).
Sigara Ve Alkolün Zararları
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007 Halk Eğitimleri Serisi.
SİGARA VE GERÇEKLER Sigara: İyi Düşün Ey İnsan Sen mi Beni Tüketiyorsun Yoksa Ben mi Seni?
Tütün Ne Kadar Bağımlılık Yapar? Bu soruya verilebilecek en kısa cevap "eroinden daha fazla"dır. Sigaradaki nikotin, ciddi bağımlılık yapan bir.
SİGARA SAĞLIĞA ZARARLI DEĞİLDİR...!
SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
MADDE BAĞIMLILIĞI.
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından yetişkinlere ve anne babalara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
dumansız bir hayat LİSE
DUR UZAK SİGARADAN Ortaokul
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından ortaokul çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
Sigara sağlığa zararları
SİGARAYI DEĞİL KENDİNİZİ YAKIYORSUNUZ SİGARANIN ZARARLARI.
BAĞIMLILIK NEDİR? NE DEĞİLDİR?
TEMEL DİNİ BİLGİLER SİGARA İÇMENİN ZARARLARI. Sigara ve insan Sigara ve Zararları Sigara bağımlılık yapıcı bir madde olması ve serbest satılabilmesi nedeniyle.
YEŞİLAY HAFTASI 1-7 MART.
Sunum transkripti:

Hazırlayan Ş ule Nur ÇAKIR Psikolojik danı ş man ve rehber ö ğ retmen

 Bu sunumumuzda dünyada en yaygın kullanılan ba ğ lılık yapıcı madde ile sava ş aca ğ ız.  O ne mi?  Sigara. Evet sigara…  Üstelik bir kere bile kullanıldı ğ ında insan beynine etki eder.  Gelin önce dü ş manımızı tanıyalım

 Sigaranın içinde bulunan nikotin denen renksiz bir madde vardır.  Nikotin yandı ğ ı zaman kahverengiye dönü ş ür ve havayla karı ş tı ğ ı zaman sigara kokusunu kazanır.

 Sigara kullanan ki ş i her bir sigarada ci ğ erlerine nikotin alır.  İ çe çekilen nikotin hızla beyne ula ş ır, oradan da tüm vücuda yayılır.

 Sigara ba ğ ımlılı ğ ı denen ş ey aslında nikotin ba ğ ımlılı ğ ıdır.  Ergenlik döneminde alınan nikotin,geli ş imi olumsuz etkiler.  Akci ğ erlere çekilen duman beyni etkiler ve beslemez.

 farklı zehir var!!  Evet yanlı ş duymadınız.  Sigaranın içindeki maddelerden bazıları nerelerde kullanılıyor biliyor musunuz?  Ara ş tırın sonuçlarına sizde ş a ş ıracaksınız.

 Sigarayı içer içmez olabilecekler ş unlardır:  Kalp atı ş ı hızlanır  Mide asit üretir  Böbrekler idrarı olması gerekenden az üretir  Koku ve tat alma duyuları zayıflar.  El ve ayakta kan akı ş ı zayıflar.  Beyindeki kan akı ş ı zayıflar

Sizin apartmanda asansör yoksa gelmem.Merdiven çıkarken tıkanıyorum. Biz en iyisi a ş a ğ ıda görü ş elim. AAA! Aynadaki bu surat kimin? Kim buru ş turdu benim yüzümü? Futbol topuna çimento mu doldurmu ş lar?! Ya hu nasıl kırıldı bu ayak bir topa vurmayla?

YA BİRDE UZUN SÜRE İÇENLER? ONLARA OLANLAR ÇOK DAHA FECİ…

 Uzun süre sigara içen insanlar sık sık nefessiz kalır ve öksürük nöbetleri geçirir. Spor yapamaz, merdivenleri çok zor çıkarlar  Sigara kullanan ki ş inin kötü kokusu uzun vadede ba ş kalarıyla olan ileti ş imine olumsuz etkide bulunur.

 Sigara tiryakilerinin çocuklarının olması zorla ş ır hatta bazen imkansızla ş ır. Sigara içen bir annenin karnında bebe ğ in geli ş imi daha yava ş olur.  Sigara tiryakili ğ i kadınlarda da erkeklerde de saç dökülmesi yapar.

 Uzun süre sigara kullanımı di ş lerin sararmasına ve üzerlerinde siyah lekeler olu ş masına neden olur.

 Özellikle ci ğ erlerdeki ve kalpteki kan damalarının kalınla ş masına ve daralmasına  Solunumla ilgili enfeksiyonlara  Kronik bron ş it  Zatürree  Astım  Miden ülseri  Kronik ba ş a ğ rıları

 Akci ğ er,böbrek,pankreas,mesane,rahim ve mide kanseri  Felç  Parmaklarda kangren  Kalp krizi

1-Sigara içmek sizce de insanı yeti ş kin gibi gösterir mi? Neden böyle dü ş ünüyorsunuz? 2- Hakan, sigaraya hiç ba ş lamasaydı bugün hayatında neler farklı olurdu? Anlatın. 3- Hakan sigara yüzünden KOAH hastalı ğ ına yakalanmı ş. Sigaranın insan sa ğ lı ğ ına ba ş ka ne zararları vardır? Bildiklerinizi sayın

 Sigaradan çıkan dumanda kırk kadar kanserojen madde vardır.  Sigara içen bir kimse dumanı içine çekti ğ inde pek çok zehri de içine çekmi ş olur.  Ne var ki o dumanı yeniden dı ş arıya üfürdü ğ ünde artık onda içine çekti ğ i dumandan çok daha fazla zararlı madde ortaya çıkar.

 Sigara kullanımı dünyada meydana gelen ölüm nedenlerinin ba ş ında yer alır.  DSÖ verilerine göre dünyada her on üç saniyede bir ki ş i sigara yüzünden hayatını kaybetmektedir. Katliam gibi… Sigaradan dünyada her yıl 4,9 milyon ki ş i ölüyor. Yani günde ki ş i

 Milyonlarca insan sadece pasif içici oldukları için sigaranın neden oldu ğ u hastalıklar nedeni ile hayatını kaybetmektedir.

1- Hüma’nın kuvözde oldu ğ u günlerde anne ve babası sizce neler hissetmi ş tir? Bu duygularına ra ğ men neden daha sonra tekrar onun yanında sigara içmeye ba ş lamı ş olabilir? 2-Hüma’nın anne ve babası sonunda pi ş manlık duymamak için sizce neler yapmalıdır? 3- Hüma’nın anne ve babası, kızları akci ğ er kanseri olduktan sonra sigarayı bıraktılar. Sizce sigarayı bırakmak için en uygun zaman ne zamandır?

 Sana uzatılan sigaraya bir kere hayır dersen daha sonrakilere de ‘Hayır!’ dersin.  ‘Hayır!’ demeyi ö ğ ren!!

 Bir taneden bir ş ey olmaz  Herkes içiyor  Ba ş ımıza sa ğ lıkçı mı kesildin?  Muhabbet koyu yak bir tane  Çok havalı  Babam hayatı boyunca içmi ş herkesten sa ğ lam

 Sigaraya ba ş lamak büyük ölçüde ş artlanmalarla ilgilidir.  Önemli olan ş artlanmaları farketmektir.  Ki ş i ‘Hayır sigara beni yeti ş kin yapmaz.  Arkada ş larımla sigara olmadan da çok uzun ve keyifli sohbetler yapabilirim’ gibi otomatik dü ş ünceleri ortadan kaldırdı ğ ında ba ğ ımlılıktan kurtulabilir.

 İ nsanlar sigaraya genelde genç ya ş ta ba ş larlar.  Hayatında ilk sigarasını bitiren gençlerin %85’i maalesef sigara ba ğ ımlısı olur  Sigara gibi ba ğ ımlılık yapıcı maddeleri bir kez bile kullanmak ba ğ ımlı olmak için yeterli olabilir.

 Nikotin yüksek oranda ba ğ ımlılık yapar  Bazı insanların yardım almaları gerekir  Bazen de insanlar sigaranın aslında ne kadar zararlı oldu ğ unu tam olarak algılayamazlar.  Bazıları sigarayı istedikleri an bırakabileceklerini zannederler.

 Kendini iyi tanı  Aklını kullan  Gerekti ğ inde hayır demeyi iyi bil  ‘Ben sigara içmiyorum’ cümlesini gururla söyle  Paranı bo ş a harcama  Arkada ş larına örnek ol  Ş artlanmalarını gözden geçir

 Vücudumun bana emanet oldu ğ unu biliyorum.  Sigaradan çıkan zararlı maddelerin havayı kirletmesini istemiyorum.  ……………………………………  …………………………………....  …………………………………….  ………………………………….....